SHKRIMI
e hënë, 18 shkurt 2019

SHEMSI REҪICA: PËRBALLJET BRENDASHQIPTARE GJATË LUFTËS NË KOSOVË (II)

Pashtriku.org, 7 korrik 2018:

KRYEMINISTRIT BUKOSHI S'I BËHEJ VONË, KRERËVE TË LPK-SË U NGUTEJ

Bukoshi, mund të ketë qenë i vetëdijshëm që ai vetë, me gjithë qeverinë gjysmake të tij, nuk ishte i aftë dhe, për më tepër, kishte edhe frikë, për ta drejtuar luftën në Kosovë. Ai, mbase, për këtë arsye, e ka lëshuar me qëllim situatën nga dora dhe mezi ka pritur implikimin e drejtuesve të LPK-së, në luftë dhe në gjithë situatën e krijuar rreth saj. Madje, kjo mund të jetë edhe përgjigje në pyetjen, “Pse Bukoshi ua ka dhënë drejtuesve të LPK-së, milionat e Mërgatës shqiptare, të dedikuar për UÇK-në“? Pra, Bukoshi i ka dhënë edhe milionat “e tij“, për të qëndruar sa më larg luftës dhe UÇK-së.


Drejtuesit e LPK-së, nga ana tjetër, pavarësisht nga kufizimet dhe paaftësitë e tyre në fushë të luftës dhe të ushtrisë, mezi kanë pritur ta marrin vetë në dorë, drejtimin e luftës dhe të gjithë situatës së krijuar rreth saj, në Mërgatën shqiptare dhe në Kosovë. Milionat e Mërgatës shqiptare, të mbledhura për UÇK-në, edhe milionat e “Bukoshit“, ata, përveç të tjerash, i kanë parë edhe si mjet të fortë për ta siguruar mbikëqyrjen, kontrollin dhe ndikimin e tyre, mbi UÇK-në.

*****

Nga të gjitha grupimet, politike dhe jopolitike, të Mërgatës shqiptare, përfshirë këtu edhe Lidhjen Demokratike të Kosovës (LDK), Lëvizja Popullore e Kosovës (LPK) ishte e vetmja organizatë, që ka dashur ta merrte, me çdo kusht, gjithë situatën në dorë dhe ta drejtonte vetë luftën në Kosovë, por pengesa kryesore në realizimin e qëllimit të saj, ishte pjesa dërrmuese e mërgimtarëve shqiptarë, e orientuar kah Bukoshi, ose, më saktë, pengesë e tyre ishte Bukoshi vetë, i cili njihej dhe pranohej si kryeministër legjitim i Kosovës.Orientimin e mërgimtarëve tanë dhe shpresat e tyre në Qeverinë Bukoshi, i përforconte edhe ky i fundit, i cili, kohë pas kohe, me disa paraqitje ekuivoke të tij dhe në disa deklarata publike, si: “TASH E KEMI CAKTUAR PIKËN“, por “JEMI NË PRITJE TË VENDIMEVE POLITIKE“, etj., linte të kuptohej dhe krijonte përshtypjen, se ai ishte i gatshëm ta merrte situatën në dorë dhe ta drejtonte vetë luftën në Kosovë. Drejtuesit e LPK-së, prandaj, një pjesë të mirë të kohës dhe të energjisë së tyre, e kanë shpenzuar në “luftë“ kundër Qeverisë Bukoshi.

LPK-së I NGUTEJ

Derisa Bukoshi nuk dukej askund, sepse ishte i “zënë“ me punë, ishte në “udhëtim zyrtar“, mbyllej diku në zyrat e tij, mbante takime të mbyllura me njerëzit e tij, ose merrej me ndonjë punë tjetër dhe nuk kishte “kohë“ as “mundësi“ të delte para bashkatdhetarëve tanë, që ishin në pritje të takimeve me të, që ai vetë i kishte premtuar dhe që nuk i realizoi kurrë, - LPK-ja vraponte, kontaktonte me mërgimtarë, organizonte takime të mbyllura dhe të hapura, grupore dhe masive, zhvillonte aktivitet të përditshëm, kërkonte fonde për UÇK-në, etj.

Njerëzit e LPK-së, nuk kanë ikur kurrë prej bashkatdhetarëve tanë, që kanë kërkuar takim me ‘ta. Përkundrazi. Ata edhe vetë kanë kërkuar vazhdimisht takime me mërgimtarët shqiptarë. U kanë shkuar atyre në çdo qytet e në çdo fshat, shtëpi për shtëpi dhe derë më derë. I kanë informuar për gjendjen e rëndë në Kosovë, për organizimin e luftës në Kosovë dhe kanë kërkuar ndihma financiare e ndihma të tjera për UÇK-në.

Për dallim nga Bukoshi, i cili insistonte vazhdimisht në “institucionalizimin“ dhe “profesionalizimin“ e UÇK-së dhe, në emër të tyre mundohej t’i ngadalësonte e t’i zvarriste proceset, drejtuesit e LPK-së, as që i permendnin vendimet politike,as “institucionalizimin“ dhe “profesionalizimin“ e UÇK-së. Ata nxitonin për grumbullimin e fondeve për UÇK-së. Forcimin dhe përparimin e UÇK-së, krerët e LPK-së e lidhnin, kryesisht, me grumbullimin e fondeve.

Bukoshi, pra, kishte fonde dhe ato i vinin edhe pa angazhimin e tij për grumbullimin e tyre, dhe atij nuk i bëhej vonë për asgjë. Atij, thjesht, nuk i ngutej për asgjë dhe aq më pak për veprime. Drejtuesit e LPK-së, ndërkaq, nguteshin për gjithçka: për takime me mërgimtarët, për sigurimin e fondeve, për mobilizimin e vullnetarëve, që donin t’i bashkoheshin UÇK-së, e për veprime të tjera.

Në vargun e gjatë të dallimeve Qeveri e Bukoshit-drejtues të LPK-së, kishte edhe një dallim të madh, ndoshta më i madhi, ndërmjet tyre: Bukoshi, mund të ketë qenë i vetëdijshëm që ai vetë, me gjithë qeverinë gjysmake të tij, nuk ishte i aftë dhe, për më tepër, kishte edhe frikë, për ta drejtuar luftën në Kosovë. Ai, mbase, për këtë arsye, e ka lëshuar me qëllim situatën nga dora dhe mezi ka pritur implikimin e drejtuesve të LPK-së, në luftë dhe në gjithë situatën e krijuar rreth saj. Madje, kjo mund të jetë edhe përgjigje në pyetjen, “Pse Bukoshi ua ka dhënë drejtuesve të LPK-së, milionat e Mërgatës shqiptare, të dedikuar për UÇK-në“? Pra, Bukoshi i ka dhënë edhe milionat “e tij“, për të qëndruar sa më larg luftës dhe UÇK-së.

Drejtuesit e LPK-së, nga ana tjetër, pavarësisht nga kufizimet dhe paaftësitë e tyre në fushë të luftës dhe të ushtrisë, mezi kanë pritur ta marrin vetë në dorë, drejtimin e luftës dhe të gjithë situatës së krijuar rreth saj, në Mërgatën shqiptare dhe në Kosovë. Milionat e Mërgatës shqiptare, të mbledhura për UÇK-në, edhe milionat e “Bukoshit“, ata, përveç të tjerash, i kanë parë edhe si mjete për ta siguruar mbikëqyrjen, kontrollin dhe ndikimin e tyre, mbi UÇK-në.

Megjithë këto dallime dhe dallime të tjera, ndërmjet Qeverisë Bukoshi dhe krerëve të LPK-së, kishte edhe diçka të përbashkët ndërmjet tyre. Edhe LPK-ja, sikurse edhe Qeveria Bukoshi, ishte e mbyllur, pothuaj hermetikisht, ndaj kuadrove, që nuk ishin pak as të panjohur, në Mërgatën shqiptare.

Drejtuesit e LPK-së, si dhe Bukoshi me qeverinë e mangët të tij, që nga fillimet e tyre, silleshin e vepronin sikur të ishin të vetëmjaftueshëm, dhe të tillë mbetën deri në fund, pra, deri në përfundimin e luftës në Kosovë.

Në grupin e tyre drejtues, kishte të vetëlarguar, si të pakënaqur me krerët e LPK-së, ose të përjashtuar prej saj, por nuk ka pasur emra të rinj, të ardhur aty, si përforcim. Ata, sikurse edhe Bukoshi, mund të pranonin vetëm shërbëtorë, të bindur e të dëgjueshëm, por jo edhe bashkëpunëtorë, që mund t’ua ndryshonin planet.

PSE KA PASUR SUKSES LPK-ja?

Gjithë suksesi i LPK-së, për grumbullimin e fondeve për UÇK-në, lidhet me pasivitetin, me paaftësinë e dr. Bukoshit, si kryeministër. Pastaj, me pakënaqësinë e mërgimtarëve tanë, me mossuksesin e Qeverinë Bukoshi. Dhe, në fund, siç u tha tashmë, suksesi i LPK-së lidhet pazgjidhshmërisht me aktivitetet dhe veprimet e anëtarëve të saj, të cilët ditë e natë dhe në vazhdimësi, kanë punuar pa u kursyer, pa u lodhur dhe me përkushtim tepër të madh, për grumbullimin e fondeve, në ndihmë të UÇK-së dhe të luftës në Kosovë.


(VAZHDON)


________________

SHEMSI REҪICA: PËRBALLJET BRENDASHQIPTARE GJATË LUFTËS NË KOSOVË (I)

http://pashtriku.org/?kat=43&shkrimi=7825

***

SHEMSI REҪICA: PËRBALLJET BRENDASHQIPTARE GJATË LUFTËS NË KOSOVË (II)

http://pashtriku.org/?kat=43&shkrimi=7826

***

SHEMSI REҪICA: PËRBALLJET BRENDASHQIPTARE GJATË LUFTËS NË KOSOVË (III)

http://pashtriku.org/?kat=43&shkrimi=7827

***

SHEMSI REҪICA: PËRBALLJET BRENDASHQIPTARE GJATË LUFTËS NË KOSOVË (IV)

http://pashtriku.org/?kat=43&shkrimi=7828

***

SHEMSI REҪICA: PËRBALLJET BRENDASHQIPTARE GJATË LUFTËS NË KOSOVË (V)

http://pashtriku.org/?kat=43&shkrimi=7837

***

SHEMSI REҪICA: PËRBALLJET BRENDASHQIPTARE GJATË LUFTËS NË KOSOVË (VI)

http://pashtriku.org/?kat=43&shkrimi=7841

***

SHEMSI REҪICA: PËRBALLJET BRENDASHQIPTARE GJATË LUFTËS NË KOSOVË (VII)

http://pashtriku.org/?kat=43&shkrimi=7846

***

SHEMSI REҪICA: PËRBALLJET BRENDASHQIPTARE GJATË LUFTËS NË KOSOVË (VIII)

http://pashtriku.org/?kat=43&shkrimi=7850


kthehu

SHKRIMET E FUNDIT

FOTOLAJM

FOTODËSHMI

 • Deshmoret e Kombit
 • Xhemajli Berisha
 • Shaban, Adem e Hamëz Jashari
 • Mehë Uka
 • Tahir Sinani
 • Ridvan Qazimi - Komandant Lleshi
 • Xheladin Gashi - Plaku
 • Jashar Salihu
 • Xhemajl Fetahaj
 • Agim Ramadani
 • Indrit Cara - Kavaja
 • Mujë Krasniqi - Kapuçi
 • Abedin Rexha - Sandokani
 • Fehmi i Xheve Lladrovci
 • Remzi Ademaj, Xhevat e Seladin Berisha
 • Bekim Berisha - ABEja
 • Ilir Konushevci
 • Ismet Jashari - Kumanova
 • Luan Haradinaj
 • Adrian Krasniqi
 • Zahir Pajaziti, Edmond Hoxha dhe Hakif Zejnullahu
 • Bahri Fazliu dhe Agron Rrahmani
 • Adem Jashari
 • Ahmet Haxhiu
 • Fadil Vata
 • Ukshin Hoti
 • Afrim Zhitia dhe Fahri Fazliu
 • Rexhep Mala dhe Nuhi Berisha
 • Jusuf Gërvalla dhe Kadri Zeka
 • Naser Hajrizi
 • Adem Demaçi
 • Metush Krasniqi
 • Zekeria Rexha
 • Xheladin Hana
 • Musine Kokollari
 • Marije Shllaku
 • Gjon Serreçi
 • Qemal Stafa
 • Mulla Idriz Gjilani
 • Shaban Polluzha
 • Avni Rrustemi
 • Azem e Shote Galica
 • Asdreni
 • Migjeni
 • Ndre Mjeda
 • Shtjefën Gjeqovi
 • Faik Konica
 • Fan Noli
 • Gjergj Fishta
 • Bajram Curri
 • Isa Boletini
 • Idriz Seferi
 • Hasan Prishtina
 • Luigj Gurakuqi
 • Ismail Qemali
 • Dedë Gjo Luli
 • Çerqiz Topulli dhe Mihal Grameno
 • Mehmet Pashë Deralla
 • Vaso Pashë Shkodrani
 • Naum Veçilharxhi
 • Haxhi Zeka
 • Mic Sokoli
 • Naim Frashëri
 • Sami Frashëri
 • Sylejman Vokshi
 • Ymer Prizreni
 • Ali Pashë Gucia
 • Abdyl Frashëri
 • Jeronim De Rada
 • Marko Boçari
 • Bubulina
 • Pjetër Bogdani
 • Lekë Dukagjini
 • Gj.K.Skënderbeu
 • Teuta
 • Kostandini i Madh
 • Leka i Madh
 • Iliria

VIDEO

Selver Mackaj 2

Selver Mackaj 1

Copyright © 2006 - 2012 Portali Pashtriku.org - Të gjitha të drejtat e rezervuara.     Zhvilluar nga: AlbaProject Networks