SHKRIMI
e martë, 04 gusht 2020

SHERADIN BERISHA: MASAKRA ME PËRMASA GJENOCIDALE NË KRUSHË TË VOGËL - KRIM I PANDËSHKUAR!

Pashtriku.org, 25. 03. 2016 - (Në 17 vjetorin e Masakrës në Krushë të Vogël) - Dihet mirëfilli, se, gjatë luftës në Kosovë (1998-1999), forcat ushtarake dhe paramilitare serbe kanë vrarë e masakruar në forma më mizore, rreth 15 mijë shqiptarë, dhe 90% prej tyre ishin civilë të pa armatosur. Vetëm në fshatin Krushë e Vogël, që para luftës kishte 850 banorë shqiptarë, më 25/26 mars 1999, u vranë e u dogjën pamëshirë 112 mashkuj, ndërsa në tetor 1999 nga minat e këmbësorisë serbe u mbyt edhe një fëmijë 13 vjeçar. Nga kjo masakër gjenocidale rezulton se kanë humbur jetën rreth 70% e mashkujve, nga mosha 13 - 77 vjeç. Ndërkaq, sot në Krushë të Vogël jetojnë 82 gra të veja me 145 fëmijë jetimë, ndërsa 10 familje kanë mbetur pa asnjë mashkull në shtëpi! Në varrezat e fshatit (afër Tyrbes) prehen 26 martirë, ndërsa 87 të tjerë konsiderohen të zhdukur! Krusha e Vogël deri në vitin 1999 kishte 145 shtëpi banimi, dhe vetëm 8 prej tyre kanë shpëtuar pjesërisht nga djeg'ja dhe shkatërrimi. Këto janë disa të dhënë të evidentuar në raportin e Shoqatës për Hulumtimin e Personave të Rrëmbyer "26 Marsi 1999" - Krushë e Vogël. Shoqata "26 Marsi 1999", pas përfundimit të luftës ka mbledhur dëshmi rreth masakrës së 25/26 marsit 1999 në Krushë të Vogël, dhe ato ia ka dorëzuar institucioneve ndërkombëtare dhe vendore të drejtësisë, si:

Prokurorisë Publike në Prizren, (më 24.01.2003);

Prokurorisë Publike në Prishtinë, (më 02. 04. 2003 dhe më 06. 11. 2003);

Departamentit të Drejtësisë së UNMIK-t në Prishtinë, (më 27.11.2003);

Njësisë së Policisë së UNMIK-t për Krime Lufte - Prishtinë, (më 02.04.2005 dhe 14.06.2005);

Prokurorëve të UNMIK-ut, Michael Hartmann dhe Robert Dean (më 14.06.2005 dhe 22.06.2005);

Kreut të policisë, Kai Vittrup - komisar i policisë së UNMIK dhe

Sheremet Ahmetit - komandant i SHPK-ës (më 10. 05. 2005);

Njësisë së Tribunalit të Hagës-Prishtinë, Lubomir Jozefciak-hetues (më 30. 07. 2005), EULEX-it etj.

Edhe pse, përgjegjësit e sigurisë dhe të drejtësisë në Kosovë, policia, prokuroria dhe gjykata e UNMIK-ut (nga viti 1999 - 2008) dhe këta të EULEX’it (2008 - 2016), si dhe policia, prokuroria dhe gjykata e Kosovës, kishin në dorë dosjen e Krimit të kryer në Krushë të Vogël, deri më sot duket se askush prej tyre nuk ka marrë veprime konkrete për t'i sjellur përpara drejtësisë vrasësit e 112 mashkujve të këtij fshati. Madje as institucionet shtetërore të Kosovës: qeveria, presidenca, kuvendi, partitë politike, as shoqëria civile, nuk kanë bërë asnjë përpjekje serioze në këtë drejtim. Pra, edhe pas 17 vjetësh nga Masakra e kryer në Krushë të Vogël, krimi ka mbetur i pandëshkuar!Dëshmitari Bajram R.Zylfiu, rrëfen për ngjarjen e 26 marsit 1999, kur u krye krimi në Krushë të Vogël.


(***)


Përmbajtja:

- KU SHTRIHET REGJIONI I ANADRINIT

- RRETHIMI I ANADRINIT PJESË E OPERACIONIT SERB "PATKOI"

- MË 25 - 26 MARS 1999 NË KRUSHË TË VOGËL U VRANË - MASAKRUAN DHE U DOGJËN MIZORISHT 112 SHQIPTARË!

- KRUSHA E VOGËL - MË 25 MARS 1999…

- SI U EKZEKUTUAN NËNTË KRUSHJANËT E PARË NË PARADITEN E 25 MARSIT 1999


- K25: "POLICËT LOKALË SERBË VRISNIN NJERËZIT NË KRUSHË TË VOGËL"

- SI U VRA PLAKU HYSEN RAMADANI NË OBORRIN E SEJDI BATUSHËS DHE KUSH I PLAҪKISTE DHE I DIGJTE SHTËPITË E KRUSHËS SË VOGËL

- HANËMSHAHE BATUSHA: "SERBËT NA THANË: "ECNI, TASH, N'DAҪI MBYTUNI N'DRI, N'DAҪI SHKONI N'ALLBANI"

- BAJRAM R.ZYLFIU - JU RRËFEJ MASAKRËN E KRUSHËS SË VOGËL

- BAJRAM ZYLFIU: SI SHPËTUAM NGA VENDI I KRIMIT

- DËSHMITARËT LUTFI RAMADANI DHE MEHMET KRASNIQI, RRËFEJNË PËR MASAKRËN E KRUSHËS SË VOGËL

- MEHMET UKË KRASNIQI: SI I SHPËTOVA VRAJES, MË 26 MARS 1999?!

- QAMIL HAKI SHEHU: SI SHPËTOVA NGA MASAKRA E 26 MARSIT 1999

- PETRIT RASHKAJ: NJË MILIC XHIRONTE GJITHË NGJARJEN E NDODHUR!

- ANI ZYLFIU: SI SHPËTOVA NGA MASAKRA SERBE, MË 26 MARS 1999 - NË KRUSHË TË VOGËL

- XHAFER HAJDARI: SI I SHPËTUAM VRASJES - NË HYRJE TË KRUSHES SË VOGEL

- SI U DOGJË KAMIONI ME KUFOMA TË BANORËVE TË KRUSHËS SË VOGËL, NË LUMIN DRINI I BARDHË

- ZAHRIJE RASHKAJ: "SERBËT NA THANË - TË GJITHË DJEMTË MBI 10 VJEҪ TË NDAHEN NGA GRATË!"; LETAFETE BATUSHA: NA VRANË E NA DOGJËN SERBËT E KRUSHËS SË VOGËL!

- LETAFETE BATUSHA: NA VRANË E NA DOGJËN SERBËT E KRUSHËS SË VOGËL!

- LETAFETE BATUSHA: VISARIN DHE ENVERIN MI MORËN, GJORGJE DHE BORISLLAV CVETKOVIQI!

- NEXHMIJE HAJDARI: "SI I LAMË TË RRESHTUAR BURRAT DHE DJEMTË, SKAJ MURIT"

- NAXHIJE SHEHU: ZLLATKOJA I SPIROS DHA URDHËR QË TË NDAHESHIN GRATË, FËMIJËT DHE BURRAT NË GRUPE!

- AJSHE SHEHU: "FQINJËT SERBË - BURRAVE DHE DJEMVE TANË JU KANË THËNË, NËSE SULMON 'NATO' NUK DO TË KALONI LEHTË"!

- SI E PËRJETOJ DRITA HAJDARI - TRAGJEDINË E 25 - 26 MARSIT 1999, NË KRUSHË TË VOGËL

- ZEҪIR SALLAUKA-BUDAKOVA: JU RRËFEJ SHPËTIMIN E FAMILJES SIME, NGA MASAKRA

- SI U VRANE DHE U DOGJËN - GJASHTË KRUSHJANËT - NË SHTËPINË E SELIM ҪOLLAKUT, MË 25 MARS 1999

- ESAT GUTA: "JOVAN NIKOLIҪI MË THA - TË GJITHË SHQIPTARËT E KRUSHËS SË VOGËL I KEMI VRA DHE I KEMI BA SAPUN!"

- SI U ZHVARROSËN KUFOMAT NGA VARRET E KRUSHËS SË VOGËL?!

- SHABAN AVDYL KRASNIQI: SI SHPËTUAM NGA MASAKRA?!

- SI U MBYT FËMIU MUHAMET A.EMËRLLAHU, NGA MINAT SERBE, AFËR SHTËPISË SË TIJ NË KRUSHË TË VOGËL.

- GAZETARI ANGLEZ JOHN SWEENEY - ZBARDH MASAKRËN E KRUSHËS SË VOGËL.

- MË 25 - 26 MARS 1999 NË KRUSHË TË VOGËL U VRANË, U MASAKRUAN DHE U DOGJËN MIZORISHT - 112 SHQIPTARË!

- LISTA E SERBËVE TË FSHATIT KRUSHË E VOGËL, QË MORËN PJESË NË MASAKRIMIN E 112 MASHKUJVE SHQIPTARË (MË 26 MARS 1999), DJEG'JEN E SHTËPIVE DHE PLAҪKITJEN E PASURISË SË SHQIPTARËVE TË KËTIJ FSHATI.

- LISTA E GRAVE TË KRUSHËS SË VOGËL, QË HUMBËN BASHKËSHORTËT DHE BIJTË E TYRE, MË 25/26 MARS 1999.

- EKSPERTIZA E POLICISË METROPOLITANE NË KRUSHË TË VOGËL (PAS PËRFUNDIMIT TË LUFTËS).

- ҪKA THONË BANORËT E KRUSHËS SË VOGËL, NË APELIN - DREJTUAR: "INSTITUCIONEVE VENDORE DHE NDËRKOMBËTARE NË KOSOVË, ORGANIZATAVE PËR TË DREJTAT E NJERIUT DHE SHOQËRISË CIVILE", LIDHUR ME MASAKRËN E 25/26 MARSIT 1999 DHE PROVOKIMET E UNMIK-ut&EULEX-it, ME VIZITAT E KRIMINELËVE NË KRUSHË TË VOGËL)

***

Në vazhdim lexoni 11 pjesë të studimit për Masakrën në Krushë të Vogël:

PJESA E PARË:

http://www.pashtriku.org/?kat=63&shkrimi=1424

***

PJESA E DYTË:

http://www.pashtriku.org/?kat=63&shkrimi=1426

***

PJESA E TRETË:

http://www.pashtriku.org/?kat=63&shkrimi=1429

***

PJESA E KATËRT:

http://www.pashtriku.org/?kat=63&shkrimi=1436

***


PJESA E PESTË:

http://www.pashtriku.org/?kat=63&shkrimi=1443

***

PJESA E GJASHTË:

http://www.pashtriku.org/?kat=63&shkrimi=1446

***

PJESA E SHTATË:

http://www.pashtriku.org/?kat=63&shkrimi=1452

***

PJESA E TETË:

http://www.pashtriku.org/?kat=63&shkrimi=1456


PJESA E NËNTË

http://www.pashtriku.org/?kat=63&shkrimi=1459

***

PJESA E DHJETË

http://www.pashtriku.org/?kat=63&shkrimi=1467

***

PJESA E NJËMBËDHJETË

http://www.pashtriku.org/?kat=63&shkrimi=1471


====================================


Dokumentari kushtuar Masakrës në Krushë të Vogël:


kthehu

SHKRIMET E FUNDIT

FOTOLAJM

Adem Jashari 1955 - 1998

FOTODËSHMI

 • Deshmoret e Kombit
 • Xhemajli Berisha
 • Shaban, Adem e Hamëz Jashari
 • Mehë Uka
 • Tahir Sinani
 • Ridvan Qazimi - Komandant Lleshi
 • Xheladin Gashi - Plaku
 • Jashar Salihu
 • Xhemajl Fetahaj
 • Agim Ramadani
 • Indrit Cara - Kavaja
 • Mujë Krasniqi - Kapuçi
 • Abedin Rexha - Sandokani
 • Fehmi i Xheve Lladrovci
 • Remzi Ademaj, Xhevat e Seladin Berisha
 • Bekim Berisha - ABEja
 • Ilir Konushevci
 • Ismet Jashari - Kumanova
 • Luan Haradinaj
 • Adrian Krasniqi
 • Zahir Pajaziti, Edmond Hoxha dhe Hakif Zejnullahu
 • Bahri Fazliu dhe Agron Rrahmani
 • Adem Jashari
 • Ahmet Haxhiu
 • Fadil Vata
 • Ukshin Hoti
 • Afrim Zhitia dhe Fahri Fazliu
 • Rexhep Mala dhe Nuhi Berisha
 • Jusuf Gërvalla dhe Kadri Zeka
 • Naser Hajrizi
 • Adem Demaçi
 • Metush Krasniqi
 • Zekeria Rexha
 • Xheladin Hana
 • Musine Kokollari
 • Marije Shllaku
 • Gjon Serreçi
 • Qemal Stafa
 • Mulla Idriz Gjilani
 • Shaban Polluzha
 • Avni Rrustemi
 • Azem e Shote Galica
 • Asdreni
 • Migjeni
 • Ndre Mjeda
 • Shtjefën Gjeqovi
 • Faik Konica
 • Fan Noli
 • Gjergj Fishta
 • Bajram Curri
 • Isa Boletini
 • Idriz Seferi
 • Hasan Prishtina
 • Luigj Gurakuqi
 • Ismail Qemali
 • Dedë Gjo Luli
 • Çerqiz Topulli dhe Mihal Grameno
 • Mehmet Pashë Deralla
 • Vaso Pashë Shkodrani
 • Naum Veçilharxhi
 • Haxhi Zeka
 • Mic Sokoli
 • Naim Frashëri
 • Sami Frashëri
 • Sylejman Vokshi
 • Ymer Prizreni
 • Ali Pashë Gucia
 • Abdyl Frashëri
 • Jeronim De Rada
 • Marko Boçari
 • Bubulina
 • Pjetër Bogdani
 • Lekë Dukagjini
 • Gj.K.Skënderbeu
 • Teuta
 • Kostandini i Madh
 • Leka i Madh
 • Iliria

VIDEO

Fazli Berisha - Pashtrik

Selver Mackaj 2

Copyright © 2006 - 2012 Portali Pashtriku.org - Të gjitha të drejtat e rezervuara.     Zhvilluar nga: AlbaProject Networks