SHERADIN BERISHA: ROLI HISTORIK I DEMONSTRATAVE TË VJESHTËS (TETOR – DHJETOR 1968) NË KOSOVË

Pashtriku.org, 26. 11. 2015: Ndonëse viti 1968 njihet si vit i lëvizjeve studentore në Europë, ku universitetet më të njohura të Francës, të Gjermanisë dhe të Anglisë u përfshinë në valën e trazirave studentore të së”majtës së re”, megjithatë ato nuk reflektuan aspak tek lëvizja studentore shqiptare e Kosovës, për faktin sepse lëvizja studentore europiane kishte karakter social, ishte lëvizje shoqërore dhe synonte një rend më të mirë shoqëror, ndërkohë që lëvizja studentore e Kosovës kishte karakter kombëtar, karakter të rezistencës kundër një robërie të egër shekullore. Në qershor 1968 shpërthyen demonstratat studentore edhe në Beograd, të cilat ndonëse u përpoqën të manifestonin jehonën e demonstratave studentore të Evropës, ato u përshkuan me kërkesa ultranacionaliste e shoviniste. Në këto rrethana u planifikuan demonstratat studentore në Kosovë.
(…)

Përmbajtja e lëndës:
1. Pozita kushtetuese e Kosovës dhe e viseve tjera shqiptare në ish’Jugosllavi, në periudhën 1946- 68;
2. Konfliktet politike në mes të forcave byrokratike dhe atye unitariste (për çëllime sunduese), që rezultuan me shkarkimin e Rankoviqit – në plenumin e Brioneve 1966;
3. Debatet e nxehta publike për ndryshimin e kushtetutës së vitit 1963 dhe avansimin e statusit të Kosovës në republikë;
4. Dyftyrësia e Fadil Hoxhës;
5. Demonstratat studentore të vitit 1968 në Kosovë dhe në viset e tjera shqiptare;
6. Demonstratat e tetorit 1968 në Prizren, në Therandë (ish – Suharekë) dhe në Pejë;
7. Kush e përbënte ”Komitetin e Studentëve”, që i përgatiti demonstratat e nëntorit 1968?
8. Si u morë vendimi për organizimin e demonstratave në disa qytete të Kosovës, më 27 nëntor 1968 ?!
9. Si u zhvilluan demonstratat e 27 nëntorit 1968, në Prishtinë, në Ferizaj, në Gjilan dhe në Besianë (ish – Podujevë) ?!
10. Demonstrata në Prishtinë;
11. Demonstrata në Ferizaj;
12. Demonstrata në Gjilan;
13. Demonstrata në Besian (ish-Podujevë)
14. Çfarë masash politike propozoi Veli Deva ndaj organizatorëve të demonstratave?!
15. Kush i gjykoi e denoi në „emër të popullit“ organizatorët e demonstratave?
16. Si u organizuan demonstratat e dhjetorit 1968 në Tetovë?
17. Kush u denua për organizimin e demonstratave në Tetovë?
18. Përfundim.

Lexoni këtë studim në 3 pjesë:
SHERADIN BERISHA: ROLI HISTORIK I DEMONSTRATAVE SHQIPTARE (TETOR – DHJETOR 1968) /I/
https://pashtriku.org/?kat=60&shkrimi=2141
***
SHERADIN BERISHA: ROLI HISTORIK I DEMONSTRATAVE SHQIPTARE (TETOR – DHJETOR 1968) /II/
https://pashtriku.org/?kat=60&shkrimi=2142
***
SHERADIN BERISHA: ROLI HISTORIK I DEMONSTRATAVE SHQIPTARE (TETOR – DHJETOR 1968) DEMONSTRATAT E DHJETORIT 1968 NË TETOVË /III/
https://pashtriku.org/?kat=60&shkrimi=2143

Total
0
Shares
Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Postime të Lidhura