NDARJA E BRENDSHME E KOSOVËS, NJË ZAJEBNICË DHE DISA ASOCIACIONE!

NDARJA E BRENDSHME E KOSOVËS, NJË ZAJEBNICË DHE DISA ASOCIACIONE!

Nga Behxhet Sh. SHALA – BAJGORA

Kosovën e japim , Serbinë jo

Jo fort moti rrugët dhe sheshet e Prishtinës dhe qyteteve tjera të Kosovës mbusheshin me protestues në mbrojtje të Republikës së Dytë , si pararendëse e një Republike të Tretë  që aktualisht po kalon nëpër vuajtjet e Tantalit e që po duan ta shtrijnë në Shtratin e Prokrustit . Shkak dhe pasojë është Asociacioni i Komunave me shumicë serbe ( emërtim zyrtar ) ndërsa LV –ë e pati quajtur Zajednicë kurse unë e korigjova gjuhësisht duke e quajtur Zajebnicë. Nëse e kemi parasysh qëllimin e Serbisë e që tani duket se është bërë edhe qëllim i ndërkombëtarëve atëherë duket se jemi në një rrugë njëkahëshe , pa asnjë shtegdalje përveç formimit të këtij mekanizmi parashtetëror . Realisht në vitin 2013 ishte arritur një marrëveshje në Bruksel për themelimin e Asociacionit – Zajebnices e që ishte ratifikuar në Kuvendin e Kosovës në vitin 2015 me 2/3 e deputetëve , siç parashihet për një Marrëveshje ndërkombëtare . Gjykata Kushtetuese e Kosovës kishte gjetur shkelje në 22 pika që ishin në kundërshtim  me Kushtetuten por se kishte rekomanduar që të vazhdohet me formimin e Zajebnicës. Kjo tregon se Gjykata Kushtetuese nuk ka kapacitet e as kompetencë të ndalojë formimin e Zajebnicës për faktin se çdo Marrëveshje ndërkombëtare është mbi Gjykatën Kushtetuese dhe të gjitha përpjekjet që bëhen sot janë lojëra sepse Zajebnica megjithatë , po kalon . Serbia nuk është e gatshme ta pranojë që të bisedohet për një marrëveshje që e ka kapacitetin e një marrëveshjeje Ndërkombëtare aq më parë që Zajebnicën e konsideron si “ Dhurat Hyjnore “ për ta përligjur praninë , ndikimin dhe vendimmarrjen për çështje të brendshme të Kosovës e që është në kundërshtim të plotë me të drejtën ndërkombëtare . Ata që e kanë pranuar Zajebnicën , si kushtëzim të ndërkombëtarëve dhe që i kanë hapur derën e madhe për një Ahtisari plus , është dashur edhe ta formojnë Zajebnicën mirëpo nuk ishte bërë asnjë propozim për tekstin e statutit dhe dokumenteve tjera përcjellëse me të cilat do të përcaktohej fushëveprimi dhe kompetencat e këtij mekanizmi që na ka shkaktuar dhe po na shkakton shumë probleme , si në planin e brendshëm , duke shkaktuar shumë përçarje midis shqiptarëve dhe subjekteve politike ashtu edhe në planin e jashtëm duke e kushtëzuar presionin e faktorit vendimmarrës ndërkombëtar , tash të sforcuar edhe me një propozim që e vë Kosovën në vdekje klinike politike dhe institucionale sikur që është propozimi franko-  gjerman , i njëjtësuar si propozim evropian dhe i përkrahur edhe nga SHBA –të. LV –ë , krejt fushatën elektorale e ka ndërtuar kundër Zajebnicës dhe marrëveshjeve tjera të Brukselit për të cilat ishte një zotim publik se do të rishikohen dhe se nuk do të pranohen . Për të arritur këto qëllime kërkonin mbi 50 përqind të votave sepse , në të kundërtën nuk do të kishin mundësi të realizojnë premtimet elektorale. Në emër të Zajebnicës dhe kundër Zajebnicës ka patur protestues të ekzekutuar , shumë të plagosur , arrestime të shumta të protestuesve , dhunë ndaj protestuesve , arrestime dhe dënime të shqiptuara sikur që ishte ushtruar një dhunë jonormale , e paarsyeshme dhe kundër çdo logjike ndaj policëve të Policisë së Kosovës të cilët , maksimalisht tregoheshin të matur dhe të rezervuar ndaj protestuesve , si gjatë protestave e në veçanti në kohën kur ishin të privuar nga liria  . Në anën tjetër protestuesit nuk ushtronin asnjë dhunë ndaj policëve ndërkombëtarë , qoftë se nuk kishin guxim apo ndonjë qëllimi tjetër .  Ishin raste të rralla kur policët e Kosovës ushtruan dhunë ndaj protestueve madje në shumë raste , më mirë janë sjellur policët kosovarë ndaj demonstruesve , se demonstruesit ndaj policëve . Isha dëshmitar në , së paku 90 % të rasteve ku përballeshin policët me demonstrues dhe i kam vizituar thuaja të gjithë të privuarit nga liria gjatë shtatë ditëve të javë në orarin 24 orësh , pa u penguar asnjëherë nga policët apo stafi mbajtës dhe korrektues.

Zajebnica me shumë emra , si kuçedra me shumë kokë

LV –ë , sidomos udhëheqësit e saj në Prishtinë dhe Grupi Anarkist në Tiranë që , për dallim nga Grupi Anarkist i Shkodrës nuk kanë , as guxim e as koçe të përballen edhe me rrezikun më të vogël , ushqyen pritje shumë të mëdha te anëtarësia dhe votuesit e të gjitha subjekteve tjera politike , të pakënaqur me gjendjen sikur edhe me të papërcaktuarit , se , me të ardhur në pushtet , FSK –ë do të bëhet ushtri  dhe do të dërgohet në veri të Kosovës , se Policia e Kosovës të cilën aq pamëshirshëm e rrahën , e fyen dhe poshtëruan pikërisht këta që janë sot në pushtet do t’i çbëjë strukturat paralele , se Marrëveshjet e Brukselit do të vendosen në arkiva e se Zajbnica do të mbetet vetëm shprehje gjuhësore , pa asnjë mundësi të zbatimit , se nuk bisedojnë asnjëherë me Serbinë dhe Vuçiqin pa kërkuar falje , se nuk do të ulen për bisedime pa zbardhjen e fatit të personave të pagjetur , se nepotizmin dhe punësimet familjare do t’i lënë për syneti , kanaxheqe , dasme e ahengje të tjera se do ta padisin Serbinë për gjenocid e shumë e shumë premtime që , sa të jeni në opozitë nuk nxisin asnjë përgjegjësi ligjore kurse përgjegjësia morale në Kosovë është e pranishme sa edhe dinosaurët e epokës së gurit. Është e qartë se sa ishin në opozitë , LV –ë nuk kishte informata të mjaftueshme për gjendjen reale kurse , sa e mori pushtetin , jotransparencën e bëri simbol identifikues duke mbyllur burimet e informatave apo duke shpërndarë informata glorifikues , si në Korenë e Veriut apo duke informuar anëtarësinë sikur në kohën e Revolucionit kinez , me deci bao , gazeta muri kur njëri ( i besuari i partisë lexon përmabjtjen kurse anëtarësia vetëm dëgjon fjalët dhe mësimet e liderit dhe Mësuesit të Madh duke aplauduar , pa asnjë kundërshtim ). Kështu disiplinohen masat ndërsa të pabindurit drejt e në gulag apo , si dënim më i butë , linçim moral publik përrmes jeniçerëve kujdestarë të rrjeteve sociale . Nëse më herët na kanë konsideruar si idiotë , tash po bëjnë përpjekje të na trajtojnë sipas asaj si na kanë konsideruar , idiotë e shkuar idiotëve ! Tash , Zajebnicën , nga një distancë e sigurt po e kundërshtojnë , deri në kolën e fundit apo salmonin e fundit të tymosur dhe të patymosur , pasardhësit , pa bythë , pa koçe dhe pa guxim të Vojo Kushit , Sadik Premtes , Sadik Stavileci  , Anastas Lulos dhe të tjerëve , duke kërkuar të flijohemi edhe kundër Vuçiqit , Putinit , Sholcit , zonjës Makron e deri edhe të Xhoe Bajden. Këta nuk i llogarisin as si mikrofaktorë Eskobarin , Cholletin , Blinkenin , rrencin dhe mashtruesin Lajçak sikur edhe Rrahman Morinën e Katalonjës , Josef Borrell . Në anën tjetër , vetëm gjumi po i ndanë kryeministrin Kurti dhe ajnshtajnin negociues nga Muçibaba  , Nik Limin , aq shumë janë të lidhur , madje edhe drekat dhe darkat po i fillojnë me himnin : “ rreth drekave dhe darkave të përbashkuar , me një dëshirë , me një qëllim , se Zajebnicën e kemi pranuar , me të njëjtën përmabjtje por me një tjetër emërtim … “.

Realisht , të gjithë po garantojnë , përmes  deklaratave publike por jo edhe të nënshkruar në letër se nuk do të lejohet një Republika Srpska e Bosnjes në Kosovë . Në rregull por unë i kam rezervat e mia , jam shumë mosbesues ! Nuk jam pjesë e  institucioneve prandaj e kam këtë mundësi dhe komoditet , sikur kur LV –ë ishte në opozitë . Po të isha në pushtet , sigurisht se do ta këndoja këngën , jo Zajebnica nuk kalon por këngën e Lajçakut , Borrellit dhe Eskobarit se Asociacioni ka kaluar . Ne shqiptarët  që dikur ishim patriotë kurse sot jemi patriotë folklorikë , polifoninë e kemi shumë të dashur prandaj , nga kjo pozitë , besoj se edhe Albin Kurti dhe LV –ë bashkë me presidenten po vazhdojnë ta këndojnë se Zajebnica nuk kalon kurse , në anën tjetër po ia mbajnë ison , si zëra përcjellës Lajçakut , Borrellit dhe Eskobarit me Asociacioni kalon .

Kur Ban ki Muni pati dalë me 6 –të pikat dhe ishte përkrahur nga Sllobodan  Samarxhiq , përgjegjës për Kosovën nga qeveria e serbe , pata dalë me një shkrim fort patriotik të titulluar : “ 6 -të pikat e Banit dhe kurvat e Sllobodanit  “. Kur Albin Kurti doli me 6 pikat për Asociacionin , nuk reagova fare , ishte një imitim anemik i Banit . Kryeministri Kurti e ka të qartë se nuk ka tjetër rrugë , o të pranojë Zajebnicën , o të shkojë në shtëpi ! Prandaj , si zgjidhje e ndërmjetme po e sheh formimin e Asociacioneve tjera që do t”ia hiqnin atributin njënacional që e paska Zajebnica . Tash , boshnjakët kërkojnë Zajebnicë , turqit kërkojnë Zajebnicë , romët do të kërkojnë gjithashtu , ashkalinjt , egjiptasit , goranët , fatosat e Sadrisë , kultivuesit e qenëve të sharrit nga Gora e Dragashit mund të kenë kërkesa të tilla , nostalgjikët jugosllavë dhe pionierët pansllavistë do ta shfytëzojnë këtë mundësi për afirmim kombëtar  dhe shumë grupe dhe grupacione tjera . Albin Kurti mendon se në këtë mënyrë  do ta relativizojë themelimin e Zajebnicës duke krijuar asociacione satelite që do të silleshin rreth tij por e ka shumë gabim. Zajebnica e ka bazën në Bruksel dhe përkrahjen nga Europa dhe Amerika dhe këto zajebnicat e vogla vetëm do të sillen si satelitë rreth Kurtit e , me kalimin e kohës rreth Zajebnices së Brukselit. Blerja e kohës sa duket të jetë përparësi , del më shumë të jetë pengesë shtesë . Duke i ikur formimit të Asociacionit , si “ dhuratë “ e kemi propozimin franko – gjerman. Sa më shumë të blejmë kohë , do të kemi edhe “ dhurata “ tjera .

Personalisht jam kundër Zajebnicës dhe propozimit franko – gjerman sepse , me kapacitetin apo , më mirë të them me mungesën e kapacitetit , mendoj se Zajebnica , me çfarëdo emri që do të pagëzohet , në të ardhmën e federalizon Kosovën duke e bërë jofunksionale kurse propozimi franko – gjerman nuk ofron asnjë zdhedhje apo zgjidhje vetëm sa e konservon gjendjen për një periudh 10 vjeçare duke e balsamosur një krijesë , funksionalisht të vdekur shtetërore . Po cila është zgjidhja ? ! Në planin afatgjatë jam i sigurt se vetëm bashkimi me Shqipërinë është zgjidhje stabilizuese dhe e qëndrueshme e që , sa të jetë një Bosnje siç është tani , bashkimi me Shqipërinë mbetet si ideal dhe idealizim i një dëshire .

A jam për ta pushkatuar kryeministrin Kurti  për këtë gjendje , nuk jam. Problemet i ka të trashëguara por i ka përdorur apo , më mirë të them i ka keqpërdorur për të ardhur në pushtet . Dhe po vazhdon me qëllim ta mbajë pushtetin . Në çastin kur i hyni pazareve , e pati puna. Si të folni për 6 propozime , për konsiderim të formimit të Asociacion Zajebnicës , keni rënë në pozitën e leximit të filxhanit . Vetëm keni nevojë për një filxhan ! Opozita po bënë shumë gabim që Zajebnicën po e përdorë si armë për luftë kundër Kurtit dhe qeverisë Kurti për faktin se mbushja e këtyre armëve është me municion të opozitës ( Marrëveshja e Brukselit ). Opozita nuk duhet të llogarisë në zgjedhje të parakohshme shkaku se Albin Kurti do të dorëhiqet duk e refuzuar Zajebnicën. Albin Kurti , as nuk dorëhiqet , as nuk shkonë në zgjedhje dhe as nuk e lë pushtetin . Me asnjë dhe për asnjë çmim ! Opozita mund ta kundërshtojë Zajebnicën dhe propozimin franko – gjerman , ….deri në kafën e radhës në njërën nga ambasadat e fuqishme . Aty dhe atëherë e kuptojnë se Asociacioni si dhe propozimi franko – gjerman , jo që nuk janë të këqija për Kosovën por janë shumë të mira . Albin Kurti  këtë e ka kuptuar shumë mirë andaj sillet me aq komoditet dhe shpërfillje ndaj opozitës , prandaj , në masë shumë më të madhe i bënë shkeljet në të gjitha fushat që i kanë bërë qeveritë paraprake dhe nuk ka frikë nga asnjë pasojë. Ndërkombëtarët nuk e qortojnë , çlirimtarët dhe shtetkrijuesit i dërguan në Hagë ! E shohim , Lajçaku dhe Borrelli janë shndërruar në hijena kurse ne jemi lodhur shumë , na ka rënë imuniteti ! Zoti na ndihmoftë !

8 shkurt 2023  Prishtinë  Behxhet Sh. SHALA – BAJGORA

Total
0
Shares
1 comments
 1. HEU, KOSOVA VIKTIMË DUKE FALUR SUPER FUQITË BOTËRORE PËR INETERESA
  TË VETA STRATEGJIKE PËR TA TËRHQUR SERBINË NGA RUSIA JANË DUKE BERË
  DAKORDIME QË TI DHUROHEJ SERBISË KTHIMI PRAPË KOSOVËS NËN KTHETRA
  FASHIZMIT, KANIBALIZMIT, RUSO SERBO JUGOSLLAVE-PUSO VERBO TUGOSHKA
  VE; PORSE, KA QËLLUAR KRYEMINISTRI ALBIN KURTI, QË PO U PRISH TERGTINË,
  GËRRDINË, KËRRDINË; QË PO LUAJNË ME KOSOVËN O, SI HORRPROVËN DUKE U
  FALUR, PA U NDALUR, SI PLAÇKA LUFTË OH, PRAÇKA FUTË; SEPSE, QE PSE, KJO
  E KA TERË BISHTIN AH, SI SERBISHTIN FANTOME PËRBINDËSHE KULÇEDËR ME
  SHUMË KOKA, LËR LLUME KRROKA; PËR TA GLLABËRUAR, SHKATËRUUAR, NGA
  PLANI I AHTISARIT-KLANI ATIJ VARRIT; PLAN, KLAN RUSO SERBO JUGOSLLAVË;
  TANI, NGA APROVIMI ME DHUNË GJYKATËS TË HAGËS PËR DENIMIN E LUFTËS
  UÇK ÇLIRMTARE DUKE AGJASUAR, BASTRADHUAR EDHE LIRINË, E PAVARËSINË
  EDHE DEMKRACINË E KOSOVËS; SI EDHE, MË TË FUNDIT TANI ASOCIACIONE ME
  KOMUNA SERBË, PËR SHKATËRRIMI EDHE SHPARTALLIM TOTALË, GLOBALË AH,
  KANIBALE ËH, KATASTROFALE TË KOSOVËS DHE, TË MBARË ORE, SHQIPTARISË!
  KUR TA GJEJNË NJË POULL KOMB BUDALLË, NDËRKOMBËTARËT DUKE U TALLË
  SIKUR ME TUTALLË; TEK PATË DEKLAURUAR UNMIK-U-ARMIKU: SE PERANDORIA
  TURKO OSMANE JU KA ROBËRUAR PESË SHEKUJ; A NE, GJASHTË SHEKUJ O DO
  JU ROBËROJMËM, DO U SHKATËRROJMË TERË PELLAZGO ILIRO SHQIPTARINË!”
  MANI USA

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Postime të Lidhura