KLAUS SCHWAB DHE MENTORËT E TIJ QË THEMELUAN „FORUMIN EKONOMIK BOTËROR“ (WEF)

KLAUS SCHWAB DHE MENTORËT E TIJ QË THEMELUAN „FORUMIN EKONOMIK BOTËROR“ (WEF)

Dr. Klaus Schwab: Si Këshilli për Marrëdhëniet me Jashtë (The Council on Foreign Relations, CFR) më mësoi të ndaloja së brengosuri dhe ta dua bombën

Forumi Ekonomik Botëror nuk ishte thjesht ideja e Klaus Schwab, por në fakt lindi nga një program i Harvardit i financuar nga CIA, i drejtuar nga Henry Kissinger dhe i shtyrë për realizim nga John Kenneth Galbraith dhe Dr. Strangelove “i vërtetë”, Herman Kahn. Kjo është historia e mahnitshme pas njerëzve të vërtetë që rekrutuan Klaus Schwab, të cilët e ndihmuan atë të krijonte “Forumin Ekonomik Botëror” (WEF) dhe që e mësuan atë të mos shqetësohej dhe ta donte bombën.

(Left to right) Robert Murphy, Richard Nixon, Averell Harriman and Henry Kissinger at the Pierre Hotel, New York, 1968

NGA JOHNNY VEDMORE, 10 MARS 2022

Historia e regjistruar e Forumit Ekonomik Botëror është krijuar për t’u dukur sikur organizata ishte një krijim rreptësisht evropian, por kjo nuk është kështu. Në fakt, Klaus Schwab kishte një ekip elitar politik amerikan që punonte në hije dhe që e ndihmuan atë në krijimin e organizatës globaliste me bazë në Evropë.

Nëse keni një njohuri të mirë për historinë e Klaus Schwab, e dini se ai ndoqi Harvardin në vitet 1960 ku do të takonte profesorin e atëhershëm Henry A. Kissinger, një njeri me të cilin Schwab do të krijonte një miqësi të përjetshme. Por, si me shumicën e informacioneve nga analet e librave të historisë së Forumit Ekonomik Botëror, ajo që ju është thënë nuk është historia e plotë. Në fakt, Kissinger do të rekrutonte Schwab-in në seminarin ndërkombëtar në Harvard, i cili ishte financuar nga Agjencia Qendrore e Inteligjencës (CIA) e SHBA-së. Edhe pse ky financim u ekspozua në vitin në të cilin Klaus Schwab u largua nga Harvardi, lidhja ka kaluar kryesisht pa u vënë re – deri më tani.

Henry Kissinger, Klaus Schwab dhe Ted Heath në Takimin Vjetor të Forumit Ekonomik Botëror 1980

Hulumtimi im tregon se Forumi Ekonomik Botëror nuk është një krijim evropian. Në realitet, është në vend të kësaj një operacion që buron nga madhështitë e politikës publike të epokave Kennedy, Johnson dhe Nixonian të politikës amerikane; të gjithë ata kishin lidhje me Këshillin për Marrëdhëniet me Jashtë dhe Lëvizjen e lidhur “Tryeza e Rrumbullakët”, me një rol mbështetës të luajtur nga Agjencia Qendrore e Inteligjencës (CIA).

Kishte tre burra jashtëzakonisht të fuqishëm dhe me ndikim, mes tyre Kissinger, të cilët do ta çonin Klaus Schwab drejt qëllimit të tyre përfundimtar për dominimin e plotë global të linjës së Perandorisë Amerikane nëpërmjet krijimit të politikave sociale dhe ekonomike. Përveç kësaj, dy nga burrat ishin në thelbin e prodhimit të kërcënimit gjithnjë të pranishëm të luftës termonukleare globale. Duke i shqyrtuar këta njerëz përmes kontekstit më të gjerë të gjeopolitikës së periudhës, unë do të tregoj se si rrugët e tyre do të kryqëzoheshin dhe bashkoheshin gjatë viteve 1960, si ata rekrutuan Klaus Schwab përmes një programi të financuar nga CIA dhe se si ata ishin forca e vërtetë shtytëse për krijimin e Forumit Ekonomik Botëror.

Heinz Alfred Kissinger lindi në Bavari, Gjermani, më 27 maj 1923 nga Paula dhe Louis Kissinger. Familja kishte qenë një nga shumë familje hebreje që ikën nga persekutimi në Gjermani për të mbërritur në Amerikë në vitin 1938. Kissinger do ta ndryshonte emrin e tij në Henry në moshën 15-vjeçare kur mbërriti në Amerikë me anë të një emigrimi të shkurtër në Londër. Familja e tij fillimisht do të vendosej në Manhatanin e Epërm me të riun Henry Kissinger që ndiqte shkollën e mesme George Washington.

Në vitin 1942, Kissinger do të regjistrohej në Kolegjin e Qytetit të Nju Jorkut, por, në fillim të vitit 1943, u thirr në ushtrinë amerikane. Më 19 qershor 1943, Kissinger do të bëhej një shtetas amerikan i natyralizuar. Së shpejti ai do të caktohej në Divizionin e 84-të të Këmbësorisë, ku do të rekrutohej nga legjendar Fritz Kraemer për të punuar në njësinë e inteligjencës ushtarake të divizionit. Kraemer do të luftonte së bashku me Kissinger gjatë Betejës së Bulges dhe më vonë do të bëhej jashtëzakonisht me ndikim në politikën amerikane gjatë epokës së pasluftës, duke ndikuar tek politikanët e ardhshëm si Donald Rumsfeld. Henry Kissinger do ta përshkruante Kraemer si “ndikimin më të madh të vetëm në vitet e mia të formimit”, në një artikull të New Yorker me titull, Miti i Henry Kissinger, shkruar në 2020.

Shkrimtari i atij artikulli, Thomas Meaney, e përshkruan Kraemer si:

“Një flakërues niçean deri në vetëparodi – ai mbante një monokli në syrin e tij të mirë për ta bërë syrin e tij të dobët të punonte më shumë – Kraemer pohoi se i kishte kaluar vitet e vona të Weimarit duke luftuar si komunistët ashtu edhe këmisha naziste në rrugë. Ai kishte doktoraturë në shkencat politike dhe të drejtën ndërkombëtare dhe ndoqi një karrierë premtuese në Lidhjen e Kombeve përpara se të ikte në SHBA në vitin 1939. Ai e paralajmëroi Kissingerin të mos imitonte intelektualët “të zgjuar” dhe analizat e tyre pa gjakderdhje kosto – përfitim. Duke besuar se Kissinger ishte “i përshtatur muzikisht me historinë”, ai i tha: “Vetëm nëse nuk “llogarit” do të kesh vërtet lirinë që të dallon nga njerëzit e vegjël.”

***

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, ndërsa Kissinger shërbente në Korpusin e Kundërzbulimit të SHBA-së, ai do të promovohej në gradën e rreshterit dhe do të vazhdonte të shërbente në Rezervën e Inteligjencës Ushtarake për shumë vite pas shpalljes së paqes. Gjatë asaj periudhe, Kissinger do të merrte përgjegjësinë e një ekipi që gjuante oficerët e Gestapos dhe zyrtarët e tjerë nazistë që ishin etiketuar si “diversantë”. Pas luftës, në vitin 1946, Kissinger do të ricaktohej për të dhënë mësim në Shkollën e Inteligjencës Komanduese Evropiane, një pozicion në të cilin do të vazhdonte të punonte si civil pasi të linte zyrtarisht ushtrinë.

Në vitin 1950, Kissinger do të diplomohej në Harvard me një diplomë në shkenca politike, ku do të studionte nën William Yandell Elliott, i cili përfundimisht do të ishte një këshilltar politik i gjashtë presidentëve të SHBA dhe do të shërbente gjithashtu si mentor i Zbigniew Brzezinskit dhe Pierre Trudeau.

Yandell Elliott, së bashku me shumë nga nxënësit e tij yje, do të shërbenin si lidhës kyç ndërmjet institucionit amerikan të sigurisë kombëtare dhe lëvizjes britanike “Tryeza e rrumbullakët”, e mishëruar nga organizata të tilla si Chatham House në Mbretërinë e Bashkuar dhe Këshilli për Marrëdhëniet me Jashtë në Shtetet e Bashkuara. Ata gjithashtu do të kërkonin të impononin struktura globale të pushtetit të përbashkët nga Big Business, elita politike dhe akademia. Kissinger do të vazhdonte të studionte në Harvard, duke fituar diplomën master dhe doktoraturë në universitetin prestigjioz, por ai tashmë po përpiqej të krijonte një rrugë karriere në inteligjencë, duke kërkuar rekrutim si spiun i FBI-së gjatë kësaj periudhe.

Në vitin 1951, Kissinger do të punësohej si konsulent për Zyrën e Kërkimit të Operacioneve të Ushtrisë, ku do të trajnohej në forma të ndryshme të luftës psikologjike. Ky ndërgjegjësim për psiopët u pasqyrua në punën e tij të doktoraturës gjatë kësaj periudhe. Puna e tij në Kongresin e Vjenës dhe pasojat e tij thirri armët termonukleare si hapin e saj të hapjes, gjë që e bëri gjithashtu një punë të mërzitshme pak më interesante. Në vitin 1954, Kissinger shpresonte të bëhej profesor i ri në Harvard, por, në vend të kësaj, dekani i Harvardit në atë kohë, McGeorge Bundy – një nxënës tjetër i William Yandell Elliott, rekomandoi Kissinger-in në Këshillin për Marrëdhëniet me Jashtë (CFR).

Në CFR, Kissinger do të fillonte të menaxhonte një grup studimi mbi armët bërthamore. Nga viti 1956 deri në vitin 1958, Kissinger u bë gjithashtu Drejtor i Studimeve Speciale për Fondin Rockefeller Brothers (David Rockefeller ishte nënkryetar i CFR gjatë kësaj periudhe), si dhe vazhdoi të drejtonte panele të shumta për të prodhuar raporte mbi mbrojtjen kombëtare, të cilat do të fitonte vëmendjen ndërkombëtare. Në vitin 1957, Kissinger do të vuloste vendin e tij si një figurë udhëheqëse e Establishmentit në luftën termonukleare pas botimit, “Armët Bërthamore dhe Politika e Jashtme”, një libër i botuar për Këshillin për Marrëdhëniet me Jashtë nga Harper & Brothers.

Në dhjetor të vitit 1966, Ndihmës Sekretari i Shtetit për Çështjet Evropiane, John M Leddy, njoftoi formimin e një paneli këshilltarësh prej 22 anëtarësh për të ndihmuar në “formimin e politikës evropiane”. Pesë aktorët më të shquar të këtij paneli këshilltarësh përfshinin:

1. Henry A Kissinger që përfaqëson Harvardin,

2. Robert Osgood i Qendrës së Uashingtonit për Kërkime të Politikës së Jashtme (financuar nga paratë e Ford, Rockefeller dhe Carnegie),

3. Melvin Conant i Rockefeller’s Standard Oil,

4. Warner R Schilling of Universiteti i Kolumbisë dhe

5. Raymond Vernon i cili ishte gjithashtu i Harvardit.

Personat e tjerë në panel përfshinin katër anëtarë të Këshillit për Marrëdhëniet me Jashtë, Shepard Stone i Fondacionit Ford, ndërsa pjesa tjetër ishte një përzierje e përfaqësuesve nga universitetet kryesore amerikane.

Formimi i këtij paneli mund të konsiderohet si vendosja e gurit të themelit proverbial që shënon qëllimin e degës amerikane të themelimit të “Tryezës së Rrumbullakët” për të krijuar një organizatë të tillë si Forumi Ekonomik Botëror, ku imperialistët anglo-amerikanë do të formonin politikat evropiane …

***

Henry Kissinger – Intervista e Mike Wallace (7/13/1958) / Henry Kissinger – The Mike Wallace Interview (7/13/1958)

***

Evropa e pasluftës ishte në një fazë jetike të zhvillimit të saj dhe Perandoria e fuqishme Amerikane kishte filluar të shihte mundësi në rilindjen e Evropës dhe identitetin në zhvillim të brezit të saj të ri. Në fund të dhjetorit të vitit 1966, Kissinger do të ishte një nga njëzet e nëntë “autoritetet amerikane në Gjermani” që do të nënshkruante një deklaratë duke deklaruar se “zgjedhjet e fundit shtetërore në Gjermaninë Perëndimore nuk tregojnë një rilindje të nazizmit”. Dokumenti, i nënshkruar gjithashtu nga njerëz si Dwight Eisenhower, kishte për qëllim të sinjalizonte se Evropa po fillonte nga e para dhe kishte për qëllim të fillonte të vendoste tmerret e luftërave evropiane në të kaluarën. Disa nga personat e përfshirë në krijimin e dokumentit të lartpërmendur ishin ata që tashmë kishin ndikuar nga jashtë në politikën evropiane. Veçanërisht, një nga nënshkrimet së bashku me Kissinger dhe Eisenhower ishte i Prof. Hans J Morgenthau, i cili gjithashtu përfaqësonte në atë kohë “Këshillin për Marrëdhëniet me Jashtë”. Morgenthau kishte shkruar në mënyrë të famshme një punim me titull, “Njeriu Shkencor kundrejt Politikës së Fuqisë”, dhe argumentoi kundër një “mbështetjeje të tepërt në shkencë dhe teknologji si zgjidhje për problemet politike dhe sociale”.

Në shkurt të vitit 1967, Henri Kisingeri do të synonte politikëbërjen evropiane si shkak për një shekull luftë dhe trazira politike në kontinent. Në një artikull të titulluar, Hetimi Fuller, i shtypur në New York Times, Kissinger do të thoshte se një vepër e Raymond Aron, Paqe dhe Luftë, një Teori e Marrëdhënieve Ndërkombëtare, kishte korrigjuar disa nga këto çështje.

Në këtë artikull, Kissinger do të shkruante:

“Në Shtetet e Bashkuara stili kombëtar është pragmatik; tradita deri në Luftën e Dytë Botërore ishte kryesisht izolacioniste; qasja ndaj paqes dhe luftës prirej të ishte absolute dhe legaliste. Shkrimet amerikane mbi politikën e jashtme përgjithësisht kanë tendencë të ndahen në tre kategori: analiza të rasteve specifike ose episodeve historike, nxitje që justifikojnë ose rezistojnë një pjesëmarrje më të madhe në çështjet ndërkombëtare dhe hetime të bazave ligjore të rendit botëror.”

***

Ishte e qartë se Prof. Henry A Kissinger kishte identifikuar përfshirjen amerikane në krijimin e politikave evropiane si jetike në paqen dhe stabilitetin e ardhshëm të botës. Në këtë kohë, Kissinger ishte i bazuar në Universitetin e Harvardit në Kembrixh, Massachusetts. Këtu, themeluesi i ardhshëm i Forumit Ekonomik Botëror, një i ri Klaus Schwab, do të binte në sy të Henry A Kissinger.

Kissinger ishte drejtori ekzekutiv i seminarit ndërkombëtar, të cilin Schwab e përmend shpesh kur kujton kohën e kaluar në Harvard. Më 16 prill 1967, do të raportohej se programe të ndryshme të Harvardit kishin marrë fonde nga Agjencia Qendrore e Inteligjencës (CIA). Kjo përfshinte 135,000 dollarë financim për Seminarin Ndërkombëtar të Henry Kissinger, financim për të cilin Kissinger pretendoi se nuk ishte në dijeni se kishin ardhur nga agjencia e inteligjencës amerikane. Përfshirja e CIA-s në financimin e seminarit ndërkombëtar të Kissinger-it u ekspozua në një raport nga Humphrey Doermann, asistent i Franklin L Ford, i cili ishte dekan i Fakultetit të Arteve dhe Shkencës. Raporti i Humphrey Doermann, i shkruar në 1967, u përqëndrua vetëm në financimin e CIA-s nga viti 1961 deri në 1966, por seminari ndërkombëtar i Kissinger, i cili kishte marrë më shumë financime nga të gjitha programet e Harvardit të financuara nga CIA, do të vazhdonte ende deri në vitin 1967. Klaus Schwab mbërriti në Harvard në vitin 1965.

Më 15 prill 1967, Harvard Crimson do të botonte një artikull, që nuk i atribuohej asnjë autori, në lidhje me raportin e Doermann-it që thoshte: “Nuk kishte asnjë varg të lidhur me ndihmën, kështu që qeveria nuk mund të ndikonte drejtpërdrejt në kërkime ose të pengonte publikimin e rezultateve të tij.” Artikulli zhgënjyes, i titulluar, “Lidhjet financiare të CIA-s”, mbyllet në mënyrë të pahijshme duke thënë: “Në çdo rast, nëse Universiteti do të refuzonte të pranonte grante kërkimore të CIA-s, agjencia e fshehtë do të kishte pak probleme për të kanalizuar ofertat e saj përmes një marrëveshjeje tjetër”. (agrecy është një lojë fjalësh që do të thotë një formë inteligjence).

Provat tregojnë se Klaus Schwab ishte rekrutuar nga Kissinger në rrethin e tij të imperialistëve të “Tryezës së Rrumbullakët” nëpërmjet një programi të financuar nga CIA në Universitetin e Harvardit. Përveç kësaj, viti që ai u diplomua do të ishte gjithashtu viti në të cilin u zbulua se ishte një program i financuar nga CIA. Ky seminar i financuar nga CIA do ta prezantonte Schwabin me politikëbërësit amerikanë me lidhje jashtëzakonisht të mira, të cilët do ta ndihmonin atë të krijonte atë që do të bëhej instituti më i fuqishëm evropian i politikave publike, “Forumi Ekonomik Botëror”.

Deri në vitin 1969, Kissinger do të ishte kreu i Këshillit të Sigurisë Kombëtare të SHBA-së, dhe presidenti aktual Richard Nixon do të “rriste rëndësinë” gjatë administratës së tij. Kissinger ishte Asistent i Presidentit për Çështjet e Sigurisë Kombëtare nga 2 dhjetori 1968 deri më 3 nëntor 1975, duke shërbyer njëkohësisht si Sekretar i Shtetit i Richard Nixon nga 22 shtatori 1973. Kissinger do të dominonte në bërjen e politikës së jashtme të SHBA gjatë epokës së Nixonit dhe sistemit që ai do të sjellë në Këshillin e Sigurisë Kombëtare do të kërkonte të kombinonte veçoritë e sistemeve të zbatuara më parë nga Eisenhower dhe Johnson.

Henry Kissinger, i cili kishte qenë një nga njerëzit që kishte krijuar tensione midis fuqive termonukleare gjatë dy dekadave të mëparshme, tani do të vepronte si “paqebërës” gjatë periudhës së Nixon-it. Ai do ta kthente fokusin e tij në ngecjen evropiane dhe do të kërkonte të qetësonte tensionet midis Perëndimit dhe Rusisë. Ai negocioi bisedimet për Kufizimin e Armëve Strategjike (duke kulmuar me traktatin SALT I) dhe Traktatin e raketave anti-balistike. Kissinger po përpiqej të riemëronte veten si një burrë shteti dhe diplomat i besuar.

Në mandatin e dytë të administratës së Presidentit Richard Nixon, vëmendja e tyre do të kthehej në marrëdhëniet me Evropën Perëndimore. Richard Nixon do ta përshkruante vitin 1973 si “Viti i Evropës”. Fokusi i Shteteve të Bashkuara do të ishte në mbështetjen e shteteve të Komunitetit Ekonomik Evropian (EEC), të cilët ishin bërë rivalë ekonomikë të SHBA-së në fillim të viteve 1970. Kissinger e kuptoi konceptin “Viti i Evropës” dhe nxiti një axhendë, jo vetëm të reformës ekonomike, por gjithashtu duke argumentuar për të forcuar dhe rigjallëruar atë që ai e konsideronte si “forca në kalbje”, Organizata e Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO). Gjatë gjithë kësaj periudhe, Kissinger do të promovonte edhe qeverisjen globale.

Vite më vonë, Henry Kissinger do të bënte fjalimin hapës të konferencës së “Forumit Ekonomik Botëror” të vitit 1980, duke u thënë elitave në Davos: “Për herë të parë në histori, politika e jashtme është vërtet globale”.

JOHN K.GALBRAITH

John Kenneth Galbraith (shpesh i referuar si Ken Galbraith) ishte një ekonomist, diplomat, krijues i politikave publike dhe intelektual i Harvardit kanadezo-amerikan. Ndikimi i tij në historinë amerikane është i jashtëzakonshëm dhe pasojat e veprimeve të tij vetëm në fund të viteve 1960 ndihen ende sot në mbarë botën. Në shtator 1934, Galbraith fillimisht do t’i bashkohej fakultetit në Universitetin e Harvardit si instruktor me një pagë prej 2,400 dollarë në vit. Në vitin 1935, ai do të emërohej mësues në John Winthrop House (i njohur zakonisht si Winthrop House) i cili është një nga dymbëdhjetë shtëpitë e banimit universitar në Universitetin e Harvardit. Në të njëjtin vit, një nga studentët e tij të parë do të ishte Joseph P. Kennedy Jr, me John F. Kennedy që mbërriti dy vjet më vonë, në 1937. Menjëherë pas kësaj, kanadezi Galbraith do të natyralizohej si shtetas amerikan më 14 shtator 1937. Tre ditë më vonë, ai do të martohej me partneren e tij, Catherine Merriam Atwater, një grua që disa vite më parë kishte studiuar në Universitetin e Mynihut. Atje, ajo kishte jetuar në të njëjtën shtëpi-konvikt si Unity Mitford, i dashuri i të cilit ishte Adolf Hitler. Pas martesës, Galbraith do të udhëtonte shumë në Evropën Lindore, Skandinavi, Itali, Francë, por edhe Gjermani. Galbraith duhej të kalonte një vit si hulumtues në Universitetin e Kembrixhit nën drejtimin e ekonomistit të famshëm John Maynard Keynes, por sulmi i papritur në zemër i Keynes do të shihte gruan e re të Galbraith-it që ta bindte atë të studionte në Gjermani në vend të kësaj. Gjatë verës së vitit 1938, Galbraith do të studionte politikat gjermane të tokës nën qeverinë e Hitlerit.

Një vit më pas, Galbraith e gjeti veten të përfshirë në atë që u quajt në atë kohë, “çështja Walsh-Sweezy” – një skandal kombëtar i SHBA-së që përfshin dy instruktorë radikalë që ishin pushuar nga Harvardi. Lidhjet e Galbraith me këtë çështje do të rezultonin që emërimi i tij në Harvard të mos ripërtërihej.

Galbraith do të merrte një ulëse për të punuar në Princeton, ku së shpejti do të pranonte një ftesë nga Bordi Kombëtar i Planifikimit të Burimeve për të qenë pjesë e një paneli rishikues në programet e shpenzimeve dhe punësimit të New Deal. Është ky projekt që do ta shihte atë për herë të parë të takonte Franklin D. Roosevelt. Në vitin 1940, ndërsa Franca ra në duart e forcave naziste, Galbraith do t’i bashkohej stafit të Komitetit Këshillues të Mbrojtjes Kombëtare, me kërkesë të këshilltarit ekonomik të FDR, Lauchlin Curry. Edhe pse ai komitet do të shpërbëhej me shpejtësi, Galbraith shpejt e gjeti veten të emëruar në Zyrën e Administrimit të Çmimeve (OPA), duke kryesuar divizionin e ngarkuar me kontrollin e çmimeve. Ai do të shkarkohej nga OPA më 31 maj 1943. Revista Fortune tashmë ishte përpjekur të gjuante Galbraith që në fillim të vitit 1941 dhe së shpejti do ta merrte atë për t’u bashkuar me stafin e tyre si shkrimtar. Zhvendosja më e madhe në fokus për Galbraith ndodhi në vitin 1945, një ditë pas vdekjes së Roosevelt. Galbraith do të largohej nga Nju Jorku për në Uashington, ku do të dërgohej siç duket në Londër për të marrë një drejtori divizioni të Anketimit Strategjik të Bombardimeve të Shteteve të Bashkuara, i ngarkuar me vlerësimin e efekteve të përgjithshme ekonomike të bombardimeve të kohës së luftës. Në kohën kur ai kishte mbërritur në Flensburg, Gjermania tashmë ishte dorëzuar zyrtarisht te forcat aleate dhe detyra fillestare e Galbraith do të ndryshonte. Ai do të shoqëronte George Ballin dhe do të ishte pjesë e marrjes në pyetje të Albert Speer. Në këtë lëvizje të vetme, Galbraith ishte kthyer nga një këshilltar politikash që merrej me statistikat dhe parashikimet lidhur me çmimet, në bashkë-hetues të një krimineli lufte të rangut të lartë nazist. Speer kishte qenë në pozicione të ndryshme të rëndësishme gjatë luftës, duke përfshirë si Ministër i Rajhut i Armatimeve dhe Prodhimit të Luftës, një nga njerëzit kryesorë pas organizimit, mirëmbajtjes dhe armatosjes së çdo pjese të Wermacht-it nazist.

Menjëherë pas kësaj, Galbraith do të dërgohej në Hiroshima dhe Nagasaki për të vlerësuar efektet e bombardimeve. Në janar 1946, John Kenneth Galbraith u përfshi në një nga momentet përcaktuese të historisë ekonomike amerikane. Ai do të merrte pjesë në takimet e Shoqatës Ekonomike Amerikane në Cleveland, ku, krahas Edward Chamberlin të Harvardit dhe Clarence Ayres të Teksasit, do të debatonte me Frank Knight dhe përkrahës të tjerë kryesorë të ekonomisë klasike. Kjo ngjarje shënoi daljen e ekonomisë kejnsiane, e cila do të dominonte Amerikën e pasluftës.

Në shkurt 1946, Galbraith do të kthehej në Uashington, ku do të emërohej drejtor i Zyrës së Politikës së Sigurisë Ekonomike. Pikërisht këtu, në shtator të vitit 1946, Galbraith u ngarkua të hartonte një fjalim për Sekretarin e Shtetit, William Byrnes, duke përshkruar politikën amerikane ndaj rindërtimit gjerman, demokratizimit dhe pranimit eventual në Kombet e Bashkuara. Galbraith, i cili kundërshtoi grupin e politikanëve në atë kohë të referuar si “Luftëtarët e Ftohtë”, do të jepte dorëheqjen nga pozicioni i tij në tetor të vitit 1946, duke u kthyer në Revistën Fortune. Po atë vit atij do t’i jepej edhe Medalja Presidenciale e Lirisë.

Në vitin 1947, Galbraith do të bashkëthemelonte organizatën, Amerikanët për Veprim Demokratik, së bashku me të tjerë duke përfshirë Eleanor Roosevelt, Arthur Schlesinger Jr. dhe Ronald Reagan. Në vitin 1948, Galbraith do të kthehej në Harvard si lektor në Pylltarinë Bujqësore dhe Politikat e Përdorimit të Tokës. Menjëherë pas kësaj, ai do të emërohej si Profesor në Harvard.

Në vitin 1957, Galbraith kishte filluar të krijonte një marrëdhënie më të ngushtë me ish-studentin e tij John F. Kennedy, i cili në atë kohë ishte senator i vogël për Massachusetts. Një vit më pas, JFK do ta shpallte publikisht Galbraith-in si “Phileas Fogg i botës akademike” pasi mori një kopje të librit të Galbraith, “Një udhëtim në Poloni dhe Jugosllavi”, ku ai shqyrtoi nga afër planifikimin socialist. Është gjithashtu në vitin 1958 ku Galbraith botoi “Shoqërinë e pasur” me vlerësimin e kritikëve, ku ai shpiku terma të tillë si “mençuria konvencionale” dhe “efekti i varësisë”. Është rreth kësaj kohe kur Galbraith u bë Kryetar Paul M. Warburg në ekonomi në Harvard. Ky është i njëjti pozicion që ai do të mbante kur do të prezantohej për herë të parë me një të ri – Klaus Schwab.

Gelbraith (Video)

***

Në vitin 1960, John Kenneth Galbraith ishte bërë këshilltar ekonomik i fushatës së Kenedit. Pasi Kennedy u zgjodh President, Galbraith filloi të angazhohej në administratën e re, duke qenë njeriu i famshëm që rekomandoi Robert S. McNamara për Sekretarin e Mbrojtjes. Në vitin 1961, Kennedy do të emëronte Galbraith si ambasador në Indi dhe, më vonë gjatë vitit, Galbraith do të udhëtonte në Vietnam, me urdhër të Presidentit, për të dhënë një opinion të dytë mbi raportin Taylor-Rostow. Me këshillën e Galbraith, Kennedy do të fillonte të tërhiqte trupat nga Vietnami.

Në vitin 1963, Galbraith do të kthehej në Shtetet e Bashkuara, duke refuzuar një ofertë nga Kennedy për ambasador në Moskë, në mënyrë që të kthehej në Harvard. Në ditën kur Kennedy u vra, Galbraith ishte në Nju Jork me botuesen e Washington Post, Katharine Graham. Galbraith do të shkonte direkt në Uashington dhe do të ishte njeriu që hartoi versionin origjinal të fjalimit të Presidentit të ri në seancën e përbashkët të kongresit. Vitin pas vrasjes së JFK, Galbraith do të kthehej në Harvard për të zhvilluar një kurs të famshëm dhe shumë popullor në Shkenca Sociale, të cilin ai do të vazhdonte të jepte mësim për dekadën e ardhshme. Ai do të ruante ende pozicionin e tij si këshilltar i Presidentit Johnson, por do të kalonte pjesën tjetër të vitit duke shkruar revistat e tij të fundit akademike ekskluzivisht në ekonomi.

Në vitin 1965, Galbraith ishte bërë gjithnjë e më i zhurmshëm në kundërshtimin e tij ndaj luftës në Vietnam, duke shkruar fjalime dhe letra për Presidentin. Kjo përçarje do të vazhdonte midis Galbraith dhe Johnson, me Galbraith që më në fund do të merrte presidencën e amerikanëve për Veprim Demokratik dhe do të vazhdonte të nisë një fushatë kombëtare kundër Luftës së Vietnamit të titulluar, “Negociatat Tani!” Në vitin 1967, përçarja midis Galbraith dhe Johnson do të bëhej më e gjerë vetëm kur senatori Eugene McCarthy u bind nga Galbraith për të kandiduar kundër Johnson në zgjedhjet e ardhshme paraprake. Robert F. Kennedy gjithashtu shpresonte të rekrutonte Galbraith në fushatën e tij, por, megjithëse Galbraith kishte krijuar një lidhje të ngushtë me të ndjerin JFK, ai nuk kishte qenë aq i etur për stilin e veçantë të Robert F. Kennedy.

Nga fundi i viteve 1960, John K. Galbraith dhe Henry A. Kissinger konsideroheshin të dy si dy nga ligjëruesit, autorët dhe edukatorët më të shquar në Amerikë. Ata ishin gjithashtu të dy madhështorë në Harvard, Galbraith si Paul M. Warburg Profesor i Ekonomisë dhe Kissinger si Profesor i Qeverisë, dhe të dy burrat ishin të fokusuar në krijimin e politikës së jashtme si për Amerikën ashtu edhe për Evropën e re në zhvillim. U njoftua më 20 mars 1968 se Kissinger dhe Galbraith do të ishin folësit e parë të sesionit pranveror të asaj që quhej “Seria e Leksioneve Mandeville”, që do të mbahej në Universitetin e Kalifornisë, San Diego. Fjalimi i Galbraith do të titullohej, “Politika e Jashtme: Disidenti i ftohtë”, ndërsa fjalimi i Kissinger quhej “Amerika dhe Evropa: Një marrëdhënie e re”.

Kissinger do ta prezantonte Klaus Schwab me John Kenneth Galbraith në Harvard dhe, me mbylljen e viteve 1960, Galbraith do ta ndihmonte Schwab-in ta bënte realitet “Forumin Ekonomik Botëror” (WEF). Galbraith do të fluturonte për në Evropë, së bashku me Herman Kahn, për të ndihmuar Schwab-in të bindte elitën evropiane për të mbështetur projektin. Në Simpoziumin/Forumin e parë të Menaxhimit Evropian (emri/emri/et origjinal i WEF), John Kenneth Galbraith do të ishte folësi kryesor.

HERMAN KAHN

Herman Kahn lindi në Bayonne, New Jersey më 15 shkurt 1922 nga Yetta dhe Abraham Kahn. Ai u rrit në Bronx me një edukim hebre, por më vonë do të bëhej ateist në besimet e tij. Gjatë gjithë viteve 1950, Khan do të shkruante raporte të ndryshme në Institutin Hudson mbi konceptin dhe praktikën e parandalimit bërthamor, të cilat më pas do të bëheshin politikë zyrtare ushtarake. Ai gjithashtu do të përpilonte raporte për seancat dëgjimore zyrtare, siç është Nënkomiteti për Rrezatimin. Është në histerinë primordiale të viteve më të hershme të Luftës së Ftohtë ku Kahn do t’i jepej hapësirë intelektuale, dhe disa mund të thonë etike dhe morale, për të “menduar të pamendueshmen”. Khan do të zbatonte teorinë e lojës – studimin e modeleve matematikore të ndërveprimeve strategjike midis agjentëve racionalë – në skenarët e mundshëm të lojës luftarake dhe rezultatet në lidhje me luftën termonukleare.

Në vitin 1960, Kahn do të botojë, “Natyra dhe Fizibiliteti i Luftës dhe Parandalimit”, i cili studionte rreziqet dhe ndikimin e mëvonshëm të një lufte termonukleare. Korporata Rand përmbledh llojet e pengesave të diskutuara në veprën e Kahn si: parandalimi i një sulmi të drejtpërdrejtë, përdorimi i kërcënimeve strategjike për të penguar një armik nga përfshirja në akte shumë provokuese, përveç një sulmi të drejtpërdrejtë ndaj Shteteve të Bashkuara dhe, së fundi, aktet që pengohen sepse agresori i mundshëm ka frikë se mbrojtësi ose të tjerët do të ndërmarrin veprime të kufizuara, ushtarake ose jo ushtarake, për ta bërë agresionin të padobishëm.

Një vit më pas, Princeton University Press do të botonte fillimisht veprën kryesore të Herman Kahn, “Mbi Luftën Thermonukleare”. Ky libër do të kishte një ndikim të madh në të ardhmen e afërt dhe të largët të politikës globale dhe do t’i shtynte politikanët e Establishmentit Amerikan të krijonin politikë të jashtme të projektuar posaçërisht për të kundërshtuar skenarin e mundshëm të rastit më të keq termonuklear. Në publikimin e veprës së tmerrshme të Kahn, sociologu dhe “komunitari” izraelito-amerikan, Amitai Etzioni, do të citohet të ketë thënë: “Kahn bën për armët bërthamore atë që avokatët e dashurisë së lirë bënë për seksin: ai flet sinqerisht për veprimet për të cilat të tjerët pëshpëritnin pas dyerve të mbyllura”.

Teoritë komplekse të Khan shpesh janë parafrazuar gabimisht, ku shumica e punës së tij është e pamundur të përmblidhet vetëm në një ose dy fjali, dhe kjo është emblematike e ideve të tij në lidhje me luftën termonukleare. Ekipi hulumtues i Kahn po studionte një mori skenarësh të ndryshëm, një botë në zhvillim të vazhdueshëm, dinamike, shumëpolare dhe shumë të panjohura.

Lufta termonukleare pati një ndikim të menjëhershëm dhe të qëndrueshëm, jo vetëm në gjeopolitikë, por edhe në kulturë, i shprehur brenda pak vitesh nga një film shumë i famshëm. Në vitin 1964 u publikua klasikja e Stanley Kubrick, Dr Strangelove, dhe që nga momenti i publikimit të tij dhe që atëherë, Khan është përmendur si Dr. Strangelove i vërtetë. Kur pyetej për krahasimin, Khan i thoshte Newsweek: “Kubrick është një miku im. Ai më tha se Dr. Strangelove nuk duhej të isha unë.” Por të tjerët do të vënë në dukje lidhjet e shumta midis personazhit klasik të Stanley Kubrick dhe jetës reale të Herman Kahn.

Në një ese të shkruar për “Këshillin për Marrëdhëniet me Jashtë” në korrik 1966, me titull, “Alternativat tona në Evropë”, Kahn thotë:

“Politika ekzistuese e SHBA-së në përgjithësi i është drejtuar integrimit ose bashkimit politik dhe ekonomik, si dhe ushtarak të Evropës Perëndimore, si një mjet për sigurinë evropiane. Disa e kanë parë bashkimin si një hap drejt unitetit politik të Perëndimit në tërësi, apo edhe të botës. Kështu, arritja e një forme më të kualifikuar të integrimit ose federatës së Evropës, dhe Evropës me Amerikën, është konsideruar gjithashtu si një qëllim thelbësisht i dëshirueshëm, veçanërisht pasi rivalitetet kombëtare në Evropë janë parë si një forcë përçarëse në thelb në historinë moderne; prandaj shtypja e tyre, ose akomodimi në një kuadër më të madh politik, është i domosdoshëm për stabilitetin e ardhshëm të botës.”

***

Kjo deklaratë sugjeron se zgjidhja e preferuar për marrëdhëniet e ardhshme evropiane/amerikane do të ishte krijimi i një bashkimi evropian. Edhe më e preferuar për Kahn ishte ideja e krijimit të një supershteti të bashkuar amerikan dhe evropian.

Në vitin 1967, Herman Kahn do të shkruante një nga veprat më të rëndësishme futuriste të shekullit të 20-të, “Viti 2000: Një kornizë për spekulimet mbi tridhjetë e tre vitet e ardhshme”. Në këtë libër, bashkëautorë nga Anthony J Wiener, Khan dhe kompania parashikuan se ku do të ishim teknologjikisht në fund të mijëvjeçarit. Por ishte një dokument tjetër i publikuar menjëherë pas Vitit 2000 të Kahn, i cili ishte shkruar njëkohësisht. Dokumenti i titulluar, “Studimi Pilot Ndihmës për Programin e Kërkimit të Politikave Arsimore”: Raporti Përfundimtar, duhej të përcaktonte se si të arrihej shoqëria e ardhshme që kishte parashikuar puna e Kahn në vitin 2000.

Nën një seksion të titulluar “Nevojat e veçanta arsimore të vendimmarrësve”, gazeta thekson: “Dëshirueshmëria e vendimmarrësve të arsimuar në mënyrë eksplicite në mënyrë që ata të jenë më të aftë, në fakt, të planifikojnë fatin e kombit ose të realizojnë planet e formuluara përmes një procesi më demokratik duhet të konsiderohen shumë seriozisht. Një aspekt i kësaj procedure do të ishte krijimi i një grupi të përbashkët konceptesh, gjuhe të përbashkët, analogji të përbashkëta, referenca të përbashkëta…” Ai vazhdon në të njëjtin seksion se: “Ri-mësimdhënia universale në frymën e traditës humaniste të Evropës – të paktën për grupin e saj gjithëpërfshirës udhëheqës – mund të jetë e dobishme në shumë mënyra.”

Kur studioni retorikën e përmendur më parë dhe deshifroni se çfarë do të thotë, në këtë dokument Herman Kahn sugjeron përmbysjen e demokracisë, duke trajnuar vetëm një grup të caktuar në shoqëri si liderë të mundshëm, me ata pak të përzgjedhur paraprakisht që janë të përgatitur për pushtet, të jenë në gjendje të përcaktojnë atë që vlerat e përbashkëta si shoqëri duhet të jenë. Ndoshta Herman Kahn do të pajtohej me skemën e “Liderit të Ri Global” të Forumit Ekonomik Botëror, që është manifestimi i saktë i sugjerimit të tij origjinal.

Në vitin 1968, Herman Kahn do të pyetej nga një gazetar se çfarë bëjnë ata në Institutin Hudson. Ai do të thoshte: “Ne kemi pikëpamjen e Zotit. Pikëpamja e Presidentit. I madh. Ajrore. Globale. Galaktik. Eterike. Hapësinor. Në përgjithësi. Megalomania është rreziku standard profesional.” Kjo thuhet se u pasua nga Herman Kahn që u ngrit nga karrigia e tij, duke drejtuar gishtin drejt qiellit dhe papritmas duke bërtitur: “Megalomania, zmadhoni!”.

***

Konservatore Think Tank parashikojnë skenarë të së ardhmes (Conservative Think Tank Predict Future Scenarios)

***

A Look at Davos Through the Years

https://www.nytimes.com/2020/01/19/business/davos-world-economic-forum.html

***

Në vitin 1970, Kahn do të udhëtonte në Evropë me Galbraith për të mbështetur përpjekjet e Klaus Schwab për rekrutim për Simpoziumin e parë Evropian të Menaxhimit. Në vitin 1971, Kahn do të ishte në qendër të skenës për të parë fjalimin kryesor të John Kenneth Galbraith në sesionin e parë historik të organizatës politikëbërëse, e cila përfundimisht do të bëhej “Forumi Ekonomik Botëror” (WEF).

Në vitin 1972, “Klubi i Romës” botoi “Kufijtë e rritjes”, i cili paralajmëroi se nevojat e popullsisë globale do të tejkalonin burimet e disponueshme deri në vitin 2000. Kahn kaloi pjesën më të madhe të dekadës së tij të fundit duke argumentuar kundër kësaj ideje. Në vitin 1976, Khan do të publikonte një pikëpamje më optimiste për të ardhmen, për 200 vitet e ardhshme, e cila pretendonte se potencialet e kapitalizmit, shkencës, teknologjisë, arsyes njerëzore dhe vetëdisiplinës ishin të pakufishme. 200 vitet e ardhshme do të hidhnin poshtë gjithashtu ideologjinë e dëmshme maltusiane duke parashikuar se burimet e planetit nuk vendosin kufij për rritjen ekonomike, por përkundrazi, qeniet njerëzore do të “krijonin shoqëri të tilla kudo në sistemin diellor dhe ndoshta edhe për yjet”.

TRE MENTORËT E KLAUS SCHWAB-it

Kahn, Kissinger dhe Galbraith ishin bërë tre nga njerëzit më me ndikim në Amerikë në lidhje me parandalimin termonuklear, krijimin e politikës së jashtme dhe bërjen e politikave publike. Pjesa më e madhe e fokusit gjatë gjithë karrierës së këtyre burrave ishte në Evropë dhe Luftën e Ftohtë. Megjithatë, rolet e tyre të ndryshme në ngjarje të tjera të rëndësishme të periudhës kanë të gjithë potencialin për të larguar lehtësisht studiuesit nga ngjarje të tjera më subversive dhe të fshehura mirë.

Këta tre amerikanë të fuqishëm ishin të gjithë të lidhur me njëri-tjetrin në mënyra të ndryshme, por një fije interesante dhe e dukshme i lidh këta burra së bashku gjatë periudhës ndërmjet vitit 1966, me krijimin e panelit të këshilltarëve prej 22 personash të udhëhequr nga Kissinger për të ndihmuar në “formimin e politikave të Europës”, deri në vitin 1971, dhe themelimin e Forumit Ekonomik Botëror. Të tre burrat ishin anëtarë të “Këshillit për Marrëdhëniet me Jashtë”, dega amerikane e lëvizjes imperialiste anglo-amerikane “Tryeza e Rrumbullakët”. Kissinger kishte tashmë lidhje të thella me CFR, pasi ishte rekrutuar prej tyre menjëherë pas diplomimit. Galbraith thuhet se kishte dhënë dorëheqjen nga anëtarësia e tij në CFR në një “mënyrë shumë publike” në vitin 1972, duke deklaruar se CFR ishte e mërzitshme dhe duke i thënë një gazetari: “Shumica e procedurave përfshijnë një nivel banaliteti aq të thellë sa pyetja e vetme që ata ngrenë është nëse dikush duhet të ulet përmes tyre.” Megjithëse nuk ka një datë publike se kur Galbraith u bë anëtar i CFR-së, ai kishte shkruar për botimet e tyre që në korrik 1958 me “Teoritë ekonomike rivale në Indi”, duke u shtypur në Foreign Affairs, revista/revista zyrtare e CFR. Khan mund të gjendej gjithashtu duke botuar disa nga esetë e tij përmes CFR-së, duke shkruar pjesën “Alternativat tona në Evropë” në korrik 1966 dhe “Nëse negociatat dështojnë” në korrik 1968,  ndërsa punonin si këshilltar zyrtar në Departamentin e Shtetit.

Përpara viteve 1960, këta tre intelektualë amerikanë jashtëzakonisht me ndikim kishin qenë secili thellësisht të përfshirë në përpjekjen për të kuptuar problemet e një Evrope të pasluftës dhe për të përcaktuar të ardhmen e kontinentit të goditur nga lufta. Galbraith kishte udhëtuar gjerësisht në të gjithë Evropën, duke përfshirë studimin e politikave në Gjermani gjatë Rajhut të Tretë, dhe, pas rënies së Gjermanisë së Hitlerit, Galbraith do të vazhdonte të studionte sistemet sovjetike në të njëjtën mënyrë. Ndikimi i Galbraith mbi presidentin e ardhshëm, John F. Kennedy, që në moshë shumë të hershme nuk mund të nënvlerësohet dhe Galbraith ishte mjaftueshëm i fuqishëm për të parë që JFK të fillonte tërheqjen e trupave nga Vietnami me rekomandimin e tij. Kur Kennedy u vra në Dallas, Galbraith do të ishte njeriu që do të hartonte fjalimin fillestar të presidentit të ardhshëm drejtuar kombit, por Galbraith së shpejti do të largohej mënjanë. Gjatë trazirave të viteve 1960, Galbraith do të ishte i afërt me Henry Kissinger, që të dy ishin profesorë të Harvardit, anëtarë të CFR-së dhe që të dy kishin të njëjtin synim për ta bërë Evropën të qëndrueshme në mënyrë që kontinenti të mbrohej mirë kundër çdo agresioni të mundshëm sovjetik.

Për Galbraith dhe Kissinger, si dhe për Establishmentin më të gjerë politik amerikan, Evropa ishte kërcënimi kryesor jo vetëm për stabilitetin global, por edhe për hegjemoninë mbizotëruese amerikane në përgjithësi. Stabiliteti relativ në Evropë gjatë periudhës së pasluftës u perceptua si rezultat i ngecjes termonukleare dhe, që në fillim, Kissinger e identifikoi këtë dinamikë dhe filloi të manipulojë situatën në dobi të supremacisë amerikane. Henry Kissinger nuk ishte i vetëm në përpjekjen për të kuptuar dinamikën komplekse në lojë në lidhje me parandalimin termonuklear dhe se si ajo ndikoi në politikëbërjen. Herman Kahn ishte figura kryesore në planifikimin strategjik termonuklear gjatë së njëjtës periudhë dhe puna e Kissinger-it në lidhje me të njëjtën temë nga mesi i viteve 50 e tutje do ta shihte atë në shumë raste të kryqëzuara me Kahn-in. Kahn i ofroi Kissinger-it diçka që dëshirojnë të gjithë politikanët dhe politikëbërësit, aftësinë për të parashikuar ngjarjet e ardhshme me saktësi relative. Kahn ishte një profet i vërtetë në lidhje me përparimet teknologjike të së ardhmes jo shumë të largët dhe puna e tij, edhe pse shpesh stoike dhe pa emocione njerëzore, i ka qëndruar shumë mirë provës së kohës. Qëllimet e Kahn dhe Kissinger do të mbivendosen gjatë mesit dhe fundit të viteve 1960, dhe ndërsa vlerësimet e kërcënimit që Kahn bëri gjatë kësaj periudhe u bënë më optimiste. Kissinger do ta shihte punën e Kahn si themelore në ofrimin e një të ardhmeje të re për njerëzit e botës.

Megjithatë, vizioni i Henry Kissinger për të ardhmen nuk ishte për një shoqëri të lirë dhe të ndershme që përparonte në një “botë të re të guximshme” së bashku, por Kissinger synonte të krijonte një imazh të botës që ishte anuar nga perspektiva e tij e Establishmentit të drejtuar nga CFR.

Edhe pse ai do të përpiqej të riemëronte veten si një burrë shteti i vërtetë, Kissinger do të vazhdonte të përmbyste jo vetëm proceset e huaja demokratike, por edhe të minonte sistemin amerikan për përfitimin përfundimtar të një axhende globale.

Kur Schwab u njoh për herë të parë nga Kissinger si një udhëheqës potencial globalist i ardhshëm, gjermani relativisht i ri do të njihej së shpejti me Galbraith dhe Kahn. Kjo do të përkonte me punën e Kahn që identifikon nevojën për të trajnuar në mënyrë specifike individët me potencial udhëheqës, veçmas nga ata që ndjekin modelet standarde arsimore mbizotëruese.

***

THE WORLD ECONOMIC FORUM

A Partner in Shaping History 1971–2020

https://www3.weforum.org/docs/WEF_A_Partner_in_Shaping_History.pdf

***

Në vitin kur Klaus Schwab u largua nga Harvardi, ai u afrua nga Peter Schmidheiny, i cili sapo kishte shitur Escher Wyss te Sulzer Group. Fabrika Ravensberg e Escher Wyss gjatë Luftës së Dytë Botërore ishte menaxhuar nga babai i Schwab, Eugen Schwab, dhe ishte përfshirë në prodhimin e turbinave me ujë të rëndë për përpjekjen e fshehtë naziste të bombës atomike. Schwab flet në një intervistë për momentin kur Schmidheiny e thirri atë, duke i thënë, “Ti vjen nga Harvard tani dhe njihni metodat moderne të menaxhimit, ndihmoni që integrimi të jetë i suksesshëm”. Ajo që Klaus nuk do të përmendte në atë intervistë është se ai do të ndihmonte Sulzer dhe Escher Wyss të bashkoheshin, duke rezultuar në një kompani të re të quajtur Sulzer AG. Ajo kompani, ku Schwab do të shërbente si drejtor, e cila do të vazhdonte të shkelte ligjin ndërkombëtar duke ndihmuar regjimin e aparteidit të Afrikës së Jugut në programin e tij të paligjshëm të bombave termonukleare.

Klaus Schwab sapo kishte lënë sferën e ndikimit të disa prej ekspertëve më të rëndësishëm në luftën termonukleare dhe brenda të njëjtit vit me largimin nga Harvardi, ai do të drejtonte bashkimin e një kompanie që merrej me përhapjen e teknologjisë së bombave termonukleare me regjimet despotike.

Për shumë prej nesh që nuk hartojmë skenarë të tmerrshëm zhdukjeje, mund të na mbetet të besojmë se aparteidi i Afrikës së Jugut fitimi i bërthamës në këtë pikë të historisë do të ishte një nga gjërat më të këqija që mund të kishte ndodhur. Por, skenarët e katastrofës termonukleare të Herman Kahn-it e kishin shtyrë gjeniun e rreptë të besonte se, duke përjashtuar një fatkeqësi, sabotim ose aksident, asnjë fuqi e madhe bërthamore nuk do të guxonte të gjuante një armë termonukleare si një akt agresioni për të ardhmen e parashikueshme. Në fakt, mendimi i Establishmentit kishte ndryshuar ndjeshëm, deri në pikën ku Herman Kahn dhe të tjerët këshillonin se, në disa skenarë, bërja e një vendi të tillë si Franca një fuqi bërthamore mund të kishte përfitime të rëndësishme për sigurinë si në rang rajonal ashtu edhe në atë global, duke ndihmuar gjithashtu në reduktimin e shpenzimeve të mbrojtjes amerikane.

Lufta termonukleare nuk ishte më e gjitha dhe fundi i politikës strategjike të mbrojtjes, dhe ishte në prushin e fundit të viteve 1960 ku të njëjtët njerëz që kishin shkaktuar gjithë frikën e një apokalipsi termonuklear, me të vërtetë pushuan së shqetësuari dhe mësuan të donin bomba.

Kujdes: Njerëz të gabueshëm kemi përpara

– A është Klaus Schwab truri i vërtetë pas formimit të Forumit Ekonomik Botëror?

– Çfarë duhet të bëjmë për përfshirjen e CIA-s në seminarin që Kissinger përdori për të rekrutuar Schwab?

– A ishin fuqitë që fshihen pas organizatave si CFR themeluesit e vërtetë të organizatës globaliste të politikëbërjes?

– A kishte për qëllim “Forumi Ekonomik Botëror” thjesht të bashkonte Evropën?

– Apo ishte menduar në të vërtetë të vazhdonte të bashkonte Evropën me Amerikën, të ndjekur nga supershtetet e mbetura, në një Rend të Ri Botëror të krijuar nga të fuqishmit e CFR si Kissinger, Khan dhe Galbraith?

Këta tre burra të fuqishëm panë secili te Klaus Schwab një pasqyrim të dëshirave të tyre intelektuale. Klaus kishte lindur në gjysmën e dytë të së njëjtës dekadë në të cilën kishte filluar lëvizja teknokratike dhe ai do të vinte nga brezi i parë për të kaluar vitet e tyre të formimit në një botë të pasluftës. Parashikimet e Khan-it për të ardhmen nuk kishin qenë vetëm një ushtrim në mrekullinë njerëzore, por kishte qenë gjithashtu një projekt për t’i bërë këto parashikime realitet sa më shpejt që të ishte e mundur dhe pavarësisht nga pasojat.

Në vitin 1964, Klaus Schwab do të përpiqej të vendoste se çfarë do të bënte me karrierën e tij. Ai ishte 26 vjeç dhe kërkonte drejtim dhe do ta gjente atë nga një burim familjar. Babai i tij, Eugen Schwab, kishte qenë në anën e gabuar të historisë gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe kishte qenë i përfshirë në përpjekjet naziste të bombës atomike. Eugen Schwab do t’i thoshte djalit të tij se do të ishte vetëm Harvardi ku ai do të ishte vërtet në gjendje të lulëzonte. Në një Gjermani të ndarë të pasluftës, frika e fortë që vinte nga kërcënimi gjithnjë e më i afërt dhe i dramatizuar mirë i luftës termonukleare ishte bërë pjesë e përditshme e psikikës së njerëzve. Harvardi ishte i mirënjohur në atë kohë për luajtjen e një roli qendror në politikëbërjen e Luftës së Ftohtë, duke synuar çështjet evropiane dhe Klaus Schwab do ta vendoste veten në mesin e nxitësve dhe tronditësve kryesorë në skenën e katastrofës termonukleare.

Ndërsa ishte në Harvard, Schwab do të merrte pjesë në “Seminarin Ndërkombëtar” të Kissinger-it, i cili financohej nga CIA përmes një kanali të njohur. Nëpërmjet këtij procesi, Klaus Schwab do të prezantohej me një grup burrash që po përpiqeshin aktivisht të ndikonin në politikën publike evropiane me çdo metodë, duke përfshirë përdorimin e frikës nga dënimi i afërt bërthamor. Ata do ta njihnin menjëherë potencialin e tij, aq sa do të ishin aty për Schwab gjatë gjithë themelimit të Forumit Ekonomik Botëror, me Kahn, Kissinger dhe Galbraith duke sjellë besueshmëri të perceptuar në projekt.

Nuk ishte e lehtë për Schwab vetëm t’u shpjegonte elitave evropiane se çfarë synonte të bënte, kështu që ai do të sillte Kahn dhe Galbraith në Evropë për të bindur lojtarë të tjerë të rëndësishëm që të bëheshin pjesë e projektit. Galbraith do të ishte folësi i parë kryesor në forum, me praninë e Kahn që tërhiqte gjithashtu interes të konsiderueshëm, por Forumi i dytë Ekonomik Botëror do të ndalonte pa praninë e emrave më të mëdhenj dhe Klaus Schwab e dinte se do t’i duhej diçka për të tërhequr turmat në takimin vjetor të forumit të tij.

Në vitin 1972, themeluesi i Klubit të Romës Aurelio Peccei kishte botuar librin e tij të diskutueshëm “Kufijtë e rritjes”, një libër që ishte porositur nga Klubi i Romës dhe që kishte një qasje maltusiane ndaj mbipopullimit. Libri do të vinte në pikëpyetje qëndrueshmërinë e rritjes ekonomike globale dhe Peccei do të ftohej nga Schwab për të mbajtur fjalimin kryesor në “Forumin Ekonomik Botëror” të vitit 1973. Kjo strategji e rrezikshme për marrëdhëniet me publikun pagoi dividentë për Schwab dhe organizatën e tij. Që nga ai moment, forumi do të rritej në përmasa, shkallë dhe fuqi. Por gjithçka filloi me një kurs të financuar nga CIA, i drejtuar nga Henry Kissinger në Harvard.

Schwab është bërë më shumë se thjesht një teknokrat. Ai ka qenë shumë i zëshëm në synimin e tij për të bashkuar identitetin e tij fizik dhe biologjik me teknologjinë e ardhshme. Ai është bërë një karikaturë e gjallë e një zuzari të lig, si një lidhje e keqe, që kryen takime të fshehta me elitat, lart në shtëpitë e Zvicrës në majë të maleve. Nuk mendoj se imazhi që kemi për Schwab është një aksident. Në vitet e pasluftës, diçka shumë unike ndodhi në kulturën perëndimore, kur qeveria filloi të përdorte mediat kryesore si një mjet për të synuar publikun me operacione psikologjike të shkallës ushtarake. Establishmenti qeverisës do të zbulonte se martesa e dramës së skenarëve të konfliktit me media të tilla si filmi do të ishte jashtëzakonisht e dobishme, pothuajse e ngjashme me krijimin e propagandës vetë-propaganduese në disa raste. Filmat si Dr Strangelove i Stanley Kubrick ishin mjete fantastike për njerëzit që të kuptonin absurditetin e planifikimit të skenarit të fatkeqësive termonukleare.

Nëse njerëzit ju perceptojnë si një djall të keq tërësisht të fuqishëm, atëherë mund të mos fitoni mbështetjen e njerëzve të zakonshëm, por do të fitoni vëmendjen nga ata që kërkojnë pushtet dhe pasuri, ose, si do t’u referohej Klaus Schwab, “aktorët” e tyre në shoqëri. Kjo është shumë e rëndësishme për t’u kuptuar – projeksioni i pasurisë dhe fuqisë ekstreme do të tërheqë dhe sjellë “aktorët” e shoqërisë në tryezën e Forumit Ekonomik Botëror. Me ata “aktorë” në bord, produkti kryesor ideologjik i Klaus Schwab, “kapitalizmi i palëve të interesuara”, do të shohë transferimin e pushtetit larg proceseve të vërteta demokratike dhe në një sistem qeverisjeje nga një grup i vogël drejtuesish të parazgjedhur, i cili do të trajnohet për të vazhduar axhenda të vendosur për ta nga brezi i mëparshëm, siç ishte parashikuar nga Herman Kahn.

Ata do të mbajnë të gjitha kartat, ndërsa njerëzve të thjeshtë do tu mbeten vetëm procese iluzore pseudodemokratike, varfëri dhe operacione të vazhdueshme absurde psikologjike për të na shpërqendruar të gjithëve vazhdimisht.

Klaus Schwab së shpejti do të bëhej gjithçka që Herman Kahn kishte frikë gjatë parashikimeve të tij më pesimiste. Kur Klubi i Romës prodhoi raportin “Kufijtë e rritjes”, Herman Kahn do të përgënjeshtronte gjetjet e tij dhe do të mblidhej kundër pesimizmit të tij, ndërsa, në të njëjtën kohë, Klaus Schwab do ta bënte atë qendror në makinacionet e tij dhe do të kishte themeluesin e tyre të ishte folësi kryesor në forumin e tij në Davos.

***

Situata jonë aktuale gjeopolitike po kthehet në dukje drejt dinamikës Lindje kundër Perëndimit të epokës së Luftës së Ftohtë. Përsëri, me ngjarjet e fundit në Ukrainë, mediat kryesore po rikthejnë pikat e bisedave bërthamore të cilat janë plotësisht paralele me ato të  60 deri në 70 vjet më parë.

Unë besoj se ka një arsye shumë të qartë për kthimin tonë në retorikën e Luftës së Ftohtë – është një shenjë shumë e qartë se Klaus Schwab dhe mbështetësit e tij janë pa ide. Ata duket se po kthehen në një paradigmë gjeopolitike në të cilën ndihen më të sigurt dhe, më e rëndësishmja, që do të shkaktojë frikë masive nga lufta termonukleare. Ky cikël shpëlarjeje dhe përsëritjeje do të ndodhë gjithmonë sapo një lëvizje ideologjike t’i mbarojë idetë origjinale.

Që nga fundi i viteve 1960, Klaus Schwab është përpjekur të krijojë botën që Herman Kahn parashikoi. Por vizioni i Kahn për të ardhmen, edhe pse mjaft i saktë, është mbi gjysmë shekulli i vjetër. Lëvizja teknokratike e Schwab varet nga zhvillimi i suksesshëm i teknologjive inovative të cilat do të na çojnë përpara drejt një vizioni të prodhuar kryesisht në vitin 1967. Vetëm duke studiuar një listë më të rafinuar të parashikimeve të Kahn, mund të shihni se çdo ide që Schwab promovon është pothuajse tërësisht e bazuar në “Viti 2000” të Kahn-it dhe që dokumenton vizionin se si mund të duket e ardhmja jonë, parashikime që datojnë nga fundi i viteve ’60. Por, ajo që Schwab duket se injoron, ndërsa na detyron të gjithëve këtë axhendë futuriste, është se shumë nga parashikimet e Kahn u kombinuan gjithashtu me paralajmërimet për rreziqet që do të krijohen nga përparimet e ardhshme teknologjike.

Ndërsa Schwab arrin fundin e jetës së tij, ai duket se është i dëshpëruar për të shtyrë përpara një axhendë radikale futuriste me potencial të dukshëm për katastrofë globale. Unë besoj se “Forumi Ekonomik Botëror” po arrin nivelin e tij maksimal të zgjerimit përpara kolapsit të tij të pashmangshëm, sepse përfundimisht ata njerëz që duan identitetet e tyre kombëtare do të ngrihen kundër kërcënimit të menjëhershëm ndaj kulturave të tyre specifike dhe ata do të luftojnë kundër sundimit globalist.

Thjesht, nuk mund t’i bësh të gjithë globalistë, sado që të bëhet shpëlarje truri. Ekziston një kontradiktë e natyrshme midis lirisë kombëtare dhe sundimit globalist, të cilat i bëjnë të dyja krejtësisht të papajtueshme.

Si një mendim përfundimtar shumë i përshtatshëm, Herman Kahn do të shkruante diçka jashtëzakonisht domethënëse gjatë të njëjtit vit në të cilin Schwab do të largohej nga Harvardi. Në dokumentin e lartpërmendur të Institutit Hudson të vitit 1967 me titull, “Studimi Pilot Ndihmës për Programin e Kërkimit të Politikave Arsimore: Raporti Përfundimtar”, Khan shkruan:

“Është bërë gjithnjë e më e qartë se arritjet tona teknologjike dhe madje edhe ekonomike janë bekime të përziera. Përmes progresit lindin çështje të tilla si grumbullimi, shtimi dhe përhapja e armëve të shkatërrimit në masë; humbja e privatësisë dhe vetmisë; Rritja e pushtetit qeveritar dhe/ose privat mbi individët; humbja e shkallës dhe perspektivës njerëzore dhe dehumanizimi i jetës shoqërore apo edhe i vetes psikobiologjike; rritja e centralizimeve të rrezikshme, të cenueshme, mashtruese ose të degradueshme të sistemeve administrative ose teknologjike; krijimi i aftësive të tjera të reja, në thelb aq të rrezikshme sa të rrezikojnë seriozisht abuzimin katastrofik; dhe përshpejtimin e ndryshimeve që janë shumë të shpejta ose kataklizmike për të lejuar përshtatje të suksesshme. Ndoshta më të rëndësishmet, parashtrohen zgjedhje që janë shumë të mëdha, komplekse, të rëndësishme, të pasigurta ose gjithëpërfshirëse për t’u lënë në mënyrë të sigurtë njerëzve të gabueshëm.

——

Autori

Johnny Vedmore

Johnny Vedmore është një gazetar hulumtues dhe muzikant plotësisht i pavarur nga Cardiff, Uells. Puna e tij synon të ekspozojë njerëzit e fuqishëm që anashkalohen nga gazetarët e tjerë dhe të sjellë informacione të reja për lexuesit e tij. Nëse keni nevojë për ndihmë, ose keni një këshillë për Johnny, atëherë kontaktoni nëpërmjet johnnyvedmore.com ose duke kontaktuar te [email protected]

———-

Burimi:

Dr. Klaus Schwab or: How the CFR Taught Me to Stop Worrying and Love the Bomb

——

(E shqipëroi: Sheradin Berisha, editor i pashtriku.org, janar 2023)

Total
0
Shares
1 comments
  1. Elita boterore sundon boten dhe po vret me vaksinat dhe testet helmuese.
    big-lies.org
    peertube.it

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Postime të Lidhura