NJË JETË KUSHTUAR ATDHEUT – DITAR LUFTE (VII)

NJË JETË KUSHTUAR ATDHEUT – DITAR LUFTE (VII)

Nga Ajaz Emini

E martë, 1 qershor 1999

Rreth orës 7:00 e mëngjesit, më erdhi njëri prej pjesëtarëve  të Forcave të Policisë Ushtarake të Shqipërisë, të cilët ishin të vendosur në anën tjetër po të njëjtit objekt ku ishim edhe ne, edhe m’u drejtua mua, edhe pse me shumicën prej tyre tani njiheshim për një kohë të gjatë prej kur që ishim edhe ne aty, i cili më pyeti se a quhesh Ajaz Emini, unë i thash; “Po, pse ç’kemi të re?” ai më thotë: “Tani sa dëgjova nëpërmjet të Radio Dojçe Velle’s se po të kërkojnë familjarët e tu që të lajmërohesh sa më shpejtë, sepse nuk e dijnë se ku gjindesh edhe ishin bërë shumë merak për ty, dhe të kanë shpallë si të humbur”! U habita për vete se kush mundë të më kërkon, sepse e dija se bashkëshortja Shahadija është ende në Amerikë edhe e din se ku jam unë, edhe e din gjendjen shumë mirë?! Me kalimin e kohës më vonë mora vesh se më kishte kërkuar dhëndëri im Sabri Hasani, nga fshati Çerkez i Kumanovës, sepse ai me motrën time Nergjizen e dinin se kam ardhë diku në Shqipëri me Forcat e Armatës Amerikane, por nuk dinin se si isha dhe ku isha! Gjatë kësaj kohe radio stacionet e ndryshme, kishin marrë për sipër që të bëjnë njoftime në lidhje për gjetjen e familjarëve të refugjatëve të humbur nga Kosova në mes vete, sepse shumica e tyre gjatë dëbimit ishin ndarë nga forcat serbe, dhe disa prej tyre i kishin përzier: disa për në Maqedoni, dhe të tjerët pjesëtarë të po të njëjtës familje i dëbojnë për në Shqipëri e disa të tjerë në Mal të Zi. Kishte raste kur edhe fëmijët e një familje ishin ndarë, disa fëmijë ishin përcjellë në një shtet, e të tjerët në shtetin tjetër!

Edhe sot filluam punën qysh herët në mëngjes, dhe në orën 9:00 shkuam për të takuar Gjeneralin Lama në zyrën e tij, si dhe për të biseduar për listën e objektivave më të reja që i kanë arritur nga grupi vëzhgues i Shtabit të UÇK-së prej brenda Kosovës. Nga qendra jonë e shtabit ushtarak në Rinas, tani në mënyrë permanente po na kërkoheshin caqet e reja me qëllim që menjëherë të sulmoheshin nga aviacioni i NATO-së. Pas marrjes së listës së objektivave të reja, Gjenerali Lama na njoftoi se mbrëmë rreth mëngjesit ishin sulmuar gabimisht prej aviacionit të NATO-së edhe forcat e Ushtrisë së Shqipërisë, brenda kufirit shqiptar! Nga sulmet e NATO-së 3 bunkera afër kufirit me Shqipëri-Kosovë ishin ngritë në ajër, që donë të thotë se ishin nxjerrë krejtësisht prej tokës nga bombardimi, por siç i kishte parë edhe ishte informuar edhe vetë Gjenerali Lama na tha se nuk kishte ndonjë të vrarë apo të lënduar, sepse për fat të mirë në momentin e bombardimit nuk kishte qëlluar asnjëri nga pjesëtarët ushtarak mbrenda tyre, dhe ky ishte fati që nuk kishte pasë të vrarë apo të plagosur!

1 Qershor 1999 Kukës/Shqipëri, Unë me Njësinë Speciale të Armatës Amerikane me Gjeneralin Arbëresho-Amerikanin John Hendrix

Pas këtijë takimi u larguam për në zyrën tonë, mirëpo më vonë përsëri na u deshtë që edhe 3 herë ta marrim të njejtën rrugë për në zyrën e Gjeneralit Kudusi Lama, një rrugë të cilën po sa e bëmë e sa më duket se ishte e mjaftueshme për sot. Por, edhe nuk është për t’u çuditur, mundë të na ndodhë që të shkojë përsëri nëse e don puna, sepse ne jemi të përkushtur që ta kryejmë këtë punë me plotë dëshirë sa herë që e don nevoja, që sa më shpejtë të shkatërrojmë armikun gjakatarë serb. Sa herë që të jetë nevoja ne jemi të gatshëm që ta hecim përsëri këtë rrugicë, veçëse që t’ia arrijmë qëllimit tonë dhe të gjithë popullit shqipëtarë dhe miqëve tanë të Forcave Amerikane dhe NATO’s, dhe sa herë që duhet ne do të shkojmë me shpejtësi dhe të sjellim koordinatat më të reja të sulmit kundër këtijë armiku të përbashkët.

Pas dite, në orën 14:00 ia arriti te ne edhe Gjenerali Amerikan John Hendrix, të cilin thuajse tani veçëse  e  kishim  visitor  të  rregullt  dhe  mjaftë  të shpeshtë. Për takimin me Gjeneralin Hendrix e ftuam edhe Gjeneralin Lama, i cili asnjëherë nuk pritoi, por gjithëmonë ishte i gatshëm që në çfarëdo kohe qoftë që në mënyrë pozitive t’i përgjigjej ftesave tona, i cili edhe kësajë here erdhi menjëherë, dhe takimin e zhvilluam në zyrën tonë, aty ku u bisedua për planet e mëtejme të luftimeve. Përderisa ishim duke biseduar, në ndërkohë e lajmëruan Gjeneralin Lama nga stafi i tij se përsëri paska pasë sulm nga bombarduesit e NATO-së mbrenda kufirit të Shqipërisë, afër pikës kufitare të Morinës! Sulmet ishin bërë nga 6 aeroplanë të NATO-së, për çka që të gjithë ne patëm një shqetësim të madhë, e në veçanti u prekën më së shumti nga ky akt i shëmtuar Gjenerali Hendrix dhe Gjenerali Lama. Gjenerali Hendrix ishte i shqetësuar më së tepërmi, shqetësimi tek i cili vërehej shumë lehtë edhe në fytyrën e tijë, kurse Gjenerali Lama mundohej ta zbusë gjendjen, dhe që ta qetësojë mllefin e Gjeneralit Hendrix për këto gabime që sa po ishin bërë edhe ishin të pa falshme. Për këtë gjenerali Amerikan po i bënte pyetje vetëvetes se si mundë të ndodhë diçka e tillë!

Gjenerali Hendrix kësajë here me vete na kishte sjellë edhe një telefon satelitor, për çka e mbajti fjalën e premtimit të dhënë para disa ditësh, për të na e mundësuar bisedën tonë me më të dashurit, familjarët tanë, të cilin menjëherë e mori Kapiteni Wiggis edhe së pari ma dha mua që t’i telefonoj familjes time në Amerikë. Telefonova Shahadijen e cila ishte bërë shumë merak, se ç’po ndodhte me ne pa kurrëfarë lidhjesh, sepse nga shumë lajme të këqia nga tereni që kishte parë në televizionin dhe mediat amerikane, që në përgjithësi ishin lajme jo të mira! Bisedën nuk e zgjata shumë sepse po pritnin edhe kolegët tjerë, dhe pas disa minutash ia dhashë shokëve të tjerë telefonin që edhe ata të dëgjohen me të dashurit e tyre. Pas takimit, që të dy Gjeneralët u larguan secili në drejtimin e vetë, Gjenerali Hendrix me helikopter dhe entarazhën e tij u largua për në kampin ushtarak të Rinasit, kurse Gjenerali Lama iku për në zyrën e tij.

Bombardimet vazhduan të dëgjohen deri vonë gjatë mbrëmjes, edhe pse ishte koha jo e volitshme, kishte shi dhe mjegull çka e pengonte shpeshherë aksionin e aviacionit të NATO-së dhe pas qetësimit të kohës puna jonë ishte në rritje edhe më intensive sepse na kërkoheshin gjithnjë e më tepër objektiva të reja nga shtabi jonë amerikan në Rinas afër Tiranës.

“Situata informative e orës 10:00 të datës 01-06-1999

(Lista  origjinale  e  UÇK-së  pa  koordinata  për arsye konfidenciale AE)

Nga të dhënat e zbulimit në rajonet e ndryshme në thellësi, forcat serbe kanë filluar lëvizjet e reja duke u përqëndruar përballë forcave tona për të kaluar në ofensivë të pjesshme. Këto forca përbëhen kryesisht nga repartet dhe nënrepartet e këmbësorisë, artilerisë e mortajave dhe atyre tankiste.

Duke u nisur nga mendimi i mësipërm, objektet e mundeshe ku NATO –së mundë të godasë me aviacion janë sipas të dhënave të më poshtme.

-Pozharin

-Glogjan

-Irzniq

-Shaptej, forca të cilat janë përqendruar dhe veprojnë aktualisht.

Informacionet e 24 orëve të fundit

Gjatë kësaj dite kishte mbi 300 fluturime të aviacionit të NATO’s. Aeroplanët luftarak të aleancës së NATO -së, kryesisht sulmuan edhe infrastrukturën brenda ish Jugosllavisë, dhe sidomos për rreth kufirit Kosovë-Shqipëri.

Zëdhënësi i NATO’s Jamies Shea përsëriti se: “NATO NUK KA LIDHJE DIREKTE ME UÇK-NË, POR KEMI BENEFICIONE INDIREKTE PREJ SAJË!

(Kjo ishte ajo lidhja jonë indirekte)” në akcionet tona. Sipas raporteve të medias jugosllave thuhet se kishte mbi 40 civil të vrarë gjatë vikendit. Të dielën herët, aviacioni i NATO’s bombardoi urën, ku  derisa popullata civile po kthehej nga pazari, ku mendohet se u vranë më së paku 9 prej tyre. Të hënën, raportohet se në jug të Serbisë aviacioni i NATO-së kishte qëlluar një spital dhe një shtëpi të pleqëve, për ku thuhet se u vranë mese 27 njerëz të popullatës civile.

Gjatë kësajë dite u bisedua edhe për numrin prej 50000 ushtarësh që do të marrin pjesë në forcat paqëruejtëse të KFOR-it.

Sekretari i Mbrojtjes së SHBA-së Cohen tha se po të kishin qenë veçëse sulmet e aviacionit të SHBA-së do të kishte qenë një mënyre krejt ndryshe nga kjo e tanishmja, ne do të sulmonim në gjerësi më të madhe dhe më të shumëta sipas mendimit tim.

Nga pala serbe u paraqit Gjenerali i Armatës Jugosllave Vladimir Lazareviç, i cili tha se UÇK-ja po ndihmohet nga Armata e Shqipërisë, prej nga forcat e saja kanë hyrë në aradhat e UÇK-së. Dje Armata Jugosllave  shkatërroi  pikën  kufitare  në  Pogaj  ku kishte qëlluar edhe fshatrat shqiptare përtej kufirit, ku kishte edhe të vrarë prej nga u tërhoqën edhe forcat e UÇK-së në brendësi të Kukësit. Po, sepse aty ishin të koncentruar më se 100.000 refugjatë kosovarë.

Sipas agjencisë së refugjatëve UNHC thuhet se deri më tani kishin arritë në Shqipëri mbi 442.400 refugjatë, në Maqedoni mbi 249.300 refugjatë, në Mal të Zi mbi 67.000 refugjatë dhe në Bosnjë dhe Hercegovinë 21.700 refugjatë. Numri i përgjithshëm i refugjatëve Kosovar në këtë regjion kishte arritur mbi 781.000 refugjatë, kurse prej tyre ishin evakuar mbi 72.000.

Gjermania kishte marrë 13.250 refugjatë, Turqia kishte marrë 7.475 refugjatë, Norvegjia kishte marrë 5.951 refugjatë, Kanadaja kishte marrë 5.154 refugjatë kurse SHBA’ja kishte marrë 4.984 refugjatë.

Ministri i punëve të jashtëme të ish Jugosllavisë kërkoi që sulmet ajrore të NATO’s të ndërprehen para se të pranohet plani i paqes. Gjithashtu edhe ministri rus ia paraqiti Beogradit verzionin e planit të G8…

E mërkurë, 02 qershor 1999

Këtë ditë e filluam shumë më herët se zakonisht, donë të thotë aty rreth orës 2:30 pas mesnate, kur erdhi dhe më zgjoi nga gjumi Kapiteni Wiggis për përkthimin dhe verifikimin e emrave nga lista e objektivave të reja që ishin kërkuar nga Shtabi Qendror në Rinas për ta ditë ende më saktësisht se a mos kishte në afërsi të këtyre objektivave edhe pjesëtarë të UÇK-së si dhe ndonjë pjesë të popullatës civile Kosovare. Në orën 2:30 të mëngjesit i telefonova Gjeneralit  Kudusi  Lama  që  edhe  njëherë  të  bëhet vërtetimi se a mos kishte ndonjë pjesëtarë të UÇK-së si dhe të popullatës civile për rreth këtyre objektivave para se të bëhet sulmi bombardues i avacionit të NATO-së. Gjenerali Lama përsëri na e dha dritën e gjelbër, dhe se në çdo kohë këto pika munden që të sulmohen nga aviacioni i NATO-së dhe të kryenim punën e tyre. Pas bisedës me Gjeneralin Lama, Kapiteni Wiggis përsëri e mori në radio-lidhjet e tij Shtabin Amerikan në Rinas dhe i tha se tereni ishte i pastërt nga pjestarët e UÇK-së dhe nga popullata civile si dhe sulmi mundë të kryhet në çdo moment.

Në orën 9:00 të mëngjesit shkuam në zyrën e Gjeneralit Lama në takimin e rregullt që kishim si çdo herë, që të marrim dhe verifikojmë caqet më të reja të sulmit mbi forcat e armikut serb. Objektivat primare që verifikuam dhe morëm, ishin ato ku forcat serbe kishin rrethuar dhe po sulmonin popullatën civile dhe forcat e UÇK-së në thellësi të mbrendisë në rajonin e Cërnalevës. Caqe të reja kishim edhe për në Malishevë e deri në Llapushnik, ku forcat e armikut kërkohej dhe duhej sulmuar pa kurrëfarë mëshire.

Në orën 16:00 pas dite, na lajmëruan se veçëse kishin filluar bombardimet e aviacionit të NATO-së dhe siç kuptuam nëpërmjet Gjeneralit Lama nga lidhjet e tij me shtabin e UÇK-së, bombardimet e sotme ishin shumë më të suksesëshme, të cilat i paskan shkaktu humbje të mëdha armikut serb në ushtarë dhe mjete luftarake. Lajm që ne e pritëm me shumë entuziazëm dhe krenari i gjithë grupi ynë në Kukës!

Dikur më vonë, rreth orës 20:00 të mbrëmjes më mori në telefon Gjenerali Lama dhe më thotë se duhet lajmëruar Shtabin Amerikan në Rinas që për menjëherë  të  ndërpresin  të  gjitha  sulmet  ajrore  të NATO’s sepse na qenkan bombarduar gabimisht edhe popullata civile mbrenda Cërnalevës, ku na qenkan të përqendruar mëse 100,000 njerëz së bashku me forcat e UÇK-së. Gjenerali Lama ishte tepër i mërzitur dhe dëshpëruar nga këto gabime të aviacionit të NATO-së edhe pse kishim patur shumë suksese këtyre ditëve të fundit, mirëpo edhe na ishin bërë disa gabime ku u sulmuan pjesëtarët e UÇK-së si dhe sulmi i NATO-së për mbrenda kufirit të Shqipërisë, gabime që nuk na faleshin kurrë. Që të gjithë pajtohemi me Gjeneralin sepse kishte plotë të drejtë, sepse jeta e njeriut është e pa kthyeshme! Gjatë ditës së sotme patëm edhe disa sulme nga forcat serbe mbrenda kufirit të Shqipërisë, diku në afërsi të Tropojës. Për këtë sulm të forcave serbe Gjenerali Lama kishte dhënë urdhërin që Forcat Ushtarake të Shqipërisë t’i kundërpërgjigjen me zjarr topash, për shkak se trupat serbe ishin futë mbrenda një fshati kufitar edhe ia kishin dhënë zjarrin dy shtëpive të fshatarëve. Sot gjithashtu ishin zhvilluar luftime të rrepta në mes të UÇK-së dhe armikut serb edhe në Malin e Pashtrikut, ku ende po bëhej një luftë e rreptë për ta marrë këtë pikë shumë strategjike dhe shumë të rëndësishme, nga të cilat luftime dëgjohej krisma armësh edhe këtu te ne në afërsi të Kukësit. Përballë neve, në malet e Pashtrikut ku shihej pluhuri nga granatimet dhe ndëgjoheshin krisma e gjuajtjesh me mortaja dhe artileri.

Gjenerali Kudusi Lama sot më uroi për punën e mirë që po bëja, si dhe më tha; “Kjo punë e ytja ëshë një detyrë shumë e rëndësishme, këtë punë që po bënë ti është shumë më tepër se një pushkë në frontin e luftës, mundohu sa më tepër të korigjojsh edhe punën e të tjerëve”! Me grupin që po punoja me të vërtetë kisha respekt të vacantë të cilët edhe ma dinin rëndësinë, jo vetëm se isha përkthyes por në një mënyrë isha dhe bëja punën edhe të një këshilltari shumë të mirë, për çka shumë herë edhe mu fale- minderuan dhe më shkruajtën edhe letra rekoman- duese për në të ardhmen. I gjithë grupi për gjithëçka pikësëpari më drejtoheshin mua, sepse për shumë gjëra unë kisha shumë më tepër njohuri se sa ata. Me grupet e më parme që punova si me thënë, mora eksperiencë shumë dimensionale, edhe tani kur më- sova shumicën e terminologjisë ushtarake isha bërë gati si një ushtarë i rregullt dhe me përvojë të madhe, edhe detyrat ushtarake më sekrete që kishim ata tani po i shkëmbenin me mua!

Gjenerali Lama tani kishte një besim të madhë tek unë, edhe mu lutë që herave tjera kur të ketë takime me Gjeneralin Hendrix më kërkoi që unë të jemë përkthyes i tyre, sepse ai kishte dyshim, edhe më tha: “Përkthyesja e Gjeneralit Hendrix, Sebi (Sebi- hatja) ishte e lindur në Amerikë dhe nuk e njihka sa duhet gjuhën shqipe, dhe shumë herë po kam problem dhe nuk po mundem që ta kuptoj se çka po përkthen!” Unë iu përgjigja: “Këtë gjë unë nuk mundë ta bëjë, por nëse doni ju ashtu, i thuaj Kapitenit Wiggis edhe ai i thotë Gjeneralit Hendrix, sepse ne jemi shokë dhe nuk ma lejon karakteri im, pastaj neve na cakton tjetërkush se ku duhet të punojmë. Për momentin mua më kanë caktuar që të jemë përkthyes i Kapitenit Wiggis me juve, dhe për këtë ku të ketë nevojë kapiteni, unë do të jem aty.

Informacionet e 24 orëve të fundit

Sot u bënë 70 ditë që nga fillimi i bombardimeve të NATO-së. Gjatë kësajë kohe kemi pasë më tepër se 31,000 sulme ajrore, dhe nga informatat e dhanura të Shtabit Qendrorë të NATO-së në Bruksel, deri më sot i kishim shkatërruar armikut serb: 120 tanksa, 203 auto blinda edhe 314 armë artilerike, me gjithësej 30% të  mjeteve  luftarake  që  kishte  ushtria  jugosllave mbrenda Kosovës. Nga sulmet e NATO-së u shkatë- rruan apo dëmtuan mëse 100 aeroplanë të armikut, 40% e rezervave të karburantit ushtarak serb, 57% e rezervave  të  përbashkëta  ushtarako-civile,  29%  të rezervave të municionit dhe 45 urave. Komanda e tretë e Armatës amerikane tha se kishte të vrarë mëse 1800  ushtarë  që  nga  fillimi  i  kampanjës  ajrore  të NATO-së në arenën e “Operacionit të Forcave Aleate”.

Në afërsi të Prizrenit luftimet në mes të UÇK-së dhe forcave serbe ende po vazhdonin dhe ku UÇK-ja i kishte shkatërruar një pjesë të artilerisë dhe auto- blindave të armikut. Gjithashtu edhe sulmet e NATO- së kishin vazhduar edhe më tej edhe i kishin shkatërruar një numër të madhë të artilerisë dhe disa auto-blindave që ishin gjetur hapur në natyrë dhe i kishin vrarë një Gjeneral të rangut të lartë serb.

Sipas marrëveshjes, Britania e Madhe tani kishte vu në gjendje gadishmërie 12,000 ushtarë që për çfarëdo rasti t’i bashkangjiten atyre të NATO-së sa ishin 5300 në Maqedoni, si dhe Franca i kishte ofruar 7000 trupa dhe Italia që kishte tani në Shqipëri 8000 ushtarët e sajë do t’ia bashkangjesë atyre në Maqedoni sipas nevojës.

Gjatë ditës së sotme edhe Ahtisaari ishte nisë për në Beograd, që edhe njëherë t’ia paraqesë dhe t’ia bëjë me dije rolin e NATO-së,presidentit serb Millosheviqit.

Sot gjithashtu ishte refuzuar ankesa serbe për sulmin e kampanjës ajrore të NATO-së kundër tyre edhe nga Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë. Po në të njëjtën ditë ishte raportuar se Presidenti Clinton do të takohet nesër për të biseduar për opsionin e trupave të këmbësorisë me Shefin e Përbashkët të Ushtrisë Amerikane.

Gjithashtu edhe Sekretaresha e SHBA’së Albright, gjatë takimit të sajë me Ministrin e Punëve të  Jashtme  të  Italisë  Dini  i  kishte  thënë  se  sipas marrëveshjes së NATO’s trupave jugosllave i jipet rreth një  javë kohë për  t’u  tërheqë  krejtësisht  nga Kosova, para se të arrihet paqja e ndërprerjes së zjarrit. Pas 70 ditëve të Operacionit të Forcave Aleate kishim mbi 31.000 fluturime sulmi të aviacionit të NATO-së, për çka raportohet se kishin shkatërruar: 120 tanke, 203 autoblinda, 314 mjete të artilerisë, që donë të thotë se ishin shkatërruar mbi 30% të mjeteve të Armatës së Jugosllavisë. Gjatë këtyre operacioneve u shkatërruan apo dëmtuar edhe 100 aeroplanë, 40% të  rezervave  të  karburantëve  të  ushtrisë,  57%  të rezervistëve civilo-ushtarak, 29% e depove të municionit dhe 45 urave.

Sot gjithashtu bëhet e ditur se ishte vrarë edhe një Gjeneral i forcave jugosllave, mirëpo nuk dihet se a u vra nga luftimet me UÇK-në apo nga bombardimet e NATO’s. Rreth Prizrenit në jug të Kosovës ende kishin vazhduar luftimet në mes të UÇK-së dhe forcave jugosllave.

Sipas zëdhënësit të NATO-së u tha se deri më tani kemi siguruar për forcat paqeruajtëse të KFOR’it nga; Britania 12.000 trupa të këmbësorisë që ishin të gatshëm t’iu bashkohen atyre  5.300 sa i kishin në Maqedoni, Franca iu kishte ofruar 7.000 trupa, kurse Italia i kishte ofruar 8.000 trupa të cilët veçse i kishte në Shqipëri.

Sipas UNHCR-së numri i refugjatëve kishte arritë në Shqipëri në 442.600, kishin arritë në Maqedoni 248.900, në Mal të Zi 68.400 edhe 21.700 në Bosnjë dhe Hercegovinë.

Sekretarja e Shtetit Albright kishte mbledhje me Ministrin e Punëve të Jashtëm të Italise Dini, dhe tha se sipas pikave të marrëveshjes forcat jugosllave duhet të largohen nga Kosova, para se të hyjë në fuqi marrëveshja e paqes…

E enjte 03 qershor 1999

Sot e filluam një ditë të re, po shifet se edhe Parlamenti i Serbisë më në fund u bind se nuk kanë rrugëdalje tjetër përveçse DORËZIMIT, tani sa paskan votuar për pajtim në  të gjitha pikat e kërkesave të Aleancës së NATO-së. Tani neve na mbetet të presim edhe të shohim se për çfarë paqe po merren vesh! Edhe pse Presidenti serb Sllobodan Millosheviq i pranoi të gjitha pikat e NATO-së, nuk donë të thotë se bombardimet do të ndërprehen menjëherë, ato do të vazhdojnë për derisa të jenë në Kosovë trupat gjakatare paramilitaro ushtarako policore sllave të Serbisë!

Takimi me Gjeneralin Lama ishte i zakonshëm, i njejtë sikurëse ditëve të më herëshme. Edhe ai nuk ishte aspak optimist se do të ketë diçka me rëndësi me këtë paqe që kinse ishte arritur, pasi se dihet se edhe shumë herë Presidenti Serb Millosheviq i kishte premtu me të njejtat rrena!

Luftimet e rrepta ishin zhvillu edhe sot, edhe atë në disa fronte në mes të UÇK-së dhe forcave serbe, por luftimet më të mëdha ja tani po zhvilloheshin për kontrollin e pikave strategjike në malet e Pashtrikut, ku edhe ishin të përqendruara bombardimet e aviacionit të NATO-së, me qëllim që të shpërthejnë frontin e bunkerët serb. Sot përsëri nga Forcat e Aviacionit të NATO-së u bombarduan: Verbnica, Planeja si dhe Zhuri.

Nga Gjenerali Lama u kërkua që të sulmohet edhe fronti tjetër i serbëve, ai rreth Grykës së Cërnalevës ku ishte i rrethuar një numër i madh i popullatës civile shqiptare si dhe të forcave të UÇK- së. Për këtë zonë Gjenerali Lama tani na kërkoi që këto caqe të jenë primare për bombardimet e ardhshme të aviacionit të NATO’s, si dhe këto ishin edhe kërkesat primare nga Gjenerali i UÇK-së Agim Çeku.

Disa fjalë shtojcë për Gjeneralin Agim Çekun: e gjithë puna që po bënim në lidhje me lëvizjet dhe pikat strategjike të armikut serb na ishin dhanun nga njësia vëzhguese e UÇK-së, që nga fillimi edhe që të gjitha sulmet e deritanishme mbi forcat serbe ishin krejtësisht nën direktivat e tij, por kuptohet si dhe me ndërmjetësuesin tonë Gjeneralin Kudusi Lama, Komandant i Divizionit Ushtarak të Shqipërisë këtu në Kukës, i cili ishte edhe ndërmjetësuesi dhe ndihma kryesore e njësisë tonë!

Gjenerali Agim Çeku ishte një burrë në të dyzetat, i cili kishte shërbyer si pjesëtarë në komandën e Armatës së Jugosllavisë dhe që njihet shumë nga qarqet kroate të luftës si ideatori kryesorë në aksionin e betejës së njohur Kroate “Olluja”. Kjo betejë ishte ajo e cila  ishte vendimtare  për thyerjen e ushtrisë jugosllave në Kroaci, për çka më vonë Gjeneral Çeku edhe shpërblehet me gradat më të larta edhe nga vetë kryetari i Kroacisë Tuxhman, për heroizmin dhe taktikën ushtarake që tregoi në atë betejë, por kuptohet edhe nga betejat tjera të Kroacisë ku kishte qenë pjesëmarrës.

Gjeneral Çeku kishte eksperiencë dhe njohuri shumë të mira se si funksionon ushtria jugosllave. Çeku kishte marrë pjesë direket kundër forcave serbo- jugosllave edhe në luftën e Bosnjës dhe Hercegovinës, ku ishte mjaftë i suksesshëm edhe në ato luftëra.

Me eksperiencën që kishte kundër të njëjtit armik serb, Gjeneral Agim Çekut edhe në Kosovë iu besua pozita e tij në krye të UÇK-së ku po tregohej mjaftë i suksesëshëm. Me Gjeneral Agim Çekun në luftën e Kosovës, tani kishte edhe një numër të madh të ushtarakëve me grada të ndryshme që kishin ardhë nga Kroacia, Bosna dhe Hercegovina, Sllovenia dhe vendet tjera Evropiane, të cilët iu kishin bashkëngjitë aradheve të UÇK-së. Po pra, për të luftuar krahë vëllezërve dhe motrave shqiptare kundër armikut fashist serb, ku edhe u treguan mjaftë të suksesshëm në çlirimin e Kosovës.

Informacionet e 24 orëve të fundit

Gjatë ditës së sotme kishim mbi 644 fluturime të aviacionit  të  NATO-së  duke  vazhduar me bombardimin e pistave të aeroporteve të ndryshme, pikat komunikuese si dhe mbi forcat serbe për rreth kufirit Shqipëri-Kosovë. Sot nuk kishte bombardime në Beograd, mirëpo kishte një bombardim të gabueshëm në mbrendi të territorit të Shqipërisë, dhe për fat pa viktima. Në Beograd në mëngjesin e sotëm përsëri kishin vazhduar bisedimet në mes të Presidentit Sllobodan Millosheviqit me Ahtisaarin dhe envojit rus Chernomyrdin, i cili i kishte paraqitë planin e shteteve të G 8. Po, pasi se Millosheviqi kishte pranuar planin e tyre. Tani Ahtisaari ishte nisë për në Samitin në Cologne të Gjermanisë, për t’a çfaqë marrëveshjen e arritur. Plani ishte gjithëashtu që me fillimin e tërheqjes së trupave serbe të bëhet edhe ndërpreja e sulmeve të NATO-së. Në Maqedoni Kryeministri i tyre Georgievski ishte pajtuar që në shtetin e tij të mundë të hyjnë 30,000 trupat e NATO-së për parapërgatitje para se të hyjnë në Kosovë.

Në Washington ishin takuar edhe Presidenti Clinton me Sekretarin e Mbrojtjes Cohen (Kohen) si dhe Shefin e Përgjithshëm për planin e zbarkimit të KFOR-it në Kosovë dhe me marrëveshje që të gjitha forcat paqëruajtëse me qenë nën kontrollin e NATO- së.

Sipas UNHC- së thuhet se gjerë më sot numri i refugjatëve në shtetet fqinje kishte arritur në gjithësejt 782.100, duke përfshirë Shqipërinë me 443.100 refugjatë, Maqedonia me 248.400 refugjatë, në Mal të Zi me 68.900 refugjatë dhe Bosna dhe Hercegovina me 21.700 refugjatë.

Presidenti Clinton tha dje, se ishte i gatshëm që të dërgojë në Kosovë 7.000 ushtarë si forca paqeruajtëse, që donë të thotë 15% nga totali i forcave paqeruajtëse në teren. Gjithashtu Presidenti Clinton së bashku me Sekretarin e Mbrojtjes Cohen dhe Shefin e Shtabit do të takoheshin për të biseduar për të ardhmen e kampanjës ajrore si dhe përgatitjet për zbarkimin e KFOR-it në Kosovë.

Sipas Ministrit të Jashtëm të Britanisë Robin Cook, sipas planit të forcave të NATO-së ato duhet të vendosen në çdo cep të Kosovës dhe duhet që pa tjetër që të gjithë forcat paqeruajtëse duhet të udhëhiqen vetëm se nga komanda e NATO-së…

E premte 04 qershor 1999

Ende pa u zgjuar aty para orës 7:00 të mëngjesit, më erdhi njëri nga personeli i Policisë Ushtarake të Shqipërisë që të më ftojë për një thirrje telefonike që kisha nga Gjenerali Lama. Menjëherë u zgjova dhe shkova në anën tjetër të objektit, në zyrën e Policisë Ushtarake që ta ndëgjojë Gjeneralin në telefon se pse më kërkon. Posa hyra në zyrën e tyre menjëherë personeli na e bëri lidhjen telefonike me Gjeneralin me të cilin filluam të bisedojmë, dhe që në fillim në bazë të bisedës shifej se gjenerali ishte diçka shumë i mërzitur. Në bisedë e sipër më tregoi se ishte shumë i pikëlluar se pse caqet e sulmit që na i kishte dhënë neve para 3 ditëve ende nuk ishte ndërmarrë kurrë- farë akcioni nga bombarduesit e NATO-së. Dhe sipas fjalëve të tij tani shumëçka ishte në rrezik, si dhe jeta e popullatës dhe shumë pjesëtarëve të UÇK-së. Gjatë bisedës caktuam një orar të rregullt që çdo ditë të takohemi së bashku në orën 9:00 të mëngjesit si edhe pas dite në orën 17:00, që të bisedojmë edhe më gjërësisht për pikat e reja të sulmeve sepse do të kishim më tepër kohë. Nga ky orar, nuk donë të thotë se nuk mundë të kemi kontakte edhe më të shpeshta poqëse nevoitej. Ne ishim të gatshëm që çdo herë të ishim në kontakt me Gjeneralin Lama, si dhe për çfarëdo lëvizje që të hetohej nga ana e palës së armikut serb, apo edhe asajë të UÇK-së, të na bëhej e ditur që në një mënyrë të kemi një pasqyrë të qartë të çfarëdo aksioni që të ndërmerrnim,  se  ku dhe  kurë duhej sulmuar dhe se çka duhej sulmuar. Gjatë bisedës që bëmë,iu luta Gjeneralit që poqëse ka mundësi të vijmë edhe të takohemi tani pas disa orësh që t’i sqarojmë të gjitha gjërat së bashku.Me propozimin tim u pajtua edhe Gjenerali Lama edhe atë pa kurrëfarë hezitimi. Përsëri më tha do të takohemi por nuk e dijë se si t’ia bëjmë dhe ç’të bëjmë sepse kemi një numër të madh të popullatës në rrezik, por gjithashtu edhe forcat e UÇK-së, e bile edhe vetë Shtabin e UÇK-së e kemi në rrezik për shkak të sulmeve të rrepta që ka ndërmarrë armiku serb. Pas përfundimit të bisedës u ktheva te njësia ime dhe pas një kohe unë dhe Kapiteni Wiggis u nisëm dhe shkuam në zyrën e Gjeneralit Lama. Mirëpo para shkuarjes i sqarova kapitenit edhe për pikëllimin e tij, edhe e pyeta direkt atë se pse po na ndodhin këso farë gabimesh apo injorimesh pasi t’i japim objektivat e verifikuara, si mundet të lihen anash dhe mos të ekzekutohen? Përgjigjeja e Kapitenit Wiggis ishte se nga Shtabi Ushtarak  Amerikan në Rinas i kishin lajmëruar kapitenit se gjendja në teren nuk është e saktë ashtu siç po na e paraqet Gjenerali Lama, dhe sipas burimeve dhe informatave tjera Amerikane, si ato të CIA’s që kishin njerëzit e tyre në teren, ata po i jepnin informata pak më ndryshe Gjeneralit Hendrix. Mirëpo kapiteni Wiggis më porositi që mos t’i themi asgjë Gjeneralit Lama në lidhje me këtë që sapo të tregova, sepse të gjitha gjërat nuk bënë të dihen, dhe mos ta rëndojmë njëri tjetrin duke e akuzuar për të pa vërtetat.

Sipas fjalëve të Komandantit Wiggis, mendon se dikush nuk po e tregon të vërtetën sa duhet, dhe objektivat që ia kanë dhënë Gjeneralit Lama ato nuk janë të plota tërësisht!

Pasi arritëm në zyrën e Gjeneralit, si zakonisht u përshëndetëm sikur të mos kishte ndodhur asgjë edhe u ulëm rreth tavolinës së tijë përballë. Që në fillim të bisedës Kapiteni Wiggis më tha t’i sqarojmë Gjeneralit Lama për misionin tonë, dhe çdo gjë siç na kishe thënë ashtu edhe i bëmë prioritetet tona të bombardimeve, mirëpo nga ana e NATO-së pasqyra reale ishte diçka më ndryshe. Prioriteti sipas NATO-së ishin caqet e sulmit mbi forcat serbe në Koshare, për ku edhe në rast të ndërhyrjes sonë të këmbësorisë të kemi shtegun sa më të lirë dhe të hapur, dhe m’u për atë na duhet pastruar koridorin nga Shqipëria nëpërmes të Koshares për me pasë dalje deri në Zhur. Për këtë sulm të Kosharës ishte dhënë urdhëri që të sulmohet masovikisht duke përdorë edhe bombarduesit më të mëdhenjë B-52, të cilët veçëse kishin sulmuar tani disa herë Verbnicën, Planejën dhe Zhurin, për çka besohet se aty pala e armikut serb kishte pasë humbje të mëdha në ushtarë dhe teknikë ushtarake. Sulmi tjetër që ishte si pikë prioritare ishte edhe ajo në koridorin e Junikut dhe Rrasës së Zogut. Biseda e më tejme përsëri u përqëndrua nga Gjenerali për pozitën e rëndë të popullatës civile dhe të pjesëtarëve të UÇK-së në malet e Cërnalevës. Sipas fjalëve të Gjeneralit Lama gjendja e UÇK-së në këtë rajon ishte tepër e rëndë, dhe nëse nuk bëhet asgjë me intervenime nga bombardimet e aviacionit të NATO’s ushtria e UÇK- së do të ketë humbje katastrofale! Gjenerali më tha: “Nuk e dijë se çka t’ju them, por sidoqoftë për mua, do të jetë tepër e vështirë që të ballafaqohem dhe të bashkëpunojmë me Shtabin e UÇK-së.Gjatë bisedës, disa herë  Gjeneralit iu mbushën sytë me lotë, për shkak të pa mundësisë per t’a ndihmuar gjendjen e Cërnalevës, për çka edhe unë u emocionova tej mase. Edhe mua më pikuan lotët nga dhimbja për ata të rinjë që po sakrifikonin edhe jetën e tyre e që nuk kursenin asgjë për lirinë e Kosovës, sepse lotët e Gjeneralit Lama po më tregonin diçka shumë kritike. Nga biseda jonë siç po shifej Gjenerali e kuptoi shumë mirë edhe pozitën tonë që nuk po mundnim për të ndihmuar më tepër, edhe pse ne e kishim bërë punën tonë duke ua dhënë prioritet ashtu siç na i kishte dorëzuar Gjeneralit Lama. Por, në realitet tani edhe dikush tjetër na qenka në arenën e luftimeve që po verifikojka për sulmet finale të aviacionit të NATO-së pa marrë parasysh se cilat caqe ishin prioritare sipas neve dhe Gjeneralit Lama! Gjatë takimit Gjenerali Lama na njoftoi se më vonë do të shkonte për në Bajram Curr dhe Tropojë për të parë prej së afërmi gjendjen e UÇK- së si edhe në atë të zonës së rajonit kufitarë.

Pas këtijë takimi u nisëm për në zyrën tonë, dhe që të gjithë u ndamë mjaftë të mërzitur për mos ekzekutimin e caqeve tona me më prioritet që të shpëtonim jetërat e shumë njerëzve mbrenda Kosovës. Në të mbërrirë në zyrën tonë, Kapiteni Wiggis për menjëherë filloi që t’i shkruaj një shkresë e-mail në kompjuter Gjeneralit John Hendrix. Pas përfundimit të shkresës më ftoi edhe mua që ta lexoj edhe unë edhe që t’ia japë edhe mendimin tim në lidhje me shkresën e tijë para se t’ia dërgojë. Pas dërgimit të e-mailit disa orë më vonë na lajmëruan nga Shtabi Amerikan në Rinas se Gjenerali Hendrix do të vijë në vizitë te ne në orën 15:00, dhe kishte kërkuar nga ne që të ftojmë edhe Gjeneralin Kudusi Lama për një takim urgjent. Kjo ishte një ditë mjaftë dinamike për ne, me shumë ngjarje dhe për një kohë të shkurtër. Pas pranimit të këtijë njoftimi i telefonova Gjeneral Lamës dhe e njoftova se Gjenerali Hendrix don që të vijë special për t’u takuar me ty këtu në Kukës. Por, edhe na pyeti se a donë të takohesh këtu në zyrën tonë apo po deshte ai mundë që të vijë tek ju edhe në Bajram Curr? Gjeneral Lama më tha se me plotë dëshirë do ta pres këtu tek ne në Kukës, dhe me kusht që ta lajmëroj atë disa minuta para se me ardhë Gjenerali Hendrix në lokalin tonë…

Sot për gatim ishte rendi im për përgaditjen e darkës, sepse tani veçëse kishim filluar edhe njëfarë rendi shtëpiak. Shkuam në pazarin e Kukësit për të blerë sendet që më duheshin për gatim si: perime, bukë dhe ca bylmete tjera. Nuk u vonuam shumë, me të marrë sendet u kthyem menjëherë për në banesë. Me të kthyer unë menjëherë ia fillova përgatitjes së gatimit, sepse nuk kishim aq shumë kohë të lirë para se të na vinin mysafirët, gjeneralët Lama dhe Hendrix. Pas gatimit, aty rreth orës 14:00 filluam drekimin, ushqimi që përgatita si duket na pëlqeu që të gjithëve. Në orën 14:20 pas dite na lajmëruan nga Shtabi Ushtarak i Rinasit se Gjenerali Hendrix, veçse ishte nisur dhe ishte në fluturim me helikopter për te ne! Nuk vonoi as pesë minuta kur u ndëgjua zhurma e rotorëve të helikopterit i cili veçse na u ishte afruar për aterrim në oborrin tonë para banesës dhe zyrës që kishim aty. Me të shpejtë ikëm në dhomën e gjumit, aty ku kishim gardërobën ushtarake sepse ishim me veshje të lirë, dhe u veshëm në shpejtësi me uniformat ushtarake sepse ashtu e donte rregulli ushtarak, sepse po na vinin Gjeneralët. Derisa zbriti nga helikopteri Gjenerali Hendrix, në anën tjetër të rrugës e pashë se edhe Gjenerali Lama veçëse kishte arritur. Me të arritur ata të dy menjëherë që të dy hynë në zyrën tonë edhe ia filluan bisedimet të cilat zgjatën më se një orë, ku edhe u caktua që menjëherë t’i jipet lista e objektivave primare Shtabit në Rinas. Këtë detyrë e kreu vetë Gjenerali Hendrix, në të njëjtën kohë edhe duke i telefonuar me telefonin e tyre satelitorë Bazës së Aviacionit të NATO-së me urdhër që menjëherë këto objektiva të hyjnë në listë dhe të bombardohen, e cila telefonatë tani që të gjithë atmosferën na e ndryshoi, që të gjithë u ndiem pakës më të relaksuar, e në veçanti Gjenerali Kududsi Lama, unë dhe Kapiteni Wiggis, sepse shpresat tona na ishin shterrur më herët.Po, që atëherë kur kishte filluar sadopak mosbesimi për caqet që ia kishim dhënë Gjeneralit. Tani disi u rigjineruam edhe na u shtua oreksi për t’u angazhuar edhe më tepër në kryerjen e detyrave tona që na ishin besuar! Pasi e kryem bisedën me Gjeneralin Hendrix, ai me truprojën e tijë si xhen- tilmen na përshëndetën edhe u larguan në drejtim të helikopterit i cili kishte dhezë motorët edhe ishte i gatshëm për fluturim, të cilët u ngritën lartë dhe u zhdukën andej prej nga erdhën.

U kthyem që të përshëndetemi edhe me Gjeneralin Lama, me të cilin u përqafuam fort për takimin e suksesshëm që patëm sot, për çka edhe na u faleminderit përzemërsisht për ankesën që i bëmë unë me Kapitenin Wiggis Gjeneralit Amerikan Joe Hendrix për mosmarrëveshjen që na kishte lindë. Ashtu, më i gëzuar se kurrë më parë Gjenerali Lama u nis për menjëherë drejtë rrugëtimit të tij për në Bajram Curr,  për  të  vazhduar  vizitën  e  tij të planifikuar. Tani përsëri na u kthyen shpresat të cilat na ishin shterur për një kohë. Gjatë ndarjes gjenerali Lama na tha; “ Edhe pse nuk do të jem në zyrën time në Kukës për disa ditë në vijim, prapë se prapë do të jemi në kontakt të përhershëm me ju për çfarëdo qoftë”.

Gjatë mbrëmjes përsëri dëgjuam krismat e bombardimeve të aviacionit të NATO-së, por edhe kësaj here nuk ishin aspak më të paketa se herave tjera për shkak të pranimit për nënshkrimin e marrëveshjes së paqes nga vetë Presidenti Serb Millosheviqi. Por, tani ishte bërë një ndryshim edhe ishte vendosë që mos të përdoren bombarduesit e mëdhenj si B-1 dhe B-52, dhe mos të qëllohej brenda vendbanimeve sipas udhëzimeve të NATO-së. Sa për vendbanimet tani ia bënim lehtë gjatë raportimit, i raportohej se i tërë vendbanimi ishte i djegur dhe shkatërruar nga sulmet e forcave serbe, e që në fakt edhe shumë herë ashtu edhe kishte ndodhë. Po, sepse forcat kriminale zakonisht vendbanimet shqiptare në fillim i vritnin apo dëbonin njerëzit, pastaj vidhej dhe plaçkitej dhe më në fund ia futnin flakën dhe djegnin në mënyrën më barbare gjithëçka që kishte mbetur aty!

Në orën 24:00 të mesnatës, përsëri morëm listën me objektivat e reja të cilat na i solli kurriri personal i Gjeneralit Lama. Me të marrë listën me objektivat e reja menjëherë iu përvesha punës së rregulltë me përkthimin dhe verifikimin e koordinatave të objektivave si dhe kapiteni Wiggis me kolegët tjerë ia transmetoi Shtabit të Armatës Amerikane në Rinas.

Informacionet e 24 orëve të fundit

Gjatë 24 orëve aviacioni i NATO-së ndërmori më shumë se 610 sulme mbi forcat serbe, e që deri më sot kishte arritë mbi 31,000 sosh, duke i shkaktuar armikut mëse 10,000 ushtar të vrarë dhe të plagosur. Sekretari i Mbrojtjes se Ushtrisë Amerikane Cohen kishte lajmëruar që sulmet të pakësohen për t’i dhënë kohë nënshkrimit të marrëveshjes me presidentin e Serbisë Sllobodan Millosheviqin, për derisa NATO-ja të verifikojë tërheqjen e plotë të forcave jugosllave nga Kosova, për çka edhe tani veçse sa kishin filluar edhe bisedimet e paqes.

Edhe udhëheqësi i UÇK-së Hashim Thaçi kishte thënë se do ta pranojë paqen ushtarako politike nga marrëveshja, dhe se pjesëtarët e UÇK-së nuk do të sulmojnë askënd gjatë tërheqjes së trupave të armikut serb.

Presidenti rus Yeltsin i kishte telefonuar Kancelarit Gjerman dhe i kishte kërkuar që NATO -së të ndërpresë sulmet e bombardimeve sepse Beogradi kishte pranuar kushtet e paqes.

Premieri Kinez Zhu Rongji i kishte thënë në telefon Kancelarit Schroeder që sulmet ajrore duhet të marrin fund para se të sillet marrëveshja para OKB-së. Kanacelari Schroeder kishte shfaqë optimizëm se asnjëra : as Moskva e as Pekini nuk do ta bllokojnë rezolutën që do të sillej para OKB-së të nënshkruar nga pala e Beogradit e cila e kishte pranuar atë marrëveshje.

NATO-ja tanimë kishte16.000 trupa në Maqedoni edhe 8.000 në Shqipëri të cilët ishin të gatshëm në çdo moment për t’u futur në Kosovë.

Britania gjithashtu kishte lajmëruar se veçse 4.000 trupat e tyre ishin të gatshëm që brenda 24 orëve të nisen për në trupën paqeruajtëse. U raportua se forcat e NATO-së mundë që të lëvizin për në Kosovë brenda 7 ditëve të ardhshme.

Sipas UNHCR numri i refugjatëve në teren kishte  arritur  në  782.100,  duke  pasur  në  Shqipëri  443.300 refugjatë, në Maqedoni 247.800 refugjatë, në Mal të Zi 69.300 refugjatë dhe në Bosne dhe Hercegovinë 21.700 refugjatë.

SHBA sipas të gjitha gjasave nga Marsi i 1998 e deri    më    tani    kishin    ndihmuar    Kosovën    me $210,689,321.

E shtunë, 05 qershor 1999

Ditën e sotme e filluam me më pakë aktivitete, për shkak se Gjenerali Kudusi Lama nuk ishte në zyrën e tij. Ai kishte shkuar në rrethin e Bajram Currit për të vizituar prej se afërmi luftëtarët e UÇK’s si dhe pjesëtarët e Ushtrisë së Shqipërisë që ishin në zonën kufitare diku për rreth kufirit Shqipëri-Kosovë.

Gjatë ditës së sotme mora një telefonatë nga Shtabi Ushtarak i Shqipërisë në Kukës, në telefonatë ishte Selim Spahiu, Shefi i Shtabit të Kukësit i cili na ftoi që të takohemi me të dikur më vonë. Pakë më vonë shkuam unë dhe kapiteni në kazermën ushta- rake të Kukësit, aty ku takuam Shyqyri Shabanin i cili ishte Shef i Zbulumit. Takimi ishte thirrur më së shumti për incidentin të cilin e kishte shkaktuar ushtria serbe, duke sulmuar me topa vendbanimet kufitare për mbrenda Shqipërisë, prej të cilave sulme kishte gjetë vdekjen edhe një vajzë 17 vjeçare si dhe ishin plagosur 3 fshatarë të tjerë. Pasi se na spjeguan për ngjarjen, gjithëashtu na treguan edhe për kahjen se prej nga po vinin predhat e artilerisë serbe në bazë të cilave i kishin nxjerrë edhe koordinatat e sulmit, dhe vendosëm që edhe ky të jetë objektivi më primarë. Me të kthyer në zyrën tonë edhe këtë listë objektivash e verifikuam, dhe menjëherë ia transmetuam Shtabit të Rinasit për aksionin e ardhshëm të aviacionit të NATO-së. Në këtë sulm kishim në rend të parë që të vihen përsëri objektivat e caqeve të mëparshme, nga Verbnica e deri në Zhur.

Gjatë ditës së sotme në mënyre intensive po zhvillohej edhe takimi i marrëveshjes në Aeroportin e Haxhi Tepes në Kumanovë, në mes të Gjeneralëve të NATO-së dhe atyre të forcave jugosllave. Në këtë takim në “Marrëveshjen e Kumanovës” pala serbe kishte arrit 3 orë me vonesë, në vendin ku duhej të nënshkruhet “KAPITULIMI” (Dorëzimi) i luftës së tyre në Kosovë, si dhe planet dhe mënyra e tërheqjes së të gjitha trupave të armikut nga territori i Kosovës, si dhe zëvendësimi i tyre me trupat paqeruajtëse të NATO-së dhe disa vendeve të tjera mike.

Me një fjalë ishte nënshkrimi i KAPITULIMIT dhe dështimit serb në Ballkan!

Përsëri edhe sot vazhduan bombardimet e aviacionit të NATO-së mbi pozicionet serbe, por me intenzitet shumë më të ulët se ditëve të më parme.

Gjatë ditës së sotme kemi edhe ndërrimin e parë që nga fillimi të pjesëtarëve tanë në Njësinë e Forcave Speciale Amerikane. U largua Timi, një ushtarak mjaftë profesional dhe i përsosur dhe u zëvendësua me një ushtarak me ngjyrë i quajtur Kevin. Ndërrimi i pjesëtarëve ushtarak sipas marrëveshjes ishte që zakonisht bëhej çdo 6 muaj, mirëpo tani meqenëse jemi në gjendje lufte edhe ndërrimet nuk ishin aq të zakonshme, sepse varej nga situata aktuale në teren. Gjatë ditës së sotme meqenëse kishim mjaftë kohë të lirë, gjithashtu përcollëm edhe ndeshjen futbollistike në mes të Kombëtares së Shqipërisë me atë të Norvegjisë, ndeshje e cila na nervozoi pakë sepse Shqipëria e humbi lojën me rezultat 1:2!

Pas lojës së futbollit na erdhi edhe posta me rrobet tona të lara që i kishim dërguar për pastrim për më tepër se një javë, dhe disa sende që na duheshin të cilat na i sollën disa ushtarak nga Shtabi Amerikan në Rinas.

Sot u gëzova pa masë sepse më arriti edhe një letër prej familjes sime nga SHBA, ku aty brenda letrës kisha edhe një kartë festive e punuar nga bukuroshet e babit Liridona dhe Mimoza. Po edhe Shahadija më kishte dërguar një kartë me rastin e ditëlindjes time që kisha para 10 ditësh! Karta që më së tepërmi më gëzoi ishte një vizatim i bukur me dorë të lirë i bërë për ditëlindjen time nga vajzat e mia, për të cilat isha përmallu bukur shumë!***

Informacionet e 24 orëve të fundit

Nga diplomacia botërore, sot gjithëashtu pati edhe shumë takime të tjera në mes të burrështetasve rus dhe atyre amerikan. Sot u takuan edhe Zëvendës Sekretari i Shtetit Amerikan Talbott me anvojin e BE Ahtisaarin në Helsinki, ku u vërtetu se Rusia në ditën e djeshme nuk ishte pajtuar që të dërgojë trupa paqëruejtëse në Kosovë. Sekretari i Mbrojtjes së SHBA-së Cohen, tha se pamarrë parasysh për pjesëmarrjen e trupave ruse ne do të vazhdojmë me detyrën tonë përpara, me zbarkimin e trupave tanë paqëruajtëse të KFOR-it për në Kosovë. Marrëveshja nuk kishte kurrëfarë bisede për dorëzimin e Presidentit Serb Sllobodan Millosheviqit për akuzat e krimeve në Kosovë në Tribunalin Ndërkombëtarë të Krimeve për ish Jugosllavinë në Hagë, si dhe iu sqarua Serbisë se SHBA nuk e suporton ndihmën në rikonstruimin nga bombardimet e NATO-së në Serbi. Më vonë gjatë ditës së sotme, Rusia filloi të japë shenjë se donte të bëhej pjesë e trupave paqëruajtëse e NATO-së dhe gjithëashtu u bisedua edhe për ndërprerjen e bombardimeve të NATO’s për 2-3 ditë pasi se të fillojë tërheqja e trupave serbe.

Presidenti i Francës Chirac tha se Bashkësia Evropjane do të luaj rolin kryesorë deri në formimin e autoriteteve kosovare të tranzicionit, për derisa të formojnë institucionet e qeverisjes. Gjatë kësajë kohe edhe Kancelari Gjerman  Schroeder, ishte mjaftë optimist se Kina dhe Rusia nuk do të bllokonin Rezolutën në Kombet e Bashkuara për Kosovën. Sipas fjalëve të Ministrit të Jashtëm Gjerman Fischer, Rezoluta e Kombeve të Bashkuara për Kosovën është e kompletuar për pajtim paqësor nga Ministrat e punëve të jashtme të G 8.

Aviacioni i NATO-së gjatë ditës së sotme kreu 72 operacione kundër forcave serbe.

Në Kosovë qëlluan: 21 topa artilerike, 30 mortaja, 4 tanke, 10 autoblinda, 8 artileri anti ajrore si dhe automjetet e tjera ushtarake. Gjithëashtu u sulmuan edhe: depot e municionit në Novi Pazar, Boljevac dhe Kurshumli si dhe depoja e karburantit në Somobor, treni me cisternë karburanti në Leskovc, shtabi i MUP’it në Kula Milicia, aeroporti në Ponikve, rajoni i ushtrimeve në Çuprija, rilei i radios në Rudnik, radio stacionet në Serbobran, Pirot dhe Kapaonik.

E diel, 06 qershor 1999

Tani për ne në Kukës gjithçka po fillonte shumë me tampon të ngadaltë, e bile për ne menjëherë edhe filloi gjithçka të bëhet disi monotone, për shkak se ishim mësuar në një takt shumë më të shpejtë dhe me dinamikë me shumë lëvizje.

Sot po mbanë një ditë e nxehtë dhe e bukur. Nuk kishte asgjë interesante deri në këtë moment. Bisedimet e Kumanovës qe po zhvilloheshin në mes të krerëve ushtarak të NATO’s dhe Gjeneralëve kriminel serb, siç po shihej nuk kishin ritëm të duhur. Aty kishin një letër marrëveshjeje prej 6 faqesh, ku i urdhërohej që pala serbe ta nënshkruaj!

Marrëveshje për të cilën lirisht mundë të them se ishte nënshkrimi i kapitullimit të tyre, si dhe nënshkrim i garantuar që brenda një kohe të caktuar që të gjithë forcat serbe duheshin që të largoheshin njëherë e përgjithmonë nga territori i Kosovës.

Koha e largimit të tyre nga Kosova ishte caktuar në një afat prej një jave, si dhe:

 – Të qëndrojnë larg kufirit kosovar në distancë mese 25 km.

-Tërheqja e trupave serbe të bëhet vetëm se rrugëve që iu ishin caktuar nga NATO-ja

Në orën 10:30 para dite, më telefonoi Gjenerali Kudusi Lama i cili ende po ndodhej në Bajram Curr. Nga biseda dukej se ishte mjaftë i mllefosur për sulmin serb përbrenda kufirit të Shqipërisë si dhe sulmin serb mbi Forcat e UÇK-së.

Gjenerali Lama më herët, para 3 ditësh kishte kërkuar që të bombardoheshin pozicionet serbe në koordinatat që na i kishte dhënë caqet për në Shaptej, Isniq, Pozhar dhe Lum Bardh, për arsye se këto koordinata nuk ishin prekë aspak nga bombardimet e avacionit të NATO’s. Nga mllefi mu shpreh:“ Se poqëse nuk vepron Aviacioni i NATO-së në këto pozicione që ua kam dhënë unë, nuk dua të kem kurrëfarë pune me to. Dua të them se unë nuk do të merrem më me dhënien e objektivave të mëtejme!” Fjalët e Gjeneralit Lama ia thash Kapitenit Walter Wiggis, bile duke ia dramatizuar edhe më tepër, i cili për një kohë të shkurtër mbeti disi i habitur, dhe menjëherë i mori në lidhje Shtabin Amerikan në Rinas, dhe kërkoi që të lidhet me zyrën e Gjeneralit Hendrix të cilit ia çfaqi pakënaqësinë e kolegut të tijë Gjeneralit shqiptar Kudusi Lama. Nga kjo ankesë menjëherë nga zyra e Gjeneralit Hendrix ishte dhënë urdhëri që të gjitha ato pozicione serbe që ishin kërkuar nga Gjenerali Lama të sulmohen menjëherë nga bom- barduesit e NATO-së. Këto ishin caqe objektivash për të cilat po insistonte me të madhe Gjenerali Lama. Tani ky sulm ishte i kërkuar edhe nga Gjenerali Amerikan, ku Aviacioni i NATO-së mbrenda një kohe të shkurtër kishte arritë që t’i bombardojë dhe për fat të mirë derisa po kryhej ekzekutimi i këtyre objektivave, atje afër kishte qëllu edhe vetë Gjenerali Lama që e kishte vështruar edhe vetë ai nga një pikë shumë të afërt. E për këtë, tani ishte tepër i kënaqur me akcionin, dhe menjëherë na tregoi se ky sulm i aviacionit të NATO-së kishte shkatërruar totalisht dy batalionet e forcave të armikut serb!

Për hezitimin e nënshkrimit të marrëveshjes së NATO-së nga forcat serbe, tani sa na erdhi lajmi se bombardimet duhet të vazhdojnë edhe më tejë, por edhe në një intenzitet edhe shumë më të madh se gjerë më tani, për t’ia bërë me dije Serbisë se ata nuk kanë kurrëfarë rrugëdalje përpos nënshkrimit të kapitu- llimit të tyre definitiv!

Pas mosnënshkrimit të marrëveshjes së Kuma- novës, u vendos që tani përsëri bombardimet të vazhdojnë edhe me bombarduesit më të mëdhenjë që kishin në dispozicion aleanca e NATO-së, siç ishin bombarduesit B-1 dhe B-52, të cilët për një kohë u vendos që t’i largojnë nga arena e luftimeve sepse pala serbe ishte dakorduar se po nënshkruante marrëveshjen. E tani, Millosheviqi po lozte taktikën e tij të rrenave që e dinë më së miri duke i ikë nënshkrimit të marrëveshjes siç kishte vepruar qysh nga prishja e Jugosllavisë!

Tani pa kurrfarë vonese aeroplanët luftarak bombarduesit e aviacionit të NATO-së filluan të na ç faqen edhe mbi qiellin e hapur të Kukësit, prej nga po orkestrohej sulmi mbi forcat paramilitaro ushtarake policore serbe në brendësi të Kosovës.

Rreth orës 16:00 mbi qiellin e Kukësit pamë se u paraqitën 4 bombardues B-52 të cilët kaluan kufirin dhe u futën brenda Kosovës, dhe si duket kishin zbrazë bombat e tyre në një largësi jo aq të madhe prej nesh, diku në mes të Koshares dhe Prizrenit prej nga ende po dëgjoheshin gjuajte nga artileria serbe mbi pozicionet e UÇK’së, edhe në brendësi të Shqipërisë.

E gjithë njësia jonë që ishim në Kukës u kënaqëm kur pamë bombarduesit B-52 duke fluturuar në drejtim të pozicioneve serbe, pasi se e dinim shumë mirë konsekuencën e këtyre bombardueseve. Një bombardues i tillë zakonisht kishte 50 predha, dhe secila predhë kishte peshë mbi 225 kg. eksploziv, të cilët patëm rastin që t’i shofim edhe në sulmet e më hareshme rreth po të njëjtës hapësirë.

Pas bombardimit të B-52, thuajse për menjëherë pushuan të gjitha krismat e artilerisë serbe nga kjo hapësirë, e që po ndëgjoheshin më herët! Tani me kthyerën e sulmeve të NATO-së në nivelin e mëparmë ishte diçka pozitive edhe për neve, sepse të gjitha akcionet do të zhvillohen mbrenda hapësirës së Kosovës, dhe në të cilat njësiti ynë në bashkëpunim me njësinë vëzhguese të UÇK-së dhe Gjeneralit Kudusi Lama i kishim në kontrollë të plotë! Nga këto bombardime të rrepta mendoj se sot do të kishte një bilanc rekord të viktimave të gjakatarëve serb, si dhe shkatërrim total të arsenalit të tyre.

Nga këto akcione gjithëashtu mendoj se edhe forcave të UÇK-së do t’i lehtësohet puna e tyre, dhe do ta e kenë shumë më lehtë rikthimin e tokave të pushtuara nga armiku, armiku shekullorë serb.

Bombardimet e ditës së sotme të avacionit të NATO-së vazhduan deri në orët e vona të natës, e nga të cilët kohë pas kohe ndëgjoheshin detonime shumë të fuqishme.

Gjatë ditës së sotme gjithëashtu dolëm në teren, shkuam deri në afërsi të kufirit të Kosovës, në afërsi të Morinës, ku ishim afër pikës kufitare. Ishim në një pikë prej nga mundë të shifeshin forcat e armikut. Shkuam për të përcjellur prej së afërmi gjendjen se ç’po ndodhte. Në atë pikë qëndruam deri në orën 23:00 të mbrëmjes, dhe gjatë kësajë kohe pamë vetëm se dy ushtarë serb në pozicionet e tyre, në dallim nga herat tjera ku shifeshin numër i madh i tyre dhe me armatim të ndryshëm për rreth.

Nga këto pamje po shihej se bombarduesit e NATO-së e kishin kryer punën e tyre ashtu siç duhej.

Siç po mundë të vërehet tani, ata kishin shkatërruar gati në tërësi të gjithë ato forca të mëdha serbe që ishin në këto anë, në afërsi të kufirit me Shqipërinë.

Pas kthimit në vendqëndrimin tonë më vonë gjatë mbrëmjes, nga lajmet e BBC -së për akcionin e bombarduesve të aviacionit të NATO-së, e ndëgjuam edhe në mbledhjen për media nga zëdhënësi i NATO- së në Bruksel z. Jemie Shea, nga pyetja e gazetarëve që iu bë: “A po ndërmirret ndonjë veprim në lidhje me tërheqjen e forcave serbe nga Kosova, sepse tani gjatë tërheqjes së tyre sigurisht se trupat serbe do të sulmohen edhe nga Forcat e UÇK-së, si kundërpërgjigje për krimet e bëra nga forcat serbe?”. Përgjigjeja e tij ishte alegorike: “ Sa për trupat serbe, siç na kanë thënë herë pasë here liderët e tyre, se ata i kishin shkatërruar forcat e UÇK-së në tërësi, pra nuk kanë se pse të frigohen prej tyre, sepse sipas fjalëve të tyre ato forca (UÇK-ja) as që ekzistojnë më. Dhe në të njejtën kohë forcat serbe nuk duhet të mërziten për shkak se askush nuk do t’i kërkojë atyre $1000 për ta kaluar kufirin siç po vepronin ata me refugjatët shqiptarë. Forcat serbe mundë të ikin nga Kosova pa kurrëfarë pengese”!!!

Informacionet e 24 orëve të fundit

Gjatë 24 orëve të fundit patëm 483 fluturime të aviacionit të NATO-së, në këto sulme u shkatërruan: 20 armë artilerike, 17 autoblinda, 4 tanke, 4 mortaja dhe 15 automjete të tjera ushtarake, si dhe u sulmuan objektet ndihmëse për forcat serbe për pastrimin etnik në Kosovë: depoja e municionit në Kurshumlije, posti komandues në Prishtinë, radio rileji në Rudnik dhe posti i mbrojtjes ajrore në Kapaonik.

Tani çdo gjë kishte marrë kahje krejtësisht tjetër, me okupimin e Kosovës Serbia ishte në kolaps total, e që tani pritej edhe ndarja e Malit të Zi, dhe ndoshta edhe ndarja e Sanxhakut dhe Vojvodinës të cilët nuk ishin aspak të kënaqur me politikën e shkatërruesit të Jugosllavisë nga vetë Presidenti Sllobodan Millosheviq!

Sipas organizatës së UNHCRsë numri i refugjatëve Kosovar në Shqipëri kishte arritur në 443,800, në Maqedoni në 247,400, në Mal të Zi në 69,400, në Bosne-Hercegovinë 21,700 që tani kishte arritur numri me mbi 782,300 refugjatë.

(VIJON)

© Pashtriku.org

_____________

NJË JETË KUSHTUAR ATDHEUT – DITAR LUFTE (VIII)

Nga Ajaz Emini

Total
0
Shares
2 comments
  1. Awesome website you have here but I waas curious about if you knew of any community forums that cover the same topics discussed here?
    I’d really like to be a part of online community where I can geet responses from other knowledgeable individuals that share the same interest.
    If you have any suggestions, please let me know. Thank you!

    Also visit my page :: http://forum.ll2.ru/member.php?695526-sergqki

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Për siguri, kërkohet përdorimi i shërbimit reCAPTCHA të Google, i cili i nënshtrohet Politikës së Privatësisë dhe Kushteve të Përdorimit të Google.

Unë pajtohem me këto kushte.

Postime të Lidhura