UDB-a DHE SHQIPTARËT NË AMERIKË (12)

UDB-a DHE SHQIPTARËT NË AMERIKË (12)

Nga Nafi Çegrani, Pashtriku 17 korrik 2022

UDB-A DHE SPIUNAZHI JUGOSLLAV NË MAL TË ZI

Prema mojim informacijama UDB-A u Crnoj Gori ima preko 20.000 aktivnih doušnika. Dobije se instrukcija iz centrale, napišu im se dvije tri jednostavne rečenice i oni to ponavljaju. Nekad su išli od stola do stola u karani, a sad od portala do portala i od FB profila do profila. Ista matrica- nova tehnologija. Kad prepoznas da razni likovi pišu iste rečenice, jasno je da se radi o saradnicima UDBE ili botovima vladara iz sjenke”, ističe Medojević.

Protiv DF su, tvrdi on, svi oni koji su protiv promjena.

“Sad je svima jasno da nijedna Ambasada nije imala ništa protiv DF i nas trojice. Vladari iz sjenke su imali protiv DF zbog straha od reformi, a protiv Demokrata i SNP zbog interesa da imaju što više vlasti. Zato u Vladu mogu samo poslušnici vladara iz sjenke koji će štititi krupni kapital prve i druge famijije i neće dirati bolesni sistem koji štiti bogate lopove, a diskriminiše običnog čovjeka.

 UDB-a je formirala ovu vladu u Crnoj Gori

Lider URE Dritan Abazović potvrdio je stavove predsjednika Pokreta za promjene Nebojše Medojevića, da neće biti otvaranja “dosijea UDBE ni demontaže režima Mila Đukanovića”, saopštio je Nikola Bajčetić iz PZP-a. To je , kako je dodao, pokazatelj da je Vlada koja će biti izabrana danas, vlada kontinuiteta koja ima zadatak da razbije DF.

KRIVOKAPIĆ: Udba naručila nemire u Crnoj Gori, žele da stvore podele! Ne nasedajte!

Nerede prave oni kojima to odgovara. I predsednik i premijer tokom kampanje poručivali su ljudima da treba da se sele, kaže lider crnogorske opozicije

Samo dan-dva nakon završenih izbora u Crnoj Gori izbili su i prvi sukobi. Policija je intervenisala u Podgorici jer su nemire pravile pristalice Mila Đukanovića (DPS) i pristalice pobedničke koalicije: paljene su baklje, letele su kamenice, u tuči je povređeno više osoba, a nekoliko je privedeno.

Nosilac liste „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić poručio je da ovi incidenti ne treba da služe na čast nikome, ali je optužio Udbu (službe državne bezbednosti) da stoji iza nemira i da naručuje podele.

Pobeda čista kao suza

– Nerede prave oni kojima to odgovara. I predsednik i premijer tokom predizborne kampanje poručivali su ljudima da treba da se sele. Govor mržnje nije potreban u ovom trenutku. Ruka pomirenja je pružena svima. To ne odgovara samo jednoj strani, koja sada pokušava Udbom da dođe do poboljšanja rezultata, što je nemoguće. Naša pobeda je čista kao suza – istakao je Krivokapić.

Komentarišući pozive koji su se pojavili na društvenim mrežama, a koji pozivaju na „odbranu države od izdajnika i tuđina, bunt Crnogoraca, okupljanje na gradskom trgu u Podgorici“, Krivokapić kaže da to doživljava kao revanšizam, ali poziva na spuštanje tenzija.

FOTO: DEMOKRATSKA CRNA GORA

I lider koalicije „Mir je naša nacija“ Aleksa Bečić poručio je povodom incidenata na ulicama da su građani u obavezi da obezbede mir u zemlji.

Sačuvajmo mir

– Ako sačuvamo mir, možemo imati sve, ako izgubimo mir, ne treba nam ništa. Mir i dostojanstvo, mudra i hladna glava su nešto što je svima u Crnoj Gori najpotrebnije u ovom trenutku – rekao je Bečić.

Uprkos pozivima na ublaženu retoriku, otrovne strelice su nastavile da dolaze, i to od nosioca liste DPS u Andrijevici i predsednika opštine Srđana Mašovića, koji je za loše rezultate optužio crkvu. DPS je inače u toj opštini posle devet godina izgubio vlast, a Mašović je poručio da se povlači iz politike.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da bi bilo veliko iznenađenje ako nove vlasti ne bi pokrenule pitanje povlačenja priznavanja nezavisnosti Kosova:

– Đukanović je imao pogrešnu politiku da se Crna Gora može graditi samo povlačenjem antisrpskih poteza u spoljnoj i regionalnoj politici. Eventualni stav o povlačenju priznanja bi u najmanju ruku predstavljao akt unapređenja dobrosusedskih odnosa. Ni u kojem slučaju ne treba izjednačavati povlačenje priznanja sa istupanjem iz NATO. Priznavanje Kosova nije smelo ni da se dogodi, ni da dođe na dnevni red i tu je Crna Gora, u najmanju ruku, morala da bude neutralna, odnosno nije smela da ga prizna.

DPS u panici

Milo izvodi svoje na ulicu

U javnosti se pojavila vest da je DPS Mila Đukanovića pozvao 6. septembra svoje pristalice na skup na Trgu nezavisnosti u Podgorici, i to s porukama „Nema izgovora“, „Pokažimo da nas ima mnogo“ i „Crna Gora pre svega“. Ista poruka podeljena je i na Vajber zajednici DPS, ali je ubrzo stiglo zvanično saopštenje DPS, u kojem se tvrdi da oni ne stoje iza tog poziva.

“Sa ovim stavom stvarnog Premijera,  postalo je svima jasno da su stavovi predsjednika PzP o karakteru i prirodi ove Vlade bili apsolutno tačni. Đukanovicev komunisticko-mafijaski rezim nekontrolisano vlada zemljom, upravo preko tajnih dosijea i UDBE koja nikada nije transformisana i depolitizovana, a u međuvremenu je postala i ključni logisticki mehanizam za šverc cigareta i narkotika”, kazao je Bajčetić.

Bez otvaranja dosijea, smatra on, nemoguće je sprovesti efikasnu lustraciju niti stvoriti neophodne uslove za demokratizaciju zemlje i vladavinu prava.

“Sad je sasvim jasno da je prljava kampanja protiv predsjednika  Medojevica pokrenuta od strane UDBE i neformalnih centara koji su formirali ovu Vladu.  Građanima Crne Gore treba da bude jasno da je upravo UDBA formirala ovu Vladu i da je prioritet broj jedan bio spriječiti po svaku cijenu da Medojević sprovede radikalne reforme za koje se zalaže decenijama. UDBA ja sama izabrala svog “mandatara” i svog koordinatora koji ce ih kontrolisati

Ознака: UDB-A

MEDOJEVIĆ: Mislim da je Krivokapić bio SPAVAČ UDBE

 Neka se Željko Ivanović i Miško Perović ne prave blesavi. Znaju oni odlično ko stoji iza Gila Stanišića. Zna odlično i Petar Komnenić ko mu je dao CD sa snimkom svadbe narko bosa Safeta Kalića. Znaju odlično i zašto su i po čijem nalogu radili sramotni intervju sa Naserom Keljemndijem, jednim od najvećih narko bosova Evrope i poslovnim partnerom i drugom i Milana Roćena i Duška Markovića.

Samo da bi prozvao Nebojšu Medojevića, koji ga je javno u Skupštini prozvao da je narkoboss i da plaća političare DPS, talom od šverca cigareta i droge.

Ja znam ko je nalogodavac Gilu Stanišiću da sa 20 svojih vojnika napadne i prebije mog 15 godišnjeg sina. Ja znam koga dužim za to. Do groba!

A Željko i Miško ne znaju ko je naredio Gilu da napadne Vijesti. Znaju, znaju, ali ćute.

Zna se ko napada, pali i ubija, švercuje drogu, cigarete, oružje, ljude i pere pare, po Crnoj Gori , a da za to ne odgovara! UDBA .

A ko daje naloge UDBI. MILO I ACO I DUŠKO. A vi ste im iz Vijesti služili uredno od osnivanja. Kad malo skrenete sa puta dobijete po nosu, pa se odmah vratite.

Ali nikad nijeste presli liniju, kao Duško Jovanović. Zato ste živi i zato ste milioneri.

Samo je jedan NOVINAR Duško Jovanović. Vi ostali ste samo plaćenici. Samo radite svoj posao.

***

Advokat Božo Prelević izjavio je da nema odbrane, niti pravnog sistema u Srbiji ako se ne postupi po zahtevu Advokatske komore Srbije i ne utvrdi da li su transkripti razgovora advokata Dejana Lazarevića sa njegovim klijentima istiniti i kako su uopšte nastali. On kaže da je, ako se ne postupi po zahtevu komore, jedino rešenje štrajk advokata i dodaje da su se kod nas samo u vreme UDBE i OZNE prisluškivali razgovori advokata sa klijentima. U pitanju je, kako ocenjuje, “rasapadanje i truljenje države”. Advokat Ivan Ninić ističe da je ovo pitanje – pitanje izvršenja krivičnog dela i da zahteva angažovanje javnog tužioca, ali da to ne očekuje jer je tužilac, kako kaže, politička figura, pod kontrolom SNS i Vučića. Prelević ocenjuje i da je, ako je BIA ta koja stoji iza svega, onda ona sledeća koja sebe ispisala iz institucija i upisala se u mafiju.

Podsetimo, vlasnik lista Informer Dragan Vučićević je, gostujući na TV Pink, objavio navodni transkript razgovora advokata Dejana Lazarevića i njegovih klijenata, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Advokatska komora Srbije obratila se nakon toga Ministarstvu pravde i direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejanu Careviću da utvrde jesu li ti transkripti istiniti i kako su uopšte nastali. Inače – razgovori advokata i klijenata poverljivi su i to pravo im je zagarantovano Ustavom, kao i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

„Ja više nisam tako mlad i pamtim i vreme komunista i Slobe i posle Slobe…Nikada niko nije izneo da razgovori advokata i klijenata nisu potpuno pouzdani jer to ruši ceo sistem…Starije kolege su mi govorile u vreme OZNE i UDBE da su sve prostorije bile ozvučene…Ako smo mi danas, u vreme Golog otoka i vreme OZNE – kako da vam kažem…U potpunosti podržavam odluku Advokatske komore i siguran sam da će Carević reći da to nije tačno jer sve ostalo njega čini kriv odgovornim“, kaže Prelević za N1.

On ocenjuje da ako imate BIA koja sve kontroliše i okrivljeni nema pravo na odbranu to govori u prilog tezi o raspadanju države, koje je, kaže – već nepodnošljivo. „Već toliko toga smrdi, da se ugušismo – svaki dan vidimo raspadanje i truljenje države, pogledajte i na šta liče mediji…“, rekao je Prelević.

Podseća i da je ministar odbrane nebojša Stefanović rekao da je za njega neverovatno kako ga napadaju mediji koji su pod kontrolom SNS i predsednika i vlade, te da on potpuno priznaje da postoje mediji koji su pod kontrolom. „Imate i advokata Vujačiča koji na N1 priča da nije deda Miljkoviću, a na Novoj S da jeste ili nije siguran, a onda se setio da je bio na svadbi…“, rekao je Prelević.

On je istakao da se nada da je Vučićević slagao tokom gostovanja na Pinku jer, u suprotnom – čemu advokati.

Advokat Ivan Ninić kaže da je povodom najave da će imati snimak razgovora, a da se posle odustalo ključno pitanje ko je doneo takvu odluku i odakle im snimak. U pitanju je, dodaje, isti model po kom su se u medijima čitali podaci iz zdravstvenog kartona, pojavljivali neobljavljeni intervujui pre nego što su izašli u medijima…

Tužilac politička figura, nerasvetljeni i navodi o oružju u Jajincima

Ninić ističe da je sigurno da je grupa Veljka Belivuka bila duže vreme pod opservacijom i da su sigurno bili podložni nekoj vrsti konrole i nadzora, ali da ne znamo da li su objavljeni razgovori verodostojni i da li su nastali uz odobrenje suda, kao i kako su dospeli do urednika i novinara.

Prelević ocenjuje da je ako je BIA ta koja stoji iza svega – onda ona sledeća koja sebe ispisala iz institucija i upisala se u mafiju.

„Mislim da je oba vlast potpuno pogubila konce…Imamo predsednika koji govori isto što i predsednik odbora za pravosuđe u Skupštini da je neko iz vrha SNS sarađivao s ljudima koji su mleli ljude. Nikad u Evropi nisam čuo da postoji vlast koja sama sebe optužuje, sami priznaju da su potpuno uništili zemlju potpuno razvalili institucije, da rade šta misle da treba, a ne šta je po zakonu…Izbori u ovakvim uslovima nisu izbori“, rekao je Prelević.

Ninić je istakao da u dopisu nadležnim institucijama predsednik AKS Gostiljac traži učestvovanje advokata u radnoj grupi koja bi utvrdila činjenice, ali dodaje da je ovo pitanje izvršenja krivičnog dela i da zahteva angažovanje javnog tužioca. Ipak, kako dodaje, advokati, ne očekuju da će tužilac reagovati jer je upravo SNS izabrala tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića. On bi trebalo da uzme u obrzir sve što su okrivljeni ispričali i da proveri da li su ti navodi tačni…“I nož i pogača su kod tužioca ali tužilac je ovde politička figura“, kaže Ninić i podseća da predsendik Vučić glorifikuje njegov rad najavom da će optužnica protiv Belivukove grupe biti remek delo.

„Verujem da predsednik na dnevnom nivou komunicira sa Nenadićem jer je on njegov lični izbor“, rekao je Ninić i dodao da veruje da će i optužnica proći njegovu (Vučićevu) neformalnu kontrolu pre nego što bude uručena sudu i stranama u postupku, što je, dodaje, pravni nosnens.

On je istakao i da je u javnosti nezapaženo prošao deo iskaza Miljkovića o događajima u Jajincima 2016. godine za koje Miljković tvrdi da je u dogovoru sa Vulinom tada Sale Mutavi, zajedno sa Vidojevićem, pripadnikom te grupe i Vučkovićem iz Žandarmerije napunio vozilo oružjem i odvezao u Jajince „da bi prikazali ugroženost predsednika republike“.

„Tada se pričalo o tome kao da je maltene u pitanju atentat na predsednika, u pitanju je bio toliki mobing nacije, a na kraju 2017. Više javno tužilaštvo obustavlja postupak“, kaže Ninić i dodaje da je najmanje što su sada morali da urade tužioci – da povuku predmet iz arhive.

Na pitanje da li iko od tužilaca sme da to učini, Prelević kaže da se zemlja raspada pred očima svih građana i da je, ako su pod apsolutnom konrolom, teško očekivati da reaguju BIA, policija i tužilac…

On je naglasio da činjenice u slučaju transkripta koje je izneo Vučićević mogu da se utvrde i da bi rešenje za to bilo – formirati nezavisnu komisiju pošto su ovde napadnuti ustav i zakon a ne Velja Nevolja.

Podsetio je i na izjavu Miljkovića da su trebali da nameste predsedniku suda „nekakvu đevojku“, što je razlog da i Društvo sudija ustane i kaže: „Kakva ste vi to država, država koja ucenjuje predsednika suda“.

„Vlast napada najistaknutije ljude koji treba da se bore protiv kriminala“

„Veliko pitanje je da li su u ovoj vlasti normalni. Nisam psihijatar, ali pola vladajuće garniture poslao bih na psihijatrijski pregled jer nije moguće da ovako sladostrasno uništavate sopstvenu državu kao da vaša deca tu neće živeti“, rekao je Prelević.

Advokati kažu i da veruju da će Dragan J. Vučićević biti pritisnut da kaže da ga je neko slagao ili da će „da nađu neko eferemernog nebitnog da preuzme krivicu“ i tu stvar zataška.

„Napad vrha vlasti ide ne samo ka Nebojši Stefanoviću, ka Hrkalovićki, ka Milatoviću, ka Papiću, to je SBPOK, to su najvažnije figure u MUP-u… Ide i napad ka Rebiću, pa ka predsedniku suda…Vidite da vlast napada najistaknutije ljude koji treba da se bore protiv kriminala“, kaže Prelević.

Ninić ocenjuje da su pitanja svih pitanja ko je organizovao grupu Belivuka, ko ih je doveo na stadion Partizana, ko ih je oslobodio zbog ubistva na šinama…

Ocenjuje da se to pitanje „ne bi otvorilo da to ne može da naškodi Nebojši Stefanoviću i njegovim ljudima“.

UDB-A je bila moćna služba, čiji ostaci i danas upravljaju svim važnijim procesima na prostoru nekadašnje velike države.
Besprizorna, nemilosrdna i opasna. To su bili najčešći epiteti koji su ih pratili.
Mit je ostao živ i dan-danas, jer svemoćna UDBA je zaista u svim sferama vukla konce.

Zbog toga Ekspres eksluzivno donosi najzanimljivije  delove originalnih i internih dokumenata službe u kojima je do detalja objašnjeno: na koji način vrbovati saradnika, kako pratiti “objekte obrade”, koje su najefikasnije medote ispitivanja svedoka i osumnjičenih, a ko najbolji saradnici…

Slovenački publicista Roman Leljak je nakon što je Slovenija otvorila arhivu komunističke tajne službe prikupio ogromnu dokumentaciju o organizaciji, metodama, sredstvima rada tajnih službi od 1940. do 1990. godine i objavio u knjizi “Propisi o metodima rada Udbe i KOS-a”, a Ekspres prenosi najzanimljivije delove.

U okviru serijala o radu tajnih službi na prostoru bivše Jugoslavije Ekspres u drugom nastavku donosi najzanimljivije delove originalnih i internih dokumenata Službe Državne bezbednosti, koji detaljno opisuju kako obraditi objekat (osobu), ali i kako su tipovali saradnike i birali momente i situacije u kojima će im prići.

Slovenački publicista Roman Leljak je nakon što je Slovenija otvorila arhivu komunističke tajne službe prikupio ogromnu dokumentaciju o organizaciji, metodama, sredstvima rada tajnih službi od 1940. do 1990. godine i objavio u knjizi “Propisi o metodima rada Udbe i KOS-a”, a Ekspres prenosi najzanimljivije delove.

U prvom delu serijala “Tajni pravilnik UDBE” Ekspres je objavio na koji način vrbovati saradnika i kako su se na meti tajnih službi našli ljudi koji su imali probleme sa bolestima zavisnosti, seksualne nastranosti, želeli da se zaposle, dobiju stipendiju…

Ovo je spisak saradnika DB!

POLITIKA
Nekadašnja služba DB za svoje prljave poslove, kako u zemlji tako i u inostranstvu, angažovala neke od najpoznatijih ljudi iz podzemlja. Kriminalce je za redove DB vrbovao policijski inspektor Miroslav Bižić, ubijen 1996.

Ko je sve krajem osamdesetih i tokom devedesetih godina tesno sarađivao sa Službom državne bezbednosti i obavljao prljave poslove za nju – dosad se samo nagađalo!

Kurir, međutim, prvi put u Srbiji ekskluzivno otkriva tačan spisak ljudi koji su bili saradnici državne tajne policije!

Reč je o listi kontakata inspektora beogradske policije Miroslava Bižića, koji je bio čovek DB u policiji i neko ko je za kriminalne poslove te službe angažovao ljude iz srpskog podzemlja.Od špijunaže do ubistavaTi ljudi su obavljali različite poslove – od špijuniranja, preko zastrašivanja, pa sve do ubijanja. Kako se navodi u spisima DB, oni za svoje usluge nisu dobijali novac, nego su to uglavnom radili „iz patriotskih razloga“. Pomenuti Bižićev spisak sadrži imena 35 ljudi, sačinili su ga 1990. operativci DB, a Kurir je jedini u Srbiji koji je dosad ekskluzivno imao uvid u taj strogo poverljivi dokument.Na listi imena nalaze se brojne kontroverzne ličnosti poput Željka Ražnatovića Arkana, Darka Ašanina, Andrije Draškovića, Radeta Ćaldovića Ćente, Đorđa Božovića Giške… Tu su i Ašaninova supruga Marion, ali i njegov otac Nikica.Početak likvidacijaMeđu ljudima s kojima je Bižić često kontaktirao nalazi se i Božidar Spasić, u to vreme operativac DB, ali i Marko Nicović iz beogradske policije. Zanimljivo je da je Bižić te 1990. komunicirao i sa Živkom Grujićem, poslovođom u beogradskom noćnom klubu „Nana“, u kojem su se tada okupljali kriminalci i u kojem je baš te godine ubijen bokser Andrija Lakonić. To ubistvo je, inače, u istoriji upisano kao početak više stotina likvidacija koje će obeležiti devedesete godine u Srbiji.

Dosije podzemlje

1. Andrija Drašković* Rođen 3. novembra 1964. u Kosovskoj Mitrovici* U biznis krenuo otvaranjem firme u Italiji, Grčkoj, Rusiji, Americi…* Bio oženjen Elenom Mijatović, ćerkom kreatorke Verice Rakočević* Optuživan za šverc cigareta* U Belgiji nedavno osuđen za ubistvo Albanca Envera Hadrija februara 1990. Željko Ražnatović Arkan* Osnivač i komandant Srpske dobrovoljačke garde* Optuživan za brojne zločine, ali ništa nije dokazano* Vlasnik kluba Obilić* Suprug folk pevačice Svetlane Ražnatović* Ubijen 15. januara 2000.  Đorđe Božović Giška* Dobro poznat u beogradskom podzemlju* Osnivač paravojne formacije Srpska garda, zajedno s liderom SPO Vukom Draškovićem* Učestvovao u ratnim borbama oko Gospića* Nije podnosio Arkana, kojeg je, aludirajući na poslastičarnicu koju je imao, nazivao „tulumbar“* Stradao na ratištu kod Gospića, okolnosti pogibije nisu rasvetljene, njegova majka tvrdi da ga je ubila država  Rade Ćaldović Ćenta* Bio dobro poznat u beogradskom podzemlju devedesetih* Osuđivan za iznudu novca, ucene, razbojništva i krađe, silovanja* Ubijen 15. februara 1997. u centru Beograda* Sa njim ubijena i Maja Pavić, TV voditeljka i kuma Svetlane Ražnatović.  Veselin Vesko Vukotić* Rođen 12. februara 1958. u Nikšiću* Devedesetih bio jedan od opasnijih kriminalaca* Bio osumnjičen za Lakonićevo ubistvo 1990. u „Nani“, DB mu pomogao da pobegne u inostranstvo* Skoro je u Briselu osuđen za ubistvo Albanca Envera Hadrija februara 1990.* Poslednjih godina se bavi poslom fudbalskog menadžera Darko Ašanin*

…Një rrjet i tërë agjenturor me një sofistikim të atillë që nuk shpëtonte asnjë lëvizje e emigrantëve politikë në aktivitet ka funksionuar në mënyrën më perfekte për të mbrojtur pushtetin e Enver Hoxhës.

Çdo ditë stuhitë e telegrameve faksonin drejt Tiranës detaje të hollësishme mbi lëvizjen e princeshave.

Tirana komuniste është e informuar çdo moment mbi veprimtarinë edhe më të thjeshtë të familjarëve të njeriut që kërkonte karrigen e Enver Hoxhës.

Çfarë bënin, ku shkonin, kë takonin dhe përse e takonin etj. Është befasues sa dhe shokues ky fakt, kur mëson se çdo sekondë e jetës së tyre regjistrohej menjëherë në Tiranë. Pas kësaj, Enver Hoxha, me ekipin që instalonte komunizmin e hekurt, jepte porosi dhe këshilla për veprimin e strukturave të tij të fshehta, të shtrirë në të gjithë botën.

Por se çfarë ka të detajuara në ato dokumente, të cilat kanë mbi 50 vjet që rrinë nën sirtarët tepër sekret të arkivave?

Informacion i dendurnë shkresat sekrete

Nga dokumentet e raporteve që kemi parë në atë mal të dosjeve, shikohet se në kohën e dualitetit komunist me antikomunizmin, që në fillim të muajit vërshonin drejt Ministrisë së Jashtme dhjetëra faqe me informacion nga e gjithë bota.

Titullarët e ambasadave kishin detyrim të jepnin situatën e detajuar për të gjithë shqiptarët që banonin në shtete ku ata ishin akredituar, ku banonin dhe punonin, aktiviteti politik i tyre, kë favorizonin dhe së fundi për preferencat e tij shoqërore dhe për grupin që donte të afrohej. Pas kësaj, përfaqësuesit tanë në ambasada kishin detyrë tjetër, madje tepër urgjente, për çdo aktivitet që bënin, për se e bënin dhe si realizohej. Madje raportoheshin edhe fjalimet e tyre deri në imtësi.

Në faqet e dosjeve sekrete gjendet emra të tjerë:

Janë lloj-lloj telegramet që ruhen për dekada të tëra brenda kapakëve të dosjeve të etiketuar tepër sekrete. Por e veçanta është se për familjarët e Ahmet Zogut mbahej në korrent të plotë Tirana. Ndër ata emra që na bie në sy është ai i princeshës Sanije, e cila siç dihet, ishte shumë e aktivizuar politikisht për t’i shërbyer sadopak për rikthimin në fron të të vëllait. Telegrami për lëvizjen e Sanijes arrinte në Shqipëri deri edhe një ditë para se ajo të shkonte në ndonjë shtet. Në momentin kur ajo do të shkonte në Itali për të takuar aty emigrantë legalistë dhe për t’i riorganizuar, ambasada që kishte lidhjet e saj mes emigrantëve dërgonte menjëherë telegramin në Tiranë. Por ajo pas disa ditësh kishte ndërmend të largohej për në Francë dhe të paraqitej sikur po merrrej me kontrabandë valute. Edhe për këtë gjë do të vinte këtë radhë nga përfaqësuesit e ambasadës në Francë. Jo vetëm kaq, por a merrrej edhe me kontrabandë përveçse takonte emigrantët dhe drejtuesit e Legalitetit
E veçanta e propagandas  komuniste

Në dosjet përkatëse  nuk flitet shumë për thirrje patetike se sa një statistikë e çdo njërit për të gjithë veprimtarinë në favor të antikomunizmit. Zenel Hamiti që nga Roma njofton se sa herë janë organizuar asambletë e veçanta riorganizuese të emigrantëve sipas bindjeve të tyre politike. Sa herë Hasan Dosti, Abaz Kupi dhe Ali Begeja kanë hyrë dhe kanë dalë nga Italia. Sa herë ata kanë dështuar apo kanë pasur suksese në punë e tyre konspirative për të mbajtur të bashkuar gjithë emigrantët për t’i pasur të gjithë për ndërhyrjen finale ndaj Tiranës së kuqe. Po të tilla informacione vinin nga e gjithë bota ku kishte shqiptarë veprimtarë.


Pas rënies në dorën e Sigurimit të elementeve diversioniste të mbështetur fuqishëm nga Italia e atëhershme, e cila ishte e interesuar për të rrëzuar komunizmin në Shqipëri, u mendua nga Enver Hoxha që gjyqet e Hetem Çakos dhe të të tjerëve të bëheshin hapur, ku ata të dekonspironin publikisht Italinë. Pas kësaj në dosjet e Arkivit Qendror të Shtetit, të cilat iu përkasin grupeve diversioniste të viteve ’50, gjenden edhe protestat që qeveria e Tiranës i ka dërguar qeverisë italiane, ku proteston për ndërhyrjen në punët e brendshme. Kjo do të thoshte që kishte një stepje të faktorit ndërkombëtar në mbështetjen që mund t’iu bëhej emigrantëvepolitikë që kërkonin të ndërhynin në Shqipëri.

( … Do të ishte naive të thuhet se UDB-ja nuk ka pas agjentë të saj në Lëvizje dhe në subjekte tjera. Një shërbim i ngritur edhe me trajnime profesionale dhe me financa të KGB-së, deri në vitin 1948, dhe të CIA-së nga viti 1950 deri në vitin 1998, i kishte kapacitetët për të infiltruar agjentë edhe në shërbime të fuqishme të shteteve tjera të Ballkanit…

Dokumente që kishin të bënin me agjenturën, dosje pune dhe dosje personale, (Dosjet Personale, ishin pak a shumë si dosjet e kuadrit dje dhe sot). Dosjet e Punës, përmblidhnin të gjithë materialin e punës të raportuar nga agjenti: Harmonizimi i kontaktit fizik me studimin e dokumentacionit, realizonte marrjen në dorëzim të rrjetit sekret informativ. Merrrej në dorëzim…… 2-O. R. V (Objekte të Rëndësisë së Veçantë). Objekte të cilat gjykoheshin se ishin të një rëndësie të veçantë, për shkak të karakterit të tyre specifik, nga pikëpamja ekonomike, politike, ose shkencore. Këto institucione (O. R. V), siguroheshin dhe ruheshin me masa ushtarake, policore, si dhe agjenturore. P.sh., Radio-Televizioni Shqiptar, kishte njësi ushtarake dhe policore. Kabina e transmetimit (studio e lajmeve), ruhej me policë të armatosur çdo 24 orë. Radio-Stacionet, si Fllaga, Cërriku etj, ruheshin me forca ushtarake, policore, si dhe agjenturore, në çdo pike të saj. Të kthehemi tek Radio-Televizioni Shqiptar që përmendëm më lart: I gjithë rrjeti sekret informativ, ishte pothuaj në sferën teknike, dhe pothuajse inekzistent në redaksitë, programacionet, apo departamentet e tjera.

Pra, për të gjithë këta persona që flisnin dhe shprehnin pakënaqësi kundër regjimit, hapej dosje dhe emri i tyre futej në listë për t’u survejuar dhe ndjekur në lidhje me këtë problem…dhe cilat  ishin  dosjet e ndjekjes operative?

Është ndjekje e cila synon verifikimin e të dhënave të grumbulluara. Në rast se e dhëna konfirmohej, personi vazhdonte të ndiqej dhe të kthehej në një objekt të zbatimit të të gjitha llojeve të punës operative. Në rast se nuk konfirmohej e dhëna, personi hiqej nga lista dhe materiali asgjësohej. Periudha e verifikimit të të dhënave ishte tre muaj.

 Dosje Ndjekjeje 2 A: Ishte procesi i ndjekjes dhe i zbatimit të të gjitha masave operative me agjenturë, sipas rastit me dëshmitarë, me mjetet e teknikës operative (T.O.), me agjenturë, me kontroll postar dhe telefonik, etj, duke aplikuar kështu vëzhgimin e personit, nëse situate e kërkonte. Ndjekja realizohej vetëm për figurat e krimit të parashikuar nga Kodi Penal i RPSSH-së, dhe secila figurë, kishte afatet e veta përkatëse të ndjekjes operative.

Këto dokumente arkivoheshin në Ministrinë e Brendshme. Dosjet 2 B: Është për kontroll operativ. Këto ishin dosje për personat që dikur kishin qenë në veprimtari antiligjore, por me kalimin e kohës kishin hequr dorë, ose ishin këshilluar për këtë gjë, por që potencialisht mund të riaktivizoheshin. Për këto subjekte ekzistonte mundësia për rifillimin e veprimtarisë armiqësore. Për këtë arsye ata herë pas here, vëzhgoheshin. Po kështu, këto dosje shiheshin për cilësitë e tyre historike.

P.sh., në këtë rast është shembulli i Petro Markos. Në dosjen e të cilit, mund të gjesh dokumente, raporte të SIM-it italian, për veprimtarinë e Markos në internim, relacione për miqësinë e tij me Mehmet Shehun në Luftën e Spanjës, konsideratat të tijat për emigracionin politik shqiptar etj.

Dokumente  të shifruara nga arkivi i UDB-së (SDB-së), Dosja 499. Viti 19711973.

VIJON …

_______________

UDB-a DHE SHQIPTARËT NË AMERIKË (11)

Nga Nafi Çegrani, Pashtriku 15 korrik 2022

Total
0
Shares
Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Postime të Lidhura