XHAFER DURMISHI: BALLAFAQIMET PËR JUSUF GËRVALLËN

(Suedi, 08. 12. 2012) – Tema e këtij punimi ka të bëjë me Jusuf Gërvallën. Në te bëhen krahasime, ballafaqime të mendimeve të Zeqir Gërvallës me Donika Gërvallën, Bardhosh Gërvallën, Sabri Novosellën, Shefqet Jasharin-Strofcin dhe Adem Demën. Kundërthëniet nuk janë të mira për askend dhe nuk i shërbejnë të vërtetës. Në qoftëse ballafaqimi i mendimeve në këtë punim do t’i kontribuoj sadopak mirëkuptimit dhe evitimit të keqkuptimeve atëherë mund të thuhet se mundi im nuk ka shkuar kot.

 

Zeqir Gërvalla: “… Falënderoj ZOTIN NJË që s’mund të shkruajë:
Pa ndjenja… pa të vërtetën dhe pa frymëzim…
Andaj, para ZOTIT e Popullit: turp mbi TURP ëSHtë për çdo njeri
Që i thotë Veti njeri, madje… atdhetar-veprimtar-luftëtetar- patriot…
E të MOS e Flas për SHokë e SHoqe IDEALI të VËRTETËN që mirë e di…(!)…
Po të hesht(Ë)! Apo, me vet(ë)dije të bëhet mohues…O, hejjj…Ruana, ZOT!”
Po…! Të tillët dhe të tillat…nëse s’pendohen me (Z)emër e SHpirt- përgjith(Ë)një
( …Po,duke thënë të Vërtetën… t’i kërkojnë: Falje ZOTIT, Popullit dhe ETNISË…):
Në të kundërtën… përveç MALLKIMIT: nga ZOTI NJË dhe NËNA SHQIPËRI, –
Rëndë do t’i MALLKOJË… Edhe Ky: 100-VJETOR(Ë) I FillimPAVARËSISË…!
(Rëndë do t’i MALLKOJË… Edhe Ky: 100-VJETOR(Ë) I FillimPAVARËSISË…!, www.albaniapress.com, 27 nëntor, 2012)

ZEQIR GËRVALLA

*   *   *

PËRMBAJTJA:
1. E KISHA NJË FIJE MERITE PËR KËTË RAHATI
2. TURP MBI TURP ËSHTË PËR ÇDO NJERI
3. TË TILLËT DHE TË TILLAT NËSE S’PENDOHEM ME ZEMËR, EMËR E SHPIRT
4. UNË E KAM NJOFTUA SABRI NOVOSELLËN ME JUSUF GËRVALLËN
5. EMRIN MOS IA PËRMENDNI – PËRMENDJA EMRIN
6. NUK E KAM NJOHUR TË PAINFEKTUARIN NGA IDEOLOGJIA E DJALLIT TË MALLKUAR
7. NË DYQANIN E SABRIUT E KAM TAKUAR METUSH KRASNIQIN
8. SABRIUT, SHEFQETIT DHE JUSUFIT – METUSHI IU KA THËNË
9. KUR DOLI NGA BURGU I PARË – KUR DOLI NGA BURGU I DYTË
10. KËRKONI FALJE ZOTIT, POPULLIT DHE ETNISË.

* * *
1. E KISHA NJË FIJE MERITE PËR KËTË RAHATI

Zeqir Gërvalla: “Andaj, sa i përket familjes së vëllait Jusuf, u ndjeva shumë i gëzuar që ishte rahatuar në gjirin e Nënës SHQIPËRI; sepse: edhe e kisha një fije merite për këtë rahati të kësaj familjeje të vëllait Jusuf; sepse, po atë vit që ndodhi tragjedia në Shtutgart (vrasja e këtyre Tre Yjeve tanë, Jusufit, Kadriut e Bardhoshit, që e përjetuam aq rëndë e thellë këtë humbje të madhe në krye të Lëvizjes gjith(Ë)Kombëtare, jo vetëm ne të afërmit e të dashurit e tyre, familjet Gërvalla dhe familjet Zeka… por, edhe i gjithë Populli Shqiptar, kush kishte e ka: Mendje të ndritur e (Z)emër e SHpirt të bardhë SHqiptari e SHqiptarje…)” (Ajo Je Ti o Nënë Shqipëri, www.albaniapress.com, 17 maj 2012)
“Agron Bajrami: Dy letra i ka dërguar në adresën e Enver Hoxhës dhe është refuzuar!
Donika Gërvalla: Në të dyja i është refuzuar kjo kërkesë.
Agron Bajrami: Si ndodhi pastaj e shkuat në Shqipëri?
Donika Gërvalla: Edhe mami kur kërkoi të shkonte në Shqipëri përmes ambasadës së Vjenës e refuzuan dy herë kërkesën. Është në Turqi ka qenë një ish-ambasador apo këshilltar i ambasadës, nuk e di saktësisht pozicionin e tij, Bujar Hoxha quhej ai. Kishte prejardhje nga Kosova, ai ndërhyri në Tiranë që thanë: okej le të vij familja Gërvalla.” (Intervistë dhënë Agron Bajramit në Koha-TV, 18 maj 2012,
www.youtube.com/watch?v=X8jq1QXTGIc, minuta 25-27)
Zeqir Gërvalla: “Andaj, para ZOTIT e Popullit: turp mbi TURP ëSHtë për çdo njeri
Që i thotë Veti njeri, madje… atdhetar-veprimtar-luftëtetar- patriot…
E të MOS e Flas për SHokë e SHoqe IDEALI të VËRTETËN që mirë e di…(!)…
Po të hesht(Ë)! Apo, me vet(ë)dije të bëhet mohues…O, hejjj…Ruana, ZOT!”
(Rëndë do t’i MALLKOJË… Edhe Ky: 100-VJETOR(Ë) I FillimPAVARËSISË…!, www.albaniapress.com, 27 nëntor, 2012)

JUSUF GËRVALLA

……………………………………………..

Flet Donika Gërvalla në press-ing (KTV) :

2. TURP MBI TURP ËSHTË PËR ÇDO NJERI
Zeqir Gërvalla: “Pra, ato ditë vjen në vizitë në Prishtinë shkrimtari ynë,i nderuari Nasho Jorgaqi (autori romanit “MËRGATA E QYÇEVE”), me të cilin takohet shoku dhe vëllai im i idealit Dr.Sadri Fetiu dhe ai e porosit: “Ma gjej Zeqir Gërvallën të takohem me të…” – andaj, Sadriu ma sjellë mua porosinë: – Zeqir, sot, pas drake prej orës tre e gjen shkrimtarin N. Jargaqi, në bibliotekën e Fakultetit Filozofik: të takoheni me të, aty të pret…Dhe, unë, po atë ditë: disa minuta pas orës tre: arrijta në bibliotekë… Dhe, posa e hapa derën… më ra në sy një burrë i gjatë, i veshur me rroba kat-ngjyrëkafeje, me një pamje serioze, por të çiltër, e kur pas shikimeve edhe i këmyem fjalët e para dhe përshëndetjet… që u kuptuam se kush jemi: vëllezër gjuhe e gjaku, që shiheshim për herë të parë… – Ju jeni shkrimtari Nasho? – iu drejtova… ( sepse: edhe ashtu si e pashë në shikim të parë….ishte: po ashtu sikurse ma kishte përshkruar Sadriu); – Po, – mu përgjegj, pakëz me buzë në gaz, e menjëher shtoi: E, Ju Zeqiri? – Po, iu përgjegja edhe unë dhe ia ia zgjatëm dorën njëri-tjetrit vëllazërisht dhe ngrohtësisht sikur t’ishim takuar edhe shumëherë më parë…” (Ajo Je Ti o Nënë Shqipëri, www.albaniapress.com, 17 maj 2012)
Donika Gërvalla: “Edhe mami kur kërkoi të shkonte në Shqipëri përmes ambasadës së Vjenës e refuzuan dy herë kërkesën. Është në Turqi ka qenë një ish-ambasador apo këshilltar i ambasadës, nuk e di saktësisht pozicionin e tij, Bujar Hoxha quhej ai. Kishte prejardhje nga Kosova, ai ndërhyri në Tiranë që thanë: okej le të vij familja Gërvalla.” (Intervistë dhënë Agron Bajramit në Koha-TV, 18 maj 2012,
www.youtube.com/watch?v=X8jq1QXTGIc, minuta 25-27)
Zeqir Gërvalla: “Andaj, para ZOTIT e Popullit: turp mbi TURP ëSHtë për çdo njeri
Që i thotë Veti njeri, madje… atdhetar-veprimtar-luftëtetar- patriot…
E të MOS e Flas për SHokë e SHoqe IDEALI të VËRTETËN që mirë e di…(!)…
Po të hesht(Ë)! Apo, me vet(ë)dije të bëhet mohues…O, hejjj…Ruana, ZOT!”
(Rëndë do t’i MALLKOJË… Edhe Ky: 100-VJETOR(Ë) I FillimPAVARËSISË…!, www.albaniapress.com, 27 nëntor, 2012)
3. TË TILLËT DHE TË TILLAT NËSE S’PENDOHEM ME ZEMËR, EMËR E SHPIRT
Zeqir Gërvalla: “- Po dalim, – tha, e shëtisim pakëz në qytet… Edhe unë e pëlqeva këtë propozim dhe dolëm duke zbritur shkallëve të Fakultetit Fillozofik, ashtu ndadalë-ngadalë… u nisëm për në qëndër të qytetit… Por,menjëherë rrugës më pyeti për Jusufin dhe për Rexhep Elmazin (duke e ditur që unë isha shoku më i ngusht i tyre…); i shpjegova për të dytë, se si i njihja unë: patriotë, talentë dhe veprimtarë të Çështjes KOmbëtare… deri në devotshmëri. Dhe, Nashoja mbeti i kënaqur dhe më falënderoi, por unë, shtova: se e kam një porosi për Ju, për Qeverinë Shqiptare… për Xhaxhin Enver: Familjen e Jusufit nga Gjermania ta tërhiqni dhe ta merrni në Shqipëri; që t’i rritën fëmijët nën kujdesin e shtetit shqiptar. – Mirë, – tha – do të intersohemi… dhe me plot admirim vëllazëror-kombëtar e njerëzor u ndamë nga njëri-tjetri… ende pa hyrë në qëndër të qytetit, mu të Tre Sheshirat…” (Ajo Je Ti o Nënë Shqipëri, www.albaniapress.com, 17 maj 2012)
Donika Gërvalla: “Edhe mami kur kërkoi të shkonte në Shqipëri përmes ambasadës së Vjenës e refuzuan dy herë kërkesën. Është në Turqi ka qenë një ish-ambasador apo këshilltar i ambasadës, nuk e di saktësisht pozicionin e tij, Bujar Hoxha quhej ai. Kishte prejardhje nga Kosova, ai ndërhyri në Tiranë që thanë: okej le të vij familja Gërvalla.” (Intervistë dhënë Agron Bajramit në Koha-TV, 18 maj 2012,
www.youtube.com/watch?v=X8jq1QXTGIc, minuta 25-27)
Zeqir Gërvalla: “Andaj, para ZOTIT e Popullit: turp mbi TURP ëSHtë për çdo njeri
Që i thotë Veti njeri, madje… atdhetar-veprimtar-luftëtetar- patriot…
E të MOS e Flas për SHokë e SHoqe IDEALI të VËRTETËN që mirë e di…(!)…
Po të hesht(Ë)! Apo, me vet(ë)dije të bëhet mohues…O, hejjj…Ruana, ZOT!
Po…! Të tillët dhe të tillat…nëse s’pendohen me (Z)emër e SHpirt- përgjith(Ë)një
( …Po,duke thënë të Vërtetën… t’i kërkojnë: Falje ZOTIT, Popullit dhe ETNISË…):
Në të kundërtën… përveç MALLKIMIT: nga ZOTI NJË dhe NËNA SHQIPËRI, –
Rëndë do t’i MALLKOJË… Edhe Ky: 100-VJETOR(Ë) I FillimPAVARËSISË…!”
(Rëndë do t’i MALLKOJË… Edhe Ky: 100-VJETOR(Ë) I FillimPAVARËSISË…!, www.albaniapress.com, 27 nëntor, 2012)
4. UNË E KAM NJOFTUA SABRI NOVOSELLËN ME JUSUF GËRVALLËN
Zeqir Gërvalla: “Kur lirohet nga burgu Adem Demaçi, … Jusuf Gërvallën unë i kam takuar e njoftuar me Adem Demaçin dhe me Bacë Metush Krasniqin – Dajkocin; gjithashtu, edhe me Sabri Novosellën, unë i kam njoftuar; së bashkë me ta unë kam shkuar në dugajën e tij të rrobaqepsisë në Prshtinë (që e ka pasur, asokohe, prapa ndërtesës së Postës dhe përballë gjelltores “Kosova”); aty kam shkuar edhe me Bacën Metush (Krasniqi – Dajkoci), sikurse edhe me Jusuf Gërvallën…, edhe me shumë të tjerë… Këto e shumë të tjera i di mirë Sabri Novosella; madje, ai, e di fort mirë se çka i ka thënë Baci Metush atij dhe Jusufit, që: “Ju, as ti as Jusufi, me Zeqirin s’keni punë; madje, as emrin të mos ia përmendni, sepse vetëm unë vet dua të kem kantakt me të…” (Zëri i Drinit…, SQARIME ME DISA KUJTIME, www.albaniapress.com, 13 qershor 2012)
Sabri Novosella: “Me Jusuf Gërvallën më kishte njoftuar Teki Dërvishi pas lirimit nga burgu i Goli Otokut.” (Rezistenca kosovare mes dy zjarresh, Prishtinë 2012, faqe 117)
Zeqir Gërvalla: “Andaj, para ZOTIT e Popullit: turp mbi TURP ëSHtë për çdo njeri
Që i thotë Veti njeri, madje… atdhetar-veprimtar-luftëtetar- patriot…
E të MOS e Flas për SHokë e SHoqe IDEALI të VËRTETËN që mirë e di…(!)…
Po të hesht(Ë)! Apo, me vet(ë)dije të bëhet mohues…O, hejjj…Ruana, ZOT!”
(Rëndë do t’i MALLKOJË… Edhe Ky: 100-VJETOR(Ë) I FillimPAVARËSISË…!, www.albaniapress.com, 27 nëntor, 2012)

ZEQIR GËRVALLA DHE ADEM DEMA(ҪI)

*   *   *

5. EMRIN MOS IA PËRMENDNI – PËRMENDJA EMRIN
Zeqir Gërvalla: “Kur lirohet nga burgu Adem Demaçi, … Jusuf Gërvallën unë i kam takuar e njoftuar me Adem Demaçin dhe me Bacë Metush Krasniqin – Dajkocin; gjithashtu, edhe me Sabri Novosellën, unë i kam njoftuar; së bashkë me ta unë kam shkuar në dugajën e tij të rrobaqepsisë në Prshtinë (që e ka pasur, asokohe, prapa ndërtesës së Postës dhe përballë gjelltores “Kosova”); aty kam shkuar edhe me Bacën Metush (Krasniqi – Dajkoci), sikurse edhe me Jusuf Gërvallën…, edhe me shumë të tjerë… Këto e shumë të tjera i di mirë Sabri Novosella; madje, ai, e di fort mirë se çka i ka thënë Baci Metush atij dhe Jusufit, që: “Ju, as ti as Jusufi, me Zeqirin s’keni punë; madje, as emrin të mos ia përmendni, sepse vetëm unë vet dua të kem kantakt me të…” (Zëri i Drinit…, SQARIME ME DISA KUJTIME, www.albaniapress.com, 13 qershor 2012)
Bardhosh Gërvalla: “I dashuri Shoku Nijazi,
dje, pasi e mora lidhjen telefonike me ju, isha shumë i gëzuar, sepse kanë kaluar më se 15 muaj që po e presim ndonjë lajm nga shoku Bashkim Prishtina (Sabri Novosella – shën. i Xh. D.), për të cilin ju mund të dini rastësisht se ku po qëndron. Jusufi, vëllai im para dy ditësh ka shkuar në veri të Gjermanisë tek një nip i yni, kështu që ai nuk mund t’ju shkruan edhe 6 ditë deri sa të kthehet prapë këndej.
Ju thatë se e njihni vëllaun tim, dhe se keni qenë së bashku në burg, por vëllau im nuk ka qenë në burg, kështu që ju duhet ta njihni Zeqir Gërvallën, kusheririn tanë.
” (Letër dërguar Nijazi Strajës në Stamboll në gjysëm e dytë të muajit mars 1981; Marrë nga arkivi i Faridin Tafallarit)
6. NUK E KAM NJOHUR TË PAINFEKTUARIN NGA IDEOLOGJIA E DJALLIT TË MALLKUAR
Zeqir Gërvalla: “Ramadani, në shkrimet e tij, sikur më shumë merakosej: mos po harron ndonjë shok ideali pa e përmend për qëndresën e tij… sesa të rrëfejë për vetveten që ishte një veprimtar i ditur dhe i denjë – bashkëveprimtarë: me Abdyl Lahun, Shefqet Jasharin –Strofcin, Sabri Novosellën, Skënder Jasharin, e që të gjithë këta ishin në lidhshmëri veprimi me vëllain Jusuf (Gërvalla) e me shumë vëllezër e motra të tjerë idealista kombëtar e njerëzor me në Krye- Lë-Vi-(Z)Je-n Patriotike SHqiptare (LNÇKVSHJ) me në BALLË Bacë Metush Krasniqin – DAJKOCI, – Hasan PRISHTINËN tonë të Dytë; e, që të gjithë këta të lartpërmendurit: Abdylin, Shefqetin, Sabriun, Skënderin etj., unë i pata njoftuar me … Jusuf Gërvallën…” (NË BALLË I PUTHI KOSOVA… NËN DEGËT PLOTË QERSHI TË KUQE… (II),
www.albaniapress.com, 15 nëntor 2012)
Shefqet Jashari: “Ta zëmë rastin kur është futur në kryesinë e ngushtë Jusuf Gërvalla. Unë nuk kam ditur si quhet, çfarë profesioni ka, ku punon dhe jeton dhe ku ka lindur. Sabriu ka thënë se e njoh një kohë të gjatë, është atdhetarë i mirëfillt, d.m.th. i painfektuar nga ideologjia e djallit të mallkuar bolshevik.” (Drita, Trelleborg, Suedi, nr 15, 1997, f. 15)
Sabri Novosella: “Me Jusuf Gërvallën më kishte njoftuar Teki Dërvishi pas lirimit nga burgu i Goli Otokut.” (Rezistenca kosovare mes dy zjarresh, Prishtinë 2012, faqe 117)
Zeqir Gërvalla: “Andaj, para ZOTIT e Popullit: turp mbi TURP ëSHtë për çdo njeri
Që i thotë Veti njeri, madje… atdhetar-veprimtar-luftëtetar- patriot…
E të MOS e Flas për SHokë e SHoqe IDEALI të VËRTETËN që mirë e di…(!)…
Po të hesht(Ë)! Apo, me vet(ë)dije të bëhet mohues…O, hejjj…Ruana, ZOT!”
(Rëndë do t’i MALLKOJË… Edhe Ky: 100-VJETOR(Ë) I FillimPAVARËSISË…!, www.albaniapress.com, 27 nëntor, 2012)
7. NË DYQANIN E SABRIUT E KAM TAKUAR METUSH KRASNIQIN
Shefqet Jashari: “Dyqani i Sabriut ishte një vendtakim për ish të burgosurit politik, jo vetëm të Prishtinës, por edhe të regjioneve tjera të Kosovës. Aty kam pasur rastin të takohem me shumë shokë, për të cilët kisha dëgjuar më parë si emra. Aty jam takuar edhe me Metush Krasnqin.” (Drita, Trelleborg, Suedi, 1997, nr. 15, faqe 13)
Zeqir Gërvalla: “Andaj, para ZOTIT e Popullit: turp mbi TURP ëSHtë për çdo njeri
Që i thotë Veti njeri, madje… atdhetar-veprimtar-luftëtetar- patriot…
E të MOS e Flas për SHokë e SHoqe IDEALI të VËRTETËN që mirë e di…(!)…
Po të hesht(Ë)! Apo, me vet(ë)dije të bëhet mohues…O, hejjj…Ruana, ZOT!”
(Rëndë do t’i MALLKOJË… Edhe Ky: 100-VJETOR(Ë) I FillimPAVARËSISË…!, www.albaniapress.com, 27 nëntor, 2012)
8. SABRIUT, SHEFQETIT DHE JUSUFIT – METUSHI IU KA THËNË
Zeqir Gërvalla: “… e që të gjithë, me Bacë Metush Krasniqin – Dajkocin, i cili nuk ka dashur njeri atdhetar më shumë se mua, e që më çmonte dhe më kishte këshilltarin e parë Shpirtror-kryesor për Çështjen Kombëtare, prej kur jemi takuar e njohur, i cili edhe më ka ruajur si sytë e ballit, siç thotë një fjalë e popullit; madje, Sabriut, Shefqetit dhe Jusufit iu ka thënë: – Ju s’keni punë me Zeqirin, vetëm unë kam punë me të; emrin e tij askund mos e zini në gojë… Kjo është e vërteta; edhe për shumë kujtime tjera, në dashtë Zoti, që do të rrëfejë herë-pasherë…. Me respekt, Z.G. )” (NË BALLË I PUTHI KOSOVA… NËN DEGËT PLOTË QERSHI TË KUQE… (II),
www.albaniapress.com, 15 nëntor 2012)
Shefqet Jashari: “Ta zëmë rastin kur është futur në kryesinë e ngushtë Jusuf Gërvalla. Unë nuk kam ditur si quhet, çfarë profesioni ka, ku punon dhe jeton dhe ku ka lindur. Sabriu ka thënë se e njoh një kohë të gjatë, është atdhetarë i mirëfillt, d.m.th. i painfektuar nga ideologjia e djallit të mallkuar bolshevik.” (Drita, Trelleborg, Suedi, nr 15, 1997, f. 15)
Zeqir Gërvalla: “Andaj, para ZOTIT e Popullit: turp mbi TURP ëSHtë për çdo njeri
Që i thotë Veti njeri, madje… atdhetar-veprimtar-luftëtetar- patriot…
E të MOS e Flas për SHokë e SHoqe IDEALI të VËRTETËN që mirë e di…(!)…
Po të hesht(Ë)! Apo, me vet(ë)dije të bëhet mohues…O, hejjj…Ruana, ZOT!”
(Rëndë do t’i MALLKOJË… Edhe Ky: 100-VJETOR(Ë) I FillimPAVARËSISË…!, www.albaniapress.com, 27 nëntor, 2012)

XHAFER DURMISHI

*   *   *

9. KUR DOLI NGA BURGU I PARË – KUR DOLI NGA BURGU I DYTË
Zeqir Gërvalla: “Andaj, na përkrahi në veprimtarinë tonë të vazhdueshme…me në ballë Bacë Metush Krasniqin – DAJKOCI; e që unë, vëllain Jusuf Gërvalla e pata njoftuar me Të, pra, me Bacë Metushin (sikurse që më vonë e pata njoftar edhe me Adem Demaçin kur doli nga burgu i dytë prej kapedamit të Pozharevcit më 1974.” (NË BALLË I PUTHI KOSOVA… NËN DEGËT PLOTË QERSHI TË KUQE… (II)
(www.albaniapress.com, 15 nëntor, 2012)
“Apostol Duka:- I keni njohur në atë kohë Jusuf Gërvallën dhe Kadri Zekën?
Adem Dema: Jusufin e kam njohur pas daljes nga burgu i parë. Ai ka qenë i lidhur me ne… Jusuf Gërvalla ka mbetur i pazbuluar. Kanë mbetur edhe grupe të pazbuluara, sepse ne bënim ç’është e mundur të ruanim konspiracionin. I tillë ka qenë edhe ai i Jusufit. Jusufin e kam njohur, Bardhin e kam njohur, ndërsa Kadri Zekën jo.” (Apostol Duka, Vrasje në Shtutgart, Tiranë 2008, f. 150-156)
Zeqir Gërvalla: “Andaj, para ZOTIT e Popullit: turp mbi TURP ëSHtë për çdo njeri
Që i thotë Veti njeri, madje… atdhetar-veprimtar-luftëtetar- patriot…
E të MOS e Flas për SHokë e SHoqe IDEALI të VËRTETËN që mirë e di…(!)…
Po të hesht(Ë)! Apo, me vet(ë)dije të bëhet mohues…O, hejjj…Ruana, ZOT!”
(Rëndë do t’i MALLKOJË… Edhe Ky: 100-VJETOR(Ë) I FillimPAVARËSISË…!, www.albaniapress.com, 27 nëntor, 2012)
10. KËRKONI FALJE ZOTIT, POPULLIT DHE ETNISË
Zeqir Gërvalla: “Andaj, këtë dhembje- pikëllimthellë të Kombit për këta Tre Yje e djeu në shpirt edhe Vetë Xhaxhi Enver Hoxha; dhe me propozimin tonë, të ne shokëve (në prapavijë, në veprim të pandalshëm për Ribashkim me SHQIPËRI), pra ky propozim na u tumir-pranua nga Qeveria e Shqipërisë dhe për familjen e vëllait Jusuf: për bashkëshorten Suzanën, të bijën Donikën dhe dy të bijtë Premtonin dhe Ergonin; me vetë urdhërin e Enver Hoxhës, qeveria shqiptare i tërhoqi nga Gjermania dhe i strehoi në Tiranë, me banesë jo larg Enverit, të respektuar prej Tij dhe Nexhmies e, shpeshherë të vizituar prej tyre si dhe nën kujdes dhe mbrojte të përhershme të Qeverisë shqiptare, duke i gëzuar të gjitha privigjet që i takojnë nga shteti një familjeje të një veprimtari patriot shqiptar, në këtë rast i Kosovës martire, siç ishte yni vëlla Jusuf GËRVALLA.” (NË BALLË I PUTHI KOSOVA… NËN DEGËT PLOTË QERSHI TË KUQE… (II), www.albaniapress.com, 15 nëntor, 2012)
“Agron Bajrami: Dy letra i ka dërguar në adresën e Enver Hoxhës dhe është refuzuar!
Donika Gërvalla: Në të dyja i është refuzuar kjo kërkesë.
Agron Bajrami: Si ndodhi pastaj e shkuat në Shqipëri?
Donika Gërvalla-Schwarz: Edhe mami kur kërkoi të shkonte në Shqipëri përmes ambasadës së Vjenës e refuzuan dy herë kërkesën. Është në Turqi ka qenë një ish-ambasador apo këshilltar i ambasadës, nuk e di saktësisht pozicionin e tij, Bujar Hoxha quhej ai. Kishte prejardhje nga Kosova, ai ndërhyri në Tiranë që thanë: okej le të vij familja Gërvalla.” (Intervistë dhënë Agron Bajramit në Koha-TV, 18 maj 2012,
www.youtube.com/watch?v=X8jq1QXTGIc, minuta 25-27)
Zeqir Gërvalla: “Andaj, para ZOTIT e Popullit: turp mbi TURP ëSHtë për çdo njeri
Që i thotë Veti njeri, madje… atdhetar-veprimtar-luftëtetar- patriot…
E të MOS e Flas për SHokë e SHoqe IDEALI të VËRTETËN që mirë e di…(!)…
Po të hesht(Ë)! Apo, me vet(ë)dije të bëhet mohues…O, hejjj…Ruana, ZOT!
Po…! Të tillët dhe të tillat…nëse s’pendohen me (Z)emër e SHpirt- përgjith(Ë)një
( …Po,duke thënë të Vërtetën… t’i kërkojnë: Falje ZOTIT, Popullit dhe ETNISË…):
Në të kundërtën… përveç MALLKIMIT: nga ZOTI NJË dhe NËNA SHQIPËRI, –
Rëndë do t’i MALLKOJË… Edhe Ky: 100-VJETOR(Ë) I FillimPAVARËSISË…!”
(Rëndë do t’i MALLKOJË… Edhe Ky: 100-VJETOR(Ë) I FillimPAVARËSISË…!, www.albaniapress.com, 27 nëntor, 2012)

Xhafer Durmishi, 8 Dhjetor 2012

================================

BALLAFAQIMET NË DISTANCË:

KELMENDI – SALIHU – NOVOSELLA, NË “TV-KLAN KOSOVA”

*   *   *

*   *   *

…………………………………………

Total
0
Shares
Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Për siguri, kërkohet përdorimi i shërbimit reCAPTCHA të Google, i cili i nënshtrohet Politikës së Privatësisë dhe Kushteve të Përdorimit të Google.

Unë pajtohem me këto kushte.

Postime të Lidhura