SHKRIMI
e hënë, 10 gusht 2020

BRAHIM (IBISH) AVDYLI: NËPËR RRJESHTA VJESHTE

Bern, 3 nëntor 2019:

NËPËR RRJESHTA VJESHTE


1.

Trokasin në sy

përballjet

e zhveshjes vjeshtake.


Çfarë të mledhë

në shportat e prishura

të ditëve,


nuk kam çka të marr

vetëm nëse i mbledhë

fletët e shkundura nga furtunat,


ndonjë petale lulesh

me lotin në pejza

e ka mbyllur jetën,


tani

nuk është koha

kur ia shpallnin botës

bukurinë!...


2.


Lugjeve të dhembjes

bredhë kot

me gjysëm shpirti

të zonuar


e nuk e di ku hargjohen

rrjeshtat e gjata

të kësaj stine,


pak nga pak

afrohet stina e bardhë

të zbresë

nga qiejt e mendimit


e ku të gjëj

ofshamën e kalbur

për kokrrat e njoma!...


3.


As pemën e mbushur

plot me fryte

të mburrjeve të mira

nuk e gjëj,


nuk e di

çka do t`ia pëshpërisin

njëra tjetrës me vaj

fletët e lëkundura nga erërat


në rremb

ende ka fletë të mbetura

nga çdo dhembje


vjeshta është

stinë e harlisur-


dhembja dhembjen e shkel!...


4.


Çka ishte

t`ua marr lakmi

para zverdhjes së gjollit

në gjethe


lisave të gjatë të maleve

përballë kryengritjeve

të Diellit të Këngëve,


tashmë

në shportën e viteve

nuk gjëj vargje të reja


e u desh ta mbush

një shportë të fryteve


e mos ta djegë zbrazëtia!...


5.


Ylberat e fjalëve

vijnë nga lart


e ne i hedhim

papriturazi

në koshat e plehrave.


Më ka mbetur

gjysma shportë e djegur

gjysma tjetër

e thatë,


pa kurrorë frytesh

varur nëpër degë

përpjekjesh!...


Çuditërisht,

bjen nga pak Diell

në mes të vargjeve!...


NGJYRAT E MENDIMIT


1.


Papritmas

i bie lisit të vërejtjeve tona

një dorë drite


derisa i shkundin fletët e mendimeve

në një çast të ikjes

nga bashkëkohësia.


2.


Lotë rrjedhin

nëpër rrugëtimet e zemrës


nuk e kuptoj pse më bëjnë aq të ligë

kur të tjerët

i vjerrin aureolat e rrejshme

përball meje


edhe pse Diellin e Alpet i kam në dorë

e copëtohem krejtesisht

për ta dëshmuar Drejtësinë!...


3.


I zhgënjyer

përplasem nëpër cepat e mjerimit


qenia më copëtohet

me ngjyra të thyera drite,


e poshtë është vërejtja e urtë

më lartë ngritet pabarazia


vazhdimisht i vendosë

një nga një parejtësitë...


Dikur,

ngriten përpjetë

ngjyrat e mendimit


për ta vendosur ku nevojitet

portokallin e kuqrremtë të dhembjes!...


4.


Më në fund

dhembja pëlset

kuq si gjaku në mjedis të ndjenjave


pingultas

duke ecur

nëpër rrugicën e dritës


e shpërdahet

në qindra ngjyra

vetmia e durimit


llogaritë e pritjes

duke i mbledhur

me shpirtin e bluar të dhuntisë!...


5.


Atëherë

vetmia bëhet kurorë pikëllimi-


kush lidhet me këngën e braktisur,


askush nuk tregohet

aq i prekur

me fjalët e pakuptuara-


është e kot të shtresojmë ngjyrat,


le të bjerret ngadalë

kupola e mendimeve


e të rreshë me to

gjethe të thara jete!...


PËRPLASJA NË DET


Po të mos kishte qenë

kjo stuhi e dalur bese

me vetëtima të kobeve

e stërkala të tmerrshme


nuk do të përplaseshim në det

me pamëshirën e dhembjes


se fundi i detit të fjalëve

do t`i ruante fshehtësitë

e nuk do të ngriste gjithë këtë llum

në krye të valëve

për të goditur pa mëshirë

brigjet e heshtura...


Athua fundi i botës përpëlaset

nën këtë tmerr qiejsh

që pëlset ndër vetëtima

e murmurima fjalësh-


të ligat i kemi shehur në det


e veç puhinë e lehtë

e kemi përcjellur në valë!


DHEMBJA E GJYKIMIT


1.


Në e kërkoftë dikush

fjalën e sertë

ballë për ballë

me të Drejtën


bluani

në mullirin e shpirtit

gufimet e gjakut


e me buzëqeshjen tuaj

vetëm kthene

fjalën e urtë!...


2.


Në i kërkoftë dikush

faktet e gjalla

ballë për ballë

me të Vërtetën


hapeni ju

arenën e ndjenjave

qe të marrë frymë


e kthene

me përkushtimin permanent

fjalën e sinqertë!...


3.


Në i kërkoftë dikush

ballë për ballë

mendimet e ndritshme

të Diellit


e secili që e quan

vetveten Njeri


hapeni zemrën tuaj

siç e thotë

qenia e gjallë


dhe lëshoni ngadalë

e bindshëm

dashurinë polivalente!...


4.


Në e kërkoftë dikush

ballë përballë

të Njohjes


secili që i thotë

vetvetes autor


peshoni fjalët tuaja

me peshoren e artit


e mendja e juaj

do ta prehë

lirshëm

aftësinë e gjykimit!...


5.


A do të quhen

proporcione të sakta

e shkëndijat e dritës


apo balafaqimet

më të përpikta

të qëndrimit tuaj


nuk e zë goja të thotë

por e përmbajnë

dhembjen e gjykimit!...


AMAZONAT E KËNGËS SONË


1.


Një enigmë e madhe

prapa kodrave qëndron


prore më shtyp

në zemrën e viteve,


më lë të pa të fjetur

e as të zgjaur

me mendimet e pa fjalë-


enigmë e pazgjidhur

si mjegull e paqartë!


2.


Për gabimet e vogla

të dy djemve të mëdhenj

qaj e kërkoj falje,


për gabimet njerëzore

në përgjithësi-


fati bëhet edhe pafat

pafati sillet me furtunë

futunat përfshijnë të pafajshëm


në vend të ligut shkon i miri

mezi mbetet ndonjë vend

për të Drejtën

e të Vërtetën...


Çudi,

a duhet që të jap jetën

për nipa e mbesa


e t`ua mbush kështu

duart e zbrazura të fëmijërisë!


3.


Ndonjëherë dëgjoj

zëra të tjerë nga historia


i ndjejë fëmijët

që flasin e buzëqeshin

shqip nga Dodona

e lozin me gëzime,


midis tyre

më duket Demetra

në atë ëndërr apo zhgjëndërr

me gasin e bukur,


grushtin e mbushur të kallinjëve

i mbanë në njërën dorë

e me tjetrën

draprin ma tregon


prandaj rrezet e dritës

i lëshohen pas koke


ndriçon prej andej

aureola e mbretërisë!


4.


Kudo i kam pranë vetës

amazonat e fuqishme të këngës

nuk e di a duhet të jenë

muza të vargjeve,


e ngrehin trupin e ngjeshur burrëror

sikur në antikë

e herë herë më ngjallen në Kosovë

apo në një kohë tjetër,


mendohem gjatë me dhembjet e mia

shqetësom e vuaj

në një enigmë,


a u kam hak amazonave të mia

edhe pse më mungojnë

për dhjetra vite-


pore ndër ëndërra

nuk më lënë të qetë!


5.


Një monedhë

e mbaj nëpër duar,


kur e kthej në anën tjetër

është gruaja-

zotneshë,


Galatea ishte nëna e jonë

e vargjeve të pa këputura,


ilirisht i kemi gëdhendur

duke shtuar

shpresën e ditës sonë,


me emrin e saj

jemi përkundur ndër valë

deri në Azinë e Vogël,


Babë, Polifem

pse nuk na e ke thënë

se në damarët tanë

e kemi

prej atëhere

gjakun e këngëve!


6.


Duke lundruar nëpër detra

i shikonim Yjet

për të na e dëshmuar

rrugën e kthimit


derisa i kërkonim

Lopët e Diellit

me vetëdijen e pështjelluar

të sirenave...


Kështu shpenzuam energjinë

duke i menduar Zotat

me një trup njeriu,


vetëm ata na e përtërinin

mbi valë fuqinë


e mbetëm Yllor!


7.


Duke e përfytyruar si njeri

do të kishte qeshur

me anomalitë tona

energjia kozmike,


Maria Magdalena

rri pranë Jezus Krishtit,


e në mes të tyre

qëndron hapësira “V”

si Viktoria,


nuk mund të jetë ndryshe

pos një Fitore

me vuajtjet e mëdha

për të fituar

origjinalitetin!...


8.


Ka ardhur koha

të gjendet e Vërteta,


në kokë e mbajnë fshehtësinë

të gjitha religjionet,


pas tyre qëndron

një femër-

herë Shiva e herë amazonë,


tjera herë kthehet

përsëri në Dodonë


i shpërlanë gurët e mykur të kalasë

e bëhet pëllumb i bardhë

për të mbjellur paqen

mbi njerëz,


Zoti i jonë qëndron

mbi Galaktika

ne jemi fluska të dhembjes së tij-


rrënjë e madhe

e përkujtimeve tona!...


9.


Rri në këmbë

para befasisë

papritmas bëhem fëmijë


e te kulla e plisit të hekurit

fërkemin e kalit

e kërkoj ndër ëndërrime.


Dy motrat e mija

të zemëruara tej mase

i bërtisnin shekujt në mua,


këkoja diçka

nëpër themelet e kullës

së mbushur me therra

nga e keqja,


e fjalën e nderit

të familjes e mbronin

me thuprat e ngjeshura

të fëmijërisë sime,


kishin frigë

nga orët e maleve


Zanat e Kullës së Diellit!


10.


Befas

nga të qarat e fëmijërisë

të etur për rrënjë

të kësaj kulle

e të këngës sime


doli nga therrat

Ora e Shenjtë

përtej realitetit të përceptimeve


vraponte drejtë mesh

mbi barin e gjatë

duke e thirrur në emër

motrën e madhe


që godiste

dhembjet mbi mua


e qante vetë!


11.


Askush nuk guxon

këtë djalë ta rrahë

ndonëse kërkon diçka

te Kulla e Plisit,


e poqese e thyeni

njëherë këtë Besë

për ditën e madhe

të Ilirisë


do të më keni mua

me goditjet magjike

mbi shpatullat e dhembjes


e kurrë nuk do të më shihni

nga vetja e juaj


pos vegimit të fjalës!


12.


Nga flokët e arta

drita shndërrohej në Diell


e prej andej

prore i kujtoj

Orët e Maleve tona.


Herë herë më lidhet

në mërgatë

me vajzën pllavushkë

që shkoi nga bota

pas dymbjetë viteve

duke u kacafytur

për mua

me prindët e vet,


e sa të tjera që kalirojnë

mbi erërat e qiellit


e nuk e di

nëse janë të parat

apo amazonat e këngës,


muzat e lirisë!


E ARTA VJESHTË


Vdekja

nuk është vjeshtë

me ngjyrat e arta

të hijes e të dritës,


ajo dridhet

në një gjeth të zverdhur

në vibrimet vjetore

shportave të dhembjes,


është mbledhja e artë

e të gjitha meditimeve

rezultatit të ndenjave


e grumbullimit të gjërave

apo e medimeve

deri në skajin e ngjyrave

nëpër furtunë erërash...


Kjo është vjeshta

e të korrurave tona

prej tri stinëve,


bjerret dikur ngadalë

nga të gjitha fjalët!


TË KORRAT E ARTIT


Disa pjeken përpara

disa pjeken pas kohe,


vjeshta e zgjatë dorën

të mbeldhë të korrat e saja

para dimrit...


Të gjitha krijimet

e artit të gjërë dhe lirikës

shprehin aureolat e bukurisë

në këtë stinë...


Pëpiqemi që ti mbledhim

tingujt e vegjël të melodisë

te bjeshkët e mendimeve,


e t`i masim përherë

me dridhjet e zemrës!...


Zemra e ndjenë

valën e gjërave

sytë e mbasin

dridhjen e territ e të dritës,


veshët i marrin

zërat e largët

para dhe pas kodrave të shiqimit,


gjithçka peshon

pastaj mendja jonë,


e shpirti është ndjenja më e lartë-

i ndjenë fjalët e pathëna

edhe të thëna...


janë të korrat e artit

të korrat e fatit!...


kthehu

SHKRIMET E FUNDIT

FOTOLAJM

Adem Jashari 1955 - 1998

FOTODËSHMI

 • Deshmoret e Kombit
 • Xhemajli Berisha
 • Shaban, Adem e Hamëz Jashari
 • Mehë Uka
 • Tahir Sinani
 • Ridvan Qazimi - Komandant Lleshi
 • Xheladin Gashi - Plaku
 • Jashar Salihu
 • Xhemajl Fetahaj
 • Agim Ramadani
 • Indrit Cara - Kavaja
 • Mujë Krasniqi - Kapuçi
 • Abedin Rexha - Sandokani
 • Fehmi i Xheve Lladrovci
 • Remzi Ademaj, Xhevat e Seladin Berisha
 • Bekim Berisha - ABEja
 • Ilir Konushevci
 • Ismet Jashari - Kumanova
 • Luan Haradinaj
 • Adrian Krasniqi
 • Zahir Pajaziti, Edmond Hoxha dhe Hakif Zejnullahu
 • Bahri Fazliu dhe Agron Rrahmani
 • Adem Jashari
 • Ahmet Haxhiu
 • Fadil Vata
 • Ukshin Hoti
 • Afrim Zhitia dhe Fahri Fazliu
 • Rexhep Mala dhe Nuhi Berisha
 • Jusuf Gërvalla dhe Kadri Zeka
 • Naser Hajrizi
 • Adem Demaçi
 • Metush Krasniqi
 • Zekeria Rexha
 • Xheladin Hana
 • Musine Kokollari
 • Marije Shllaku
 • Gjon Serreçi
 • Qemal Stafa
 • Mulla Idriz Gjilani
 • Shaban Polluzha
 • Avni Rrustemi
 • Azem e Shote Galica
 • Asdreni
 • Migjeni
 • Ndre Mjeda
 • Shtjefën Gjeqovi
 • Faik Konica
 • Fan Noli
 • Gjergj Fishta
 • Bajram Curri
 • Isa Boletini
 • Idriz Seferi
 • Hasan Prishtina
 • Luigj Gurakuqi
 • Ismail Qemali
 • Dedë Gjo Luli
 • Çerqiz Topulli dhe Mihal Grameno
 • Mehmet Pashë Deralla
 • Vaso Pashë Shkodrani
 • Naum Veçilharxhi
 • Haxhi Zeka
 • Mic Sokoli
 • Naim Frashëri
 • Sami Frashëri
 • Sylejman Vokshi
 • Ymer Prizreni
 • Ali Pashë Gucia
 • Abdyl Frashëri
 • Jeronim De Rada
 • Marko Boçari
 • Bubulina
 • Pjetër Bogdani
 • Lekë Dukagjini
 • Gj.K.Skënderbeu
 • Teuta
 • Kostandini i Madh
 • Leka i Madh
 • Iliria

VIDEO

Fazli Berisha - Pashtrik

Selver Mackaj 2

Copyright © 2006 - 2012 Portali Pashtriku.org - Të gjitha të drejtat e rezervuara.     Zhvilluar nga: AlbaProject Networks