ARGJIRA UKIMERI: LEGJENDAT DHE NDIKIMI I TYRE NË JETËN SOCIO-EKONOMIKE, RELIGJIOZE DHE GJEOGRAFIKE NË TROJET SHQIPTARE

Prizren, 16 prill 2021: Legjenda apo gojëdhëna është një tekst apo rrëfyes që tregohet në formë gojore nga populli. Zakonisht këto gojëdhëna, i kushtihen personave të caktuar, dukurive që kanë ndodhur në të kaluarën, apo ndodhin edhe në ditët e sotme. Të gjitha këto legjenda/gojëdhëna lënë gjurmë të pashlyera në jetën dhe shoqëritë njerëzore. Të gjitha tregimet, ndodhitë e personave të caktuar, apo edhe aftësitë e tyre që kanë, prezentohen si fuqi mbinatyrore. E tërë kjo tregon se si njerëzit e kanë ndier gjithmonë efektin e dukurive dhe njerëzvë çdo herë. Poashtu, vlen të përmendet që kemi dallime në mes të legjendës/gojëdhënës dhe tregimeve të tjera është ky: Legjenda nuk ka një kohë të zhvillimit të ngjarjes, një datë të caktuar se kur ka ndodhur një veprim i caktuar. Ndërsa një tregim mund të ketë një kohë të caktuar se kur ka ndodhur një veprim, apo kur është bërë ndonjë histori gjenerale. Sikur të gjithë popujt e vjetër që kanë legjenda/gojëdhëna popullore, edhe ne shqiptarët kemi një pasuri të madhe mbi legjendat popullore. Që nga fillimi i krijimit të kombit shqiptarë e deri në ditët sotme, egzistojnë me mijëra legjenda kushtuar personave që kanë jetuar dhe kanë lënë gjurmë në jetën tonë kulturore dhe popullore. Si ndër popujt më të vjetër në Ballkan, historisë sonë shumë shekullore (kulturore, socio-ekonomike dhe religjioze), edhe Legjendat/Gojëdhënat kanë lënë gjurmë të pashlyera në jetën tonë multikulturore.
1. UJËVARA E ULARICËS -GJAKOVË
Njëherë në një kohë, egzistonte një perandor i njohur në trojet tona. Ai kishte pasuri të madhe, fëmijë shumë, mbi të gjitha kishte dituri të madhe. Si një familje e madhe në numër, dhe fëmijë shumë, Perandori kishte dhe një vajzë që quhej Rica. Vajza e perandorit kishte një bukuri marramendëse. Rica rritej dhe edukohej në një frymë shumë pozitive familjare. Pranë shtëpisë së perandorit ishte një ujëvarë. Çdo ditë Rica, shkonte dhe lahej andej pari. Pothuajse të gjithë njerëzit që e shikonin, habiteshin nga bukuria dhe sjelljet e saj. Dhe çdo herë që shihnin vajzën lozonjare duke u larë në ujëvarë, thoshin: U LA RICA – U LA RICA. UJËVARA E ULARICËS, e mori emrin pikërisht nga Vajza e Perandorit – Rica. Ndërsa, sot kjo ujëvarë mori emrin MIRUSHA, tash e një kohë të gjatë dhe të panjohur.
2. KROI I SHPIRTËRAVE TË MIRË
Prizreni, që njihet ndër qytetet më të vjetra jo vetëm në Kosovë por edhe në rajon njihet edhe për stilin arkitektonik dhe rolin historik që ka. Përveç objekteve kulturore, Prizreni njihet edhe për krojet që u ndërtuan gjatë shekujve dhe gjatë sundimit të Perandorisë Osmane këtu. Në Prizren, aktualisht janë 25 kroje. Shumica prej tyre janë actual dhe në gjendje të rregullt. Ndërsa një pjesë e tyre janë shkatërruar për arsye të ndryshme. Ndër krojet më të famshme në Prizren është edhe KROI I SHPIRTËRAVE TË MIRË. Ky krua u ndërtua nga humanist, në shenjë të respektit për shpirtërat e njerëzve që kanë dhënë kontributin e tyre për çështjen kombëtare apo edhe për çështje të tjera. Sipas gojëdhënave nuk dihet saktë se nga kush u ndërtua ky krua. Por në bazë të dorëshkrimeve dhe gojëdhënave të ndryshme, mendoehet se ndërtuesit e këtij kroi kanë lënë amanet që burimet e këtyre kojeve mos të shterojë asnjiherë. Haxhi Ymer Efendiu njëri nga pasardhësit e këtyre krojeve, kishte lënë amanet fqinjëve të tij, që në emër të tij të ngrihet një krua i ujit të mirë. Mendohet që vet Haxhi Ymeri nuk kishte fëmijë. Por me ndërtimin e këtij Kroi, do të kishin mundësi të përdornin të gjithë qytetarët. Sipas disa hulumtimeve dhe historisë gojore, uji i këtij Kroi kishte veti shëruese, dhe si i tillë përdorej nga të gjithë.
3. LEGJENDA E LIQENIT TË OHRIT
Vjetërsia e këtij Liqeni është milionëshe. I krijuar nga shembjet e tokës, ky liqe është i shtrirë në dy shtete. Këtë më së miri e vërtetojnë edhe aktivitetet dhe lëvizjet tektonike, si dhe mali prej 100m lartësi, nën nivelin e këtij liqeni. I mbushur plotë me bukuri dhe legjenda, Liqeni i Ohrit mbetet ndër atraksionet më të mira në vend. Një legjendë mbi këtë Liqen thotë kështu: Kur Zoti krijoi Liqenin e Ohrit tha: Kam krijuar Liqenin më të bukur në planet. Mirëpo, njerëzit këtu janë shumë mëkatar. Si pasojë e mëkatit, do ta krijojë edhe një përbindësh. Dhe Zoti, ashtu bëri. Askush nga njerëzit nuk e dinte se çfarë përbindëshi do të krijonte Zoti. Prandaj të gjithë kishin frikë që të jetonin pranë këtij Liqeni. Një ditë prej ditësh një djalë i kësaj ane i quajtur Strugë, vendosi që të shkonte tek liqeni. U zhytë në ujë që të ballafaqohej me përbindëshin. Aty filloi një luftë vërtetë e ashpër – deri në vdekje. Kështu përbindëshi, e fitoi betejën, dhe e përbiu të riun. Pas kësaj situate, banorët e kësaj zone, vendosën që ta sfidojnë përbindëshin. Banorët e gjetën guximin që në brigjet e këtij Liqeni të ndërtojnë një fshat – ku në nderë të vdekjes së të riut, ia vendosën emrin Strugë. Poashtu, një legjendë tjetër për Liqenin e Ohrit tregohet për varrosjen e një qyteti afër këtij liqeni, ku banonin fisi ilir Enkelejdët. Legjenda tregon që një tërmet i fuqishëm që ishte shkaktuar në atë kohë, rrënoi tërë qytetin, dhe e zhyti nën ujë. Rrënojat e tij gjinden nën Liqenin e Ohrit. Andaj, përveç vlerave historike, kulturore dhe fetare, ky Liqen në vete përmbanë edhe një histori mitologjike dhe legjendare në vete. Me bukuritë natyrore që ka, dhe pozitën shumë të volitshme gjeo-politike, është kthyer në një vend i një rëndësie të veçantë të turizmit dhe kulturës në vend.
4. RRAPI I MARASHIT
Në lagjen Marash Mëhalla, gjindet Rrapi i Marashit, gjegjësisht në bregun e majtë të Lumbardhit të Prizrenit. Rrapi i Marashit, është pjesë përbërëse e Kompleksit Marash në Prizren. Shumë vite përpara në këtë lagje, ishte një Teqe. Ndërsa sot, në ëtë pjesë të Kompleksit është trungu i Rrapit, që shfrytëzohet si vendpushim dhe freskim për të gjithë qytetarët. Edhe për Rrapin e Marashit egzistojnë legjenda të ndryshme. Një legjendë e tillë tregon kështu: Ky Rrap, ka karakter historik, kulturor dhe fetar. Shumë gjëra të rëndësishme kanë ndodhur ndër vite këtu. Ky rrap, është mbjellur për herë të parë nga një klerik fetar bektashi Sylejman Axhiz Baba, para 500 viteve. Legjenda tregon poashtu që egziston një vrime e zezë në majë të lisit. Aty as nuk bie drita as nuk bie diell, as gjethet nuk dalin. Sipas legjendës, kjo është çshtje hyjnore. Rrapi i Marashit arrin deri në 20,90 m, ndërsa diametri i kurorës është 12 m. Rrethi i trungut të rrapit është në bazë është prej 3 m. Fletët janë të gjata 13 – 14 cm. Lartësia mbidetare arrin deri në 417 m. Që nga viti 1959, Rrapi i Marashit, është nën mbrojtjen e ligjore të shtetit. Krahas rëndësisë gjeografike, ekonomike dhe të turizmit, në kompleksin e Marash Mëhallës, gjindet dhe Teqja e Tarikatit Saadi. Veçantia e këtij objekti fetar është kjo: Tash e 500 vite, TEQJA SAADI udhëhiqet nga familja SHEHU (brez pas brezi), që nga themelimi i saj nga Shejh Sylejman Axhiz Baba.
5. LEGJENDA E VAJZËS SË MALIT – ELBASAN
Në verilindje të qytetit të Elbasanit, është një majë mali që quhet MALI I VASHËS. Vlen të përmendet që është shumë ë vështirë të caktohet/ndahet një kufi në mes të së vërtetës dhe realitetit. Aq më shumë, kur kalohet një periudhë shumë shekullore. Në lidhje me këtë legjendë egzistojnë shumë mendime: – Disa fshatarë mendojnë kështu: Dy të rinjë ishin të dashuruar shumë. Mirëpo kjo dashuri sikur e pengonte kurorëzimin e tyre. Kjo ndodhi për një arsye: Djali ishte i varfër, i vobekët, ndërsa vajza ishte mjaftë e pasur dhe nga një familje fisnike. Si pasojë e kësaj pune, të dy të rinjtë i vuanin pasojat e të tjerëve në heshtje. Për të iu ndalur në ndihmë të rinjëve, Pleqësia e Fshatit mendoi që të u del në ndihmë këtyre të rinjëve. E gjithë kjo ndihmë i bie mbi supet e të riut, gjë që mendohej se kishte hyrë në moshën e burrërisë. Si kusht për kurorëzimin e dashurisë, udhëheqësia e fshtatit mori vendim, që djali të mbarte në krahë të dashurën e tij, deri në majë të malit, pa kurrfarë ndalese. Në këto raste, djaloshi sikur fluturonte nga gëzimi për vajzën e ëndërrave të tij. Djaloshi e pranoi kërkesën, dhe deklaroi që ishte i gatshëm të sakrifikonte për çdo gjë. E gjithë fshati doli për ta shikuar zbatimin e kushtit, nëmënyrë që të caktohej edhe dita e dasmës së tyre. Mirëpo, kjo sakrificë nuk zgjati shumë. E gjithë kjo situatë, shihej me shqetësim nga pleqësia e fshatit. Për shkak se djalin filloi të linte forca, mirëpo brohoritjet ishin: Edhe pak edhe pak vazhdo, sepse ia arrite. Pasi arriti në cakun e duhur, zemra e djalit filloi së rrahuri. Ai vdiq, nga lodhja e madhe që kishte mbartur të dashurën e tij. Ndërsa vajza për ti qëndruar besnike dashurisë së saj, nuk pranoi asnjëhere tjetër fat. Përveç një vdekjeje të lumtur që e përjetoi. Kështu që vajza, u hodhë nga një greminë prej 700m. pavarësisht që kjo dashuri nuk u realizuar asnjëherë, mbetet si kujtimi më i bukur i një dashurie të pastër si Loti. Ndërsa, për këtë legjendë janë thurrur këngë të ndryshme. Ndër to është edhe kënga “Mali i Vashës”, nga Isuf Myzyri.
6. SHËN PARASKEVA EPIVATSKA
Shën Paraskeva Epivatska jetoi në periudhën mes shekujve X-XI. Si ditëfesta e saj është data 14 tetor. Poashtu, atë ditë është edhe festa popullore Petkovden. Sipas gojëdhënave dhe jetëshkrimeve të klerikut mesjetar bullgar Shën Patriku, Shën Paraskeva është me prejardhje nga Epivati. Ndërsa prindërit e saj kanë qenë bullgarë. Nga viti 1238, nën pushtimin e Perandorisë Osmane 1396, të gjitha lipsanet e Paraskevës, kanë qenë të ruajtura në Kishën Shën Petka Tërnovska, në kryeqytetin e vjetër Veliko Tërnovo. Me shekuj të tërë, që nga viti 1641, të gjitha lipsanet e saj ajnë vendosur në katedralen në Jash – Rumani Veriore. Që nga ajo kohë, kjo katedrale tërheq mijëra pelegrin për rite fetare. Shën Paraskeva (Petka Bëllgarska) është një ndër shenjtoret më të dashura dhe të nderuara mes ortodoksëve në vendin tone dhe në mbarë botën. Kësaj të shejnte i janë kushtuar Kisha dhe këngë të ndryshme fetare. Legjendat tregojnë se Shën Paraskeva Epivatska, njihej për vetitë e saj shëruese, të cilat kanë krijuar Çudira të ndryshme, dhe ka ndihmuar në mbrojtjen e grave dhe të femrave, si dhe ka ndikuar në mbrojtjen e shtëpive.
7. KROI I MBRETIT
Është krua shumë vjeçarë. Legjenda mbi këtë krua, tregohet kështu: Një mbret kishte ndaluar që të pushonte në vendin që tani njihet me emrin KROI I MBRETIT. Me vete e kishte edhe kalin e tij. Tregohet që kafsha kishte gurin ku ishte ulur të pushonte, dhe nga aty filloi të dalë – rrjedhë ujë. Ky krua gjnden në magjistralen Prishtinë – Pejë, gjegjësisht në fshatin Korroticë – Komuna Drenas.
8. VRIMA E NUSES
Një histori jo shumë e zakonshme ka ndodhur në kohërat e lashta. E tërë situata kishte të bënte me ndërtimin e Urës së Tornos, në krahinën e Vracës në veriperëndim të Bullgarisë. Legjenda tregohet kështu: Një ekzekutues i ri me emrin THOMO, kishte shkuar për të parë vajzat që ishin duke vallëzuar në një fshat Krivodoll. Mirëpo, në këtë gjendje djaloshi THOMO, nuk arriti ta frenojë veten, kështu mendoi dhe filloi vetë të ekzekutoi vallen he muzikën. Të gjithë që ishin present aty, mbeten të habitur dhe mahnitur me meloditë e tij të çuditshme që bënte ai. Ndërsa njëra nga vajzat aq shumë e pëlqeu djaloshin Thomo, vendosi që buqetën e luleve të ia dhuroi atij. Reagimi i tij ishte pozitiv. E pranoi tufën e luleve dhe i pëlqeu shumë. Kjo ndodhi për një arsye: Vajza të ikë me djaloshin dhe të martoheshin fshehurazi. Martesa e fshehtë do të bëhej me një qëllim dhe arsye të caktuar: I ati i vajzës nuk do të martonte kurrë atë (vajzën, pasi ishin familje e pasur dhe fisnike), me djalin muzicient dhe të varfëri. Pasi përfundoi e gjitha, dy të dashuruarit u larguan nga fshati. Me të dëgjuar këtë, babai i vajzës drgoi njerëz për ti përcjellë të rinjtë nga pas. Të rinjtë kishin arritur deri tek një lumë, të cilin as nuk mund të kalonin as të kapërceni. Atëherë djaloshi THOMO, filloi të thurrë një shelgje bregore. Arriti ta bënte edhe një urë deri në bregun tjetër. Së pari djaloshi kaloi vetëm që të provojë nëse ura ëshëtë e sigurtë dhe rezistente. Mirëpo në këtë kohë, babai i nuses dhe njerëzit e tij, arritën që ta marrin vajzën e tyre me vete. Poashtu, në këtë vend njerëzit në vend të urës së drurit kanë ndërtuar një urë prej guri. Dhe kështu, pasi e ndërtuan urën e pagëzuan me emrin e ekzekutuesit “URA E SHËN THOMOS”.
9. KROI I GOROZHUPIT
Njihet edhe si KROI I VAJTIMIT. Ky emërtim u bë për shkak se kishte ndarë dhe më pas bashkoi banorët në Malësinë e HASIT. Ka një lartësi prej 376 m lartësi në nivelin e detit, poashtu ka një lartësi mbi 100 m mbi shtratin e lumit DRINI I BARDHË. Ndërsa që nga viti 1958, Kroi i Gorozhupit është rregulluar nga vetë banorët e HASIT.
10. KRUSHQIT DHE NUSET E SHPËTUARA
Një legjendë, në një fshat afër Therandës (ish Suhareka), tregohet kështu: Në atë kohë në këtë vend, u zhvilluan dy dasma. Tradita jonë ishte që nusja të merrej me krushqi. Por qëlloi të bëheshin dy dasma në një ditë. Krushqit e të dy dasmave arritën në qendër të fshatit në të njëjtën kohë. Pas shumë bisedash dhe reagimesh nga të dy palët, u përdorën edhe armët. Pothuajse, u vranë të gjithë dasmorët. Vetëm nuset shpëtuan. Sipas legjendës, nuset ishin të hipura mbi kuajë, dhe nga momenti kur u përdorën armët dhe kafshët u trembën dhe u larguan së bashku me nuset e reja.
ARGJIRA (ARI) UKIMERI – MA.SC PEDAGOGE
PRILL 2021, PRIZREN

Total
0
Shares
161 comments
 1. Создание веб сайта – это очень
  важный процесс для любого бизнеса.
  Сайт является лицом компании и помогает привлекать новых клиентов.
  Сайт может содержать информацию о компании, ее услугах и продуктах.
  На нем также могут быть указаны контактные данные
  сотрудников.
  Создание сайта начинается с разработки дизайна.
  Дизайн должен быть привлекательным и удобным для пользователей.
  Затем создается структура сайта.
  На этом этапе определяется количество
  страниц на сайте и их расположение.
  Затем происходит программирование сайта.

  Программист пишет код для функционирования сайта.
  Затем сайт тестируется и отлаживается.

  Важно выбрать надежного хостинг-провайдера для размещения сайта.
  Хостинг-провайдер должен обеспечивать высокую
  скорость загрузки сайта и надежное хранение данных.
  Также необходимо выбрать доменное имя для
  сайта. Доменное имя должно быть легко запоминающимся
  и отражать тематику сайта.
  После того, как сайт создан, его необходимо продвигать.
  Для этого используются различные методы, в том числе SEO, контекстная реклама, социальные сети и другие.
  Продвижение сайта позволяет привлечь больше посетителей и увеличить продажи товаров или услуг компании.

  В заключение, продвижение – это сложный
  и трудоемкий процесс, требующий профессионального
  подхода и знаний в области веб-разработки.

  Однако, благодаря современным технологиям и
  инструментам, даже небольшие компании и индивидуальные предприниматели могут создать качественный и функциональный сайт, который станет визитной карточкой их бизнеса и поможет достичь успеха на рынке.

 2. بازاریابی عصبی یا neuromarketing، هر آن چه لازم است در رابطه با این مدل بازاریابی بدانی اثر خاص: راه اندازی یک کسب و کار آنلاین موفقبازاریابی عصبی یا neuromarketing،
  چیست؟

  بازاریابی عصبی یا Neurological marketing هنوز به‌عنوان حوزه‌ای‌ نوپا در
  نظر گرفته می‌شود. بخشی از این موضوع به این دلیل است که این فناوری گران بوده و
  هنوز در حال توسعه است. همان‌طور که فناوری بازاریابی عصبی پیشرفت می‌کند و
  در دسترس‌تر می‌شود، شرکت‌های بیشتری از روش‌های بازاریابی عصبی استفاده می‌کنند.

  علاوه بر هدایت فعالیت مغز به طرف وضعیتهای
  کاملاً اختصاصی نظیر بتا ( تمرکز و ادراک ) و
  آلفا ( ریلکسیشن و تجسم ) تتا (
  مدیتیشین ، یاد گیری و حافظه ) و دلتا
  ( خواب و شفا ) . آهنگ ریتمیک فرکانسهای تداخل دو گوشی باعث ایجاد تعادل در نیمکره های راست و
  چپ مغز شده و وضعیت جالب توجهی به نام هماهنگی نیمکره ها می شود.
  معلوم شده است که پدیده
  مذکور توأم با افزایش خلاقیت، سرخوشی، افزایش تمرکز،
  آرامش عمیق و افزایش تواناییهای
  یادگیری می باشد. با تکنیکهای پیچیده ای فرکانسهای
  تداخل دو گوشی به صورت چند لایه
  در کنار یکدیگر قرار می گیرند.

 3. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our
  community. Your website provided us with useful info to work on. You’ve
  performed an impressive activity and our whole group will likely be grateful to
  you.

 4. yyou aare inn pߋint off fact a god webmaster.
  Thhe ѕie loading seed iis incredible. Ιt sor oof feels
  һat yoou aare doimg aany disstinctive trick.

  Ϝurthermore, Thee contents aare masterwork. ʏoս’ᴠe perforned a wonserful activiy oon tһus matter!

  my webb sijte – 1 (Francine)

 5. Great blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?

  I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you advise starting with a free platform like WordPress or go
  for a paid option? There are so many choices
  out there that I’m totally overwhelmed .. Any suggestions?
  Cheers!

 6. Оплата штрафа ГИБДД со скидкой 50%: как
  не пропустить срок
  С января 2016 года штрафы ГИБДД можно оплатить с
  50-процентной скидкой. В
  этом документе вы узнаете, сколько дней на это отводится, на
  какие штрафы распространяется скидка, где
  и как можно оплатить долг со скидкой,
  расскажем в материале.
  Штрафы, которые можно оплатить со скидкой
  За некоторыми исключениями вы можете оплатить большинство штрафов ГИБДД со
  скидкой 50 %. Однако вы должны заплатить полную сумму в следующих случаях:

  – повторно управлял незарегистрированным авто;
  – превышаете скорость более чем на 40 км/ч и более;
  – повторно проехал на запрещающий сигнал светофора или регулировщика;
  – повторно выехал на встречку или встречные пути
  трамваев;
  – повторно ехал по встречке на односторонней дороге;
  – управлял машиной нетрезвым или передал управление нетрезвому лицу;
  – нарушил ПДД, в результате чего потерпевший получил
  легкий или средний вред здоровью;
  – не оплатил парковку;
  – пересек железнодорожные пути вне
  переезда;
  – выехал на железнодорожный переезд на
  красный свет, перед закрытым или при закрывающемся шлагбауме или приближающемся поезде.

  При остальных нарушениях скидка на штрафы ПДД действует.

  Срок оплаты штрафа со скидкой
  Скидка на штрафы ГИБДД действует в течение 20 дней с момента
  вынесения постановления.

  Максимум можно оплатить до полуночи 20-го дня, после чего придется гасить долг полностью.

  Если уведомление задержалось,
  потерялось на почте, ушло не на тот адрес либо водитель получил письмо позже, так как
  был в командировке, отпуске или больнице, можно восстановить истекший срок оплаты штрафа со скидкой.
  Для этого нужно составить ходатайство в
  произвольной форме и направить
  в ГИБДД, из которого пришло постановление.

  В заявлении необходимо привести доводы, по которым хотите восстановить срок уплаты
  штрафа ГИБДД со скидкой 50%.
  В качестве доказательств приложите подтверждающие документы:
  справку из больницы, билеты, выписку из почтового реестра
  и т. п.
  Если причина уважительная и документы это подтвердят, срок оплаты штрафа ГИБДД со скидкой
  50% восстановят. Если доводы и подтверждающие документы неубедительны, в восстановлении откажут.

 7. You actually make it seem so easy along with your presentation but
  I to find this topic to be actually something which I believe I’d by no means understand.
  It kind of feels too complex and extremely extensive for me.
  I’m taking a look forward for your subsequent put up, I’ll try
  to get the hold of it!

 8. Unquestionably consider that that you said. Your favourite justification seemed to be at the web the easiest thing to take into accout of.

  I say to you, I certainly get annoyed even as other folks
  consider worries that they plainly don’t know
  about. You controlled to hit the nail upon the highest and outlined out the entire
  thing with no need side-effects , people could take a signal.
  Will likely be again to get more. Thank you

 9. Hello, Neat post. There is an issue along with your site in internet
  explorer, could test this? IE nonetheless is the marketplace chief and a huge part of folks will
  omit your wonderful writing due to this problem.

 10. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article.
  I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post.
  I’ll certainly return.

 11. Revolutionizing Workspaces in Colts Neck: Serotonin Centers Leads the
  Way

  Situated in the heart of Colts Neck, Serotonin Centers stands as the
  go-to destination for innovative office furniture solutions.
  The neighborhoods of 5 Point Park and Beacon Hill
  are among the many communities benefiting from the company’s commitment to
  providing top-notch office cubicles, desks, chairs, and tables.

  Colts Neck, founded in 1847, is a quaint city with a population of
  3,003 residents spread across 3,523 households. Despite its small size,
  Colts Neck has a rich history and a thriving community spirit.
  The city is strategically connected by Route 34, a major highway that facilitates easy access for residents and businesses alike.

  In a city where every household counts, Serotonin Centers addresses the diverse needs of Colts Neck
  by offering budget-friendly repairs for office furniture.
  The city experiences a range of temperatures, and businesses can trust Serotonin Centers to provide durable solutions that withstand
  the elements.

  Colts Neck boasts a variety of points of interest, from the historical
  Allgor-Barkalow Homestead Museum to the recreational Bucks
  Mill Recreation Area. Each location contributes to the vibrant tapestry of Colts Neck, and Serotonin Centers
  draws inspiration from this diversity to create office spaces that are equally dynamic and functional.

  Selecting Serotonin Centers in Colts Neck is not just a practical choice;
  it’s an investment in quality, durability, and style. The company’s
  commitment to delivering personalized office solutions makes
  it the ideal partner for businesses looking to enhance their work environments
  and boost productivity.

  “Serotonin Centers: Elevating Office Spaces in Winter Park, FL

  In the vibrant city of Winter Park, Serotonin Centers stands out as
  a beacon for businesses seeking cutting-edge office furniture solutions.
  Serving neighborhoods like Audubon Park and Azalea Park, the company has become synonymous with high-quality office cubicles, desks, chairs, and tables.

  Winter Park, founded in 1887, boasts a population of
  29,131 residents residing in 12,612 households. As a city with a
  rich history, Winter Park has evolved into a cultural hub.
  The bustling I-4 highway connects the city, ensuring accessibility for both residents and
  businesses.

  Repairs for office furniture in Winter Park are made affordable
  by Serotonin Centers, catering to the needs of
  businesses in a city where temperatures vary. The company’s commitment to providing durable solutions aligns with
  the climate challenges of the region.

  Winter Park offers an array of points of interest, from the artistic Casa Feliz
  Historic Home Museum to the scenic Central Park. Serotonin Centers draws inspiration from these local gems,
  infusing creativity and functionality into their office furniture solutions.

  Choosing Serotonin Centers in Winter Park is not just
  a practical decision; it’s an investment in a workspace that
  reflects the city’s dynamic spirit. The company’s personalized
  approach to office solutions makes it the preferred partner
  for businesses aiming to create environments that inspire and
  elevate productivity.

  “Serotonin Centers: Crafting Office Excellence in Colts
  Neck, NJ

  In the picturesque city of Colts Neck, Serotonin Centers is revolutionizing office spaces
  with its top-notch furniture solutions. Serving neighborhoods
  like Beacon Hill and Belford, the company is
  the go-to choice for businesses seeking high-quality office cubicles,
  desks, chairs, and tables.

  Colts Neck, founded in 1847, exudes a small-town charm with a population of 3,003 residents in 3,523 households.
  This quaint city, intersected by Route 34, offers a
  serene setting for businesses to thrive. Serotonin Centers takes pride in being an integral part of this
  close-knit community.

  Repairs for office furniture in Colts Neck are made hassle-free by Serotonin Centers, catering
  to the needs of businesses in a city that values simplicity and efficiency.
  The company’s commitment to durability aligns with the character of Colts Neck,
  where the pace of life is relaxed.

  Colts Neck boasts numerous points of interest,
  including the historic Allgor-Barkalow Homestead Museum and the enchanting Colts Neck
  Stillhouse. Serotonin Centers draws inspiration from these local treasures, infusing elegance and functionality into their office furniture solutions.

  Choosing Serotonin Centers in Colts Neck is a strategic
  decision, reflecting a commitment to quality and craftsmanship.

  The company’s tailored approach to office solutions makes it the preferred
  partner for businesses looking to create workspaces that mirror the city’s unique character and foster productivity.


  “Serotonin Centers: Elevating Winter Park, FL Workspaces

  In the heart of Winter Park, Serotonin Centers stands as the
  epitome of excellence in office furniture. Serving vibrant neighborhoods like Audubon Park and Baldwin Park,
  the company understands the diverse needs of businesses in this thriving community.

  Winter Park, founded in 1887, is a city of 29,131 residents residing in 12,612 households.
  The city’s charm lies in its rich history and cultural attractions.
  Serotonin Centers has become an integral part of Winter Park’s business landscape, offering top-notch office cubicles, desks, chairs, and tables.

  Located along the bustling I-4, Winter Park provides a strategic location for businesses to
  flourish. Serotonin Centers aligns seamlessly with the city’s commitment to innovation, providing repairs that ensure the longevity of office furniture in this dynamic environment.

  Winter Park boasts a plethora of points of interest, from the historic Albin Polasek Museum to the
  tranquil Dinky Dock Park. Serotonin Centers draws inspiration from Winter Park’s cultural diversity,
  infusing creativity and functionality into their office furniture solutions.

  Choosing Serotonin Centers in Winter Park is a decision that resonates with businesses seeking a perfect
  blend of aesthetics and functionality. The company’s dedication to crafting personalized workspaces reflects the spirit of
  Winter Park, making it the preferred choice for businesses looking to thrive in this culturally rich community.


  “Serotonin Centers in Colts Neck, NJ: Crafting Exceptional Work Environments

  Nestled in the charming city of Colts Neck, Serotonin Centers has become synonymous with excellence in office furniture.
  Serving neighborhoods like Beacon Hill and Belford, the company caters to the
  unique demands of Colts Neck’s diverse business landscape.

  Colts Neck, established in 1847, is a close-knit community with a
  population of 3,003 residing in 3,523 households. Despite its modest size,
  Colts Neck is a city with a rich history and a commitment to community values.
  Serotonin Centers, strategically located along Route 34, aligns perfectly with
  the city’s ethos.

  Known for its lush landscapes and historic sites, Colts Neck provides a serene backdrop for businesses to thrive.
  Serotonin Centers ensures the longevity of office furniture by offering repairs that cater to the specific needs of Colts
  Neck businesses.

  Colts Neck’s points of interest, from the historic Allgor-Barkalow Homestead Museum to the recreational haven of Bucks Mill Recreation Area, inspire Serotonin Centers in its mission to create innovative and functional office spaces.

  Choosing Serotonin Centers in Colts Neck is a testament to a commitment to quality and craftsmanship.
  The company’s dedication to crafting personalized workspaces reflects the spirit of Colts Neck, making it the preferred choice for businesses looking to create an exceptional work environment
  in this close-knit community.

 12. ایمن گستر صنعت پالیده تعمیرات جک پارکینگ و کرکره برقی

  معمولاً هزینه تعمیر جک ریلی اتوماتیک کشویی شامل اقلام مصرفی و قطعات مصرفی و هزینه باز و بست جک ریلی
  اتوماتیک و اجرت تعمیر و همچنین
  ایاب ذهاب می‌باشد. جکهای پارکینگی دو لنگه یا مکانیکی هستند
  و یا هیدرولیکی که هر کدومشون بعد
  از مدتی نیاز به سرویس دارن و یا ممکنه به دنبال تعمیر جک
  پارکینگی باشید. یکی از از خدمات و فعالیت های مهم لاوان کنترل نجفی
  تعمیرات و سرویس جک پارکینک و تعمیر جک
  درب اتوماتیک میباشد. تعمیرکار موظف است تنظیمات را مجددا انجام داده
  و نحوه‌ی کار با جک را برای شما توضیح دهد.

  شمال تهران نیز به دلیل وجود ساختمان‌های لوکس و مجتمع‌های تجاری بزرگ، نیازهای خاص خود را در زمینه تعمیر جک پارکینگ دارد.
  تعمیرکاران این منطقه با بهره‌گیری از تکنولوژی‌های
  روز و تجهیزات پیشرفته، به بهترین نحو به نیازهای تعمیر درب اتوماتیک پارکینگ پاسخ می‌دهند.
  در صورت نیاز به تکنسین جهت جابجایی جک ریلی
  اتوماتیک کشویی و یا نصب جک ریلی اتوماتیک کشویی که برای مثال از قبل موجود بوده مجموعه دیجی دی اس
  سی امکان ارائه خدمات و نصب کرکره را دارا می‌باشد.

  پیش از سپردن پروژه‌ی تعمیر جک درب پارکینگ خود به
  یک شرکت یا فرد تعمیرکار، از نوع، مدت‌زمان و جزئیات ضمانت‌های ارائه‌شده از
  سوی او مطمئن شوید. تعمیرکار جک پارکینگ
  باید شما را از گارانتی قطعات مورداستفاده‌اش و شرکت‌های ارائه‌دهنده‌ی آن‌ها آگاه
  کند. علاوه‌بر‌این او باید بر روی خدمات
  تعمیرات خود نیز گارانتی ارائه دهد.

 13. Are you in need of a dependable solution to extend the life of your roof?
  Shingle Magic Roof Sealer is the answer. The exceptional product offers an unparalleled degree of
  care for your asphalt shingles, guaranteeing they stay in top condition.

  By choosing Shingle Magic Roof Sealer, you’re not just choosing any ordinary product.

  You’re investing in a high-end roof rejuvenation solution crafted
  to dramatically increase the life of your roof by up to
  30 years. It’s a smart choice for anyone looking to protect their investment.

  What makes Shingle Magic Roof Sealer? To begin with, its proprietary formula gets into the asphalt shingles, rejuvenating their
  initial condition and aesthetic. Additionally, it’s remarkably
  simple to use, demanding little work for maximum results.

  In addition to Shingle Magic Roof Sealer increase the life of your roof, but it delivers outstanding resistance to weather elements.
  From blistering sun, heavy rain, or winter conditions, the roof is shielded.

  Additionally, opting for Shingle Magic Roof Sealer indicates you’re choosing an environmentally friendly option. Its safe composition means reduced environmental impact, making it a thoughtful choice for the
  planet.

  In conclusion, Shingle Magic Roof Sealer is unparalleled as the ultimate roof rejuvenation solution. Not only does it prolong the life of your roof but also providing superior protection and
  an green option makes Shingle Magic as the ideal choice for those
  aiming to care for their property’s future.

  Moreover, an important feature of Shingle Magic Roof Sealer is its cost-effectiveness.
  In lieu of investing a fortune on frequent repairs or a full roof replacement, choosing Shingle Magic helps save you expenses in the long run. It’s a
  financially savvy choice that still delivers high-quality results.

  Moreover, the ease of application of Shingle Magic Roof Sealer is noteworthy.
  It doesn’t require specialized knowledge to apply it.
  If you enjoy DIY projects or choose for a professional to do the
  job, Shingle Magic guarantees a straightforward process with outstanding results.

  The product’s durability is another significant reason to
  choose it. When applied, it develops a shield that keeps the integrity of
  your shingles for many years. This means reduced worries about damage
  from the elements and more peace of mind about the condition of your roof.

  Regarding appearance, Shingle Magic Roof Sealer also excels.
  Besides protecting your roof but also improves its look.

  The shingles will appear newer, which adds to the curb appeal and
  worth to your property.

  Satisfaction with Shingle Magic Roof Sealer is another testament to its efficacy.
  Countless users have reported significant improvements in their roof’s condition after
  using the product. Feedback highlight its simplicity,
  longevity, and excellent protective qualities.

  To wrap it up, selecting Shingle Magic Roof Sealer represents selecting a trusted solution for roof rejuvenation. Its combination of sturdiness, beauty, cost-effectiveness,
  and user-friendliness renders it the perfect choice for those seeking to
  enhance the life and look of their roof. Act now to transform your roof with Shingle Magic Roof Sealer.

 14. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a colleague who was conducting
  a little homework on this. And he in fact bought me lunch because I stumbled upon it for him…

  lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!!

  But yeah, thanks for spending time to talk about this issue here on your internet site.

 15. Selecting the best Ooty hotels and Ooty restaurants will help
  to make your days better and more enjoyable. ” How about “the freedom to decide what
  to do with your time. Egyptian banquets were often the place were narcotic flowers were combined with wine to increase the euphoric experience.

 16. Noi della ditta Elettro Link realizziamo impianti per l’amplificazione del segnale di telefonia mobile destinati a migliorare la ricezione del segnale 4G LTE, 3G,2G, contrastando i problemi che possono influenzare la ricezione delle celle come la.

 17. It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time
  to be happy. I’ve read this post and if I could I want to suggest
  you some interesting things or suggestions. Perhaps you can write next
  articles referring to this article. I wish to read even more things about it!

 18. Dlaczego koniecznie kup obserwujących na Instagramie.

  Właściwie powody, które napędzają pragnienie nie tylko samodzielnego pozyskania dużej liczby subskrybentów, ale także kupowania obserwujących na żywo na Instagramie poniższe:
  First to szerszy zasięg wśród odbiorców, który
  przyciągnie jeszcze więcej osób. W końcu posiadanie imponującej liczby subskrybentów znacząco zwiększa zaufanie w oczach przypadkowych użytkowników.

  To także rodzaj firmy PR, której celem jest dotarcie na szczyt danej sieci społecznościowej.

  Naturalnie podążając za liczbą abonentów aktywność na Twoim koncie również znacząco wzrośnie.
  Poza tym, jeśli Twoje treści są interesujące dla odbiorców, polubienia i
  komentarze nie sprawią, że będziesz czekać.

  Oczywiście, bez władzy nie można się obejść. Kiedy już
  kupisz obserwujących na Instagramie, znacznej ich liczbie, sama popularność Twojej strony spowoduje szacunek w oczach Twoich bliskich i ogólnie Twojego
  otoczenia.
  Besides, sam będziesz jeszcze ciężej pracować nad
  swoim kontem. Przecież zawsze jest miło, kiedy ludziom
  podoba się to, co robisz i reagują na to.
  Przy dużej liczbie abonentów, bardzo duży procent należy zwrócić uwagę także na dochody,
  ponieważ przy dużej liczbie abonentów możliwe staje się zarabianie na reklamowaniu określonych produktów i usługi.
  Więc warto kupić promocja na Facebooku i insta
  na Instagramie za niską cenę i ostatecznie uzyskaj poważny zysk w przyszłości.

  Następnie, gdy uda ci się zdobyć obserwujących na Instagramie, Twoje konto
  automatycznie przyciągnie nowych.

 19. Do you have a spam problem on this website; I also
  am a blogger, and I was wondering your situation; we have
  developed some nice procedures and we are looking to
  trade strategies with others, please shoot me an e-mail if interested.

 20. Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts.
  Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 21. David Guetta on Facebook; David Guetta on Twitter;
  David Guetta on Sound – Cloud; David Guetta
  on You – Tube. Old folks take the liberty of doing things manually because man power is
  the only talent they have. To get the easy answer for your uninvited financial queries,
  this can be termed as a swift and hassle free loan assistance for every salary class individual.

 22. Please let me know if you’re looking for a author for your site.
  You have some really great posts and I think I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d really
  like to write some material for your blog in exchange for a link back
  to mine. Please send me an email if interested.
  Cheers!

 23. Link exchange is nothing else however it is simply placing the other person’s
  weblog link on your page at appropriate place and other person will also do same in favor of you.

 24. Do you desire to offer your roof a second
  chance? Shingle Magic Roof Sealer is your solution. This innovative product offers an unparalleled level of protection for your asphalt shingles, guaranteeing they last longer.

  By choosing Shingle Magic Roof Sealer, you’re not just choosing any
  ordinary product. You’re opting for a high-end roof rejuvenation solution crafted
  to greatly increase the life of your roof for many years to
  come. Choosing Shingle Magic is a savvy move for those aiming to safeguard their investment.

  What makes Shingle Magic Roof Sealer? For starters, its unique formula penetrates the asphalt shingles, rejuvenating their
  original durability and look. Additionally, it is incredibly straightforward to install, needing minimal
  work for top results.

  Not only does Shingle Magic Roof Sealer extend the life of your roof,
  but it provides exceptional protection against weather elements.

  Be it blistering sun, heavy rain, or snow and ice, the
  roof remains shielded.

  Additionally, choosing Shingle Magic Roof Sealer means you
  are opting for an eco-friendly option. Its safe composition guarantees minimal environmental impact, thus making it a
  thoughtful choice for your home.

  In conclusion, Shingle Magic Roof Sealer is unparalleled as the best roof rejuvenation solution. Its ability to prolong the life of your roof but also providing superior protection and being environmentally friendly option makes it
  as the smart choice for those aiming to maintain their property’s future.

  Furthermore, one of the key benefits of Shingle Magic Roof Sealer is its
  cost-effectiveness. Instead of pouring a fortune on constant repairs or a full roof replacement, using Shingle Magic saves you
  money in the long run. It’s an economical solution that offers top-notch
  results.

  Additionally, the user-friendly nature of Shingle Magic Roof Sealer stands out.
  It doesn’t require specialized knowledge to apply it.
  Whether you’re a DIY enthusiast or prefer for professional installation, Shingle Magic provides a smooth process
  with outstanding results.

  Shingle Magic’s durability is yet another significant reason to choose it.
  When applied, it creates a protective barrier
  that keeps the integrity of your shingles for years.

  It means reduced worries about environmental wear and tear
  and a more secure feeling about the health of your roof.

  When it comes to visual appeal, Shingle Magic Roof Sealer
  also stands out. Besides protecting your roof but also boosts its aesthetic.

  Your shingles will look refreshed, which adds curb appeal and
  market value to your property.

  Client satisfaction with Shingle Magic Roof Sealer is additional proof
  to its effectiveness. Many users have experienced remarkable improvements in their roof’s state after using
  the product. Feedback emphasize its user-friendliness, lasting effects, and excellent protective qualities.

  In conclusion, choosing Shingle Magic Roof Sealer means opting for a
  reliable solution for roof rejuvenation. Its combination of sturdiness, visual appeal, affordability, and ease of application makes it the perfect
  choice for anyone seeking to extend the life and look of their roof.

  Act now to transform your roof with Shingle Magic Roof Sealer.

 25. Do you want to offer your roof a second chance?
  Shingle Magic Roof Sealer is what you need. Our unique product delivers an unparalleled standard of maintenance for your asphalt shingles, guaranteeing they last longer.

  By choosing Shingle Magic Roof Sealer, you’re not
  just choosing any ordinary product. You’re selecting a high-end roof rejuvenation solution designed to significantly prolong the
  life of your roof by up to 30 years. Choosing Shingle Magic is a savvy move for anyone seeking to safeguard their investment.

  The reason to opt for Shingle Magic Roof Sealer?
  Firstly, its proprietary formula penetrates the asphalt shingles,
  reviving their original durability and aesthetic.

  Additionally, it’s extremely easy to apply, needing little work
  for top results.

  In addition to Shingle Magic Roof Sealer extend the life of your roof, but it delivers exceptional protection against weather elements.
  From intense UV rays, heavy rain, or snow and ice, it remains safeguarded.

  Moreover, opting for Shingle Magic Roof Sealer indicates you are selecting an green option. The safe formula
  means reduced environmental impact, making it a responsible
  choice for eco-conscious homeowners.

  In conclusion, Shingle Magic Roof Sealer
  is unparalleled as the premier roof rejuvenation solution.
  Its ability to increase the life of your roof but also offering exceptional protection and
  an eco-friendly option positions it as the smart choice for
  property owners aiming to care for their property’s future.

  Moreover, an important feature of Shingle Magic Roof Sealer is
  its economic efficiency. Rather than spending a fortune on regular repairs or a full roof replacement,
  choosing Shingle Magic saves you expenses in the long run. This makes it a budget-friendly option that still delivers high-quality results.

  Furthermore, the simplicity of its application of Shingle Magic Roof Sealer is noteworthy.
  It doesn’t require specialized knowledge to apply it.
  If you enjoy DIY projects or opt for professional installation, Shingle Magic guarantees a straightforward
  process with remarkable results.

  Shingle Magic’s longevity is yet another strong reason to choose it.
  Once applied, it forms a shield that keeps the integrity of your shingles for many years.

  It means fewer concerns about environmental wear and tear and a
  more secure feeling about the condition of your roof.

  In terms of aesthetic appeal, Shingle Magic Roof Sealer
  also excels. Besides protecting your roof but also boosts
  its look. Shingles will seem more vibrant, which adds curb appeal and value to your property.

  Satisfaction with Shingle Magic Roof Sealer is further evidence
  to its efficacy. Countless customers have reported notable improvements in their roof’s state after using the product.
  Testimonials highlight its ease of use, longevity, and excellent protection.

  To wrap it up, choosing Shingle Magic Roof Sealer is choosing a reliable solution for
  roof rejuvenation. Combining sturdiness, visual appeal, economic efficiency, and ease of application renders
  it the perfect choice for homeowners seeking
  to enhance the life and appearance of their roof.
  Don’t hesitate to revitalize your roof with Shingle Magic Roof Sealer.

 26. Definitely believe that which you said. Your favorite justification seemed to be
  on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they just don’t know
  about. You managed to hit the nail upon the top and defined
  out the whole thing without having side effect ,
  people could take a signal. Will probably be back
  to get more. Thanks

 27. Woah! I’m really digging the template/theme of this site.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that “perfect balance” between usability and visual appearance.
  I must say that you’ve done a fantastic job with this. In addition, the
  blog loads very fast for me on Chrome. Superb Blog!

 28. Greetings very remarkable website!! Chap .. Remarkable .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds additionally�I am glad to discover such a lot of constructive information here in the article, we want increase additional procedures on this regard, appreciate it for distribution.

  my web-site; http://contact-Usa.com/?pay_bill&website=D3.darkagewars.com%2Fforums%2Fmember.php%3Fu%3D163207&product=qlWebDS-Premium&pay_amt=27.95

 29. I have been browsing on-line greater than 3 hours as of late, but I by no means found any interesting article like yours. It is beautiful price enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made just right content as you did, the web will probably be much more useful than ever before.

  Visit my web blog: https://atg-consult.com/bitrix/redirect.php?event1=&event2=&event3=&goto=http://saubier.com/forum/member.php%3Fu=835068

 30. I have been browsing on-line more than 3 hours these days, yet I by no means discovered any attention-grabbing article like yours. It is lovely price sufficient for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the web will likely be much more useful than ever before.

  Feel free to visit my blog … http://securitieslawyers.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=htcclub.pl%2Fmember.php%2F240289-Veronalqb

 31. Hey there! Quick question that’s completely off topic.

  Do you know how to make your site mobile friendly? My website
  looks weird when viewing from my apple iphone. I’m trying to
  find a theme or plugin that might be able to correct this problem.
  If you have any recommendations, please share.

  Cheers!

 32. I just like the valuable information you provide
  in your articles. I’ll bookmark your weblog and
  test once more here frequently. I am reasonably sure I will be informed
  a lot of new stuff right here! Best of luck for the following!

 33. I was suggested this web site by way of my cousin. I’m now not positive whether this submit is written by
  him as no one else recognise such distinct approximately my
  problem. You’re wonderful! Thank you!

 34. Good day! I know this is kinda off topic however , I’d figured
  I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe
  guest writing a blog article or vice-versa?
  My blog discusses a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit from each other.
  If you might be interested feel free to shoot me an email.
  I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!

 35. Witam serdecznie społeczność forum i na początek chciałbym was zapytać o to jakie portale internetowe goszczą najczęściej w waszych przeglądarkach Jakie są wasze preferencje w tej kwestiii ?

  Ja np. odwiedzam agregator newsów z różnych portali którego jestem skromnym administratorem co go wyróżnia od innych witryn tego typu ? sami sprawdzcie i oceńcie 🙂

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Për siguri, kërkohet përdorimi i shërbimit reCAPTCHA të Google, i cili i nënshtrohet Politikës së Privatësisë dhe Kushteve të Përdorimit të Google.

Unë pajtohem me këto kushte.

Postime të Lidhura