HISTORIA E FAMILJES SË KLAUS SCHWAB, SHEFIT TË FORUMIT EKONOMIK BOTËROR (WEF)

HISTORIA E FAMILJES SË KLAUS SCHWAB, SHEFIT TË FORUMIT EKONOMIK BOTËROR (WEF)

Vlerat familjare të Klaus Schwab

Nga Johnny Vedmore, përkthyer nga anglishtja nga Simone Hörrlein

Më 28 mars 2021

A është Klaus Schwab, themeluesi i Forumit Ekonomik Botëror (WEF), një figurë miqësore e xhaxhait të vjetër që ka në mendje vetëm të mirën e njerëzimit? Apo është ndoshta Schwab djali i një bashkëpunëtori të nazistëve që shfrytëzoi punën e detyruar dhe ndihmoi nazistët të zhvillonin bombën e parë atomike?

Johnny Vedmore heton

Klaus Schwab’s Father & His Nazi Model Company with @JohnnyVedmore #TheGreatestReset Documentary

https://www.youtube.com/watch?v=NwWEMLxX4p0

Mëngjesin e 11 shtatorit 2001, Klaus Schwab u ul me rabinin Arthur Schneier – ish nënkryetar i Kongresit Botëror Hebre dhe i besuar i ngushtë i familjeve Bronfman dhe Lauder, në sinagogën Park East në qytetin e Nju Jorkut.

Së bashku, burrat panë një ngjarje që do t’i jepte formë botës si askush tjetër për njëzet vitet e ardhshme: ndikimin e dy avionëve jumbo-jet në dy kullat e Qendrës Botërore të Tregtisë.

Sot, dy dekada më vonë, Klaus Schwab është kthyer në rreshtin e parë për të rijetuar një moment që mund ta kthejë historinë moderne njerëzore përmbys.

Në fakt, Schwab gjithmonë duket se ka ulëse në rreshtin e parë kur shpaloset tragjedia. Afërsia e tij me ngjarjet që ndryshojnë botën ka të ngjarë për shkak të të qenit ndër njerëzit më të lidhur në jetë. Si forca shtytëse e Forumit Ekonomik Botëror (WEF), e njohur si “organizata ndërkombëtare për bashkëpunim publik-privat”, Schwab ka tërhequr krerët e shteteve, drejtuesit kryesorë të biznesit dhe “elitat” nga akademia dhe shkenca në Davos për më shumë se 50 vjet.

Kohët e fundit, Schwab ka tërhequr zemërimin e shumë njerëzve si drejtuesi i “Great Reset” (Përmbysjes së Madhe).

Jo pa arsye: sepse Rivendosja e Madhe është një përpjekje gjithëpërfshirëse për të riformuar qytetërimin tonë global për përfitimin e shprehur të elitave të Forumit Ekonomik Botëror dhe aleatëve të tyre.

Në takimin vjetor të Forumit në janar 2021, Schwab theksoi se ndërtimi i besimit ishte një faktor kyç në suksesin e Rivendosjes së Madhe të tij, duke u sinjalizuar pjesëmarrësve se fushata tashmë masive e PR duhej të zgjerohej edhe më tej. Ndërsa Schwab bëri thirrje për ndërtimin e besimit përmes një “progresi” të paspecifikuar, besimi zakonisht vjen përmes asaj që quhet transparencë. Por transparenca është diçka që është e pakët në WEF, kjo është ndoshta arsyeja pse kaq shumë njerëz nuk i besojnë Schwab-it dhe motiveve të tij.

Një arsye tjetër për mungesën e besimit te Schwab dhe idetë e tij është se relativisht pak bëhet publike për historinë dhe prejardhjen e këtij njeriu. Shumica e njohin Schwab-in vetëm si themeluesin e Forumit Ekonomik Botëror në fillim të viteve 1970.

Dhe si shumë frontmen të famshëm që shtyjnë axhendat e elitës, skedarët online të Schwab janë dezinfektuar me përpikëri. Ky fakt e bëri relativisht të vështirë gjetjen e informacionit për historinë e tij të hershme, si dhe atë të familjes së tij.

Megjithatë, që kur ai lindi në Ravensburg, Gjermani, në vitin 1938, ka pasur shumë spekulime në muajt e fundit nëse familja e Schwab mund të ketë pasur gjithashtu lidhje me përpjekjet e luftës së Boshtit. Lidhje të tilla, nëse zbulohen, do të njollosin reputacionin e WEF-së dhe kështu misionin dhe motivet e këtij njeriu do t’i nënshtroheshin një shqyrtimi të padëshiruar.

***

Në hetimin që vijon, eksplorohet në detaje e kaluara që Klaus Schwab po përpiqet të fshehë padyshim. Zbulohet përfshirja e familjes Schwab në kërkimin nazist për një bombë atomike dhe programi i paligjshëm bërthamor i sistemit të aparteidit të Afrikës së Jugut.

Veçanërisht tregimtare është historia e babait të Klaus Schwab, Eugen Schwab, i cili drejtonte degën gjermane të mbështetur nga nazistët të një firme inxhinierike zvicerane që ishte një kontraktues kryesor ushtarak gjatë kohës së luftës. Kjo kompani, Escher-Wyss, përdori gjithashtu punë të detyruar për të prodhuar makineri për përpjekjet e luftës naziste dhe gjithashtu mbështeti përpjekjet naziste për të prodhuar ujë të rëndë për programin e tyre bërthamor. Vite më vonë, i riu Klaus Schwab do të ulet në bordin e kësaj kompanie dhe do të përfshihet në vendimin për t’i siguruar regjimit racist të aparteidit të Afrikës së Jugut pajisjet e nevojshme për t’u bashkuar me klubin e energjisë bërthamore.

Me Forumin Ekonomik Botëror tani një ithtar i shquar i mospërhapjes dhe energjisë “të pastër” bërthamore, e kaluara e Schwab është një avokat më pak se i besueshëm i kësaj axhende të lartë. Por kjo nuk është e gjitha, nëse thelloheni në aktivitetet e tij, shpejt bëhet e qartë se roli i vërtetë i Schwab është i ndryshëm. Ai ka formësuar prej kohësh të tashmen për të siguruar mbijetesën e “agjendave globale, rajonale dhe industriale” që ranë në disreputacion pas Luftës së Dytë Botërore. Këtu përfshihet jo vetëm teknologjia bërthamore, por mbi të gjitha politika e kontrollit të popullsisë, e cila ndikohet nga eugjenika.

NJË HISTORI SWABIANE

Më 10 korrik 1870, gjyshi i Klaus Schwab, Jakob Wilhelm Gottfried Schwab, i quajtur më vonë thjesht Gottfried, lindi në një Gjermani që ishte në luftë me Francën. Karlsruhe, vendlindja e Gottfried Schwab, ishte në Dukatin e Madh të Badenit, i cili drejtohej në 1870 nga Duka i Madh 43-vjeçar i Badenit, Friedrich I. Ai ishte dhëndri i vetëm i perandorit në fuqi Wilhelm I dhe ishte një nga sundimtarët në fuqi në Gjermani.

Në 1893, 23-vjeçari Gottfried Schwab hoqi dorë nga shtetësia gjermane dhe u largua nga Karlsruhe për të emigruar në Zvicër. Schwab, i cili ishte bukëpjekës kur u largua nga atdheu i tij, u takua me Marie Lappert nga Kirchberg afër Bernës, e cila ishte pesë vjet më e vogël se ai, në Zvicër. Më 27 maj 1898, të dy u martuan në Roggwil, Bern, dhe vitin e ardhshëm, më 27 prill 1899, lindi djali i tyre Eugen Schwab. Gottfried Schwab në atë kohë ishte ngritur tashmë për t’u bërë inxhinier mekanik, dhe kur Eugen ishte rreth një vjeç, Gottfried dhe Marie Schwab vendosën të ktheheshin në Karlsruhe, ku Gottfried mori përsëri nënshtetësinë gjermane.

Eugen Schwab më vonë ndjek gjurmët e babait të tij dhe gjithashtu bëhet inxhinier mekanik dhe këshillon fëmijët e tij të bëjnë të njëjtën gjë. Eugen Schwab e fillon karrierën e tij në një fabrikë në një qytet në Suabinë e Epërme në Gjermaninë jugore, kryeqyteti i distriktit të Ravensburgut, Baden-Württemberg. Fabrika ku ai filloi karrierën e tij ishte dega gjermane e kompanisë zvicerane Escher-Wyss.

Zvicra kishte marrëdhënie të gjata ekonomike me zonën e Ravensburgut: tregtarët zviceranë sollën fije dhe produkte thurjeje në vend në fillim të shekullit të 19-të. Në të njëjtën kohë, Ravensburg dërgoi grurë në Rorschach dhe kafshë të mbarështimit dhe lloje të ndryshme djathi në Alpet zvicerane deri në 1870. Midis 1809 dhe 1837, 375 zviceranë jetonin në Ravensburg, numri i tyre ra në vetëm 133 deri në vitin 1910.

Në vitet 1830, punëtorë të kualifikuar zviceranë ngritën një fabrikë pambuku me një fabrikë zbardhimi dhe përfundimi të bashkangjitur, e cila drejtohej nga vëllezërit Erpf. Tregu i kuajve Ravensburg, i cili u themelua rreth vitit 1840, tërhoqi gjithashtu shumë njerëz nga Zvicra, veçanërisht pas hapjes së linjës hekurudhore nga Ravensburg në Friedrichshafen, e cila ndodhet pranë liqenit të Konstancës në zonën kufitare zvicerane-gjermane.

Tregtarët e drithërave nga Rorschach vizitonin rregullisht Ravensburger Kornhaus dhe bashkëpunimi dhe tregtia ndërkufitare nënkuptonte se një degë të fabrikës së makinave të Cyrihut Escher-Wyss & Cie.

Kjo u bë e mundur pasi një linjë hekurudhore u përfundua midis 1850 dhe 1853, duke lidhur Zvicrën me rrjetin hekurudhor gjerman.

Fabrika u themelua nga Walter Zuppinger midis 1856 dhe 1859 dhe filloi prodhimin në 1860. Në 1861, prodhuesi i Ravensburgut Escher – Wyss mori patentën e tij të parë zyrtare për “pajisjet e veçanta në veglat mekanike për thurjen e shiritave”. Walter Zuppinger zhvilloi turbinën e tij tangjenciale në degën Ravensburg të Escher-Wyss dhe regjistroi një numër patentash të tjera. Në 1870, Zuppinger dhe të tjerët themeluan një fabrikë letre në Baienfurt afër Ravensburgut. Në 1875 ai doli në pension dhe ia kushtoi të gjithë energjinë e tij zhvillimit të mëtejshëm të turbinave.

(Foto dokument: Akti i themelimit të Escher-Wyss-Fabrik Ravensburg, i datës 1860. Burimi: Unlimited Hangout)

Rreth fundit të shekullit, Escher-Wyss hoqi dorë nga endja e shiritave dhe u fokusua në projekte shumë më të mëdha, të tilla si prodhimi i turbinave të mëdha industriale. Në vitin 1907, kompania aplikoi për një “procedurë miratimi dhe koncesioni” për ndërtimin e një hidrocentrali pranë Dogernit në Rhine, gjë që u raportua në një broshurë të Bazelit nga viti 1925.

Në 1920 Escher-Wyss u gjend në vështirësi serioze financiare. Traktati i Versajës kufizoi bumin ushtarak dhe ekonomik të Gjermanisë pas Luftës së Parë Botërore. Gjithashtu, rënia e projekteve kombëtare të inxhinierisë civile në lagje ishte një tjetër problem për kompaninë zvicerane, selia e së cilës më 1806 ishte në Cyrih.

Kompania, e cila ende përfitonte nga një reputacion solid dhe një histori që përfshin më shumë se njëqind vjet, u konsiderua shumë e rëndësishme për t’u humbur. Prandaj, në dhjetor 1920, u krye një riorganizim duke ulur kapitalin aksionar nga 11,5 në 4,015 milion franga franceze dhe më vonë duke e rritur përsëri në 5,515 milion franga zvicerane. Në fund të vitit financiar 1931, Escher-Wyss ishte ende në të kuqe, por vazhdoi të jepte kontrata të mëdha inxhinierike civile në vitet 1920, siç mund të shihet nga korrespondenca zyrtare e Wilhelm III. Princi i Urahut tek kompania Escher-Wyss dhe tek menaxheri i aseteve të shtëpisë së Urach, llogaritari Julius Heller, nga viti 1924.

Korrespondenca e mësipërme ka të bëjë me “Kushtet dhe Kushtet e Përgjithshme të Shoqatës së Prodhuesve Gjermanë të Turbinave Ujore për Dorëzimin e Makinave dhe Pajisjeve të tjera për Hidrocentralet”. Përveç kësaj, bashkëpunimi konfirmohet edhe nga një broshurë mbi “Kushtet e Shoqatës së Prodhuesve Gjermanë të Turbinave të Ujit për instalimin e turbinave dhe pjesëve të makinerive brenda Rajhut Gjerman”, e cila u botua më 20 mars 1923 si pjesë e një reklame. është shtypur një fushatë për një rregullator universal të presionit të vajit nga Escher-Wyss.

Pasi kriza ekonomike globale në fillim të viteve 1930 e kishte shkatërruar ekonominë botërore, Escher-Wyss njoftoi: “Për shkak të zhvillimit katastrofik të situatës ekonomike në lidhje me kolapsin e monedhës, kompania [Escher-Wyss] nuk është përkohësisht në gjendje të vazhdon detyrimet aktuale për të vazhduar në vende të ndryshme klientësh.” Kompania i tha gjithashtu gazetës zvicerane Neue Zürcher Nachrichten se do të kërkonte një pezullim gjyqësor. Gazeta raportoi më 1 dhjetor 1931 se “kompanisë Escher-Wyss iu dha një moratorium për falimentimin deri në fund të marsit 1932 dhe një kompani besimi u emërua si administruese e besuar në Zvicër”.

Artikulli thoshte me optimizëm se “ekziston një perspektivë për vazhdimin e operacioneve”. Në vitin 1931, Escher-Wyss punësoi rreth 1300 punëtorë pa kontratë dhe 550 punëtorë jakë të bardhë. Në mesin e viteve 1930, Escher-Wyss u përball përsëri me vështirësi financiare. Për të shpëtuar kompaninë, këtë herë u fut në bord një konsorcium për të shpëtuar kompaninë e sëmurë të inxhinierisë mekanike. Konsorciumi u formua pjesërisht nga Bundesbank Zviceran (e cila ndodhi të drejtohej nga një Max Schwab që nuk kishte lidhje me Klaus Schwab) dhe ndodhi ristrukturimi i mëtejshëm.

Në vitin 1938 u njoftua se një inxhinier nga kompania, Koloneli Jacob Schmidheiny, do të bëhej kryetari i ri i bordit të drejtorëve të Escher-Wyss. Menjëherë pas shpërthimit të luftës në 1939, Schmidheiny u citua të thoshte: “Shpërthimi i luftës nuk do të thotë domosdoshmërisht papunësi për industrinë e makinerive në një vend neutral, përkundrazi.” Escher-Wyss dhe menaxhmenti i saj i ri me sa duket po prisnin me padurim të përfitonin nga lufta, duke i hapur rrugën transformimit të tyre në një furnizues kryesor nazist të armatimeve.

Një histori e shkurtër e persekutimit të hebrenjve në Ravensburg

Shumëçka ndryshoi në Gjermani kur Adolf Hitleri erdhi në pushtet, dhe historia e popullsisë hebreje të Ravensburgut gjatë kësaj periudhe është një histori e trishtuar për t’u treguar. Nuk ishte hera e parë që antisemitizmi ngriti kokën e tij të shëmtuar në rajon.

Në mesjetë kishte një sinagogë në qendër të Ravensburgut, e përmendur qysh në vitin 1345, e cila i shërbente një komuniteti të vogël hebre që mund të gjurmohet nga 1330 deri në 1429. Në fund të vitit 1429 dhe deri në vitin 1430, hebrenjtë e Ravensburgut u vunë në shënjestër dhe pasoi një masakër e tmerrshme. Arrestimet masive të banorëve hebrenj u bënë në qytetet e afërta Lindau, Überlingen, Buchhorn (më vonë u quajt Friedrichshafen), Meersburg dhe Konstanz.

Ravensburg e kishte konfirmuar këtë dëbim nga perandori Ferdinand I në 1559, dhe kjo u mbajt, për shembull, në një udhëzim për rojen e qytetit të lëshuar në 1804 si vijon: “Meqenëse hebrenjtë nuk lejohen të bëjnë tregti ose të bëjnë biznes këtu, askush tjetër nuk lejohet. lejohen të përdorin zyrën postare ose të vijnë në qytet me karrocë, por pjesa tjetër, përveç nëse kanë marrë leje nga komisariati për të qëndruar më gjatë ose më pak, do të largohen nga qyteti nga komisariati.”

Vetëm në shekullin e 19-të hebrenjtë ishin në gjendje të vendoseshin përsëri ligjërisht në Ravensburg, dhe madje edhe atëherë numri i tyre mbeti aq i vogël sa një sinagogë nuk u rindërtua. Në 1858 vetëm tre hebrenj u regjistruan në Ravensburg, në 1895 numri arriti kulmin prej 57. Nga fundi i shekullit deri në vitin 1933, numri i hebrenjve që jetonin në Ravensburg u zvogëlua vazhdimisht derisa komuniteti përbëhej nga vetëm 23 persona.

Në fillim të viteve 1930, shtatë familje kryesore hebreje jetonin në Ravensburg, duke përfshirë familjet Adler, Erlanger, Harburger, Herrmann, Landauer, Rose dhe Sondermann.

Pasi nacional-socialistët morën pushtetin, disa nga hebrenjtë e Ravensburgut duhej të emigronin, të tjerët u vranë më vonë në kampet e përqendrimit. Në prag të Luftës së Dytë Botërore, pati shumë shprehje publike të urrejtjes kundër komunitetit të vogël hebre në dhe rreth Ravensburgut.

Qysh më 13 mars 1933, rreth tre javë përpara bojkotit mbarëkombëtar të të gjitha dyqaneve hebreje në Gjermani, rojet e SA u vendosën përpara dy prej pesë dyqaneve hebreje në Ravensburg dhe u përpoqën të pengonin blerësit e mundshëm që të hynin duke vendosur tabela. një dyqan i Bashkangjitur me mbishkrimin “Wohnwert mbyllur deri në Arianizim”. Wohlwerts së shpejti do të “arianizohej” dhe i vetmi biznes në pronësi të hebrenjve që i mbijetoi pogromit nazist. Pronarët e tjerë të katër dyqaneve kryesore hebreje në Ravensburg, Knopf, Merkur, Landauer dhe Wallersteiner, u detyruan të shisnin pronat e tyre tregtarëve jo-hebrenj midis viteve 1935 dhe 1938.

Gjatë kësaj kohe, shumë hebrenj të Ravensburgut ishin në gjendje të iknin jashtë vendit përpara se të fillonte persekutimi më i keq nazist. Ndërsa të paktën tetë prej tyre vdiqën me vdekje të dhunshme, tre qytetarë hebrenj që jetonin në Ravensburg thuhet se kanë mbijetuar për shkak të bashkëshortëve të tyre “arianë”. Disa nga hebrenjtë e arrestuar në Ravensburg në Kristallnacht iu desh të marshonin nëpër rrugët e Baden-Baden të nesërmen nën mbikëqyrjen e rojeve të SS dhe më vonë u deportuan në kampin e përqendrimit Sachsenhausen. Në Ravensburg ndodhën krime të tmerrshme kundër njerëzimit nga nazistët.

Më 1 janar 1934, në Gjermaninë naziste hyri në fuqi “Ligji për Parandalimin e Pasardhësve të Sëmundjeve Trashëgimtare”, i cili lejonte sterilizimin e detyruar të njerëzve me sëmundje të diagnostikuara si çmenduri, skizofreni, epilepsi, shurdhim të trashëguar dhe sëmundje të ndryshme mendore.

Në prill 1934, sterilizimet e detyruara u kryen në Spitalin Komunal Ravensburg, tani Heilig-Geist-Krankenhaus. Në vitin 1936, sterilizimi ishte procedura më e zakonshme mjekësore e kryer në spitalin e qytetit.

Në vitet e paraluftës të viteve 1930 deri në aneksimin gjerman të Polonisë, fabrika Ravensburg Escher-Wyss, e menaxhuar tani drejtpërdrejt nga babai i Klaus Schwab, Eugen Schwab, vazhdoi të ishte punëdhënësi më i madh në Ravensburg. Jo vetëm që fabrika ishte një punëdhënës i madh në qytet, partia naziste e Hitlerit i dha titullin “Fabrika e Modelit Nacional Socialist” në degën Escher-Wyss ndërsa Schwab ishte në krye. Nazistët me siguri u shoqëruan gjithashtu me kompaninë zvicerane për bashkëpunim në luftën e ardhshme dhe përparimet e tyre përfundimisht u kthyen reciproke.

Escher-Wyss Ravensburg dhe Lufta

Ravensburg ishte një anomali gjatë luftës pasi qyteti nuk u godit kurrë nga sulmet ajrore aleate. Fakti që aleatët pranuan publikisht të mos sulmonin qytetin jugor të Gjermanisë, thuhet se ka ardhur për shkak të pranisë së Kryqit të Kuq, por ka edhe zëra se ka pasur marrëveshje me kompani të ndryshme, përfshirë Escher-Wyss.

Ravensburgu thuhet se nuk është klasifikuar si një objektiv i rëndësishëm ushtarak gjatë gjithë luftës, kjo është arsyeja pse qyteti ishte në gjendje të ruante shumë nga tiparet e tij origjinale.

Megjithatë, me fillimin e luftës, kushtet e errëta mbizotëruan në Ravensburg. Eugen Schwab vazhdoi të drejtonte “Uzinën e Ndërtimit të Modelit Nacional Socialist” për Escher-Wyss dhe kompania zvicerane ndihmoi Wehrmacht-in nazist të prodhonte armë të rëndësishme lufte, si dhe armatime më të thjeshta.

Kompania Escher-Wyss ishte një lider në teknologjinë e turbinave të mëdha për diga dhe termocentrale, por gjithashtu prodhonte pjesë për avionë luftarakë gjermanë. Kompania u tha gjithashtu se ishte përfshirë në projekte më të errëta prapa skenave që, po të kishin përfunduar, mund të kishin ndryshuar rezultatin e Luftës Dytë Botërore.

Inteligjenca ushtarake perëndimore ishte tashmë e vetëdijshme për bashkëfajësinë dhe bashkëpunimin e Escher-Wys me nazistët. Ka të dhëna të inteligjencës ushtarake perëndimore në atë kohë, veçanërisht Record Group 226 (RG 226) nga të dhënat e Zyrës së Shërbimeve Strategjike (OSS), që tregojnë se aleatët ishin të informuar mbi disa nga marrëdhëniet e biznesit të Escher-Wyss me nazistët.

Brenda RG 226 ka tre përmendje specifike të Escher-Wyss, duke përfshirë:

Dosja me numër 47178 ku shkruhet: Escher-Wyss nga Zvicra po punon për një porosi të madhe për Gjermani. Flakahedhësit dërgohen nga Zvicra me emrin e kontejnerëve të karburantit. Datë shtator 1944.

Numri i dosjes 41589 tregon se zviceranët ruanin eksportet gjermane në vendin e tyre, një komb gjoja neutral gjatë Luftës së Dytë Botërore. Hyrja thotë: Marrëdhëniet e biznesit midis Empresa Nacional Calvo Sotelo (ENCASO), Escher-Wyss dhe Mineral Celbau Gesellschaft. 1 f. korrik 1944; shih gjithashtu raportin L 42627 mbi bashkëpunimin midis Empresa Nacional Calvo Sotelo spanjolle dhe gjermanisht Rheinmetall Borsig, mbi eksportet gjermane të magazinuara në Zvicër. 1 f. gusht 1944.

Rasti numër 72654 pretendon se: Boksiti i Hungarisë më parë dërgohej në Gjermani dhe Zvicër për rafinim. Pastaj një sindikatë qeveritare ndërtoi një fabrikë alumini në Dunaalmas në kufirin me Hungarinë. U sigurua energjia elektrike, Hungaria kontribuoi në minierat e qymyrit dhe pajisjet u porositën nga kompania zvicerane Escher-Wyss. Prodhimi filloi në vitin 1941. 2 faqe, maj 1944.

Por Escher-Wyss ishte një lider në një fushë në veçanti: zhvillimin e teknologjisë së re të turbinave. Kompania kishte zhvilluar një turbinë 14,500 kf për hidrocentralin e rëndësishëm strategjik të kompleksit industrial Norsk Hydro në Vemork pranë Rjukan në Norvegji. Impianti Norsk-Hydro, i operuar pjesërisht nga Escher-Wyss, ishte i vetmi objekt industrial nën kontrollin nazist i aftë për të prodhuar ujë të rëndë, një përbërës thelbësor në prodhimin e plutoniumit të nevojshëm për programin e bombës atomike.

***

Gjermanët kishin derdhur çdo burim të mundshëm në prodhimin e ujit të rëndë, por aleatët ishin të vetëdijshëm për përparimet teknologjike që mund të ndryshonin lojën që po bëheshin nga nazistët gjithnjë e më të dëshpëruar. Në 1942 dhe 1943 hidrocentrali ishte objektivi i sulmeve pjesërisht të suksesshme nga Komanda Britanike dhe Rezistenca Norvegjeze, megjithëse prodhimi i ujit të rëndë vazhdoi.

Aleatët hodhën më shumë se 400 bomba në uzinë, por kjo vështirë se ndikoi në funksionimin e objektit të gjerë. Në vitin 1944, anijet gjermane u përpoqën të transportonin ujë të rëndë në Gjermani, por rezistenca norvegjeze ishte në gjendje të fundoste anijen dhe ngarkesën e saj. Me ndihmën e Escher-Wyss, nazistët pothuajse arritën të kthenin valën dhe të sillnin një fitore të Boshtit.

Kthehu në fabrikën Escher-Wyss në Ravensburg, Eugen Schwab ishte i zënë duke punësuar punëtorë të detyruar në fabrikën e tij kryesore nacionalsocialiste. Gjatë Luftës së Dytë Botërore, pothuajse 3,600 punëtorë të detyruar punuan në Ravensburg, duke përfshirë Escher-Wyss. Sipas arkivistit të qytetit Ravensburg, Andrea Schmuder, makineria Escher-Wyss punon në Ravensburg duke punësuar midis 198 dhe 203 punëtorë civilë dhe të burgosur lufte gjatë luftës.

Historiani vendas i Lindau, Karl Schweizer, thotë se Escher-Wyss mbante një kamp të vogël special për punëtorët e detyruar në mjediset e fabrikës.

Përdorimi masiv i punëtorëve të detyruar në Ravensburg bëri të nevojshme ngritjen e një prej kampeve më të mëdha të punës naziste të regjistruara në punëtorinë e një ish-punëtorie të marangozëve në Ziegelstraße 16. Kampi në fjalë strehoi përkohësisht 125 robër lufte franceze, të cilët u rishpërndanë në kampe të tjera në vitin 1942. Punëtorët francezë u zëvendësuan nga 150 robër rusë, për të cilët thuhej se ishin trajtuar më keq nga të gjithë të burgosurit.

Një e burgosur e tillë ishte Zina Yakusheva, kartela e punës dhe libri i punës të së cilës janë në posedim të Muzeut Përkujtimor të Holokaustit të Shteteve të Bashkuara. Këto dokumente e identifikojnë atë si një punëtore të detyruar jo-hebreje, e cila ishte punësuar në Ravensburg, Gjermani, në 1943 dhe 1944.

Eugen Schwab ishte i interesuar të ruante me kujdes status quo-në gjatë viteve të luftës. Në fund të fundit, ai nuk donte të rrezikonte fëmijët e tij, Klaus Martin, i cili lindi në 1938 dhe vëllain e tij, Urs Reiner, i cili lindi disa vite më vonë.

Klaus Martin Schwab – bartës ndërkombëtar i sekreteve

I lindur më 30 mars 1938 në Ravensburg, Gjermani, Klaus Schwab ishte fëmija më i madh i një familjeje normale bërthamore. Midis 1945 dhe 1947 Klaus ndoqi shkollën fillore në Au, Gjermani.

Në një intervistë me Irish Times në vitin 2006, Klaus Schwab kujtoi: “Pas luftës isha kryetar i shoqatës kombëtare të rinisë franko-gjermane. Heronjtë e mi ishin Adenauer, De Gasperi dhe De Gaulle”.

Klaus Schwab dhe vëllai i tij më i vogël, Urs Reiner Schwab, duhej të ndiqnin gjurmët e gjyshit të tyre Gottfried dhe babait Eugen dhe fillimisht të trajnoheshin si inxhinierë mekanikë. Babai i Klaus-it i kishte thënë të riut Schwab se nëse donte të bënte një ndryshim në botë, duhet të trajnohej si inxhinier mekanik. Por ky do të ishte vetëm fillimi i trajnimit të gjerë të Schwab.

Midis 1949 dhe 1957 Klaus ndoqi gjimnazin Spohn në Ravensburg, me të cilin u diplomua. Ndërmjet viteve 1958 dhe 1962, Klaus punoi për firma të ndryshme inxhinierike dhe në vitin 1962 përfundoi studimet e tij për inxhinieri mekanike në Institutin Federal Zviceran të Teknologjisë (ETH) në Cyrih me një diplomë inxhinieri. Në vitin e ardhshëm ai gjithashtu kreu një diplomë ekonomike në Universitetin e Fribourg-ut, Zvicër. Nga viti 1963 deri në vitin 1966, Klaus punoi si asistent i drejtorit të përgjithshëm të Shoqatës Gjermane të Inxhinierisë Mekanike dhe Fabrikave (VDMA) në Frankfurt.

Në vitin 1965, Klaus mbrojti doktoraturën në ETH Cyrih me një disertacion me temë: “Kredia afatgjatë e eksportit si një problem i menaxhimit të biznesit në inxhinierinë mekanike”. Në vitin 1966 mori doktoraturën në inxhinieri në ETH Cyrih. Në atë kohë, babai i Klaus, Eugen Schwab, kishte arritur të ngrihej në qarqe më të larta. Pasi ishte një personalitet i njohur në Ravensburg para luftës si drejtor menaxhues i Escher-Wyss, ai më në fund arriti të ngrihej në pozicionin e Presidentit të Dhomës së Tregtisë Ravensburg.

Në vitin 1966, kur u themelua komiteti gjerman për tunelin hekurudhor Splügen, Eugen Schwab e përcaktoi themelimin e këtij komiteti si një projekt “që krijon një lidhje më të mirë dhe më të shpejtë për qarqet e mëdha në Evropën tonë që po rritet së bashku dhe kështu u krijuan mundësi të reja për kulturën, që ofron zhvillim ekonomik dhe social”.

Klaus Schwab fitoi një doktoraturë në ekonomi nga Universiteti i Fribourg-ut në Zvicër në vitin 1967. Ai fitoi një Master të Administratës Publike nga Shkolla e Qeverisë John F. Kennedy në Harvard në Shtetet e Bashkuara. Ndërsa ishte në Harvard, Schwab u njoftua nga Henry Kissinger, i cili më vonë tha se ishte ndër tre ose katër personat që ndikuan më shumë në të menduarit e tij gjatë gjithë jetës së tij.

Në artikullin e “Irish Times” të vitit 2006, Klaus flet për këtë periudhë si shumë të rëndësishme në formimin e të menduarit të tij ideologjik sot: “Vite më vonë, kur u ktheva nga SHBA pasi u diplomova në Harvard, ishin dy ngjarje që ishin vendimtare për mua:

(1) Libri “The American Challenge” nga Jean – Jacques Servan-Schreiber, i cili teorizoi se Evropa do të humbiste ndaj SHBA-së, sepse metodat evropiane të menaxhimit ishin inferiore se ato të SHBA-së;

***

Jean-Jacques Servan-Schreiber “The American Challenge” (“Sfida Amerikane”)

(2) Dhe kjo është e rëndësishme për Irlandën – që Europa e Gjashtëve u bë Europa e Nëntëve.”

Ishin këto dy ngjarje që e bënë Klaus Schwab të fokusohej tërësisht në një ndryshim në menaxhim.

Në të njëjtin vit, vëllai më i vogël i Klaus, Urs Reiner, përfundoi studimet e tij për inxhinieri mekanike në ETH Cyrih dhe Klaus Schwab u bë asistent i kryetarit të bordit të drejtorëve në kompaninë e vjetër të babait të tij, Escher – Wyss, e cila shpejt u bë Sulzer Escher-Wyss AG. Këtu Klaus Schwab u kujdes për riorganizimin e kompanive të bashkuara, gjë që shkaktoi edhe lidhjet e tij “bërthamore”.

Ngritja e një Teknokrati

Sulzer, një kompani zvicerane, origjina e së cilës daton në 1834, kishte filluar ndërtimin e kompresorëve në 1906 dhe ishte rritur për t’u bërë një lojtar kryesor. Në vitin 1914, biznesi familjar ishte pjesë e “tre shoqërive aksionare”, njëra prej të cilave ishte kompania zotëruese zyrtare. Në vitet 1930, fitimet e Sulzer vuajtën nga Depresioni i Madh, dhe si shumë kompani të tjera në atë kohë, ndërprerjet e biznesit dhe mosmarrëveshjet e punës ishin të zakonshme.

Lufta e Dytë Botërore në përgjithësi nuk e preku Zvicrën aq keq sa fqinjët e saj, por vetëm me bumin ekonomik që pasoi luftën, kompania Sulzer fitoi qartë fuqinë dhe dominimin e tregut. Në vitin 1966, pak para se Klaus Schwab të mbërrinte në Escher-Wyss, prodhuesit zviceranë të turbinave nënshkruan një marrëveshje bashkëpunimi me vëllezërit Sulzer në Winterthur. Në vitin 1966, Sulzer bleu 53 për qind të aksioneve të Escher-Wyss si pjesë e një bashkimi, dhe në vitin 1969 vëllezërit Sulzer fituan aksionet e fundit në Escher-Wyss, gjë që çoi zyrtarisht në Sulzer Escher-Wyss AG.

Si pjesë e bashkimit, ristrukturimi i Escher-Wyss filloi shumë shpejt: Dr. H. Schindler dhe W. Stoffel u larguan nga Bordi i Drejtorëve, i cili më pas drejtohej nga Georg Sulzer dhe Alfred Schaffner. Dr.Schindler, i cili kishte qenë anëtar i Bordit të Drejtorëve të Escher-Wyss për 28 vjet, kishte punuar me Eugen Schwab për pjesën më të madhe të mandatit të tij. Peter Schmidheiny më vonë mori detyrën si Kryetar i Bordit të Drejtorëve të Escher-Wyss, duke vazhduar kështu kontrollin e familjes Schmidheiny mbi drejtuesit e kompanisë.

Gjatë ristrukturimit, Escher-Wyss dhe Sulzer duhet të përqendrohen në fusha të veçanta të inxhinierisë mekanike. Escher-Wyss-Werke do të angazhohej në ndërtimin e termocentraleve hidraulike, duke përfshirë turbinat, pompat e magazinimit, makineritë e kthimit, pajisjet mbyllëse dhe tubacionet, si dhe turbinat me avull, turbokompresorët, avulluesit, centrifugat dhe makinat për industrinë e letrës dhe pulpës. Sulzer do të fokusohej në industrinë e ftohjes, si dhe në ndërtimin e kaldajave me avull dhe turbinat me gaz.

Më 1 janar 1968, Sulzer Escher-Wyss AG i sapo riorganizuar u prezantua para publikut. Kompania ishte përmirësuar, gjë që u pa e nevojshme për shkak të disa blerjeve të mëdha. Kjo përfshinte bashkëpunimin e ngushtë me Brown Boveri, një grup kompanish zvicerane të inxhinierisë elektrike, të cilët kishin punuar gjithashtu për nazistët dhe i kishin furnizuar gjermanët me disa nga teknologjitë e tyre të nëndetëseve të përdorura gjatë Luftës së Dytë Botërore. Brown Boveri është përshkruar gjithashtu si një “kompani elektronike e lidhur me armatimet” dhe mund t’i ketë gjetur kushtet e garës së armëve të Luftës së Ftohtë të dobishme për biznesin e tij.

Bashkimi dhe riorganizimi i gjigantëve zviceranë të inxhinierisë mekanike do të shpërblehej shpejt në një mënyrë të veçantë. Gjatë Lojërave Olimpike Dimërore 1968 në Grenoble, Sulzer dhe Escher-Wyss përdorën tetë kompresorë ftohës për të prodhuar tonelata akulli artificial. Në vitin 1969 ata ndihmuan në ndërtimin e anijes së re të pasagjerëve “Hamburg”, e cila ishte anija e parë në botë që ishte plotësisht me ajër të kondicionuar falë kombinimit Sulzer – Escher – Wyss.

Në vitin 1967 Klaus Schwab hyri zyrtarisht në skenën e biznesit zviceran dhe luajti një rol të rëndësishëm në bashkimin e Sulzer dhe Escher-Wyss dhe formimin e aleancave fitimprurëse me Brown Boveri dhe të tjerë. Në dhjetor 1967, Klaus foli në një ngjarje në Cyrih përpara organizatave kryesore zvicerane të inxhinierisë mekanike, shoqatës së punëdhënësve të industrisë zvicerane të makinerive dhe metaleve dhe shoqatës së prodhuesve zviceranë të makinerive.

Në prezantimin e tij, ai parashikoi saktë rëndësinë e përdorimit të kompjuterëve në inxhinierinë mekanike moderne zvicerane dhe u shpreh: “Në vitin 1971, produktet që nuk janë ende në treg sot përbënin deri në një të katërtën e shitjeve. Kjo presupozon që kompanitë të hulumtojnë sistematikisht zhvillimet e mundshme dhe të identifikojnë boshllëqet në treg.”

Sot, 18 nga 20 kompanitë më të mëdha në industrinë tonë të makinerive kanë departamente planifikimi që u janë besuar detyra të tilla. Sigurisht, të gjithë duhet të përfitojnë nga përparimet më të fundit në teknologji dhe kompjuteri është një prej tyre. Shumë kompani të vogla dhe të mesme në industrinë tonë të makinerive marrin rrugën e bashkëpunimit ose përdorin shërbimet e ofruesve të shërbimeve speciale të përpunimit të të dhënave.”

Kompjuterët dhe të dhënat shihen padyshim si të rëndësishme për të ardhmen, sipas Schwab, gjë që u reflektua edhe në riorganizimin e Sulzer Escher-Wyss si pjesë e bashkimit. Faqja moderne e internetit e Sulzer pasqyron këtë ndryshim të jashtëzakonshëm drejtimi duke deklaruar në vitin 1968: “Aktivitetet e inxhinierisë së materialeve janë intensifikuar [në Sulzer] dhe përbëjnë bazën për produktet e teknologjisë mjekësore. Ndryshimi themelor nga një kompani inxhinierike mekanike në një grup teknologjik ka filluar të shfaqet.”

Klaus Schwab ndihmoi në shndërrimin e Sulzer Escher-Wyss jo vetëm në një gjigant inxhinierik mekanik, por në një grup teknologjik që po lëvizte me shpejtësi të madhe në një të ardhme të teknologjisë së lartë. Vlen gjithashtu të theksohet se Sulzer Escher-Wyss ndryshoi një tjetër fokus biznesi për të “krijuar bazën për pajisjet mjekësore”, një zonë që nuk kishte qenë më parë një industri e synuar për Sulzer dhe/ose Escher-Wyss.

Por përparimet teknologjike nuk ishin i vetmi përmirësim që Klaus Schwab donte të prezantonte në Sulzer Escher-Wyss, ai gjithashtu donte të ndryshonte mënyrën se si kompania mendonte për stilin e saj të menaxhimit. Schwab dhe bashkëpunëtorët e tij të ngushtë shtynë një filozofi krejtësisht të re të korporatës që do t’i lejonte “të gjithë punonjësit të pranonin nevojat e motivimit dhe të siguronin fleksibilitet dhe shkathtësi në shtëpi”.

Në fund të viteve 1960, Klaus Schwab u shfaq gjithnjë e më shumë në publik. Në këtë kohë, kompania Sulzer Escher-Wyss filloi të merret më intensivisht me shtypin. Në janar 1969, gjigantët zviceranë ngritën një ngjarje diskutimi publik të titulluar “Dita e shtypit e industrisë së makinerisë”, e cila u fokusua në çështjet e qeverisjes së korporatave. Gjatë ngjarjes, Schwab vërejti se kompanitë me një stil udhëheqjeje autoritare “nuk janë në gjendje të aktivizojnë plotësisht ‘kapitalin njerëzor'”, një argument që ai do ta përdorte përsëri dhe përsëri në shumë raste të tjera në fund të viteve 1960.

Plutonium dhe Pretoria

Escher-Wyss ishte pionier i disa prej teknologjive më të rëndësishme në prodhimin e energjisë. Siç vë në dukje Departamenti Amerikan i Energjisë në punimin e tij mbi zhvillimin e ciklit superkritik të CO2 Brayton (CBC), një pajisje e përdorur në hidrocentralet dhe termocentralet bërthamore, “Escher-Wyss ishte firma e parë e njohur, duke filluar nga viti 1939, që zhvilloi turbomakineri për sistemet CBC.” Më tej thuhet se u ndërtuan 24 sisteme, “me Escher-Wyss duke projektuar ciklet e konvertimit të energjisë dhe duke ndërtuar turbomakineri për të gjithë, përveç tre.”

Në vitin 1966, pak para se Schwab të bashkohej me Escher-Wyss dhe fillimin e bashkimit të Sulzer, kompresori i heliumit Escher-Wyss u projektua për Korporatën La Fleur dhe zhvillimi i ciklit Brayton vazhdoi.

Kjo teknologji ishte ende e rëndësishme për industrinë e mbrojtjes në vitin 1986, kur dronët me energji bërthamore u pajisën me një reaktor bërthamor të ciklit Brayton të ftohur me helium.

Escher-Wyss ishte përfshirë në prodhimin dhe instalimin e pajisjeve bërthamore qysh në vitin 1962, siç dëshmohet nga një patentë për një “marrëveshje të shkëmbimit të nxehtësisë për një termocentral bërthamor” dhe patenta e vitit 1966 për një “central turbinash me gaz me reaktor bërthamor me emergjencë ftohje”. Pasi Schwab Sulzer u largua nga Escher-Wyss, Sulzer gjithashtu ndihmoi në zhvillimin e kompresorëve specialë turbo për pasurimin e uraniumit për prodhimin e karburanteve të reaktorëve.

Kur Klaus Schwab iu bashkua Sulzer Escher-Wyss në 1967 dhe nisi shndërrimin e kompanisë në një grup teknologjik, përfshirja e Sulzer Escher-Wyss në anën e errët të garës globale të armëve bërthamore u bë e qartë. Përpara se Klaus të përfshihej, Escher-Wyss ishte fokusuar shpesh në ndihmën në projektimin dhe ndërtimin e pjesëve për përdorime civile të teknologjisë bërthamore, siç është prodhimi i energjisë bërthamore. Por me ardhjen e zotit Schwab erdhi përfshirja e kompanisë në përhapjen e paligjshme të teknologjisë së armëve bërthamore.

Në vitin 1969, përfshirja e Escher Wyss në Sulzer përfundoi plotësisht dhe kompania u riemërua Sulzer AG, duke hequr emrin historik Escher-Wyss nga emri. Falë një hetimi dhe një raporti nga autoritetet zvicerane dhe një burrë i quajtur Peter Hug, më në fund u zbulua se Sulzer Escher-Wyss kishte filluar fshehurazi burimet dhe ndërtimin e pjesëve kryesore për armët bërthamore në vitet 1960. Kompania gjithashtu filloi të luante një rol kyç në zhvillimin e programit të armëve bërthamore të paligjshme të Afrikës së Jugut gjatë viteve më të errëta të regjimit të aparteidit, ndërsa Schwab ishte në bord.

Klaus Schwab ishte një figurë udhëheqëse në krijimin e një kulture korporative që ndihmoi Pretorian të ndërtonte gjashtë armë bërthamore dhe pjesërisht të mblidhte një të shtatë. Në raportin e tij, Peter Hug detajoi se si Sulzer Escher-Wyss AG (sapo i quajtur Sulzer AG pas bashkimit) kishte furnizuar me komponentë jetikë për qeverinë e Afrikës së Jugut dhe kishte gjetur prova të rolit të Gjermanisë në mbështetjen e regjimit racist. Ai zbuloi gjithashtu se qeveria zvicerane “dinte për marrëveshjet e paligjshme, por “i fali” ato, ndërsa në mënyrë aktive i mbështeti ose i kritikoi vetëm me gjysmë zemre disa prej tyre.” Raporti i Hug më në fund u përmbledh në një vepër të titulluar: “Zvicra dhe Afrika e Jugut 1948-1994 – raporti përfundimtar i NRP 42+ në emër të Këshillit Federal të Zvicrës” nga Georg Kreis dhe u botua në 2007.

Deri në vitin 1967 Afrika e Jugut kishte ndërtuar një reaktor si pjesë e një plani të prodhimit të plutoniumit, SAFARI-2 në Pelindaba. SAFARI-2 ishte pjesë e një projekti për të zhvilluar një reaktor të moderuar me ujë të rëndë, i cili do të ndezej me uranium natyror dhe do të ftohej me natrium. Kjo lidhje me zhvillimin e ujit të rëndë për prodhimin e uraniumit, e njëjta teknologji e përdorur nga nazistët me ndihmën e Escher-Wyss, mund të shpjegojë pse afrikano-jugorët iu drejtuan së pari Escher-Wyss. Megjithatë, Afrika e Jugut braktisi projektin e reaktorit të ujit të rëndë Pelindaba në vitin 1969, sepse po devijonte burimet nga programi i pasurimit të uraniumit.

Në vitin 1970, Escher-Wyss ishte padyshim i përfshirë thellë në teknologjinë bërthamore, siç tregon një dosje në arkivin shtetëror të Baden-Württemberg. Ai përmban detaje të një procesi prokurimi publik, të tilla si informacione rreth bisedimeve të prokurimit me kompani të caktuara që ishin të përfshira në prokurimin e teknologjisë dhe materialeve bërthamore. Kompanitë e cituara përfshijnë: NUKEM; Uhde; Krantz; prusiane; Escher Wyss; Siemens; Lugina e Rhine; Leybold; Lurgi; dhe famëkeqi Transnuclear.

Zviceranët dhe afrikano-jugorët kishin një marrëdhënie të ngushtë gjatë një kohe kur regjimi brutal i Afrikës së Jugut e kishte të vështirë të gjente aleatë të ngushtë. Më 4 nëntor 1977, Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara miratoi Rezolutën 418, e cila vendosi një embargo të detyrueshme të armëve ndaj Afrikës së Jugut, një embargo që nuk do të hiqej plotësisht deri në vitin 1994.

Georg Kreis, në vlerësimin e tij të detajuar të raportit Hug, theksoi si vijon: “Fakti që autoritetet vazhduan të mbanin një qëndrim laissez-faire pas majit 1978 vjen në një shkëmbim letrash midis lëvizjes kundër aparteidit dhe DFMA-së, në tetor/dhjetor 1978. Siç thekson studimi i Hug, lëvizja kundër aparteidit të Zvicrës citoi raportet gjermane se Sulzer Escher-Wyss dhe një kompani e quajtur BBC kishin furnizuar pjesë për uzinën e pasurimit të uraniumit në Afrikën e Jugut dhe kishte hua të përsëritura për ESCOM, e cila gjithashtu dha kontribute të rëndësishme nga bankat zvicerane. Këto pretendime çuan në pyetjen nëse Këshilli Federal – duke pasur parasysh mbështetjen e tij për embargon e OKB-së në parim – nuk duhet ta shtyjë Bankën Kombëtare të ndalojë miratimin e kredive për ESCOM në të ardhmen.”

Bankat zvicerane ndihmuan në financimin e garës së Afrikës së Jugut për bombën atomike dhe Sulzer Escher-Wyss tashmë po prodhonte me sukses kompresorë specialë për pasurimin e uraniumit në 1986.

Themelimi i Forumit Ekonomik Botëror

Në vitin 1970, i riu i ri Klaus Schwab i shkroi Komisionit Evropian duke kërkuar ndihmë në ngritjen e një “think-tank jo-tregtar për liderët e biznesit evropian”. Komisioni Evropian do të merrte përsipër sponsorizimin dhe do të dërgonte politikanin francez Raymond Barre si “mentor intelektual” të forumit. Raymond Barre, i cili ishte Komisioneri i Çështjeve Ekonomike dhe Financiare të BE-së në atë kohë, më vonë u bë kryeministër francez dhe u akuzua për deklarata antisemite gjatë mandatit të tij.

Kështu në vitin 1970 Schwab u largua nga Escher-Wyss për të organizuar një konferencë dy-javore për menaxherët e biznesit. Në vitin 1971, takimi i parë i Forumit Ekonomik Botëror – atëherë i quajtur ende Simpoziumi i Menaxhimit Evropian – u zhvillua në Davos, Zvicër. Rreth 450 pjesëmarrës nga 31 vende do të merrnin pjesë në Simpoziumin e parë të Menaxhimit Evropian të Schwab, kryesisht menaxherë nga kompani të ndryshme evropiane, politikanë dhe shkencëtarë amerikanë. Projekti u organizua nga Klaus Schwab dhe sekretarja e tij Hilde Stoll, e cila më vonë do të bëhej gruaja e Klaus Schwab po atë vit.

Simpoziumi për Evropën i Schwab-it nuk ishte një ide origjinale. Siç vuri në dukje shumë me vend shkrimtari Ganga Jey Aratnam në 2018:

“Fryma e Davosit” e Klaus Schwab ishte gjithashtu “Fryma e Harvardit”. Jo vetëm shkolla e biznesit kishte bërë fushatë për idenë e një simpoziumi, ekonomisti i shquar i Harvardit, John Kenneth Galbraith gjithashtu bëri fushatë jo vetëm për shoqërinë e pasur, por edhe për nevojat e planifikimit të kapitalizmit dhe afrimin e Lindjes me Perëndimin.

Siç theksoi edhe Aratnam, nuk ishte hera e parë që Davos priste ngjarje të tilla. Midis 1928 dhe 1931, Konferencat e Universitetit të Davosit u zhvilluan në Hotel Belvédère, ngjarje që u bashkëthemeluan nga Albert Einstein dhe u ndaluan vetëm nga kriza ekonomike globale dhe lufta e afërt.

Klubi i Romës dhe Forumi Ekonomik Botëror (WEF)

Grupi më me ndikim që promovoi krijimin e simpoziumeve të Schwab ishte “Klubi i Romës”. Duke pasqyruar në shumë mënyra Forumin Ekonomik Botëror, ky institut me ndikim i elitës shkencore dhe monetare është gjithashtu i përkushtuar për të promovuar një model qeverisjeje globale të udhëhequr nga një elitë teknokrate. Klubi u themelua në vitin 1968 nga industrialisti italian Aurelio Peccei dhe kimisti skocez Alexander King gjatë një takimi privat në një rezidencë të familjes Rockefeller në Bellagio, Itali.

Ndër arritjet e saj të para ishte një libër i vitit 1972 me titull “Kufijtë e rritjes”, i cili fokusohej kryesisht në mbipopullimin global dhe paralajmëroi se “brenda një shekulli toka do të arrinte kufijtë e saj nëse zakonet e konsumit botëror dhe rritja e popullsisë do të vazhdonin me të njëjtat ritme të larta si deri tani”.

Në takimin e tretë të Forumit Ekonomik Botëror në 1973, Peccei mbajti një fjalim duke përmbledhur librin, i cili mbahet mend në faqen e internetit të Forumit Ekonomik Botëror si pika kryesore e atij takimi historik. Po atë vit, Klubi i Romës publikoi një raport që prezantonte një model “përshtatës” për qeverisjen globale që do ta ndante botën në dhjetë rajone të ndërlidhura ekonomiko-politike.

Klubi i Romës ka qenë prej kohësh i diskutueshëm, për shkak të obsesionit të tij për zvogëlimin e popullsisë botërore dhe shumë prej politikave të tij të mëparshme, të cilat kritikët i kanë etiketuar si të ndikuar nga eugjenizmi dhe neo-maltusianët. Megjithatë, libri famëkeq i klubit i vitit 1991, “Revolucioni i Parë Global”, argumentoi se politika të tilla mund të fitonin mbështetjen popullore nëse masat ishin në gjendje t’i lidhnin ato me një luftë ekzistenciale kundër një armiku të përbashkët.

Për këtë qëllim, “Revolucioni i Parë Global” përfshin një pasazh të titulluar “Armiku i përbashkët i njerëzimit është njeriu”, i cili thotë:

“Duke kërkuar një armik të përbashkët për t’u bashkuar kundër, ne dolëm me idenë se ndotja, kërcënimi i ngrohjes globale, mungesa e ujit, uria dhe të ngjashme do të përshtateshin. Kolektivisht dhe në ndërveprimet e tyre, këto dukuri përfaqësojnë vërtet një kërcënim të përbashkët me të cilin duhet të përballemi të gjithë së bashku. Por duke i emërtuar këto rreziqe si armik, ne biem në grackën për të cilën kemi paralajmëruar tashmë lexuesit, duke ngatërruar simptomat me shkaqet. Të gjitha këto rreziqe shkaktohen nga ndërhyrja njerëzore në proceset natyrore dhe mund të kapërcehen vetëm duke ndryshuar qëndrimet dhe sjelljet. Pra, armiku i vërtetë është vetë njerëzimi.”

Vitet e fundit, elita që përbën “Klubin e Romës” dhe “Forumin Ekonomik Botëror” kanë argumentuar shpesh se metodat e kontrollit të popullsisë janë thelbësore për mbrojtjen e mjedisit. Prandaj, çuditërisht, “Forumi Ekonomik Botëror” përdor çështjet klimatike dhe mjedisore në një mënyrë të ngjashme për t’i shitur vendimet e politikave jopopullore si “Rivendosja e Madhe” (The Great Reset) si të pashmangshme.

E kaluara është prolog

Që nga themelimi i Forumit Ekonomik Botëror, Klaus Schwab është ngritur për t’u bërë një nga njerëzit më të fuqishëm në tokë dhe “Rivendosja e Madhe” që ai shtyu e bën më të rëndësishme se kurrë vënien në dyshim të njeriut në fronin globalist. Duke pasur parasysh rolin e tij të spikatur në kërkimin më të gjerë për të transformuar çdo aspekt të rendit aktual, historia e Klaus Schwab ka qenë e vështirë për t’u hulumtuar.

Kur filloni të gërmoni në historinë e Schwab, duke u ulur përkrah krijuesve të tjerë të elitës në hije, kuptoni shpejt se shumë informacione ose janë fshehur ose madje janë hequr. Schwab është dukshëm një person që preferon të qëndrojë në qoshet e errëta të shoqërisë. Nga ana tjetër, ai përballet me një person mesatar me një maskë të mirë-skenuar.

– Pra, a është vërtet Klaus Schwab i vërtetë thjesht një xhaxha i vjetër miqësor që dëshiron të bëjë mirë për njerëzimin, apo ndoshta ai është më shumë djali i një bashkëpunëtori nazist që miratoi punën e skllevërve dhe i ndihmoi nazistët të ndërtonin bombën e parë atomike?

– A është Schwab biznesmeni i ndershëm të cilit duhet t’i besojmë, i cili pretendon se dëshiron të krijojë një shoqëri dhe vende pune më të drejta për njerëzit e zakonshëm?

– Apo është ai personi që ndihmoi në shtyrjen e Sulzer Escher-Wyss në një revolucion teknologjik që çoi në rolin e tij në prodhimin e paligjshëm të armëve bërthamore për regjimin racist të aparteidit në Afrikën e Jugut?

Provat që shikova nuk tregojnë për një njeri të sjellshëm, por përkundrazi një anëtar të një familjeje të pasur, të lidhur mirë, i cili ka ndihmuar qeveritë agresive, raciste në krijimin e armëve të shkatërrimit në masë.

Siç tha Klaus Schwab në vitin 2006: “Njohuria së shpejti do të jetë e disponueshme kudo – unë e quaj atë “Googling” i globalizimit. Nuk ka të bëjë më me atë që dini, por se si e përdorni atë njohuri. Ju duhet të jeni një ritëmues”.

Klaus Schwab e sheh veten si një lojtar ritëm dhe një lojtar i mirë, dhe duhet të pranoni se kualifikimet dhe përvoja e tij janë mjaft mbresëlënëse. Por Schwab nuk e praktikon atë që predikon, gjë që e bën atë të pabesueshëm. Një nga tre sfidat kryesore në listën e prioriteteve të “Forumit Ekonomik Botëror” është mospërhapja bërthamore, por as Klaus Schwab dhe as babai i tij Eugen nuk i kanë jetësuar këto parime kur ishin sipërmarrës. E kundërta është rasti.

Në janar, Klaus Schwab njoftoi se viti 2021 ishte viti për Forumin Ekonomik Botëror dhe aleatët e tij për të “rindërtuar besimin masiv”. Por nëse Schwab vazhdon të fshehë historinë e tij dhe të babait të tij me “kompaninë e modelit Nacional Socialist” që Escher-Wyss ishte në vitet 1930 dhe 1940, atëherë ne kemi një arsye të mirë, se motivet e Axhendës së tij të Rivendosjes së Madhe globale, të jenë jodemokratike dhe mosbesimi.

Në rastin e Schwabs-it, provat nuk tregojnë thjesht për praktika të këqija biznesi ose një lloj keqkuptimi. Përkundrazi, historia e familjes Schwab zbulon një zakon të bashkëpunimit me diktatorët gjenocidalë për motive të ulëta si fitimi dhe pushteti. Nazistët dhe regjimi i aparteidit të Afrikës së Jugut janë dy nga shembujt më të këqij të politikave të dështuara, por Schwab-ët padyshim nuk mundën ose nuk donin ta shihnin këtë në atë kohë.

Klaus Schwab u përpoq të zbardhte reliket e epokës naziste – ambiciet bërthamore dhe ambiciet për kontrollin e popullsisë. Ndërsa ai ishte në një kapacitet menaxherial në Sulzer Escher-Wyss, kompania u përpoq të mbështeste ambiciet bërthamore të regjimit të Afrikës së Jugut. Më pas, përmes Forumit Ekonomik Botëror, Schwab ndihmoi në rehabilitimin e politikave të kontrollit të popullsisë të pasluftës të ndikuar nga eugjenika, edhe pse ekspozimi i mizorive naziste e kishte sjellë këtë pseudoshkencë në një reputacion të madh.

– A ka ndonjë arsye për të besuar se Klaus Schwab ka ndryshuar në ndonjë mënyrë?

– Apo nuk është ende asgjë më shumë se fytyra publike e një axhende shumë të vjetër, mbijetesa e së cilës duhet të sigurohet?

Pyetja e fundit e motiveve të vërteta të zotit Schwab përfaqëson ndoshta pyetjen më të rëndësishme për të ardhmen e njerëzimit:

– A po përpiqet Klaus Schwab të krijojë revolucionin e katërt industrial apo po përpiqet të krijojë perandorinë e katërt?

***

Ky artikull është përkthyer nga anglishtja në gjermanisht me lejen e autorit – Johnny Vedmore. Origjinali u shfaq nën titullin anglisht “Schwab Family Values” në faqen e internetit Unlimited Hangout.

Autor i- Johnny Vedmore

Johnny Vedmore është një gazetar hulumtues dhe muzikant plotësisht i pavarur nga Cardiff, Uells. Puna e tij synon të ekspozojë njerëzit e fuqishëm që anashkalohen nga gazetarët e tjerë dhe të sjellë informacione të reja për lexuesit e tij. Nëse keni nevojë për ndihmë, ose keni një këshillë për Johnny, atëherë kontaktoni nëpërmjet johnnyvedmore.com ose duke kontaktuar te [email protected]

——–

Burimi:

Vlerat familjare të Klaus Schwab

Die Familienwerte des Klaus Schwab

https://www.nomonoma.de/die-familienwerte-des-klaus-schwab/

________________

(E shqipëroi: Sheradin Berisha – editori i pashtriku.org, Janar 2023)

_______

Një shkrim i ngjashëm për Klaus Schwab:

KLAUS SCHWAB DHE MENTORËT E TIJ QË THEMELUAN „FORUMIN EKONOMIK BOTËROR“ (WEF)

Klaus Schwab: “Wir können nicht zur alten Normalität zurückkehren”

Total
0
Shares
Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Për siguri, kërkohet përdorimi i shërbimit reCAPTCHA të Google, i cili i nënshtrohet Politikës së Privatësisë dhe Kushteve të Përdorimit të Google.

Unë pajtohem me këto kushte.

Postime të Lidhura