MASAKRA E MANASTIRIT E 9 GUSHTIT 1830

MASAKRA E MANASTIRIT E 9 GUSHTIT 1830

Nga Merita Schmitt, 22 tetor 2021

Në vitin 1828 shumë krerë shqiptarë me në krye Zylyftar Podën e kundërshtuan thirrjen e Sulltanit për të marrë pjesë në luftë kundër Rusisë.

Ata u bashkuan, u mblodhën në Kuvendet e Beratit, Janinës dhe Gjirokastrës dhe ndërmorën një sërë veprimesh, për ta detyruar Sulltanin që t’ju jepte të drejtën e qeverisjes autonome, ashtu si e kishte patur Pashallëku i Janinës.

Në nëntor të po atij viti, në Kuvendin e Beratit, të mbajtur nga Ismail Bej Vlora, Zylyftar Poda, Shahin Bej Delvina, Abdyl Bej Koka e shumë kapedanë të tjerë të Shqipërisë së Jugut, Kuvendi doli me këto kërkesa ndaj Portës së Lartë:

– Vendosja e krerëve vendës shqiptar në krye të të treja Sanxhaqeve.

– Largimi i të gjithë nëpunësve të huaj që kishin ardhur mbas vdekjes së Ali Pash Tepelenës (1822).

– Largimi i Mehmed Reshid Pashës nga posti i Vezirit të madh (kryeministrit) nga Sanxhaqet e Delvinës, Vlorës dhe Janinës.

– Rikthimi i Aparatit Shqiptar të Pashallëkut të Janinës.

Kështu:

Sanxhaku i Delvinës t’i jepej Shahim Bej Delvinës,

Sanxhaku i Vlorës t’i jepej Ismail Bej Vlorës,

Komanda e Dërven Pashës t’i jepej Zylyftar Podës.

Sulltani edhe pse ishte kundër këtyre kërkesave, në pamundësi për ta shtypur rezistencën e Shqipërisë së Jugut, ju dërgoi përgjigjen se do t’i shihte kërkesat e Kuvendit dhe dërgoi nga Edreneja Mehmed Reshid Pashën për ta shtypur kryengritjen e feudalëve për Autonomi.

Dinaku Mehmed Reshit Pasha, i ftoi të gjithë krerët feudalë atdhetarë shqiptarë në Dovlexhik të Manastirit për të marrë pjesë në një paradë ushtarake. Feudalët shqiptarë, shërbyes të Perandorisë Osmane nuk u ftuan.

Ndërsa parada po parakalonte, ata qëlluan mbi krerët atdhetarë shqiptar. Brënda pak minutash u vranë afro 1000 prijës shqiptarë, elita e kombit tonë.

Njëkohësisht i biri i Mehmed Reshid Pashës, Emin Pasha organizoi të njëjtin kurth me feudalët atdhetarë të Janinës, por numri i shfarosjes së tyre qe shumë më i vogël.

Vrasja e feudalëve atdhetarë shqiptar shkaktoi zemërim të madh tek të gjithë feudalët dhe prijësat e tjerë shqiptarë. Mehmet Reshit Pasha u quajt “shqiptar-vrasësi”

Populli u ngrit në kryengritje lokale, të cilat Zylyftar Poda u përpoq që t’i përqëndronte në një Kryengritje të përgjithshme feudale shqiptare dhe ftoi edhe Mustafa Pashë Shkodranin. Mustafa Pashë Bushatlliu për interesa të ngushta përkrahu Vezirin e lartë në shtypjen e kryengritjeve lokale të Shqipërisë së Jugut.

Masakra e Manastirit çoi në:

– Zhdukjen e krerëve më të shquar të Lëvizjes Shqiptare të Jugut.

– Arrestimin e familjeve të luftëtarëve të garnizoneve të qyteteve të Shqipërisë Jugut.

– Konfiskimin e të gjithë pasurisë së tyre.

– Rritjen e shtypjes ndaj popullit.

– Kalimin e një pjese të luftëtarëve si kaçakë nëpër male.

Një vit më vonë, në prill të vitit 1831, feudalët atdhetarë të Shqipërisë së Jugut e mbështetën Mustafa Pashë Bushatlliun në luftën kundër reformave turke në Shqipërinë Veriore.

Total
0
Shares
Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Postime të Lidhura