SHQIPËRIA E VERIUT NË KOLEKSIONIN FOTOGRAFIK TË KARRLLTËN KUNIT (

Pashtriku.org, 19. 10. 2015: Karlltën Kun (1904-1981) ishte antropolog fizik amerikan nga Uejkfijlld në Masaçusets. Studioi për egjiptologji dhe antropologji në Universitetin e Harvardit ku u diplomua në vitin 1925 dhe për disa vjet punoi atje si asistent dhe profesor. Më vonë ishte profesor i antropologjisë në Universitetin e Pensilvanisë (1948-1963) ku ishte edhe kuratori i muzeut universitar të Filadelfisë. Kuni kreu hulumtime antropologjike në Afrikë (Marok 1925, Etiopi 1933), në Lindjen e Mesme, në Amerikën e Jugut dhe në Indi, dhe ishte autor i shumë veprave shkencore dhe popullore. Gjatë Luftë së Dytë Botërore bashkoi udhëtimet e tij shkencore me punën e zbulimit për Zyrën e Shërbimeve Strategjike (Office of Strategic Services – OSS), pararendësja e CIA-s. Gjatë viteve 1929-1930 Karlltën Kuni ndodhej në Shqipëri ku kreu një studim antropometrik mbi 1.067 shqiptarë të dhjetë zonave të Veriut, duke iu matur madhësitë dhe format të trupave të tyre. Ky studim u përfundua në vitet 1946-1947 me ndihmën e komunitetit shqiptar të Bostonit dhe rezultoi në botimin e librit të tij: “The Mountains of Giants: a Racial and Cultural Study of the North Albanian Mountain Tribes [Malësia e viganëve: studim racor dhe kulturor i fiseve të malësisë së Shqipërisë së Veriut],” Kembrixh 1950. Jehona shkencore e punës së Kunit ishte e kufizuar duke qenë se, pas Luftë së Dytë Botërore, studime të tilla të antropologjisë fizike dhe të tipareve racore u bënë tabu apo kishin humbur interes. Interesant megjithatë kanë mbetur fotografitë. Fotot e këtij koleksioni burojnë nga vëllimi i sipërpërmendur dhe nga libri i asistentit të tij shqiptar, Stavre Frashëri (1900-1965), “Përmes Mirditës në dimër”, Korçë 1930, në versionin anglisht “Through Mirdite in Winter,” Boulldër 2002.

Koleksioni fotografik i Karlltën Kunit (Carleton Coon)

***
Die Fotosammlung des Carleton Coon
Nordalbanien im Jahre 1929
Carleton Coon (1904-1981), amerikanischer Naturwissenschaftler aus Wakefield in Massachusetts, hatte Ägyptologie und Anthropologie an der Harvard Universität studiert, wo er sein Studium im Jahre 1925 abschloss. Dort war er Assistent und anschließend als Professor tätig. Von 1948 bis 1963 war Coon Professor der Anthropologie an der Universität von Pennsylvanien sowie Kurator für Ethnologie am Universitätsmuseum von Philadelphia. Er führte anthropologische Feldforschungen in Afrika (Marokko 1925, Äthiopien 1933), im Nahen Osten, in Südamerika und in Indien durch und war Verfasser etlicher Publikationen, sowohl akademischer Schriften wie auch Bücher für das nichtwissenschaftliche Publikum. Während des Zweiten Weltkriegs verband er seine Feldforschung im Ausland mit einer Geheimdiensttätigkeit für das amerikanische Office of Strategic Services (OSS), Vorrenner der Central Intelligence Agency (CIA). In den Jahren 1929-1930 führte Carleton Coon eine anthropometrische Untersuchung in Albanien durch. Dort zeichnete er die Körpergröße und andere körperliche Merkmale von 1.067 Albanern aus zehn Gebieten im Norden des Landes auf. Diese Untersuchung schloss er in den Jahren 1946-1947 mit Hilfe der albanischen Gemeinde in Boston ab und veröffentlichte sie in Buchform als The Mountains of Giants: a Racial and Cultural Study of the North Albanian Mountain Tribes [Die Berge der Riesen: eine rassische und kulturelle Untersuchung der nordalbanischen Gebirgsstämme] Cambridge, Mass. 1950. Die wissenschaftliche Auswirkung seiner Arbeit war begrenzt, da nach dem Zweiten Weltkrieg die physische Anthropologie und Rassenuntersuchungen auch in der Wissenschaft heikel geworden waren. Die folgenden Aufnahmen stammen aus dem obengenannten Buch und aus dem von seinem albanischen Assistenten Stavre Frashëri (1900-1965) verfassten Band Through Mirdite in Winter [Durch Mirdita im Winter], Boulder 2002.
***
The Photo Collection of Carleton Coon
Northern Albania in 1929

Carleton Coon (1904-1981) was a physical anthropologist from Wakefield, Massachusetts. He studied Egyptology and anthropology at Harvard University, where he graduated in 1925. He was a lecturer and later professor there for several years, served as curator of ethnology at the University Museum of Philadelphia, and worked for fifteen years as professor of anthropology at the University of Pennsylvania (1948-1963). Coon carried out anthropological research in Africa (Morocco 1925, Ethiopia 1933), the Middle East, South America and India, and was the author of numerous publications, including both academic papers and popular books for the general reader. During the Second World War, he combined his scholarly travels with intelligence activities on behalf of the United States Office of Strategic Services (OSS), the forerunner of the Central Intelligence Agency. Carleton Coon was in Albania in 1929-1930 where he carried out an anthropometric survey of 1,067 Albanians from ten regions in the north of the country, basically measuring body sizes and shapes. This survey was completed in 1946-1947 with assistance from the Albanian community in the Boston area and led to the publication of his volume “The Mountains of Giants: a Racial and Cultural Study of the North Albanian Mountain Tribes,” Cambridge, Mass. 1950. The scholarly effect of Coon’s work was limited, however, because the science of physical anthropology and similar investigations of racial characteristics soon fell out of favour. The following photos are taken from the above-mentioned volume and from “Through Mirdite in Winter,” Boulder 2002, by his assistant Stavre Frashëri (1900-1965).

(I publikuar për herë të parë nga studiuesi Robert Elsie)

Total
0
Shares
Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Për siguri, kërkohet përdorimi i shërbimit reCAPTCHA të Google, i cili i nënshtrohet Politikës së Privatësisë dhe Kushteve të Përdorimit të Google.

Unë pajtohem me këto kushte.

Postime të Lidhura