SI I REKRUTONTE TË „BURGOSURIT POLITIK“ SIGURIMI I SHTETIT – UDB?! SADIK BLAKAJ I “BURGOSURI POLITIK” I UDB-ës!

Shkruan: Sinan Kastrati

Sadik Blakaj ishte i burgosuri më i “autoritetshëm” në dhomën e burgut në burgun e Ferizajit. Në krahasim me të burgosurit e tjerë ai ishte pak më i vjetër se të tjerët, rreth 32 vjeçar. Të tjerët ishin më të të rinjë dhe të dënuar për vepra të tjera, kundërvajtëse, si vjedhje, rrahje.

Po vjetërsia nuk ishte ajo që e dallonte Sadik Blakajn nga të burgosurit e tjerë. “Hallet” për Kombin Shqiptarë dhe Kosovën Republikë ishin arsyet qe ai ishte në ”burg”. Për këtë, Sadiku kishte shumë respekt nga të burgosurit (dhe disa gardianë shqiptarë).

Atë e nderonin të gjithë të burgosurit sepse, thoshin ata: është qe 5 vite në burg. Sadiku ishte i vetmi që kishte libra, laps e fletore e ndonjë gjësend që ne të tjerët nuk e kishim. Të burgosurit e tjerë, nuk iu interesonte politika e as nuk dinin kush është kryetar i komunës, por nuk kishin libra e as laps e fletore.

 • Dëshmi arkivore: vërtetimi nr.22/81 i bastisjes së shtëpisë së Sinan Kastratit (nga UDB-a), më datë 6 prill 1981. Janë marrë 109 fotografi të ndryshme dhe 4 traka të magnetofonit.

Unë u gëzova shumë që e “gjeta” një të “burgosur politik”, si Sadik Blakajn sepse pas gjithë atyre vuajtjeve, edhe pse jo kohë të gjatë, mu duk sikur të kisha shkua në shtëpi. Pastaj, me gjithë respektin që kisha për të burgosurit e tjerë si, Rexhep Dabërdolin e Tahirin dhe një të riut që erdhi në burgun e Prishtinës, sa isha unë atje, bisedat ishin më “të sinqerta” e më “serioze” dhe më me kuptim me Sadikun. Pra të burgosurit që unë kisha qenë me ta ishin për vepra të tjera dhe nuk na shkonin llafet, përveç mahive dhe lojës së shahut, në kohën “e lirë”.

Sadiku mu afrua mua posa shkova në dhomën e burgut në Ferizaj. Nuk e di pse. Ndoshta pse isha më i ri apo pse punoja edhe unë në arsim, sikurse ai që kishte “punuar” Sadiku. Ai më afroi afër vetes dhe mua mu duk sikur ndjeva një lehtësi, një siguri më të madhe e mbrojtje më të sigurtë me të. U ndjeva i privilegjuar që Sadik Blakaj, i burgosur politik shumëvjeçar më “pranonte” mua të flas e të shoqnohem me te. Sadiku u “interesua” me dijt çka ka ndodhur “jashtë” burgut gjatë kohës sa ai ishte brenda. Unë i tregova shkurt, në formë të një kronike të thatë, sikur në lajmet e RTK-së, për atë që kishte ndodhur në Prishtinë. Edhe ai më tregoi si ishte burgos në Pejë.

Punoja si profesor i gjuhës shqipe në gjimnazin e Pejës dhe para nxënësve në orën e mësimit thash se veprat e Sinan Hasanit nuk vlejnë asgjë, janë rrena, filloj rrëfimin e tij Sadiku. Ai mu “hap” por edhe unë përveç që u gëzova, fillova me i tregua çka kishte ndodh më 11 e 26 mars të vitit 1981, gjerësisht. Kishim kohë të mjaftueshme prandaj fillova me ia tregua Sadik Blakajt “historinë” time, që nga koha kur isha nxënës i gjimnazit … kur isha burgos, si nxënës, maturant për herë të parë, më 1974 … pse isha përjashtuar nga shkolla, kur isha në Shqipëri, për herë të dytë, më 1979, ngjarje e ndodhi që mua më kishin ndodhur e që mendoja se Sadik Blakajt do ti pëlqejnë e ai do të më besoj më shumë. Demonstratat ia përshkruajta si është më së miri, krejt ngjarjen që e kisha parë dhe ia tregova emrat e të gjithë shokëve, studentëve, njerëzve që i kisha njohur dhe takuar më 11 dhe 26 Mars dhe më herët. Nuk e besoja që ai ishte punëtor i sigurimit shtetëror.

Kam bindjen që edhe sot po të kisha qenë me të në burg, prapë do t’i tregoja ato që i pata thënë atëherë. Nga natyra Sadiku ishte shumë i qetë, dhe nuk tregonte shenja të një njeriut të pabesë, që s`e mban fjalën, të keq, spiun, kriminel e sadist, siç në të vërtetë kishte qenë ai. Nga veshja ishte i thjeshtë, modest e elegant që lente përshtypjen e një intelektuali të madh, punëtori të zellshëm arsimor e patriotit të devotshëm. Pamja e tij, djalë i hijshëm, “për syret” siç thuhet në popull “syni i keq mas e paftë”! Sjelljet i kishte shumë të matura me të burgosur ndërsa fjalët i kishte me “karar”. Edhe kur “qortonte”, na bindte se ka shumë të drejtë. Përuleshim para tij, e ia “hiqnim kapelën” për nder e respekt! Nga “goja i qitke mjaltë”.

Por, Sadiku nuk kishte qenë ai që unë e kam mendua dhe i kam besua. Ai kishte qenë punëtor i msheft i SHSSH të Jugosllavisë për Kosovë i cili mua më ka sjellur shumë probleme, që edhe ashtu nuk i kisha të pakta.

Pas këtij rasti, kur Sadiku e kishte dorëzuar letrën time SHSSH, mua më thirrnin më shpesh në zyrat e SPB-së në Ferizaj inspektorët e sigurimit që vinin nga Prishtina dhe më pyesnin mua por kurrë nuk më shkonte mendja se Sadik Blakaj e kishte dorëzuar letrën time në SHSSH, në SPB-në. Unë dyshoja mos janë burgos Xhevat Durmishi, Skënder Gashi, Izedin Krasniqi, Haki Berisha, Nuhi Syla, Behxhet Krasniqi … dhe Milazim Krasniqi, tash profesor universiteti, Nexha, e fejuara ime etj. sepse për këta më pyesnin më shpesh inspektorët, emra që i kisha përmend në letrën time… Më pyesnin edhe për Jusuf Gërvallën, aktivitetin e tij e revistat ilegale që dilnin jashtë e ne i shpërndanim në Kosovë.

Frigohesha se mos Izedini ka pranuar që unë ia kam dhënë revistat ilegale për Milazim Krasniqin me i lexua, të cilit ia kisha premtuar. Frigën e kisha mos po gjinden ato revista ilegale e edhe Milazimi po burgoset. Pasojat dihen.

Kjo letër më vonë më ka nxjerr shumë telashe, probleme e dyshime edhe tek të afërmit, miqt e mi… dhe shkaku i saj është izolua (e burgos) Xhevat Durmishi, si ushtar në Bihaq të Bosnjës e Skënder Gashi, mjekë, ish shokë të studimeve që kishim shkua ushtarë të njëjtën ditë. Ata, sa më kujtohet, i kishin prua në Tuzëll, në izolim. Por unë nuk e dija se edhe ata i kam pas shumë afër, me “banesë”, një muri në mes na ndante.

Haki Berisha nga Komarani ishte burgos dhe gjatë kontrollimit të shtëpisë iu kishin gjetë edhe disa libra që unë ia kisha dhënë për me e përgatit provimin e Letërsisë së Sotme, Peezi dhe prozë të Agim Vinca e Isak Shema (Historinë e Letërsisë Shqipe- Realizmin Socialisht, me autor K. Bihikun, poemën “Nënë Shqipëri të Dritëro Agollit, Dimri i vetmisë së madhe “ të Kadaresë etj. dhe disa fotografi, si studentë).

Mua me “liruan” nga burgu i Ferizajit, me 26 Maj 1981…

Xhevat Durmishi e Skënder Gashi

Me Xhevat Durmishin e Skënder Gashi njiheshim … Të dytë studionin mjekësinë e përgjithshme në fakultetin e mjekësisë në Prishtinë dhe banonin bashkë me një dhomë dy krevetëshe, në konviktin nr.3. Për konviktin nr. 3 kam shumë mbresa e më lidhin gjithashtu shumë e kujtime të paharrueshme për ngjarjet e personalitetet e kohës, si studentë banues.

Xhevati e Skënder Gashin, banonin në dhomën nr. 307, ndërsa unë me Ali Lajqin, në dhomën nr. 206, një kat më poshtë, si studentë të letërsisë.

Skender Gashin e njihja më herët, qysh si gjimnazist, kur ai ishte aktivist në kryesinë e rinisë së gjimnazit “Ramiz Sadiku” në Rahovec. Skënderi ishte nga Drenofci i Zatriqit, fshat afro 8 km në veri-perëndim të Rahovecit, fshat i njohur për rrush, pjeshka, pemë e perime. Ishte nip i Selman Zatriqit, i shpërngulur në Damanek, afër Turjakës. Selmani ishte kushëri i pleqve tanë nga Zatriqi, me fis Kastrat. Skënderin, mund të them se e kisha edhe si nip.

____________

Shtojcë e pashtrikut

SADIK BLAKAJ SIPAS IBRAHIM KELMENDIT „JE I PASTËR SI LOTI“!

Nga Xhafer Durmishi

https://pashtriku.org/xhafer-durmishi-sadik-blakaj-sipas-ibrahim-kelmendit-aeurzje-i-paster-si-lotiaeuroe/

Total
0
Shares
4 comments
 1. Если вам нужно построение отдела продаж важно учесть несколько ключевых шагов и аспектов.
  Вот некоторые рекомендации: Определение целей и стратегии: Начните с определения целей, которые
  вы хотите достичь с помощью отдела продаж.
  Разработайте стратегию, которая будет направлена
  на достижение этих целей. Учтите,
  какие рынки и сегменты вы хотите охватить.

  Создание организационной структуры:
  Решите, какую структуру будет иметь ваш отдел продаж.
  Она может быть функциональной, географической или комбинированной.
  Уделите внимание ролям и обязанностям сотрудников.

  Найм и обучение персонала: Подберите квалифицированных сотрудников с опытом в
  продажах или предоставьте им обучение.
  Эффективные продавцы играют ключевую роль в успехе отдела.

  Выбор и внедрение CRM-системы: Внедрение Customer
  Relationship Management (CRM) системы поможет отслеживать взаимодействие с клиентами,
  управлять лидами и анализировать данные.

  Разработка процессов продаж: Определите процессы продаж от начала до конца, включая генерацию лидов, ведение переговоров и заключение сделок.

  Мониторинг и анализ: Установите систему мониторинга и анализа результатов, чтобы постоянно улучшать эффективность вашего отдела продаж.

  Важно помнить, что построение отдела продаж – это непрерывный процесс, и его развитие требует постоянного внимания и адаптации к изменяющимся условиям на рынке.

  4J8kazM9

 2. Только надежному исполнителю можно доверить сформировать удаленный отдел продаж Работа с удаленными командами требует особого внимания
  к деталям и понимания того, как эффективно управлять на расстоянии.
  Вот несколько ключевых шагов, которые можно предпринять при создании удаленного отдела продаж с помощью компаний,
  как “Немкович Студио”:
  Подготовьтесь к удаленной работе: Убедитесь, что у вас есть необходимые технологии и инфраструктура для эффективной
  удаленной работы, включая средства связи, проектные инструменты и безопасность данных.

  Определите задачи и ожидания: Сформулируйте четкие
  задачи и ожидания для удаленного отдела продаж.
  Это поможет участникам команды понять свои обязанности и
  цели.
  Выберите правильных сотрудников: Подбирайте
  профессионалов, способных эффективно работать
  на удаленке. Обратитесь к “Немкович Студио” или подобным компаниям, чтобы получить помощь в подборе квалифицированных сотрудников.

  Обучение и интеграция:
  Обеспечьте новых членов команды обучением и интеграцией в рабочий процесс.
  Это поможет им быстрее адаптироваться к удаленной среде.

  Установите систему коммуникации: Используйте средства связи, такие как видеоконференции и чаты, для эффективной коммуникации и совместной работы.

  Установите метрики и мониторинг:
  Определите ключевые показатели производительности (KPI) для
  удаленного отдела продаж
  и создайте систему мониторинга
  и отчетности. Это поможет вам отслеживать успехи и корректировать стратегию при необходимости.

  Обеспечьте безопасность данных:
  Позаботьтесь о безопасности информации и данных,
  особенно если удаленные сотрудники имеют доступ к конфиденциальным данным клиентов.

  Уделяйте внимание мотивации и обратной связи: Создайте систему мотивации и обратной
  связи для удаленных сотрудников.

  Поддерживайте их мораль и обеспечьте возможность делиться своими мыслями и идеями.

  Постоянное совершенствование: Работа с удаленным отделом продаж – это непрерывный процесс.
  Постоянно анализируйте результаты
  и ищите способы оптимизации работы удаленных команд.

  Сотрудничество с компаниями, как “Немкович Студио”, может помочь вам создать и эффективно управлять удаленным отделом продаж, учитывая все особенности этой формы работы.

  b5JjiwV5-3

 3. Только надежному исполнителю можно доверить сформировать https://digitallworld.ru Работа с удаленными командами требует особого внимания к деталям и понимания того, как эффективно управлять на расстоянии. Вот несколько ключевых шагов, которые можно предпринять при создании удаленного отдела продаж с помощью компаний, как “Немкович Студио”:
  Подготовьтесь к удаленной работе: Убедитесь, что у вас есть необходимые технологии и инфраструктура для эффективной удаленной работы, включая средства связи, проектные инструменты и безопасность данных.
  Определите задачи и ожидания: Сформулируйте четкие задачи и ожидания для удаленного отдела продаж. Это поможет участникам команды понять свои обязанности и цели.
  Выберите правильных сотрудников: Подбирайте профессионалов, способных эффективно работать на удаленке. Обратитесь к “Немкович Студио” или подобным компаниям, чтобы получить помощь в подборе квалифицированных сотрудников.
  Обучение и интеграция: Обеспечьте новых членов команды обучением и интеграцией в рабочий процесс. Это поможет им быстрее адаптироваться к удаленной среде.
  Установите систему коммуникации: Используйте средства связи, такие как видеоконференции и чаты, для эффективной коммуникации и совместной работы.
  Установите метрики и мониторинг: Определите ключевые показатели производительности (KPI) для удаленного отдела продаж и создайте систему мониторинга и отчетности. Это поможет вам отслеживать успехи и корректировать стратегию при необходимости.
  Обеспечьте безопасность данных: Позаботьтесь о безопасности информации и данных, особенно если удаленные сотрудники имеют доступ к конфиденциальным данным клиентов.
  Уделяйте внимание мотивации и обратной связи: Создайте систему мотивации и обратной связи для удаленных сотрудников. Поддерживайте их мораль и обеспечьте возможность делиться своими мыслями и идеями.
  Постоянное совершенствование: Работа с удаленным отделом продаж – это непрерывный процесс. Постоянно анализируйте результаты и ищите способы оптимизации работы удаленных команд.
  Сотрудничество с компаниями, как “Немкович Студио”, может помочь вам создать и эффективно управлять удаленным отделом продаж, учитывая все особенности этой формы работы.

  b5JjiwV5-3

 4. Пришло время сделать подбор менеджеров по продажам Этот этап играет критическую роль в формировании
  успешного отдела продаж, и сотрудничество с опытными консультантами,
  такими как “Немкович Маркетинг”, может быть особенно полезным.

  Важно учесть несколько важных шагов:
  Определение критериев отбора: Вместе с
  “Немкович Маркетинг” определите критерии, которые соответствуют вашим
  потребностям и целям. Это включает
  в себя опыт, навыки, качества и особенности, которые вы хотите видеть у будущих
  менеджеров.
  Разработка вакансий: Создайте подробные описания вакансий и требования для кандидатов.
  Сотрудничество с опытными консультантами,
  такими как “Немкович Маркетинг”, поможет вам
  сформулировать эффективные вакансии.

  Поиск и отбор кандидатов: “Немкович Маркетинг” может
  помочь вам провести поиск кандидатов через различные источники, включая рекрутинговые агентства и онлайн-платформы.
  Они могут также провести собеседования и анализировать резюме, чтобы
  найти лучших кандидатов.
  Обучение и интеграция: После выбора менеджеров, обеспечьте им
  подходящее обучение и интеграцию в вашу компанию.
  Обучение и адаптация новых
  сотрудников помогут им начать эффективную работу как можно скорее.

  Мониторинг и развитие: Сотрудничайте с “Немкович Маркетинг” для
  мониторинга производительности менеджеров по
  продажам и их дальнейшего профессионального
  развития.
  Подбор компетентных менеджеров по продажам с поддержкой опытных консультантов, таких как “Немкович Маркетинг”, поможет вам создать сильный и результативный
  отдел продаж.

  b5JjiwV5-3

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Për siguri, kërkohet përdorimi i shërbimit reCAPTCHA të Google, i cili i nënshtrohet Politikës së Privatësisë dhe Kushteve të Përdorimit të Google.

Unë pajtohem me këto kushte.

Postime të Lidhura