EKSPERIMENTIMI BIOLOGJIK NË UKRAINË DHE GJEORGJI!

EKSPERIMENTIMI BIOLOGJIK NË UKRAINË DHE GJEORGJI!

Nga sheradin Berisha, Fascebook 10 mars 2022

Më 24 janar 2022 gazetarja insetigative bullgare Dilyana Gaytandzhieva, ka publikuar “Dokumente që ekspozojnë eksperimentet biologjike të SHBA-së (Pentagonit) mbi ushtarët aleatë në Ukrainë dhe Gjeorgji”. “Pentagoni ka kryer eksperimente biologjike me një rezultat potencialisht vdekjeprurës mbi 4,400 ushtarë në Ukrainë dhe 1,000 ushtarë në Gjeorgji.” shkruan në studimin e saj, Dilyana Gaytandzhieva.

Gaytandzhieva është korrespondente në Lindje të Mesme dhe themeluese e “Arms Watch”. Gjatë viteve të fundit ajo ka publikuar një seri raportesh zbuluese mbi furnizimet me armë për terroristët në Siri, Irak dhe Jemen. Puna e saj aktuale përqendrohet në dokumentimin e krimeve të luftës dhe eksporteve të paligjshme të armëve në zonat e luftës në mbarë botën.

***

Në vijim lexoni të plotë studimin e gazetares  Dilyana Gaytandzhieva me titull:

DOKUMENTET EKSPOZOJNË EKSPERIMENTET BIOLOGJIKE TË SHBA-së MBI USHTARËT ALEATË NË UKRAINË DHE GJEORGJI

Nga Dilyana Gaytandzhieva, më 24. 01. 2022

Ndërsa SHBA po planifikon të rrisë praninë e saj ushtarake në Evropën Lindore për të “mbrojtur aleatët e saj kundër Rusisë”, dokumentet e brendshme tregojnë se çfarë do të thotë “mbrojtja” amerikane në terma praktikë.

Pentagoni ka kryer eksperimente biologjike me një rezultat potencialisht vdekjeprurës mbi 4,400 ushtarë në Ukrainë dhe 1,000 ushtarë në Gjeorgji. Sipas dokumenteve të zbuluara, të gjitha vdekjet vullnetare duhet të raportohen brenda 24 orëve (në Ukrainë) dhe 48 orëve (në Gjeorgji).

Të dy vendet konsiderohen si partnerët më besnikë të SHBA-së në rajon me një sërë programesh të Pentagonit që po zbatohen në territorin e tyre. Një prej tyre është programi i angazhimit biologjik të Agjencisë së Reduktimit të Kërcënimeve të Mbrojtjes (DTRA) prej 2.5 miliardë dollarësh, i cili përfshin kërkime mbi agjentët bio, viruset vdekjeprurëse dhe bakteriet rezistente ndaj antibiotikëve që po studiohen në popullatën lokale.

***

Projekti GG-21: “Të gjitha vdekjet vullnetare do të raportohen menjëherë”

Pentagoni ka nisur një projekt të gjatë 5-vjeçar me një zgjatje të mundshme deri në 3 vjet të koduar GG-21: “Infeksionet e lindura nga artropodët dhe zoonotike midis personelit ushtarak në Gjeorgji”. Sipas përshkrimit të projektit, mostrat e gjakut do të merren nga 1000 rekrutë ushtarakë në kohën e provimit fizik të regjistrimit të tyre ushtarak në spitalin ushtarak gjeorgjian që ndodhet në Gori.

Mostrat do të testohen për antitrupa kundër katërmbëdhjetë patogjenëve:

1. Bacillus anthracis

2. Brucella

3. virusi CCHF

4. Coxiella burnetii

5. Francisella tularensis

6. Hantavirus

7. Llojet Rickettsia

8. virusi TBE

9. Llojet Bartonella

10. Llojet Borrelia

11. Llojet Ehlrichia

12. Llojet Leptospira

13. Salmonella typhi

14. WNV

Sasia e marrjes së gjakut do të jetë 10 ml. Mostrat do të ruhen për një kohë të pacaktuar në NCDC (Qendra Lugar) ose USAMRU-G dhe pjesët mund të dërgohen në selinë e WRAIR në SHBA për studime kërkimore të ardhshme. Instituti i Kërkimeve të Ushtrisë Walter Reed (WRAIR) është objekti më i madh i kërkimit biomjekësor i administruar nga Departamenti i Mbrojtjes i SHBA. Rezultatet e analizës së gjakut nuk do t’u jepen pjesëmarrësve në studim.

Një procedurë e tillë nuk mund të shkaktojë vdekje. Megjithatë, sipas raportit të projektit, “të gjitha vdekjet vullnetare do të raportohen menjëherë (zakonisht brenda 48 orëve nga njoftimi i PI)” në Spitalin Ushtarak Gjeorgjian dhe WRAIR.

Mostrat e gjakut të ushtarëve do të ruhen dhe do të testohen më tej në Qendrën Lugar, një strukturë 180 milionë dollarëshe e financuar nga Pentagoni në kryeqytetin e Gjeorgjisë, Tbilisi.

Qendra Lugar është bërë e njohur vitet e fundit për aktivitete të diskutueshme, incidente laboratorike dhe skandale rreth programit të hepatitit C të gjigantit amerikan të drogës Gilead në Gjeorgji, i cili ka rezultuar në të paktën 248 vdekje të pacientëve. Shkaku i vdekjes në shumicën e rasteve është renditur si i panjohur, kanë treguar dokumentet e brendshme.

Projekti gjeorgjian GG-21 është financuar nga DTRA dhe është zbatuar nga shkencëtarë ushtarakë amerikanë nga një njësi speciale e ushtrisë amerikane me emrin e koduar USAMRU-G, të cilët operojnë në Qendrën Lugar. Atyre u është dhënë imunitet diplomatik (pa qenë diplomatë) në Gjeorgji për të hulumtuar bakteret, viruset dhe toksinat. Kjo njësi është në varësi të Institutit të Kërkimeve të Ushtrisë Walter Reed (WRAIR).

Dokumentet e marra nga regjistri federal i kontratave të SHBA-së tregojnë se USAMRU-G po zgjeron aktivitetet e saj me aleatët e tjerë të SHBA-së në rajon dhe po “krijon aftësi ekspeditash” në Gjeorgji, Ukrainë, Bullgari, Rumani, Poloni, Letoni dhe në çdo vendndodhje të ardhshme. Projekti i ardhshëm USAMRU-G që përfshin teste biologjike mbi ushtarët do të nisë në mars të këtij viti në Spitalin Ushtarak Bullgar në Sofje.

Projekti UP-8: Të gjitha vdekjet e pjesëmarrësve në studim duhet të raportohen brenda 24 orëve

Agjencia për Reduktimin e Kërcënimeve të Mbrojtjes (DTRA) ka financuar një projekt të ngjashëm që përfshin ushtarë në Ukrainë të koduar UP-8: Përhapja e virusit të etheve hemorragjike Krime-Kongo (CCHF) dhe hantaviruseve në Ukrainë dhe nevoja e mundshme për diagnozë diferenciale në pacientët që dyshohet për leptospirozë. Projekti ka nisur në vitin 2017 dhe është zgjatur disa herë deri në vitin 2020, tregojnë dokumentet e brendshme.

Sipas përshkrimit të projektit, mostrat e gjakut do të mblidhen nga 4,400 ushtarë të shëndetshëm në Lviv, Kharkov, Odesa dhe Kiev. 4000 prej këtyre mostrave do të testohen për antitrupa kundër hantaviruseve dhe 400 prej tyre për praninë e antitrupave kundër virusit të etheve hemorragjike Krime-Kongo (CCHF). Rezultatet e analizës së gjakut nuk do t’u jepen pjesëmarrësve në studim.

Nuk ka asnjë informacion se cilat procedura të tjera do të kryhen, përveç se “incidentet e rënda, përfshirë vdekjet duhet të raportohen brenda 24 orëve. Të gjitha vdekjet e subjekteve të studimit që dyshohet ose dihet se kanë lidhje me procedurat e kërkimit duhet të sillen në vëmendjen e komiteteve të bioetikës në SHBA dhe Ukrainë.”

DTRA ka ndarë 80 milionë dollarë për kërkime biologjike në Ukrainë që nga 30 korriku 2020, sipas informacionit të marrë nga regjistri federal i kontratave të SHBA. E ngarkuar me programin është kompania amerikane Black &Veatch Special Projects Corp.

Një tjetër kontraktor i DTRA që operon në Ukrainë është CH2M Hill. Kompanisë amerikane i është dhënë një kontratë 22.8 milionë dollarë (2020-2023) për rindërtimin dhe pajisjen e dy biolaboratorëve:

1. Institutit Shtetëror të Kërkimeve Shkencore të Diagnostifikimit Laboratorik dhe Ekspertizës Veterinare-Sanitare (Kyiv ILD) dhe

2. Shërbimit Shtetëror të Ukrainës për Sigurinë Ushqimore. dhe Laboratori Diagnostikues Rajonal i Mbrojtjes së Konsumatorit (Odesa RDL).

Personeli amerikan dëmshpërblehet për vdekjet dhe lëndimet e popullatës lokale

Aktivitetet e DTRA në Gjeorgji dhe Ukrainë janë nën mbrojtjen e marrëveshjeve të veçanta dypalëshe. Sipas këtyre marrëveshjeve, Gjeorgjia dhe Ukraina nuk do të jenë të padëmshme, nuk do të sjellin asnjë procedim ligjor dhe do të dëmshpërblejnë Shtetet e Bashkuara dhe personelin e saj, kontraktorët dhe personelin e kontraktorëve, për dëmtimin e pronës, ose vdekjen ose lëndimin e ndonjë personi në Gjeorgji dhe Ukrainë, që rrjedhin nga të aktivitetet sipas kësaj Marrëveshjeje. Nëse shkencëtarët e sponsorizuar nga DTRA shkaktojnë vdekje ose lëndime në popullatën lokale, ata nuk mund të mbajnë përgjegjësi.

Për më tepër, sipas Marrëveshjes SHBA – Ukrainë, pretendimet e palëve të treta për vdekje dhe lëndime në Ukrainë, që lindin nga veprimet ose mosveprimet e çdo punonjësi të Shteteve të Bashkuara në lidhje me punën sipas kësaj Marrëveshjeje, do të jenë përgjegjësi e Ukrainës.

————

Burimet:

Documents expose US biological experiments on allied soldiers in Ukraine and Georgia

http://dilyana.bg/documents-expose-us-biological-experiments-on-allied-soldiers-in-ukraine-and-georgia/

***

Documents expose US biological experiments on allied soldiers in Ukraine and Georgia – Dilyana.bg

https://studylib.net/doc/25704975/documents-expose-us-biological-experiments-on-allied-sold?

***

Documents expose US biological experiments on allied soldiers in Ukraine and Georgia

——

Ilustrimet!

Në foto gazetarja Dilyana Gaytandzhieva në një zonë lufte dhe dëshmitë e publikuara në këtë studim investigativ:

Total
0
Shares
Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Për siguri, kërkohet përdorimi i shërbimit reCAPTCHA të Google, i cili i nënshtrohet Politikës së Privatësisë dhe Kushteve të Përdorimit të Google.

Unë pajtohem me këto kushte.

Postime të Lidhura