GOLGOTHA E SHQIPËRISË 1913

Leo Freundlich: Golgotha ​​e Shqipërisë 1913
Akuza kundër shfarosësve të popullit shqiptar

Në brigjet lindore të Adriatikut, vetëm një udhëtim tre ditor nga Vjena, jetojnë një popull autokton që me shekuj kanë luftuar për lirinë dhe pavarësinë e tyre kundër armiqve dhe shtypësve të të gjitha llojeve. Ky komb është ngjitur i palëkundur në rrënjët e tij përmes luftërave të panumërta dhe kataklizmave të historisë. As migrimet e mëdha dhe as luftërat me serbët, turqit dhe pushtuesit e tjerë nuk i kanë penguar shqiptarët të ruajnë kombësinë, gjuhën e tyre dhe pastërtinë dhe origjinalitetin e zakoneve të tyre.

Historia e këtij kombi është një zinxhir i pandërprerë betejash të përgjakshme kundër shtypësve të dhunshëm, por as edhe nga mizoritë më të papërshkrueshme nuk kanë arritur ta asgjësojnë këtë popull. Jeta intelektuale ka lulëzuar midis shqiptarëve edhe pse shtypësit e tyre u përpoqën të ndërpresin të gjithë zhvillimin kulturor në rrënjë. Ky komb prodhoi gjeneral dhe burra të shkëlqyeshëm të shtetit për Perandorinë Osmane. Shqiptarët ishin ndër gjykatësit më të mirë në Turqi dhe ndër autorët më të mëdhenj të letërsisë turke. Pothuajse të gjithë tregtarët e Malit të Zi ishin shqiptarë, ashtu si shumë biznesmenë të shkëlqyer në qytetet kryesore të Rumanisë. Shqiptarët luajtën një rol të rëndësishëm edhe në Itali. Crispi ishte njëri prej tyre. Ushtarët më të guximshëm të Greqisë ishin me gjak shqiptar.
Në vazhdën e kataklizmave të bëra nga Lufta Ballkanike, ëndrra e lashtë e lirisë dhe pavarësisë për këtë popull tani po bëhet realitet. Fuqitë e Mëdha të Evropës kanë vendosur t’i japin Shqipërisë autonominë e saj kombëtare.

Por etja serbe për pushtim tani ka gjetur një mjet për të shkatërruar ëndrrën e ndershme të këtij populli të guximshëm dhe liridashës përpara se të mund të realizohej. Trupat serbe kanë pushtuar Shqipërinë me zjarr dhe shpatë. Dhe nëse Shqipëria nuk mund të pushtohet, atëherë të paktën populli shqiptar mund të shfaroset. Kjo është zgjidhja që ata propozojnë.

* * *

Më 18 tetor 1912, Mbreti Pjetër i Serbisë lëshoi ​​një deklaratë ‘Për popullin serb’, duke shpallur:

“Qeveritë turke nuk treguan interes për detyrat e tyre ndaj qytetarëve të tyre dhe u kthyen në vëmendje të gjitha ankesave dhe sugjerimeve. Gjërat morën deri tani sa askush nuk ishte i kënaqur me situatën në Turqi në Evropë. Ajo u bë e padurueshme për serbët, edhe Grekët edhe për Shqiptarët.

Me anë të hirit të Zotit, unë kam urdhëruar ushtrinë time të guximshme të bashkohet në Luftën e Shenjtë për të liruar vëllezërit tanë dhe të sigurojë një të ardhme më të mirë.

Në Serbinë e Vjetër, ushtria ime do të takohet jo vetëm me serbët e krishterë, por edhe me serbët muslimanë, të cilët janë njësoj të dashur për ne, dhe përveç tyre, me shqiptarët e krishterë dhe muslimanë me të cilët populli ynë ka ndarë gëzim dhe pikëllim për trembëdhjetë shekuj tani. Për të gjithë ata sjellim liri, vëllazëri dhe barazi “.

Si e kanë kuptuar serbët deklaratën e monarkisë së tyre, e cila nuk është as gjysmë e vjetër?

Mijëra e mijëra burra, gra, fëmijë dhe pleq që janë vrarë ose torturuar deri në vdekje, fshatrat janë djegur, plaçkitur e shkatërruar, gratë dhe vajzat e reja janë dhunuar.

Serbët erdhën në Shqipëri jo si çlirimtarë por si shfarosës të popullit shqiptar. Konferenca e Ambasadorëve në Londër (1913) propozoi që vizatimi i kufijve të Shqipërisë sipas statistikave etnike dhe fetare të mblidhej në vend nga një komision. Serbët kanë nxituar të përgatisin statistikat për ta me mitralozë, pushkë dhe bajoneta. Ata kanë kryer mizori të papërshkrueshme. Tronditja dhe zemërimi i prodhuar nga këto krime tejkalohet vetëm nga ndjenja e trishtimit që vepra të tilla të mbrapshta mund të kryheshin në Evropë, jo larg qendrave të mëdha të kulturës perëndimore, në këtë shekull të njëzetë. Trishtimi ynë është bërë më i rëndë nga fakti se, përkundër raporteve që janë bërë me tel në shtëpi për muaj me radhë nga gazetarët e shumë kombeve,

Një popull i guximshëm dhe me karakter po kryqëzohet para syve të botës dhe Evropës, Evropa e krishterë e civilizuar, mbetet e heshtur!

Dhjetëra mijëra njerëz të pambrojtur po masakrohen, gratë po dhunohen, pleqtë dhe fëmijët janë mbytur, qindra fshatra të djegur në tokë, priftërinjtë theren.

Dhe Evropa mbetet e heshtur!

Serbia dhe Mali i Zi kanë vendosur të pushtojnë një vend të huaj. Por në atë tokë jeton një popull i guximshëm…

Fshatra të panumërta janë shkatërruar me tokë, individë të panumërt janë zhdukur. Aty ku dikur qëndruan vilat e përulura të shqiptarëve të varfër, nuk ngelet gjë tjetër veçse tymi dhe hiri. Një popull i tërë po vdes në kryqin e Kalvarit dhe Europa mbetet e heshtur!

* * *

Qëllimi i kësaj pune është të ngjall ndërgjegjen e opinionit publik evropian. Raportet e mbledhura këtu janë vetëm një pjesë e vogël e materialit në dispozicion. Më shumë se ato që përmbajnë është e njohur tashmë nga qeveritë e Evropës nga raportet zyrtare konsullore dhe shtypi.

Megjithatë, deri më tani, qeveritë kanë zgjedhur të heshtin. Tani, çdo heshtje tjetër do të thotë bashkëpunim.

Fuqitë e Mëdha duhet t’u tregojnë barbarëve të tërbuar një herë e përgjithmonë që t’i mbajnë ‘Duart e tyre’! Kjo valë e shfarosjes duhet të përfundojë me gjithë shpejtësinë e mundshme. Një komision ndërkombëtar duhet të ngrihet për të hetuar akuzat e bëra kundër qeverisë serbe.

Më e rëndësishmja nga të gjitha, trupat serbe dhe malazeze duhet të tërhiqen menjëherë nga territori shqiptar dhe bllokimi grek, i cili e ka prerë vendin nga të gjitha furnizimet ushqimore, duhet të hiqet.

Unë u bëj thirrje qeverive të Fuqive të Mëdha, i bëj thirrje opinionit publik evropian në emër të njerëzimit, në emër të civilizimit, në emër të popullit të mjerë shqiptar.

I drejtohem publikut britanik, kombit që ngriti zërin e tij në mënyrë virtuale për të protestuar kundër masakrave armene.

Unë e drejtoj thirrjen time drejtuar publikut francez i cili ka treguar kaq shpesh që do të mbrojë njerëzimin dhe të drejtat e njeriut.

Një komb i varfër, duke vuajtur një fat të tmerrshëm, apelon nga kryqi për ndihmë. A do ta dëgjojë Evropa thirrjen e saj? 

Leo Freundlich
Vjenë, E Diela e Pashkëve 1913

Shqiptarët duhet të shfarosen!

Në lidhje me raportin e lajmeve se 300 shqiptarë të paarmatosur të fisit Luma u ekzekutuan në Prizren pa gjyq, Frankfurter Zeitungshkruan: Në rastin në fjalë, duket se kanë qenë trupa të rregullta serbe që kanë kryer masakrën. Por nuk ka asnjë dyshim se edhe masakrat e urryera të kryera nga parregullsitë u kryen me miratimin e heshtur dhe në përputhje të plotë me vullnetin e autoriteteve serbe. “Në fillim të luftës ne vetë neve u thanë mjaft hapur nga një zyrtar serb : “Ne do t’i fshijmë shqiptarët.” Pavarësisht protestave evropiane, kjo politikë sistematike e shfarosjes po vazhdon e pa penguar. Si rezultat, ne e konsiderojmë si detyrë tonë të ekspozojmë synimet e pushtetarëve serbë. Zotërinj në Beograd atëherë mohojnë indinjuar gjithçka, duke e ditur plotësisht se korrektësia gazetareske na pengon të përmendim emra.

Është e qartë se ne nuk do të bënim një raport të tillë nëse nuk do të ishim plotësisht të bindur për të vërtetën e tij. Në rastin në fjalë, faktet flasin më lart se çdo rrëfim i plotë mund të bënte. Një masakër pas tjetrës është kryer pasi trupat serbe kaluan kufirin vjeshtën e kaluar dhe pushtuan tokën e banuar nga shqiptarët.

Një luftë e shfarosjes

Profesori Schiemann botoi një artikull në Kreuzzeitung, duke shkruar: “Megjithë censurimin e rreptë të aleatëve të Ballkanit dhe presionin e ushtruar ndaj korrespondentëve të luftës, letra private të cilat kanë arritur të na arrijnë nga rajoni në të cilin serbët dhe grekët po kryejnë luftën e tyre, ofrojnë një jashtëzakonisht foto me falni ” Serbët, siç vëren në artikull, po zhvillojnë një luftë shfarosjeje kundër kombit shqiptar, i cili, nëse do të mundnin, ata do të zhdukeshin plotësisht.

The Daily Chronicle raportoi më 12 nëntor 1912 se ishte e vërtetë që mijëra Arnautë (Shqiptarë) ishin masakruar nga serbët. 2,000 arnautë muslimanë u masakruan në afërsi të Shkupit dhe një tjetër 5000 pranë Prizrenit. Shumë fshatra janë vënë në zjarr dhe banorët e tyre janë masakruar. Familjarët shqiptarë thjesht u vranë gjatë kontrollit shtëpi për shtëpi për armë, edhe kur nuk u gjetën armë. Serbët deklaruan mjaft hapur se shqiptarët e muslimanëve duhej të shfaroseshin sepse kjo ishte mënyra e vetme për të qetësuar vendin.

Korrespondenti i luftës i Messaggero i Romës raportoi masakra të rënda serbe të shqiptarëve në vilajetëtë Kosovës. Pas rezistencës shqiptare, qytetet e Ferizajt / Uroševac, Negotin / Negotino, Lipjan / Ljipljan, Babush / Babuš dhe të tjerë u shkatërruan plotësisht dhe shumica e banorëve u masakruan. Një prift katolik raportoi se luftimet e ashpra rreth Ferizajt / Uroševac kishin zgjatur për tre ditë. Pasi u mor qyteti, komandanti serb i urdhëroi banorët e saj që ishin larguar të ktheheshin në mënyrë paqësore dhe të shtrinin armët. Kur u kthyen, tre ose katërqind njerëz u masakruan. Mbetën vetëm gjysmë duzina familje myslimane në të gjithë Ferizaj / Uroševac. Familjet e shkreta serbe nxituan të zotërojnë shtëpitë e familjeve të pasura.

Humanitétë Parisit publikoi një raport zyrtar të paraqitur në një konsullatë në Salonika. Raporti përshkruan veprimtaritë e serbëve në Shqipëri: plaçkitje, shkatërrim, masakra. Numri i fshatrave shqiptare plotësisht ose pjesërisht por sistematikisht i shkatërruar nga serbët u vlerësua në tridhjetë e një. Kristos e Kumanovës, Siro Diljovs të Shkupit, Alexandrovos i Shtipit dhe bandat e tjera guerile plaçkitnin të gjitha fshatrat në rrethet e Kratovës dhe Kocanit, i vunë në zjarr dhe vranë të gjithë banorët e muslimanëve. Të gjithë muslimanët e Zhujova / šujovo dhe Mešeli u masakruan, siç ishin edhe dyqind njerëz të tjerë në Vetreni. Në Bogdanc, gjashtëdhjetë turq u mbyllën në një xhami. Atëherë ata u lëshuan dhe u vranë, një nga një. Tridhjetë e katër nga nëntëdhjetë e tetë fshatrat në rrethin e Kavadarit janë shkatërruar. Turqit, disa prej të cilëve kishin bërë pagesa për një bandë guerile duke shpresuar të shpëtonin jetën e tyre, u dogjën më pas nga një bandë tjetër e guerileve. Të gjithë banorët e Drenovës u vranë. Midis këtij fshati dhe Palikura, u gjetën një numër varresh me kokat që shkopinin nga toka. Këto janë varret e individëve të mjerë që u varrosën të gjallë!

Manhunts

Fritz Magnussen, korrespodent i luftës për gazetën daneze Riget , i cili përgjithësisht është i njohur për simpatitë e tij pro-serbe, i përshkroi krimet e kryera nga serbët kundër popullatës Arnaut në një telegram që ai duhej të dërgonte me korrier special nga Shkupi në Zemun për të shmangur censura e rreptë:

Aktivitetet ushtarake serbe në Maqedoni kanë marrë karakterin e një shfarosjeje të popullatës Arnaut. Ushtria po zhvillon një luftë të padiskutueshme të mizorive. Sipas oficerëve dhe ushtarëve, 3000 Arnautë u masakruan në rajonin midis Kumanovës dhe Shkupit dhe 5,000 afër Prishtinës. Fshatrat Arnaut u rrethuan dhe u vunë zjarrin. Banorët pastaj u ndoqën nga shtëpitë e tyre dhe u qëlluan si minjtë. Ushtarët serbë u gëzuan kur më treguan për manhunet që ata kishin kryer.

Situata në Shkup është po aq e tmerrshme. Bëhen kërkime rigoroze të shtëpive të Arnaut dhe nëse zbulohet ndonjë gjë që i ngjan me një armë, banorët janë qëlluar në vend. Shtë shumë e rrezikshme të udhëtosh rrugët për shkak të gjuajtjeve të vazhdueshme brenda dhe jashtë shtëpive.

Dje, 36 Arnautë u dënuan me vdekje nga një gjykatë ushtarake dhe u qëlluan në vend. Asnjë ditë nuk kalon pa u vrarë Arnautët në mënyrën më barbare. Lumi në rrjedhën e sipërme është plot kufoma. Ekspeditat e gjuetisë zhvillohen çdo ditë në fshatrat përreth. Dje, një oficer serb më ftoi të merrja pjesë në një gjueti të tillë dhe mburrej se ai kishte vrarë nëntë Arnautë një ditë më parë me duart e veta!

Reichspost mori një dosje në lidhje me masakrat e kryera nga bandat guerile serbe dhe trupave të rregullta në Shqipëri nga një person emri dhe gradë të lartë të cilit është garanci e mjaftueshme për vërtetësinë e raporteve që ai përmban. Në dosje gjejmë informacionin e mëposhtëm:

Qyteti i Shkupit dhe rrethi përreth kanë qenë dëshmitarë të krimeve çnjerëzore të kryera kundër shqiptarëve. Për ditë të tëra, pashë manhunts të drejtuar nga bandat serbe të armatosura dhe trupa të rregullta. Për tre ditë pashë flakët e fshatrave që digjen në qiell. Kur tmerret mbaruan, pesë fshatra në afërsi të drejtpërdrejtë të Shkupit shtriheshin në gërmadha dhe banorët e tyre ishin pothuajse të gjithë të vrarë, edhe pse shqiptarët nuk ofruan rezistencë të armatosur për serbët pushtues. Pas kalasë së Shkupit është një luginë e cila është ende e mbushur me kufoma të mbi njëqind viktimave të kësaj fushate. Tetëdhjetë trupa shqiptarë do të gjenden gjithashtu në luginën e Vodno / Vistala Voda afër Shkupit. Menjëherë pas pushtimit, një informator i besueshëm i imi, të cilin unë i fola vetë, vizituan spitalin në Shkup dhe hasën gjatë kësaj vizite të parë 132 pacientë shqiptarë. Të nesërmen ai mund të gjente vetëm 80 dhe disa ditë më vonë vetëm 30 prej tyre. Trajtimi që u takua këtyre shqiptarëve të plagosur është përtej imagjinatës. Ata nuk pranuan ushqim dhe pije, aq sa, sipas dëshmitarëve, disa prej tyre vdiqën nga uria. Shumë prej pacientëve, thuhet se ishin ende të gjallë kur u hodhën në Vardar. Lumi rrjedh nëpër qytet dhe po sjell me vete njëzet deri tridhjetë kufoma në ditë. Kishte një numër vullnetarësh serbë që u shuan në hotelin tim në Shkup të cilët krenoheshin me sinqeritet për marauditjet dhe sjelljet e tyre, veçanërisht kur vera mori gjuhët e tyre. Nje mbremje, ata dolën në rrugë dhe qëlluan një çift shqiptarësh të paarmatosur që thjesht po kalonin dhe po mendonin për biznesin e tyre. Dy vrasësit, të cilët pas kësaj u kthyen në hotel dhe u dehur, nuk u shqetësuan aspak nga autoritetet ushtarake, edhe pse të gjithë në qytet e dinin se ata ishin fajtorë për krimin. Një skenë e përgjakshme ndodhi edhe në qytet në urën e Vardarit. Tre shqiptarë që u përpoqën të kalojnë në qytet për të dalë në treg u sulmuan nga ushtarët serbë dhe thjesht u vranë pa gjyq. Gërmimi i varreve dukej se ishte një problem për ushtarët, veçanërisht pasi toka është ngrirë sipër, kështu që trupat janë hedhur në puse. Një informator numëronte 38 puse rreth Shkupit të cilat ishin mbushur me kufoma shqiptare. Banditët luajnë një rol të rëndësishëm në pogromat, gjithashtu. Unë vetë isha dëshmitare e një ushtari serb që po tregonte dy orë dhe 150 paund turq që ai kishte marrë si pre. Kur pa një kalimtari të veshur mirë shqiptar, ai bërtiti në një shfaqje simpatie gati origjinale, “Gjynah ka shumë prej tyre. Përndryshe, unë me kënaqësi do të shpenzoja një plumb mbi të”. Shqiptarët konsiderohen lojë e drejtë dhe nuk mbrohen nga asnjë ligj apo gjykatë. Megjithatë, shumë prej teprimeve janë kryer nën ndikimin e pijeve. Krimet më të egra ishin, me të vërtetë, të kryera nga bandat e ushtarëve të dehur që po shpërthenin nëpër shtëpi. Shqiptarët konsiderohen lojë e drejtë dhe nuk mbrohen nga asnjë ligj apo gjykatë. Megjithatë, shumë prej teprimeve janë kryer nën ndikimin e pijeve. Krimet më të egra ishin, me të vërtetë, të kryera nga bandat e ushtarëve të dehur që po shpërthenin nëpër shtëpi. Shqiptarët konsiderohen lojë e drejtë dhe nuk mbrohen nga asnjë ligj apo gjykatë. Megjithatë, shumë prej teprimeve janë kryer nën ndikimin e pijeve. Krimet më të egra ishin, me të vërtetë, të kryera nga bandat e ushtarëve të dehur që po shpërthenin nëpër shtëpi.

Ndërsa flas rrjedhshëm serbisht, shumë oficerë dhe ushtarë serbë më konsideruan si një prej tyre. Dhe kështu ndodhi që një ushtar serb mburrej për mua për sulmin e tyre ndaj një fshati shqiptar afër Kumanovës. “Shumë prej fshatarëve që nuk ishin në gjendje të iknin, u fshehën në papafingo. Ne i tymosëm ata dhe kur shtëpitë e tyre ishin në flakë, ata dolën nga vendet e tyre të fshehura si mol, duke bërtitur, mallkuar dhe lypur mëshirë. ato në portat e derës, duke kursyer plumbat tanë vetëm me fëmijët, për të cilët përdorëm bajonet tona. Ne shkatërruam tërë fshatin, sepse të shtënat ishin shkrepur nga njëra prej shtëpive që mbante flamur të bardhë “. Autoritetet ushtarake nuk bënë asgjë për të penguar këto gjakderdhje dhe shumë oficerë morën pjesë vetë në mizori.

* * *

    Tetëdhjetë e pesë shqiptarë u vranë në shtëpitë e tyre në Tetovë / qyteti u grabit pa shenja të një kryengritjeje të armatosur më parë. Bëmat e urryera të kryera kundër grave dhe vajzave, përfshirë fëmijë dymbëdhjetë vjeç, janë të papërshkrueshme. Për të kapërcyer tmerret e tilla, baballarët dhe burrat e viktimave u detyruan nga revolveri të mbanin qirinj dhe të ishin vetë dëshmitarë të zemërimeve të kryera kundër vajzave dhe grave të tyre në shtëpitë e tyre. Qyteti i Gostivarit u shpëtua vetëm duke paguar komandantin serb me një shumë prej 200 paundësh turq. Këtu u qëlluan vetëm gjashtë shqiptarë.

Në Ferizaj / Uroševac, në krahasim me qytetet e lartpërmendura, shqiptarët ofruan një rezistencë të organizuar të armatosur. Luftimet vazhduan këtu për njëzet e katër orë, gjatë së cilës një grua burri i së cilës ishte vrarë kapi një pushkë dhe qëlloi pesë serbë para se të vritej vetë. Mbi 1.200 shqiptarë ranë viktima të masakrës në Ferizaj / Uroševac. Qyteti tani është pothuajse i lirë nga banorët. Mbeten vetëm tre shqiptarë myslimanë mbi moshën pesëmbëdhjetë vjeç. Edhe në Gjilan, ku shqiptarët nuk u vunë në mbrojtje, pothuajse të gjithë banorët u vranë nga zjarri dhe shpata. Një numër shumë i vogël i arratisurve mbijetuan nga masakra. Tani kanë mbetur vetëm rrënoja si dëshmitare e shkatërrimit të Gjilanit.

Pushtimi serb i Prishtinës ishte edhe më i përgjakshëm. Shqiptarët vlerësojnë numrin e të vdekurve të tyre në 5000. Në të gjitha drejtësi, duhet të theksohet se flamuri në ndërtesën e parlamentit ishte keqpërdorur rëndë. Pasi ishte ngritur flamuri i bardhë, oficerët turq papritmas hapën zjarr ndaj trupave serbe, me sa duket me qëllimin për të prishur negociatat e armëpushimit të fundit me shqiptarët. Qindra familje shqiptare, madje edhe bebe në djepet e tyre, paguanin për këtë vepër me jetën e tyre.

Në Leskovac afër Ferizajt / Uroševac, tetë shqiptarë të paarmatosur u ndaluan nga ushtarët serbë dhe u qëlluan në vend.

* * *

Qyteti i Prizrenit nuk ofroi rezistencë ndaj forcave serbe, por kjo nuk e shmangu një rrjedhje gjaku atje. Pas Prishtinës, Prizreni ishte goditja më e fortë e qyteteve shqiptare. Popullata lokale e quan atë ‘Mbretëria e Vdekjes’. Këtu bandat serbe bënë më të keqen. Ata e detyruan rrugën e tyre në shtëpi dhe rrahën këdo dhe të gjithë në rrugën e tyre, pavarësisht nga mosha apo seksi. Trupat rreshtuan rrugët për ditë të tëra ndërsa fitimtarët serb ishin të zënë me mizori të tjera, dhe popullsia vendase që kishte mbijetuar nuk guxonte të dilte nga shtëpitë e tyre. Sulmet vazhduan natën pas natës në të gjithë qytetin dhe rajonin. Deri në 400 njerëz u humbën në ditët e para të okupimit serb. Pavarësisht kësaj, komandanti, gjeneral Jankoviç, me pushkë në dorë, i detyruan notatët dhe krerët e fiseve lokale të nënshkruanin një deklaratë mirënjohjeje për Mbretin Pjetër për ‘çlirimin e tyre nga ushtria serbe’. Ndërsa trupat serbe do të niseshin drejt perëndimit, ata nuk mund të gjenin kuaj për të transportuar pajisjet e tyre. Prandaj, ata kërkuan 200 shqiptarë, duke i detyruar të transportonin mallra me peshë deri në 50-60 kilogramë për shtatë orë gjatë natës, përgjatë rrugëve të këqija në drejtim të Lumës. Duke parë që grupi i mjerë i bartësve kishte arritur të arrinte qëllimin e tyre, megjithëse shumica prej tyre u rrëzuan nën trajtimin çnjerëzor që kishin pësuar, komandanti serb shprehu kënaqësinë dhe miratimin e tij për veprimin. ata nuk mund të gjenin ndonjë kuaj për të transportuar pajisjet e tyre. Prandaj, ata kërkuan 200 shqiptarë, duke i detyruar ata të transportonin mallra me peshë deri në 50-60 kilogramë për shtatë orë gjatë natës përgjatë rrugëve të këqija në drejtim të Lumës. Duke parë që grupi i mjerë i bartësve kishte arritur të arrinte qëllimin e tyre, megjithëse shumica prej tyre u rrëzuan nën trajtimin çnjerëzor që kishin pësuar, komandanti serb shprehu kënaqësinë dhe miratimin e tij për veprimin. ata nuk mund të gjenin ndonjë kuaj për të transportuar pajisjet e tyre. Prandaj, ata kërkuan 200 shqiptarë, duke i detyruar ata të transportonin mallra me peshë deri në 50-60 kilogramë për shtatë orë gjatë natës përgjatë rrugëve të këqija në drejtim të Lumës. Duke parë që grupi i mjerë i bartësve kishte arritur të arrinte qëllimin e tyre, megjithëse shumica prej tyre u rrëzuan nën trajtimin çnjerëzor që kishin pësuar, komandanti serb shprehu kënaqësinë dhe miratimin e tij për veprimin.

Një grua Fani e quajtur Dila mori rrugën për në Prizren me djemtë e saj, një tjetër të afërm dhe dy burra nga fshati Gjugja për të blerë mallra për pajën e së bijës. Para se të arrinte në Prizren, ajo kërkoi një kalimtar të lirshëm për veten dhe shokët e saj nga komanda e gjeneralit Jankoviç, në mënyrë që të vazhdohej pa pengesa. Ajo iu dha lejet. Kur grupi prej pesë vetësh mbërriti në Suni, rreth katër orë nga Prizreni, ata u grabitën pasuritë e tyre dhe të katër burrat u lidhën dhe u hodhën në një gropë. Ushtarët pastaj qëlluan burrat nga skaji i gropës. Nëna, e cila kishte qenë dëshmitare e kësaj skene, thirri në dëshpërim për djalin e saj. Duke parë që ai nuk ishte më i gjallë, ajo u hodh në këmbët e ushtarëve, duke u lutur që ta vrisnin gjithashtu. Ata e kishin lidhur atë me një pemë në kohën kur erdhën disa oficerë, pasi dëgjuan të shtënat. Ushtarët u treguan oficerëve një bukë që kishin kapur nga gratë, në të cilën kishin shtypur dy plumba Mauser si dëshmi se burrat ishin duke u përpjekur të kontrabandonin municion. Atëherë oficerët urdhëruan që ushtarët të shkojnë në rrugën e tyre. Gruaja e varfër mbeti e lidhur me pemën në buzë të gropës, në pamje të plotë të djalit të saj të vrarë, nga e hëna pasdite deri të mërkurën. Të Mërkurën, e uritur dhe e rraskapitur nga të ftohtit e netëve të vonë të vjeshtës, ajo u dërgua në Prizren. Ajo ishte mbyllur atë natë dhe iu paraqit komandantit ditën tjetër. Megjithëse gjeneral Jankoviç duhet ta ketë ditur që gruaja e varfër që qëndronte para tij ishte e pafajshme, ajo ende nuk u la e lirë. Në vend të kësaj,

Në Prizren jetonte një bukëpjekës me emrin Gjoni i Prek Palit i cili furnizonte trupat serbe me ushqim. Një ditë, një rreshter erdhi për të porositur bukë për trupat dhe ndodhi që të linte pushkën e tij në furrë. Kur ushtarët më vonë hynë në furrë dhe panë pushkën, ata arrestuan furrtarin për shkelje të ndalimit të armëve. Ai u dërgua në një gjykatë ushtarake dhe u ekzekutua. Kur Gini, vëllai i bukëpjekësit, dëgjoi arrestimin, ai vrapoi te rreshteri dhe e çoi në policinë ushtarake, ku kjo e fundit pranoi se pushka ishte e tij dhe se e kishte lënë vetëm në furrë për një kohë të shkurtër. Ai e dinte numrin e pushkës dhe e njohu menjëherë. Gini dhe dëshmitari i tij serb më pas u rrahën dhe u ndoqën. Gini nuk mësoi asgjë për fatin e vëllait të tij të arrestuar. Dhjetë ditë më vonë, nëna e bukës së vdekur, i cili kishte kërkuar ditë e natë për djalin e saj, erdhi mbi trupin jashtë qytetit. Ajo kërkoi që t’i jepej kufoma në mënyrë që t’i jepte djalit të saj një varrosje të krishterë. Kjo kërkesë u refuzua. Një prift katolik pastaj nxitoi para komandantit dhe në emër të lirisë fetare kërkoi që trupi të varrosej në varrezat katolike. Edhe ai u refuzua dhe ata ishin të detyruar të varrosnin trupin në vendin ku e gjetën.

Oficerët gjithashtu morën pjesë në mizoritë. Thuhet në Prizren se një ushtar i kërkoi oficerit të tij këpucë ose sandale. Oficeri u përgjigj se duhet të konfiskonte sandalet nga shqiptari tjetër që i ndodhi. “Pse tjetër mbani një pushkë?” e pyeti oficerin, duke treguar sandalet e tij.

* * *

Tre fshatra shqiptare në afërsi të Prizrenit u shkatërruan plotësisht dhe tridhjetë zyrtarë lokalë u vranë. Ata u akuzuan se ishin pro-Austriak. Në njërën prej këtyre fshatrave, ushtarët i detyruan gratë nga shtëpitë e tyre, i lidhën me njëri-tjetrin dhe i detyruan të kërcejnë në një rreth. Atëherë ata hapën zjarr dhe argëtuan veten duke parë një viktimë pas një tjetër të binte në tokë në një pishinë gjaku.

Kur iu raportua gjeneralit Jankoviç që fisi Luma po i pengonte trupat serbe të përparonin në perëndim drejt Adriatikut, ai urdhëroi njerëzit e tij të vazhdonin me ashpërsi ekstreme. Në përgjithësi, njëzet e shtatë fshatra në territorin e Lumës u dogjën për tokë dhe banorët e tyre u vranë, madje edhe fëmijët. Shtë këtu që një nga mizoritë më të tmerrshme të luftës serbe të asgjësimit u krye kundër shqiptarëve. Gratë dhe fëmijët ishin të lidhur me tufa bari dhe u vunë zjarr para syve të burrave dhe baballarëve të tyre. Atëherë gratë u prenë në mënyrë barbare dhe fëmijët u bajonetuan. Informatori im, një njeri i respektuar dhe plotësisht i besueshëm, shtoi në raportin e tij: “allshtë gjithçka kaq e pakonceptueshme, dhe megjithatë është e vërtetë!” 400 burra nga Luma që u dorëzuan vullnetarisht u dërguan në Prizren dhe u ekzekutuan ditë pas dite në grupe prej dyzet deri në gjashtëdhjetë. Ekzekutime të ngjashme ende po kryhen atje. Qindra trupa ende qëndrojnë të pabindur në rajonin e Prizrenit. Gjakova / Djakovica është gjithashtu në gërmadha dhe popullsia e saj është shkatërruar.

Gjashtëdhjetë shqiptarë u vranë në Tërstenik / Trstenik, tridhjetë e dy në Smira, njëzet në Vërban / Vrban, nëntëmbëdhjetë në Ljubishta / Ljubište dhe të gjithë meshkujt në Kamogllava / Kameno Glava, i cili është shtëpia e pesëdhjetë familjeve. Në fshatin e fundit, burrat u detyruan të paraqiten për thirrje në listë dhe të përshëndesin. Ata u lidhën dhe u ekzekutuan pa gjyq. Jo shumë shumë mbijetuan në Preshevë.

Numri i përgjithshëm i shqiptarëve të vrarë në vilajetin e Kosovës vlerësohet në 25,000, një shifër që nuk është aspak e ekzagjeruar.

* * *

Më 20 Mars 1913, Albanische Korrespondenzbotuar këtë artikull: Ne kemi marrë raportin e mëposhtëm nga burime të besueshme shqiptare në Shkup. Trupat dhe vullnetarët serbë po kryejnë mizori të papërshkrueshme në afërsi të Shkupit kundër popullatës së territoreve që ata kanë okupuar. Rrethet evropiane janë zemëruar veçanërisht nga ngjarjet e mëposhtme të cilat janë regjistruar me besueshmëri. Ushtria serbe mori fshatin Shashare në fund të shkurtit. Pasi larguan të gjithë burrat dhe djemtë nga fshati, ushtarët më pas vazhduan të përdhunojnë gratë dhe vajzat. Ushtarët serbë kryen të njëjtat krime urrejtëse në fshatin Letnica. Duhet theksuar se si Shashare ashtu edhe Letnica kanë një popullsi ekskluzivisht sllave dhe katolike. Trupat serbe, kështu, as nuk ndalen së kryeruri të veprimeve të tilla degjeneruese kundër popullit të tyre të krishterë.

Këto trupa të egër kanë kryer krime edhe më të këqija në zona të tjera. Dyqind e tetëdhjetë ferma që i përkisnin muslimanëve shqiptarë u vunë zjarr në njëzet e nëntë fshatra në malet Karadag (Zi) dhe të gjithë banorët meshkuj që nuk kishin fluturuar ranë nën një breshëri plumbash dhe nën bajonetat e ushtarëve. Serbët marauduan si Hunët nga fshati në fshat. Pogroma të tjera të tilla janë kryer në fshatrat Tërstenik / Trstenik, Senica, Vërban / Vrban, Ljubishta / Ljubište dhe Gjylekar / Djelekare. Dyqind e tridhjetë e tetë burra u masakruan pa mëshirë këtu. Në Sefer, një grua e moshuar u dogj e gjallë së bashku me shërbëtorin e saj katolik. Vuajtjet e popullatës nuk njohin kufij. Në fshatin Ljubishta / Ljubište, mizoritë kanë arritur në një pikë të tillë që gratë myslimane shqiptare kanë shitur veten e tyre për të mbijetuar burra muslimanë për t’u shërbyer atyre pak a shumë si skllevër. Serbët morën një burrë, një grua të moshuar dhe dy fëmijë të robëruar dhe i dogjën të gjallë në këtë fshat. Në Gjylekar / Djelekare një grua shtatzënë kishte barkun e saj të hapur me një bajonetë dhe pasardhësit u tërhoqën nga trupi i saj. Në Prespë, një grua shqiptare burrin e së cilës e kishin marrë me vete qëlluan pesë ushtarë serbë. Atëherë serbët vendosën tërë vendbanimin, mbi nëntëdhjetë ferma, dhe e lanë të digjet në tokë. Në Gjylekar / Djelekare një grua shtatzënë kishte barkun e saj të hapur me një bajonetë dhe pasardhësit u tërhoqën nga trupi i saj. Në Prespë, një grua shqiptare burrin e së cilës e kishin marrë me vete qëlluan pesë ushtarë serbë. Atëherë serbët vendosën tërë vendbanimin, mbi nëntëdhjetë ferma, dhe e lanë të digjet në tokë. Në Gjylekar / Djelekare, një grua shtatzënë kishte barkun e saj të hapur me një bajonetë dhe pasardhësit u tërhoqën nga trupi i saj. Në Prespë, një grua shqiptare burrin e së cilës e kishin marrë me vete qëlluan pesë ushtarë serbë. Atëherë serbët vendosën tërë vendbanimin, mbi nëntëdhjetë ferma, dhe e lanë të digjet në tokë.

Serbët po lënë mbeturina në rajone të tëra dhe po masakrojnë banorët e tyre. Zemërimi i tyre është i drejtuar kundër muslimanëve dhe katolikëve. Të mbijetuarit mbesin prapa në mjerim dhe dëshpërim të papërshkrueshëm.

Në një raport të botuar më 19 shkurt 1913 nga Deutsches Volksblatt, lexojmë: Pak qytete dhe fshatra (në zonat e okupuara) kanë shpëtuar plotësisht vëmendjen e serbëve dhe ka shumë shqiptarë që tani shtypin për të marrë hak për vdekjen e grave dhe fëmijëve të tyre. Kur urdhri u dha në qytete për dorëzimin e menjëhershëm të të gjitha armëve, vetëm shumë pak njerëz vepruan. Shumica e tyre i fshehën armët në shtëpi ose ikën me ta, sepse është më lehtë të ndash një shqiptar nga e gjithë ferma e tij sesa nga pushka e tij. Për të zbatuar urdhrin, patrullat u dërguan në shtëpitë e kërkimit. Një fat i tmerrshëm i priste ata të kapur me armë. Gjykata ushtarake arriti në gjetjet e saj brenda pak orësh. Një rast spektakolar u zhvillua në Tiranë. Ushtarët serbë shkuan në dyqanin e një tregtari vendas për të blerë mallra. Ndërsa ata nuk kishin para me ta, njëri prej tyre e la si tregtar pushkën e tij si siguri. I Petrifikuar me veprën e tij, ushtari më pas shkoi te komandanti i tij dhe ngriti akuza kundër tregtarit për vjedhjen e pushkës. Një patrullë u dërgua në kërkim të shqiptari dhe e gjeti atë me pushkën në fjalë. Ai u dërgua në një gjykatë ushtarake dhe, megjithë protestat e tij se pushka kishte mbetur vetëm si siguri, u qëllua.

Një shqiptar nga fshati Zalla, në perëndim të Krujës, qëlloi një serb, i cili kishte shpërthyer në shtëpinë e tij dhe po sulmonte gruan e tij, dhe u nis për të ikur. Kur serbët mbërritën më pas në vendin e krimit dhe nuk gjetën fajtorin, dhe – e tillë është e vërteta e trishtueshme – ata theren të gjithë banorët, mbi njëqind persona, përfshirë gra dhe fëmijë, dhe e vunë zjarrin fshatin.

* * *

Etja serbe për gjak

Korrespodenti special i Daily Telegraph raportoi si vijon: Të gjitha tmerret e historisë janë tejkaluar nga sjellja e egër e trupave të gjeneral Jankoviç. Në marshimin e tyre nëpër Shqipëri, serbët kanë vrarë me tradhëti jo vetëm shqiptarët e armatosur, por në egërsinë e tyre edhe individë të paarmatosur – njerëz të moshuar, gra, fëmijë dhe foshnje në gjoksin e nënës së tyre.

Të dehur me fitore, oficerët serbë kanë shpallur që e vetmja mënyrë për të qetësuar Shqipërinë është shfarosja e shqiptarëve. Ata masakruan 3,000 njerëz në rajonin midis Kumanovës dhe Shkupit vetëm. 5,000 shqiptarë u vranë nga serbët në zonën e Prishtinës. Këta njerëz nuk vdiqën me nder në fushën e betejës, por u vranë në një seri sulmesh të frikshme. Ushtarët serbë kanë gjetur metoda të reja të thertore për të kënaqur etjen e tyre për gjak. Shtëpitë u vunë zjarr në disa fshatra dhe banorët u masakruan si minjtë kur u përpoqën të iknin nga flakët. Burrat u vranë para syve të grave dhe fëmijëve të tyre. Gratë e mjera u detyruan të shikonin më pas ndërsa fëmijët e tyre u hutuan fjalë për fjalë.

Ekzekutimet ishin një argëtim i përditshëm për ushtarët serbë. Të gjithë banorët që ishin gjetur me armë në shtëpitë e tyre u ekzekutuan. Ata ose u qëlluan ose u varën. Deri në tridhjetë e gjashtë ekzekutime ndodhën në ditë. Sa e çuditshme është që nacionalistët serbë që jetojnë në Hungari duhet të ankohen për masakrat në Shqipëri. Z. Tomic, ish sekretari i kryeministrit serb Paçiç, raportoi gjatë udhëtimit të tij nga Prizreni për në Pejë se në të dy anët e rrugës ai nuk pa asgjë përveç mbetjeve të fshatrave të djegura që ishin shkatërruar në tokë.

Rrugët ishin të veshura me tëmtha nga ku ishin varur kufomat e shqiptarëve. Rruga për në Gjakovë ishte bërë një Bulevard i Gibbets.

Gazetat e Beogradit raportuan mjaft pa turp për mizoritë e egra të serbëve. Kur regjimenti i kolonelit Osbiq mori Prizrenin, ai urdhëroi bashkatdhetarët e tij, “Vritni!” Kur dëgjohej urdhri i tij, kështu që gazetat e Beogradit raportojnë, “ushtarët serbë hynë në shtëpi dhe vranë çdo qenie njerëzore, në të cilën mund të shtrinin duart e tyre.”

Daily Telegraph pastaj jep deklaratën autentike e një shqiptar të dukshëm: Kushdo që denoncon një shqiptar për serbët mund të jetë i sigurt se shqiptarët do të ekzekutohet. Kishte njerëz që i kishin borxh parave shqiptarëve të muslimanëve. Ata shkuan dhe ua denoncuan serbëve si tradhtarë. Shqiptarët e mjerë u varën menjëherë dhe informatorët më vonë gjetën mënyra për të përvetësuar shtëpinë dhe tokën e viktimave të tyre për një çmim qesharak të ulët.

Në Shkup, shqiptarët e paarmatosur thjesht u qëlluan dhe u vranë nga oficerët serbë. Nëse edhe një thikë gjuetie u gjet në një shtëpi, pronari i saj u ekzekutua.

Në Ferizaj, komandanti serb ftoi të arratisurit shqiptarë të ktheheshin në shtëpinë e tyre dhe të dorëzonin armët. Kur mbi katërqind prej tyre u kthyen, ata u masakruan. Në Ferizaj / Uroševac nuk kishin mbetur më shumë se një duzinë familje myslimane. Korrespondenti i luftës i Messaggero e ka konfirmuar këtë raport.

Në Pana, serbët vranë të burgosurit e tyre, në Varosh / Varoš dhe Prishtinë popullsia ishte shkatërruar fjalë për fjalë. Oficerët serbë pranuan veten se ata ishin në ‘gjueti’ për shqiptarët dhe njëri prej tyre mburrej se vrau nëntë shqiptarë në një ditë me duart e veta.

Një mjek që punonte për Kryqin e Kuq raportoi, sipas të njëjtit burim: Serbët janë masakruar në të gjithë Shqipërinë pa asnjë shenjë mëshire. As gra, as fëmijë dhe as pleq nuk janë kursyer. Kam parë fshatra që digjen çdo ditë në Serbinë e Vjetër. Pranë Kratovës, gjenerali Stefanoviç kishte qindra të burgosur të rreshtuar në dy rreshta dhe makina të vrarë. Gjenerali Živkovic kishte 850 notarë shqiptarë të vrarë në Senica, sepse ata kishin ofruar rezistencë.

Albanische Korrespondenz raportuar nga Trieste më 12 mars: Një letër nga Kruja afër Durrës (Durrës) të datës 27 shkurt të këtij viti u lexua në kongres shqiptar këtu. Në të thuhet: Të gjitha ndërtesat, si dhe vilat e Mashar Beut dhe Fuad Beut (nb, të cilët po merrnin pjesë në kongres në atë kohë) janë djegur në tokë. Vëllai i Ali Lam Osmani u kap nga serbët në Vinjoll afër Krujës, u varros në kofshët e tij në tokë, dhe pastaj u qëllua. Letra përfundon me fjalët: Nuk do ta shohim më kurrë njëri-tjetrin. Lamtumirë derisa të takohemi në botën tjetër!

Serbët e Maraudingut!

Ahmed Djevad, sekretari i Komitetit të Publikimit DACB raporton, sipas disa dëshmitarëve: Shumat më të pabesueshme të sendeve të çmuara janë grabitur dhe vjedhur nga serbët në Strumicë. Majori Ivan Gribiç, komandant i batalionit të katërt të regjimentit të katërmbëdhjetë të linjës serbe, kishte tetëdhjetë vagonë ​​të mbushur me mobilje dhe tapete të transportuara përsëri në Serbi. Të gjitha gratë dhe vajzat e reja të Strumicës janë dhunuar dhe pagëzuar me forcë. Pjesa tjetër e popullsisë së mjerë muslimane po vdes nga uria, varfëria dhe sëmundja …

Albanische Korrespondenz raportuar nga Trieste më 21 mars 1913: Vuajtjet në Shqipëri ka arritur kulmin e papërshkrueshme. Trupat serbe që morën Durrësin (Durazzo) u urdhëruan menjëherë të hyjnë në fshat megjithëse nuk ishte dhënë asnjë dispozitë për ushqimin dhe pijen e tyre. Prandaj, ata u detyruan të mbështeten në ushqimin që konfiskuan nga popullata, gjë që ata e bënë me një egërsi të jashtëzakonshme. Ata morën nëntë të dhjetat e të gjitha stoqeve të mundshme dhe nuk pranuan të japin faturat me shkrim për mallrat që ata kërkuan.

Trupat serbe jo vetëm që konfiskuan mallrat për përdorimin e tyre. Ata kapën ose shkatërruan të gjithë ushqimin që binte në duart e tyre. Pemët e lashta të ullinjve që ishin mbjellë në periudhën veneciane dhe kishin siguruar ushqim për brezat, u ndërprenë nga serbët. Kafshët e fermës u vranë. Asnjë dele, pa pulë, as misër të cilin serbët mund të merrnin duart e tyre mbetën të paprekura. Ata kryen bastisje të gjera dhe plaçkitën kudo që të mundnin. Në Durrës (Durazzo), serbët ngarkuan anije me qilima dhe sende të tjera të vjedhura për transport për në Salonikë nga ku ngarkesa u transferua përsëri në Beograd. Edhe stola antike nga zyrat e qeverisë në Durrës u konfiskuan dhe u ngarkuan në anijet pre.

Fazil Toptani Pasha, të cilit i treguam këtë raport për konfirmim, deklaroi: Gjithçka e shkruar në këtë raport është e vërtetë. Këto fakte nuk janë veçse një pjesë e vogël e zemërimeve të kryera në vendin tonë nga këta barbarë. Ata u përmbytën në Shqipëri duke vrarë, plaçkitur dhe djegur, dhe kanë shkaktuar më shumë shkatërrim nga sa mund ta imagjinonte dikush.

Dervish Hima na tha: Tregoni publikut që një pjesë e mirë e popullit shqiptar është në prag të urisë. Ka ardhur pranvera, koha për të mbjellë tokën, dhe serbët kanë vjedhur të gjithë farën. Edhe sikur shqiptarët të kishin farë, ata nuk do ta mbillnin, sepse tani kanë një thënie: “Edhe nëse diçka arrin të rritet, serbët do ta shkatërrojnë atë”. E tillë është frika e serbëve midis popullit tonë!

Vrasje me shumicë

Një mjek rumun, Dr Leonte, raportoi në gazetën Bukuresht Adevarulmë 6 janar 1913 që tmerret që ai pa të kryera nga ushtria serbe tejkaluan frikën e tij më të madhe. Ajo që qindra robër myslimanë u detyruan të marshonin njëqind kilometra ishte më e pakta nga ato që duhet të vuanin këta wretches. Kurdo që ndonjë nga këta individë të varfër rrëzohej nga uria dhe rraskapitja në anë të rrugës, ata thjesht u lagën nga ushtari i parë që kalonte dhe kufomat liheshin të kalben. Fushat ishin ende të shpërndara me trupat e burrave dhe grave të vrarë, të rinj dhe të moshuar, madje edhe fëmijë. Kur trupat serbe marshuan në Monastir / Manastir, të gjithë pacientët turq që po trajtohen në spitale u vranë me qëllim që të krijojnë vend për serbët e plagosur. Ushtarët vodhën gjithçka që mund të merrnin duart. Edhe bankat u grabitën. Një profesor bullgar që e bëri veten të papëlqyeshëm duke i propozuar një dolli mbretit Ferdinand është zhdukur pa gjurmë që nga mbrëmja e dolli. Dr Leonte jep raporte të tjera për mizori të ngjashme me ato të kryera në Kumanova / Prizren, Prizren etj.

* * *

Korrespondenti i mirënjohur i luftës Hermenegild Wagner raportoi nga Zemun në 20 nëntor 1912: Gjatë qëndrimit tim tre-ditor në Nish, dëgjova detaje tronditëse të veprimeve çnjerëzore të kryera nga trupat serbe. Dua të vërej në lidhje me këtë që kam respektuar dëshmitarët për të gjitha detajet e përmendura.

Në kështjellën e Nishit ishte një grua pesëdhjetë vjeçare shqiptare duke u mbajtur nën dyshimin se kishte hedhur bomba në trupat serbe duke marshuar në Ferizaj / Uroševac. Në vend që ta sillte të akuzuarin para një gjykate ushtarake, ajo iu dorëzua ushtarëve serbë që fjalë për fjalë copëtuan kafkën e saj me gjunjët e pushkëve të tyre.

Një toger turk me emrin Abdul Kadri Bej u rrah për vdekje në kështjellën e Nishit. Autopsia tregoi një hundë të thyer dhe një mëlçi të traumatizuar. Viktima u godit me vdekje.

Një shqiptar që u përpoq të arratisej u la bajoneta deri në vdekje. Trupi u rrah me zhurmë nga ushtarët, ndërsa ishte duke u dërguar në morg.

Në spitalin e Nishit, një numër serbësh hynë në një repart ku po mjekoheshin pacientët turq. Njëri nga serbët thirri, duke bërë shaka, “Ky është ai që më plagosi!” Pas kësaj, një grup i tërë serbësh sulmuan pacientin e pafuqishëm dhe e goditën për vdekje.

Një mjek i Kryqit të Kuq më tha me tmerr se të burgosurit dhe pacientët e plagosur që një i hasur në Nish dhe Beograd ishin vetëm atje për shfaqje. “Serbët,” shtoi ai, “nuk e dinë asnjë mëshirë. Të gjithë shqiptarët e kapur, të armatosur apo jo, janë zënë në vend. Gra, fëmijë, njerëz të moshuar. Gjëra të llahtarshme po ndodhin atje (në Serbinë e Vjetër). ta dini se sa fshatra janë shkulur në tokë nga trupat serbe.Pashë ato që digjen dita ditës … Pranë Kratovës, gjenerali Stefanoviç kishte qindra të burgosur shqiptarë të rreshtuar në dy rreshta dhe u mbyt me mitralozë. deklaroi: Kjo gji duhet të shfaroset në mënyrë që Austri të mos i gjejë më kurrë shqiptarët e saj të dashur.

Gjeneral Živkoviç masakroi 950 shquar shqiptarë dhe turq pranë Senicës kur dhjetë mijë shqiptarë ngadalësuan përparimin e trupave serbe.

Serbët morën shumë pak nga të burgosurit e plagosur pas Betejës së Kumanova / Kumanova. Vetë mbreti Pjetër vizitoi spitalin fushor në Nish. Njëri nga serbët e plagosur u ankua se shqiptarët po qëllonin mbi serbë me pushkë të vjedhura nga vetë serbët, dhe se edhe ai ishte plagosur në këtë mënyrë, të cilit mbreti Pjetër u përgjigj: “Derri do të paguajë për të!”

Dëshmitarët serbë që ishin të pranishëm në betejë më thanë me buzëqeshje në fytyrat e tyre se si pas betejës, të gjithë të vdekurit dhe të plagosurit turq dhe shqiptarë u futën në një varr të cekët. Fusha e betejës dukej e frikshme pas një reshje të fortë shiu sepse varri masiv turk u shemb, duke lënë duart, këmbët dhe kafkat e trupave të shtrembëruar që ngjiteshin nga balta.

Fshatrat e shkatërruar

Në Shkup, një oficer serb që kthehej më shpjegoi mjaft seriozisht për drejtësinë e djegies së tetëdhjetë fshatrave në territorin e Lumës.

Më 14 shkurt, Deutsches Volksblatt publikoi një raport nga Hungaria e Jugut, duke paralajmëruar: Qeveria serbe duhet të kuptojë se mohimet e tyre zyrtare shërbejnë vetëm për të shkatërruar besueshmërinë serbe edhe më tej. Ne pamë shembuj të mitingjeve të tilla pas vrasjes së mbretit. Në atë kohë, qeveria mohoi në mënyrë solemne dhe zyrtare që Mbreti Aleksandër dhe Mbretëresha Draga ishin vrarë nga oficerët e shkatërruar, duke këmbëngulur në vend se ata ishin grindur dhe kishin vrarë njëri-tjetrin …

Në lidhje me masakrat shqiptare, është jashtëzakonisht e trishtueshme të theksohet se përshkrimi i ngjarjeve që kanë filtruar para publikut është me të vërtetë në përputhje të plotë me faktet dhe ka vetëm një të metë, se është i paplotë. Shumë serbë i kanë konfirmuar vetë ngjarjet, shpesh me krenari të madhe. Le të na mjaftojë të citojmë një thënie të bërë nga dikush që vetë mori pjesë në fazat e para të luftës dhe i cili, megjithëse serb nga Mbretëria, preferon të ushtrojë profesionin e tij për në jug të Hungarisë për momentin, nën ‘shtypjen ‘austriake , për të shmangur sa më shumë të jetë e mundur liberal liberalitetin kulturor dhe fetar ‘që mbretëron në tokën e tij të lindjes. Ky dëshmitar klasik mori kënaqësi të qartë kur deklaroi se ushtarët serbë kishin mbytur pa mëshirë grupe të tëra fermerësh shqiptarë, ‘krimi’ i vetëm i të cilit ishte se armët ishin gjetur në shtëpitë e tyre. Kur shpreha habinë time për deklaratën e tij, ai u përgjigj në mënyrë të qetë, “A duhet ta kishim humbur kohën duke i shoqëruar këta njerëz në një qytet të largët të garnizonit? Ishte shumë më pak punë në këtë mënyrë. Ne atëherë ishim të lirë dhe mund të shkonim për të pirë!” Ky qëndrim pragmatik duket të jetë jashtëzakonisht i përhapur në mesin e ushtarëve serbë. Një pacient i dëmtuar në një spital të Beogradit i tha një vizitori, “Ne i lamë turqit vetëm, por theu qentë shqiptarë kudo ku mund të merrnim duart mbi ta”. Një tregues tjetër është që të shihet në letrën nga një oficer serb, botuar në revistë A duhet ta kishim humbur kohën duke i shoqëruar këta njerëz në ndonjë qytet të largët të garnizonit? Ishte shumë më pak punë në këtë mënyrë. Ne atëherë ishim të lirë dhe mund të shkonim për të pirë! “Ky qëndrim pragmatik duket se është jashtëzakonisht i përhapur në mesin e ushtarëve serbë. Një pacient i plagosur në një spital të Beogradit i tha një vizitori:” Ne i lamë turqit vetëm, por therëm qenët shqiptarë kudo ku mund të merrnim duart tona mbi ta. “Një tregues tjetër është të shihet në letrën e një oficeri serb, botuar në revistë A duhet ta kishim humbur kohën duke i shoqëruar këta njerëz në ndonjë qytet të largët të garnizonit? Ishte shumë më pak punë në këtë mënyrë. Ne atëherë ishim të lirë dhe mund të shkonim për të pirë! “Ky qëndrim pragmatik duket se është jashtëzakonisht i përhapur në mesin e ushtarëve serbë. Një pacient i plagosur në një spital të Beogradit i tha një vizitori:” Ne i lamë turqit vetëm, por therëm qenët shqiptarë kudo ku mund të merrnim duart tona mbi ta. “Një tregues tjetër është të shihet në letrën e një oficeri serb, botuar në revistëMagyarorszag , korrespodent i Ballkanit i të cilit ishte Ivan Ivanoviç, dezertas austriak dhe ish-kryetar i Zyrës Mbretërore Serbe të Shtypit. Në këtë letër, oficeri deklaron se, pas okupimit të Monastirit / Manastir, ai kishte parë me sytë e tij ushtarët e tij të kapnin dhjetë burra turq, gra dhe fëmijë secila dhe t’i digjnin të gjallë. Deklarata të tilla mund të dëgjohen nga të gjithë serbët që kthehen nga lufta. Për fatkeqësinë e tyre, ata nuk kanë lexuar mohimet zyrtare serbe të botuara në shtypin e huaj …

* * *

Një shqiptar nga afër Shkupit raportoi: “Kur pamë që ushtarët serbë po afroheshin në fshatin tonë, të gjithë vrapuan mbrapa në shtëpi. Unë vetë nuk kisha frikë dhe, duke dashur të shikoja të huajt, dola para shtëpisë. Atje ishin tanimë. Unë i ofrova njërit prej ushtarëve një monedhë të vogël.Ai më goditi në kokë dhe unë rashë përtokë, ku më lanë ushtarët.Përleshja në shtëpi, ata vranë nënën dhe babanë tim, e vunë shtëpinë në zjarr dhe vazhdoi të therrje të gjithë të tjerët. Kur më në fund u ngrita në këmbët e mia, gjithçka ishte në flakë “.

Në Sefer në rajonin e Gjilanit, serbët i vunë zjarrin një vilë dhe i hodhën dy pronarët e saj të moshuar, të cilët nuk kishin pasur kohë për të ikur, të gjallë në zjarr. Ata lidhën duart e një njeriu së bashku, i thanë të ik dhe pastaj e qëlluan ndërsa iku.

Shpjegime të ndryshme u dhanë këtë muaj për djegien e qyteteve dhe fshatrave të mëposhtëm: Limishte, Koliq / Kolic, Tërpeza / Trpeza dhe Gjylekar / Djelekare. Në tre fshatrat e fundit, të gjithë u masakruan, përfshirë gra dhe fëmijë.

Në fshatin Bobaj të rrethit të Gjakovës, katër ushtarë serbë që ishin kapur duke provuar të përdhunojnë gratë, u rrahën. Kjo ishte e mjaftueshme që një ekspeditë ndëshkuese të dërgohej dhe Bobaj u vu në pishtar. Të gjithë banorët u masakruan. Kur mbaruan punën e tyre, shitësat erdhën mbi shtatëdhjetë shqiptarë katolikë nga Nikaj, të cilët po shkonin në treg. Edhe këtu, ushtarët kryenin punët e tyre të përgjakshme.

Në Pejë, ushtarët serbë morën tre gra. Malazezët morën gjithashtu tre vajza.

Në territorin e Lumës, tridhjetë e dy komunitete u dogjën në tokë, dhe kushdo që u kap aty u vra.

Edhe në Dibër / Dibër, ushtarët serbë kryenin mizori të tmerrshme. Ata vodhën gjithçka që mund të merrnin duart. Pastaj trupat e freskëta arritën dhe i vunë zjarrin njëzet e katër fshatra, duke vrarë të gjithë banorët …

Në Prizren, prifti katolik nuk lejohej të administronte kungimin për vdekjen. Kushdo që i afrohej famullitarit u soll përpara një gjykate ushtarake. 

* * *

Raporti i mëposhtëm u mor nga Durrësi (Durazzo) më 6 Mars: trupat serbe kanë djegur fshatrat e mëposhtëm në tokë: Zeza, Larushk, Monikla, Sheh dhe Gromni. Në Zeza, njëzet gra dhe vajza u mbyllën në shtëpitë e tyre dhe u dogjën të gjallë. Banorët e fshatit Kruja-Kurbin kanë hipur në male, me qëllim që të shpëtojnë jetën e tyre, duke lënë pas tërë pasuritë e tyre.

* * *

Më 12 mars, Albanische Korrespondenz raportoi nga Trieste: Letrat nga Tirana na informojnë se trupat serbe kohët e fundit po kryejnë mizori në afërsi. Banorët e Kaza Tirana u kishin ofruar strehim një njësie vullnetarësh shqiptarë dhe u kishin dhënë ushqim dhe pije. Kur komandanti ushtarak serb mori fjalën për këtë, ai i bëri trupat e tij të rrethonin fshatin, me ç’rast të gjitha shtëpitë, përfshirë pasuritë që i përkisnin Fuad Toptani Beut, u dogjën në tokë. Shtatëmbëdhjetë njerëz vdiqën në zjarr. Dhjetë burra dhe dy gra u ekzekutuan.

Serbët janë gjithashtu të krishterë vrasës

Më 20 Mars, Reichspost publikoi një letër nga Shqipëria, duke lexuar si më poshtë:

Prifti famullitar i shenjtërores së Cernagora ose Setnica, Don Tommaso, u grabit nga ushtarët serbë të të gjitha fondeve që i përkisnin kishës. Ushtarët tërhoqën bajonet e tyre, e detyruan atë të hapte kasafortën dhe nxori të gjitha paratë që i përkisnin vendit të pelegrinazhit.

Prifti i famullisë së Gjakovës u kërcënua me vdekje. Atij iu tha: “Ose do të hiqni dorë nga lidhjet tuaja me protektoratin austriak ose ne do të pjekim trurin tuaj!” Reagimi i guximshëm i priftit nxori erë nga lundrimet e tyre, megjithatë.

Tani për tre muaj, serbët po e pengojnë famullinë e Ferizajt në lirinë e tij për të ushtruar detyrën e tij. Ata kanë burgosur këdo që bisedon me të ose që shkon në masë apo rrëfim. E njëjta gjë ka ndodhur me dy priftërinj nga Prizreni.

I gjithë presioni i imagjinueshëm është ushtruar kundër katolikëve të Janjevës (katërqind familje, pothuajse të gjithë janë sllavë etnikë) për t’u kthyer në kishën skizmatike.

Për qindra vjet tani, rreth 8,000 katolikë, të ashtuquajturat Laramans ose katolikë të fshehtë, kanë jetuar në këtë arkivi. Për shkak të persekutimit turk, ata nuk e besuan hapur besimin e tyre. Kur arritën serbët, disa qindra nga këta Laramanë donin të deklaronin hapur se ishin katolikë. Kur një përfaqësues i qeverisë së re mori fjalën për këtë, ata u urdhëruan, “Ose Moslem ose Ortodoks. Jo Katolik!”

Pranë shenjtërores së Letnicës është fshati Shashare (nëntëdhjetë familje, të gjitha katolike). Ushtarët serbë morën fshatin, mblodhën burrat në një fushë dhe i lidhën me litarë. Pastaj plaçkitën shtëpitë dhe dhunuan brutalisht gratë dhe vajzat.

Shumë katolikë shqiptarë janë vrarë. Për shembull, në Ponoshevc, tridhjetë burra u masakruan një ditë, ndërsa ata po shkonin për biznesin e tyre në fshat. Krimi i tyre i vetëm ishte të pranonin se ata ishin katolikë shqiptarë.

Pranë Zhurit, familjet e tëra fisnore katolike të pafajshëm që kishin zbritur në Prizren për të blerë kripë, vaj, sheqer etj., U vranë me pabesi në rrugën e tyre. E njëjta gjë ndodhi në afërsi të Gjakovës ku u masakruan edhe shtatëdhjetë katolikë të tjerë nga famullia e Nikajt. Katolikët janë persekutuar, ndërsa ortodoksët vendas kanë mbetur vetëm.

Në afërsi të Dibrës / Dibrës dhe Monastirit / Manastir, si dhe në Kosovë, shumë fshatra tani janë djegur në tokë. Grabitja është e papërshkrueshme. Shtë e mjaftueshme të theksohet se delet tani po shiten me një çmim prej dy franga secila sepse askush nuk di se çfarë të bëjë me të gjithë. Kështu që shumë janë vjedhur nga shqiptarët nga serbët dhe malazezët.

Tani ata po mundohen të na ndalojnë të flasim shqip. Një numër shkollash që mësojnë gjuhën shqipe tashmë janë mbyllur.

Letra përfundon me fjalët, “Zoti e mëshiroftë, dhe Evropa le të vijë dhe të na shpëtojë. Përndryshe ne kemi humbur!”

* * *

Në numrin e tij të 21 Marsit, Neue Freie Presse raporton: Na është thënë nga burime të informuara se, sipas raporteve të fundit, katolikët dhe muslimanët po përndiqen si në rrethin e Gjakovës ashtu edhe në rrethin e Dibrës / Dibër. Shumë vdekje ndodhin çdo ditë. Popullsia ka ikur, duke lënë pas të gjitha pronat e tyre. Nuk janë vetëm shqiptarët ata që janë objekt i një persekutimi të tillë, por edhe sllavët katolikë dhe muslimanë.

Priftërinjtë e vrarë

Më 20 mars, Neue Freie Presse raportoi: Më 7 Mars, soldateska iu bashkua priftërinjve ortodoksë fanatikë në dhe rreth Gjakovës për të kthyer me forcë popullsinë katolike në besimin ortodoks. Rreth 300 persona, burra, gra dhe fëmijë, midis të cilëve Pater Angelus Palic, u lidhën me litarë dhe u detyruan nën kërcënimin e vdekjes për t’u kthyer. Një prift ortodoks u drejtoi ushtarëve që qëndronin pranë me pushkët e tyre në dorë dhe tha: “Ose nënshkruani deklaratën që e keni kthyer në një besim të vërtetë ose këta ushtarë të Perëndisë do t’i dërgojnë shpirtrat tuaj në ferr”.

Të gjithë të burgosurit nënshkruan format e përgatitura për ta, të cilat përmbanin një deklaratë të konvertimit në besimin ortodoks. Pater Angelus ishte i fundit. Ai ishte i vetmi nga ata që kishte forcën, në një mënyrë të qetë dhe dinjitoze, që të refuzonte të hiqte dorë nga besimi i tij. Pater Angelus qëndronte pranë fjalës së tij, edhe kur u urdhërua tre herë të konvertoheshin dhe madje kur u thirr nga tjetri katolik i konvertuar me forcë. Rezultati ishte një nga skenat më tërheqëse që mund të imagjinohet në Evropën e shekullit XX.

Pas një shenje nga prifti ortodoks, ushtarët ranë mbi françeskanin, hoqën tunikën e tij dhe filluan ta rrahin me bishtat e pushkëve të tyre. Pater Angelus u rrëzua pasi disa kocka dhe brinjë të tij ishin thyer. Në këtë moment, prifti ortodoks ndaloi ushtarët dhe e pyeti nëse ai tani ishte i gatshëm të konvertohej. Përsëri ai tundi kokën dhe tha në mënyrë të qetë: “Jo, nuk do ta braktis besimin tim dhe do ta shkel betimin tim”. Pater Angelus u rrah me prapë pushkësh, derisa njëri nga ushtarët zhyte një bajonetë nëpër mushkëri të priftit dhe i dha fund vuajtjeve të tij.

Një dekret serb për më shumë gjakderdhje

Një dekret u dha autoriteteve lokale në rrethin e Krujës në Shqipërinë perëndimore, ku lexohej: “Nëse ndonjë gjë ndodh në të ardhmen ose nëse vetëm një ushtar serb vritet në qytet, në një fshat ose në afërsi, qyteti do të jetë të rraskapitur në tokë dhe të gjithë njerëzit mbi moshën pesëmbëdhjetë vjeç do të bajonetës “. Dekreti u nënshkrua: Kruja, 5 janar 1913. Komandant komandues: A. Petrovic, Kapiten, klasit të parë.

Kruja është vendlindja e Skënderbeut, heroi kombëtar, kështjella e të cilit qëndron ende në qytet. Shtë një vend i nderuar nga të gjithë shqiptarët!

Zërat serbë

Deutsches Volksblatt raportuar më 8 shkurt: Ministri serb i Kulturës dhe Arsimit, Ljuba Jovanoviq, ka publikuar një deklaratë në një gazetë sllave, duke thënë: “muslimanët do sigurisht të trajtohet njëjtë si gjithë të tjerët në lidhje me të drejtat e tyre si qytetarë Sa i përket çështjeve të tyre fetare, Vakufpronat (që i përkasin fondacioneve fetare) do të mbeten nën juridiksionin e muslimanëve dhe manastiret e tyre do të mbahen në të njëjtin aspekt siç janë ato të krishtera. Me përjashtim të trupave të rregullta, muslimanët nuk kanë bërë rezistencë ndaj okupimit serb dhe, si rezultat, nuk u dëmtuan nga forcat serbe. Shqiptarët, nga ana e tyre, i kanë rezistuar okupimit serb dhe madje kanë qëlluar ushtarë pasi u dorëzuan. Të shtëna të tilla kanë ndodhur jo vetëm jashtë, por edhe nga shtëpitë brenda fshatrave të okupuara. Kjo ka çuar në atë që ndodh kudo kur jo-luftëtarët kundërshtojnë një ushtri fitimtare “(d.m.th masakra e shqiptarëve).

Gazeta e Beogradit Piemont , e cila shërben si gojëdhënëse e qarqeve radikale brenda ushtrisë, trajtoi në numrin e saj të 20 Marsit me problemin e Shkodrës (Scutari) dhe deklaroi se Shkodër duhet të bjerë në Mal të Zi. “Nëse kjo nuk ndodh,” vazhdoi gazeta, “qyteti duhet të shkatërrohet në tokë.”

Oficerët serbë mburren me veprimet e tyre të ndyra

Të Albanische Korrespondenz Raportet nga Durrës (Durrësi): Kërdi kryer nga serbët në Shqipëri është e egër. Oficerët serbë mburren hapur me veprat e tyre. Trupat serbe kanë vepruar posaçërisht në Kosovë në veçanti. Një oficer serb njoftoi këtu: “Gratë e grave shpesh i fshehin argjenduritë e tyre dhe nuk ishin të gatshëm t’i dorëzonin. Në raste të tilla, ne qëlluam një anëtar të familjes dhe, menjëherë, na u dhanë të gjitha gjërat me vlerë”. Veçanërisht tronditëse ishte sjellja e serbëve në territorin e Lumës. Burrat u dogjën të gjallë. Njerëz të moshuar, gra dhe fëmijë u masakruan. Në Krujë, vendlindja e Skënderbeut, një numër i mirë burrash dhe gra u qëlluan thjesht për vdekje dhe shumë shtëpi u vunë zjarrin. Komandanti serb, Kapiteni Petrovic, botoi një ukazduke njoftuar zyrtarisht veprat e liga. Në Tiranë, disa shqiptarë u dënuan me ndëshkim trupor. Serbët i hodhën individët e mjerë derisa vdiqën. Në Kavajë dhe Elbasan, njerëzit u rrahën zyrtarisht për vdekje nga ushtarët. Një zotëri i mirënjohur, i respektuar dhe i pasur, bir i një oficeri turk, u qëllua në Durrës (Durazzo). Komanda serbe më vonë e bëri të njohur dënimin e tij nga posterët në mur, mbi të cilët shkruanin se ai ishte akuzuar për vjedhje dhe ishte dënuar me vdekje. Serbët kanë shkatërruar kishat katolike, duke thënë se ato janë ndërtime austriake dhe duhet të zhduken nga faqja e dheut. Ushtarët dhe oficerët serbë ngacmojnë popullatën ditë e natë.

Kohët e fundit një ushtar serb u gjet i vrarë. Komandanti serb urdhëroi arrestimin e menjëhershëm të pesë shqiptarëve që nuk kishin asnjë lidhje me vrasjen dhe i kishte qëlluar. 

Një rrjedhje gjaku në Shkodër (Scutari)

Albanische Korrespondenz raporton nga Podgorica: Pas betejës së Brdica, e cila rezultoi në një humbje të shëndoshë për serbët, forcat serbe hynë në fshatin Barbullush në tërheqje e tyre. Banorët e tmerruar dolën nga shtëpitë e tyre me kryqëzime në duar dhe iu lutën mëshirës, ​​por pa dobi. Trupat e çmendur sulmuan fshatarët e paarmatosur dhe masakruan burra, gra, pleq dhe fëmijë. Trupi i çoroditur i një fëmije tetë vjeçar u gjet se përmbante jo më pak se gjashtë plagë bajonetë.

Mohimet serbe

Kohët e fundit, qeveria serbe ka kundërshtuar shumicën e raporteve të mizorive me mohime zyrtare. Mosmarrëveshje të tilla janë lëshuar gjithmonë menjëherë, por shumë shpesh atyre u mungonte ndonjë pamje e besueshmërisë. Akuza të tilla të rënda dhe të hollësishme nuk mund të kundërshtohen nga një deklaratë e thjeshtë se ngjarjet në fjalë nuk kanë ndodhur.

Përzgjedhja aktuale dhe në asnjë mënyrë e plotë e raporteve nga burime të ndryshme, jo vetëm austriake, por edhe italiane, gjermane, daneze, franceze dhe ruse, duhet të ketë më shumë peshë në çdo gjykatë të drejtësisë njerëzore sesa të gjitha mohimet zyrtare të lëshuara nga Royal Serbe Zyra e Shtypit

Në një mohim zyrtar të datës 8 shkurt, Zyra e Shtypit e Serbisë deklaroi se, “Mizori të tilla që pretendohet se janë kryer nga ushtria serbe janë thjesht të paimagjinueshme sot nga ana e një populli që është jashtëzakonisht fetar dhe tolerant”. Mund të përgjigjemi vetëm: Një ushtri, oficerët e së cilës sulmojnë mbretin dhe mbretëreshën e tyre në mes të natës, i vrasin ata, sakatojnë kufomat e tyre me prerje pesëdhjetë e tetë saberësh dhe pastaj i hedhin jashtë dritares është mjaft i aftë për mizori të tilla, në veçanti që nga udhëheqësi i gjakut që u zhvillua në konakun e Beogradit nuk ishte askush tjetër përveç Kolonel Popoviç, një nga drejtuesit e sulmit serb mbi Shqipërinë dhe aktualisht komandant i forcave okupuese serbe në Durrës (Durazzo).

Vjenë 1913

***

Leo Freundlich: Golgotha ​​e Shqipërisë 1913
Akuza kundër shfarosësve të popullit shqiptar

Leo Freundlich: Albaniens Golgotha 1913

Anklageakten gegen die Vernichter des Albanervolkeshttps://pashtriku.beepworld.de/files/libra/Libri_Golgota_1913/leo_freundlich_albaniensgolgotha_1913_23.8.08.htm

Total
0
Shares
Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Për siguri, kërkohet përdorimi i shërbimit reCAPTCHA të Google, i cili i nënshtrohet Politikës së Privatësisë dhe Kushteve të Përdorimit të Google.

Unë pajtohem me këto kushte.

Postime të Lidhura