PASHTRIKU: PSE SHUMË EMRA TË PERSONALITETEVE E NGJARJEVE HISTORIKE NGA VISET SHQIPTARE JASHTË SHQIPËRISË LONDINEZE MBETËN JASHTË FJALORIT ENCIKLOPEDIK SHQIPTAR?!

(Pashtriku.org, 06. 10. 2012) – Në vitet 2000/2001, kur në Tiranë ishte hedhur hapi parë për botmin e ri të “Fjalorit Enciklopedik Shqiptar” – FESH, në Prishtinë ishte konceptuar ideja për organizimin e një Simpoziumi Shkencor Ndërkombëtar: “USHTRIA ÇLIRIMTARE E KOSOVËS – E DJESHMJA, E SOTMJA DHE E ARDHSHMJA JONË”, dhe në këtë kuadër ishte përpiluar edhe projekti “ZËRAT ENCIKLOPEDIK TË LUFTËS SË UÇK-ës” për botim në FESH. Ky simpozium i ideuar nga Prof.Dr.Muhamet Pirraku, do të organizohej nga Instituti Albanologjik i Prishtinës – në bashkëpunim me ASHA të Kosovës, ASH të Shqipërisë, dy akademitë ushtarake (të Tiranës dhe të Prishtinës), dhe dy institutet e historisë (të Titanës dhe të Prishtinës), mirëpo ky SIMPOZIUM nuk do të mbahej (dështon) për shkak të neglizhencës totale të SHP të UÇK-së, pjestarët e së cilës atëkohë ishin në krye të PDK-së! Në këtë kuadër, (si rrjedhim i kësaj situate), nuk u jetësua as projekti “ZËRAT ENCIKLOPEDIK TË LUFTËS ÇLIRIMTARE TË UÇK-ës”. Në korrik të këtij viti (më 05 dhe 16 korrik) pashtriku.org ka bërë dy intervista me inicuesin e këtyre projekteve, prof.M.Pirrakun, i cili i ka sqaruar në detaje këto nisma. Ndërkaq ajo që ka mbetur pa u sqaruar është: “Lista e emrave të personaliteteve kombëtare e ngjarjeve historike…” që ishte punuar enkas për “Fjalorin Enciklopedik Shqiptar”, qysh në fund të vitit 2000. Për të ditur më shumë rreth kësaj çështjeje, kryeredaktori i pashtriku.org zhvilloi një intervistë të shkurtër, me Prof.Muhamet Pirrakun.

Prof.dr.Muhamet Pirraku, gjatë takimit me kryeredaktorin e pashtriku.org.

…………………………………………

PASHTRIKU: I nderuar Prof. Pirraku, në korrik 2012 me kemi bërë dy intervista, dhe gjatë bisedës kemi sipërfaqësuar shkaqet e dështimit të Simpoziumit Shkencor Ndërkombëtar për Ushtrinë Ҫlirimtare të Kosovës, dhe në këtë kuadër kemi zbardhur edhe dështimin e projektit: “ZËRAT PËR FJALORIN ENCIKLOPEDIK SHQIPTAR – për UÇK-në” të korrikut 2001, punë kjo që u përshëndet me admirim të madh nga lexuesit e portalit tonë. Në intervistën e 16 korrikut, keni deklaruar qartë, se: “realizimi i Simpoziumit kushtuar UÇK-së dhe në këtë kuadër edhe projekti “Zërat enciklopedik të UÇK-së” ishin të varur plotësisht nga Partia (PDK) dhe nga botuesi i FESH”?
PIRRAKU:
Po kjo është plotësisht e vërtetë, pa pikëpyetje.
PASHTRIKU: Dhe këto projekte me rëndësi historike e kombëtare, nuk u realizuan dot…?
PIRRAKU:
Jo, për fat të keq JO! Për më tepër, me këtë rast mund t’ju themë se, përveç projektit: “ZËRA PËR FJALORIN ENCIKLOPEDIK SHQIPTAR, PËR UÇK – KORRIK 2001”, më 17. 12. 2000 kam përgatitur edhe një listë me emra të personaliteteve e të ngjarjeve historike me rëndësi për kombin tonë, nga viset shqiptare jashtë SHQIPËRISË LONDINEZE, që duhej të hynin në “Fjalorin Enciklopedik Shqiptar” – FESH.
PASHTRIKU: A është futur kjo listë (e plotë) në vëllimin e 3’të të Fjalorit Enciklopedik Shqiptar – FESH?!
PIRRAKU:
Jo, për fat të keq JO!
PASHTRIKU: A jeni interesuar t’i mësoni arsyet e mospërfshirjes së “listës…” në FESH?
PIRRAKU:
Atëkohë unë isha Koordinator i punëve midis Akademisë së Tiranës dhe të Kosovës, mirëpo gjatë aktivitetit tim, pasi i kisha kundërshtuar disa kritere metodologjike të FESH’it, (dhe ndërkohë nga drejtuesit e UҪK-së kërkoja më shumë seç mund të jepnin), u cilësova si ‘jo bashkëpunues’ me Akademinë e Tiranës. Për këtë arsye mua më hoqën dhe për koordinator zgjodhën një letrar! Me një fjalë, nga ky moment mua më nxorën nga loja, dhe prandaj nuk i di mirëfilli arsyet e mospërfshirjes së listës me emrat e personaliteteve e të ngjarjeve historike nga viset shqiptare jashtë Shqipërisë londineze.
PASHTRIKU: Profesor, nëse e keni ruajtur këtë listë, a pajtoheni (për hirë të opinionit të gjerë) ta bëjmë publike?
PIRRAKU:
Po gjithësesi, me kënaqësi ua jap për botim në pashtriku.org.
PASHTRIKU: Ju faleminderit…

….te Obilesku i Heroit të Kombit Afrim Zhitia.

………………………………………..

LISTA ME EMRA TË PERSONALITETEVE E NGJARJEVE HISTORIKE NGA VISET SHQIPTARE JASHTË SHQIPËRISË LONDINEZE

PËR FJALORIN ENCIKLOPEDIK SHQIPTAR – FESH

 * * * 

Abdyl Dura
Abdyl Henci
Abdyl Lahu
Abedin Rexha
Adem Jashari
Adem Voca
Adrian Krasniqi
Afrim Abazi
Afrim Krasniqi
Afrim Zhitia
Agim Bajrami
Agim Çela
Agim Ramadani
Agron Rrahmani
Ahmet Gashi
Ahmet Haxhia
Ahmet Kaçiku
Ahmet Koronica
Ahmet Selaci
Ahmet Shtimja
Ajet Gurguri
Ajet Kosovica
Ali Ajeti
Ali Hadri
Ali Kelmendi
Ali Pashë Gucia
Aliriza Gashi
Alush Smaili
Anton Çetta
Arkitekt Karl Gega
Asllan Boletini
Asllan Pireva
Atë Luigj Palaj
Azem Bejta
Azem Jashanica
Azem Morana
Aziz Zhilivoda
Baba Bekë Vraja
Bahtir Dumnica
Bajram Bahtiri
Bajram Curri
Bedri Gjini
Bedri Pejani
Bedri Shala
Bedri Sokoli
Behar Begolli
Behë Mihaliqi
Bekim Berisha
Bel Popova
Beqir Kastrati
Beteja e Kosharës
Binak Alia
Demë Ahmeti
Dervish Hima
Dervish Rozhaja
Dervish Shaça
Edmond Hoxha
Emin Duraku
Emrush Miftari
Enver Hadri
Enver Sudi
Esat Berisha
Esat Mekuli
Eshref Ademaj
Evlija Çelebi
Faik Efendi Maloku
Fatime Hetemi
Fazli Greiçeci
Fehmi Agani
Fehmi Lladroci
Ferat Draga
Fuad Pashë Dibra
Ganimete Tërbeshi
Gazmend Zajmi
Gjashtë Lisat e Likashanit
Gjergj Pekmezi
Gjon Serreqi
Haçif Pazari
Hafëz Ymeri
Hajdar Dushi
Haki Efendi Sermaxhaj
Haki Pavataj
Haki Taha
Hakif Rimanishta
Hakif Zejnullahu
Halil Alidema
Halim Orana
Halim Spahia
Hamdi Mramori
Hamzë Jashari
Hasan Prishtina
Hasan Dosti
Hasan Efendi Nahi
Hasan Remniku
Haxhi Islam Bulliqi
Halim be Jakova – Gostivari
Haxhi Mulla Zeka
Haxhi Sadri Blakçori
Hilmi Rakovica
Hilmi Zariqi
Hoxhë Kadri Prishtina
Hysen Prishtina
Hysni Curri
Hyzri Talla
Ibrahim Banushi
Ibrahim Kelmendi
Ibrahim Lutfiu
Idris Ajet Gashi
Idris Shahmani
Igballe Prishtina
Ilaz Kodra
Ilir Konusheci
Ijaz Agushi
Iljaz Pashë Dibra
Imzot Nikë Prela
Indrit Cara
Irfan Ohri
Isa Boletini
Isa Havolli
Isa Kastrati
Isak Sherifi
Ismail Dumoshi
Ismail Gorani
Ismet Asllani
Ismet Jashari
Ismet Krasniqi
Isuf Sokoli
Jahja bej Dukagjinzade
Jakup Batalli
Jakup Ferri
Josif Bageri
Josip Rela
Kadri Zeka
Kajtaz Ramadani
Kapiten Hysni Rudi
Kolonel Fuad Dibra
Konferenca e Rambujesë
Kongresi i Drejtshkrimit
Kongresi i Manastirit
Konstantini i Madh
Kuvendi i Bujanit
Kuvendi i Vlorës
Latif Berisha
Leka i Madh
Lekë Dukagjini
Lidhja e Pejës
Lidhja e Prizrenit
Lidhja II e Prizrenit
Lotë Vaku
Luan Haradinaj
Mahmutbej Dukagjini
Major Mehmet Bushi
Maliq Pashë Gjinolli
Malush Miriqi
Malush Kosova
Marie Shllaku
Marin Barleti
Martin Camaj
Mbretëresha Teuta
Mefailat e Zajazit
Mehë Uka
Mehmet Gradica
Mehmet Konjuhi
Mehmet Pashë Deralla
Mehmet Pashë Qupërliu
Mensur Zyberaj
Mesihi Prishtinasi
Meto Bajraktari
Metush Krasniqi
Mic Sokoli
Milosh Nikollë Kopiliqi
Muharrem Fejza
Mujë Krasniqi
Mulla Adem Keçekolla
Mulla Agan Kojiqi
Mulla Arif Shala
Mulla Asim Luzha
Mulla Halim Bajraktari
Mulla Idris Gjilani
Mulla Ilaz Broja
Mulla Jonuz Zejnullahu
Mulla Nurë Gjinoci
Mulla Ramë Govori
Mulla Vejsel Guta
Murat Mehmeti
Murat Xhakja
Musa Efendi Shehzade
Musë Rahaveci
Mustafë Rahaveci
Mustafë Venhari
Mustafë Veselaj
Myderris Ymer Prizreni
Myfti Zejnelabedini
Myrvete Maksutaj
Nail Hyseni – Dana
Naim Syla
Naser Hajrizi
Nasijet Selimi
Nazim Gafurri
Nëna Tereze
Nuhi Berisha
Nysret Novokazi
Osman Bunjaku
Pal Palucaj
Qamil Hoxha
Qazim Bajraktari
Qorr Ilaz Raçaku
Radovan Zogović
Rafael Sopi
Ramë Bllaca
Ramë Vllasa
Ramiz Sadiku
Rasim Kiçina
Remzi Ademi
Remzi Demolli
Rexhep Elmazi
Rexhep Gjeli
Rexhep Kabashi
Rexhep Mala
Rexhep Mitrovica
Rifat Burdževiqi
Rifat Krasniqi
Rizah Streli
Rrustë Kabashi
Rrustem Pashë Rrotulla
Rrustem Statoci
Sadik Rama
Sahit Agë Suhareka
Said Najdeni
Salih Gjuka
Salih Gjyrisheci
Salih Shabani
Sami Peja
Sefë Kosharja
Sefedin Begolli
Selman Kadria
Selman Lajçi
Selman Riza
Skënder Çeku
Stak Mark Mirdita
Sokol Dobroshi
Sokol Sopi
Sylë Hotla
Sylejman Vokshi
Shaban Palluzha
Shaban Shala
Shaçë Pirrakut
Shaçir Ingrishta
Shaip Kamberi
Shaip Mustafa
Shefki Desivojca
Shefqet Shkupi
Shefqet Zeka
Sheh Hilmi Maliqi
Sheh Jonuzi
Sheh Mehmet Sezai
Shkolla e Herticëve
Shotë Galica
Shpëtim Robaj
Shuaip Spahija
Shyqyri Begu
Shyt Mareci
Tabet e Llapashticës
Tahir Kolgjini
Tahir Meha
Tahir Zajmi
Tahir Uka
UÇK
Ukë Sadiku
Ukshin Kovaçica
Vejsel Pagarusha
Vëllezërit Fazliu
Vëllezërit Gërvalla
Vëllezërit Maçastena
Verrat e Llukës
Vojislav Dançetoviqi
Xhafer Deva
Xheladin Deda
Xheladin Hana
Xheladin Rekaliu
Xhelal Mitrovica
Xhemail Prishtina
Xhemajli Berisha
Xhemë Gostivari
Xhevë Lladroci
Xhevat Begolli
Ylfete Humolli
Ymer Alushani
Ymer Berisha
Ymer Elshani
Ymer Lutfi Paçarizi
Zahir Pajaziti
Zejnel Salihu
Zekeria Rexha
Zenel Bajraktari
Zija Prishtina
Zija Shemsiu
Zhujë Selmani
Zhukë Haxhia

E përpiloi: Dr. Muhamet Pirraku,
Prishtinë, 17. 12. 2000,
Tel. 038-516-726, 044-149-244

Të pavdekshmit e UҪK-së, Adem Jashari, Fehmi Lladrovci, Ilaz Kodra…

…………………………………………….

NË VIJIM MUND T’I LEXONI DY INTERVISTAT E PARA:

……………………………………………………..
SI DËSHTOI NË VITIN 2001, SIMPOZIUMI SHKENCOR –
‘USHTRIA

ÇLIRIMTARE E KOSOVËS – E DJESHMJA, E SOTMJA

DHE E ARDHSHMJA JONË’!?!
https://pashtriku.org/index.php?kat=47&shkrimi=576

………………………………..
SI DËSHTOI PROJEKTI – ‘ZËRAT ENCIKLOPEDIK TË LUFTËS

ÇLIRIMTARE TË UÇK-ës’
https://pashtriku.org/index.php?kat=47&shkrimi=621

=============================================

Total
0
Shares
2 comments
Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Postime të Lidhura