SHERADIN BERISHA: KOMPROMISET E KOSOVËS PËR ‘ZBUTJEN’ E SERBISË! (NGA ARKIVI I PASHTRIKU.ORG, NËNTOR 2008)

Pashtriku.org, 23 korrik 2017: “Të gjitha ato vende që i prinë mbështetjes për shpalljen e pavarësisë së mbikëqyrur më 17 shkurt (2008), dhe të cilat menjëherë e njohën këtë pavarësi, nuk i ndihmuan aspak Kosovës për mbrojtjen fizike të integritetit territorial dhe pengimin e Serbisë për kontrollimin e territorit të Kosovës. Duke e lënë Kosovën pa mbrojtje ushtarake dhe krejt të varur prej trupave të NATO-s dhe politikës së UNMIK-ut, këto shtete lozën spektatorin përderisa Serbia e konsolidoi praktikisht kontrollin e saj mbi veriun e Kosovës.” – kështu kam shkruar në një shënim (më 12 nëntor 2008) në kuadër të serisë së shkrimeve “Kah po shkon Kosova”!
Në vijim lexoni të plotë këtë shkrim:
Kah po shkon Kosova?!
Kompromisi i ardhshëm që të „zbutet“ Serbia!

Javën e kaluar, Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jaap de Hoop Scheffer bëri një vizitë të shkurtër në Kosovë, pas të cilit erdhi edhe Ministri i Jashtëm britanik, David Milliband. Këto vizita po ndodhin në vazhdën e përpjekjes ndërkombëtare për ndërtimin e trysnisë në drejtim të një tjetër kompromisi kah i cili po shtyhet Kosova. Pasi bëri një sërë kompromisesh për arritjen e pavarësisë së cunguar dhe Planin e Ahtisaarit, Kosovës tash po i kërkohet të lëshojë pe lidhur me Planin e Ahtisaarit për ta pranuar propozimin e Ban Ki-moon-it për ndarjen institucionale të Kosovës. Prandaj, Kosovës po i kërkohet pranimi i misionit evropian të EULEX-it për sundimin e ligjit dhe rendit, por i cili nuk do ta pranonte pavarësinë dhe kushtetutën e Kosovës! Përveç të qenit kërkesë absurde që politikanëve t’ua lypësh miratimin e një misioni që nuk do të zbatojë ligjet për të cilat ata u pajtuan (por pa e pyetur popullin), kjo mbi të gjitha është edhe jopraktike. Kjo do të thotë që qeverisja në Kosovë do të bëhet edhe më e ndërlikuar kurse zhvillimi edhe më i pamundshëm.

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jaap de Hoop Scheffer dhe Ministri i Jashtëm britanik, David Milliband, nëntor 2008/

Të gjitha këto kompromise Kosovës po i kërkohen vetëm e vetëm që të zbutet Serbia. Të gjitha ato vende që i prinë mbështetjes për shpalljen e pavarësisë së mbikëqyrur më 17 shkurt (2008), dhe të cilat menjëherë e njohën këtë pavarësi, nuk i ndihmuan aspak Kosovës për mbrojtjen fizike të integritetit territorial dhe pengimin e Serbisë për kontrollimin e territorit të Kosovës. Duke e lënë Kosovën pa mbrojtje ushtarake dhe krejt të varur prej trupave të NATO-s dhe politikës së UNMIK-ut, këto shtete lozën spektatorin përderisa Serbia e konsolidoi praktikisht kontrollin e saj mbi veriun e Kosovës. Kulmimi i këtij qëndrimi fatal ndërkombëtar qe lejimi i mbajtjes së zgjedhjeve të Serbisë brenda Kosovës dhe mosndërmarrja e asnjë veprimi nga ana e bashkësisë ndërkombëtare jashtë dhe në Kosovë për pengimin e këtyre zgjedhjeve. Si rezultat i kësaj, Serbia e institucionalizoi kontrollin e saj brenda në Kosovë politikisht dhe simbolikisht.
Bashkësia ndërkombëtare nuk pati kurrfarë shkopi kundër Serbisë. Kosova kurrë nuk ka pasur rastin të veprojë për mbrojtjen e interesave të veta, por gjithnjë ka qenë dhe ka mbetur peng i interesave ndërkombëtare të shprehura nëpërmjet UNMIK-ut dhe misionit të BE-së. UNMIK-u gjatë këtyre nëntë viteve të shkuara asnjëherë nuk e ka pasur vullnetin e mjaftueshëm për shpërbërjen e strukturave paralele. Kurse këto nëntë muajt e fundit bashkësia ndërkombëtare thjesht ka çuar duart para duke shikuar e patrazuar përpjekjen e suksesshme të Serbisë për forcimin e pozitave të saj nëpër territoret e banuara me serbë brenda Kosovës. Serbia e ka shfrytëzuar situatën maksimalisht duke ndërtuar një realitet të ri në terren. Pas kësaj tash po i kërkohet Kosovës jo vetëm të bëjë kompromis, po edhe vetëvrasje: pranimi i një misioni evropian që nuk na njeh, dhe pranimi i ndarjes me një tjetër emër. /Pashtriku.org, 12 nëntor 2008/
_______________
Lexoni origjinalin:
Kah po shkon Kosova?!
Kompromisi i ardhshëm që të „zbutet“ Serbia
Pashtriku.org, 12 nëntor 2008
http://pashtriku.beepworld.de/files/kosovaneudhekryq%6008/nentor08/kompromisi_ardhshem_12.11.08.htm

____________________
SHERADIN BERISHA: KAH PO SHKON KOSOVA? DUHESH ME QENË IDIOT E I PADINJITETSHËM, PËR TË THËNË SE DO TË JETË ҪDO GJË OK!
https://pashtriku.org/index.php?kat=43&shkrimi=6752

***
SHERADIN BERISHA: PAVARËSIA E PLOTË E KOSOVËS AS QË MUND TË IMAGJINOHET ME REZOLUTËN 1244! (NGA ARKIVI – DHJETOR 2007)
https://pashtriku.org/?kat=60&shkrimi=6769

Total
0
Shares
Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Postime të Lidhura