SHTETIN E NDËRTUAR KEQ, MBI BAZA TË DISKRIMINIMIT DHE PADREJTËSIVE…

Në Maqedoninë Veriore, çështja është si të ndërtohet shteti, jo si të rrëmbehet pushteti

SHTETIN E NDËRTUAR KEQ, MBI BAZA TË DISKRIMINIMIT DHE PADREJTËSIVE, NUK E BËJNË FUNKSIONAL DREJTUESIT E PUSHTETIT, AQ MË PAK ATA TË PUSHTETIT LOKAL, POR KONCEPTI I NDËRTIMIT TË SHTETIT

Nga Dr.Abdulla Mehmeti Tetovë 21 tetor 2021

Për funksionimin normal të shtetit, reforma ekonomike e xhvillimore, demokratizimin e plotë të shoqërisë dhe shkapjen e shtetit nga korrupsioni dhe krimi i organizuar, për ndërtimin e shtetit ligjor dhe fillim të progresit, nuk është vendimtar vetëm ndërrimi i forcave politike në pushtet, por reformat thelbësore legjislative për shqendërsimin e pushtetit lokal nga ai qendror, ndarja e re administrative e rajoneve ekonomike e zhvillimore dhe ndarja territoriale e komunave sipas veçorive demografike, resurseve, lidhjet e natyrshme mes tyre, për zhvillimin normal të komunave, rajoneve dhe të shtetit, si një tërësi funksionale që nuk krijon pengesa dhe pabarazi brenda shtetit.

MAKINËN E NDËRTUAR KEQ NUK E BËJNË FUNKSIONALE DREJTUESIT E SAJ POR KONSTRUKTORËT

Si mund të zhvillohet një shtet normalisht nëse ka anomali të mëdha funksionale:

– mbi baza të padrejtësive dhe diskriminimit në baza etnike dhe rajonale;

– kur pushteti është plotësisht i centralizuar;

– me rajone ekonomike e zhvillimore të ndara mbi baza të interesave politike, jo sipas numrit të banorëve, resurseve dhe veçorive ekonomike;

– me krijimin dhe ekzistimin e më tepër komunave rurale se sa urbane;

– me gjendje demografike jonormale, ku gjysma e banorëve të shtetit jetojnë në 10% të territorit (Rajoni i Pollogut dhe Rajoni i Shkupit), ndërsa pjesa tjetër prej 50% jetojnë në pjesën tjetër prej 90% të territorit të shtetit;

– me numër tepër të pabarabartë të banorëve në komuna, ku në komunat rurale me shumicë shqiptare, numri i banorëve mesatarisht është mbi 20 mijë banorë, ndërsa në shumicën e komunave rurale të banuara me popullsis joshqiptare kjo mesatere është për 4 herë më e ulët, përkatësisht me 5-7 mijë banorë, kurse buxhetet dhe investimet në këto komuna janë tepër të pabarabarta dhe diskriminuese ndaj komunave me shumicë të banorëve shqiptarë. (Shih të dhënat e mëposhtme në grafikon)

Në këtë gjendje siç është, shtetin nuk mund ta vendosin në binarë normal e ta përparojnë as ekspertët më të mëdhenj të botës, e jo më politikanët diletantë të etshëm vetëm për pushtet, qoftë ai fiktiv, siç është pushteti vendor tepër i centralizuar në Maqedoninë Veriore.

Në Maqedoninë Veriore, çështja është si të ndërtohet shteti, jo si të rrëmbehet pushteti.

(21.X.2021)

Total
11
Shares
Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Postime të Lidhura