ËSHTË DËSHPËRUESE „AFTËSIA“ E GABRIEL ESCOBARIT!

ËSHTË DËSHPËRUESE „AFTËSIA“ E GABRIEL ESCIOBARIT!

Pashtriku, 26.01.2023

Të dashur miq dhe përkrahës,

Më 18 janar 2023, Parlamenti Evropian lëshoi një deklaratë të re për zgjidhjen e konfliktit Serbi-Kosovë. Ai u miratua nga Komiteti i tyre për Punë të Jashtme dhe u shfaq, si më poshtë, në raportin vjetor të vitit 2022 mbi zbatimin e Politikës së Përbashkët të Jashtme dhe të Sigurisë (CFSP):

Rezoluta “thekson nevojën urgjente që procesi i dialogut Prishtinë-Beograd i udhëhequr nga BE-ja të intensifikohet me objektivin e normalizimit të marrëdhënieve dypalëshe mbi bazën e njohjes reciproke; denoncon modelin e vazhdueshëm të veprimeve për-shkallëzuese nga Serbia dhe aktorët e sponsorizuar nga Serbia, duke përfshirë bllokadat e paligjshme, sulmet e dhunshme dhe kërcënimin me veprimin ushtarak, me qëllim të detyrimit të lëshimeve dhe minimit të Republikës së Kosovës; rikujton qëndrimin e saj se pavarësia e Republikës së Kosovës është e pakthyeshme dhe e përsërit thirrjen e saj ndaj pesë shteteve anëtare që nuk e kanë bërë ende një gjë të tillë, që të njohin me efekt të menjëhershëm pavarësinë e Kosovës”.

Kjo është e krahasueshme me atë që Komiteti ynë i Punëve të Jashtme i Senatit të SHBA-së pati guximin të thoshte në vitin 2022. Por për ta bërë realitet zgjidhjen e konfliktit Serbi-Kosovë, tani duhet të bëhen miratime të gjera të kësaj deklarate dhe të merren qëndrime – nga qeveria e SHBA dhe nga Bashkimi Evropian.

Komisioni për Punë të Jashtme i Bashkimit Evropian me të drejtë ka denoncuar disa nga veprimet e fundit të qeverisë serbe, të udhëhequr nga presidenti Aleksandar Vuçiq, dhe i ka propozuar Parlamentit Evropian një rrugë konstruktive për zgjidhjen e konfliktit Serbi-Kosovë.

Megjithatë, kjo është në kontrast të plotë me deklaratat e bëra nga Gabriel Escobar, Zëvendës Ndihmës Sekretari i SHBA për Çështjet Evropiane, pas takimit të 20 janarit me kryeministrin e Kosovës Albin Kurti të udhëhequr nga Miroslav Lajçak, i dërguari special i BE-së për dialogun Kosovë-Serbi, Escobar (homologu i tij amerikan) dhe këshilltarët për politikë të jashtme të Gjermanisë, Francës dhe Italisë.

Në një intervistë për shërbimin në gjuhën serbe të Zërit të Amerikës pas takimit me kryeministrin Albin Kurti, Gabriel Escobar tha se, “Nuk ka afat formal për arritjen e një marrëveshjeje ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës”, por se “një njeri, një palë nuk mundet t’i shmanget obligimeve të brendshme ligjore” (duke iu referuar kryeministrit të Kosovës Albin Kurti), dhe se nëse Kurti nuk do të bashkëpunojë për marrëveshjet kyçe (duke iu referuar krijimit të Asociacionit të Komunave Serbe), ndërkombëtarët do t’i zbatonin ato gjithsesi.

Meqenëse nuk është detyra e negociatorëve që të shtyjnë vetëm një palë në një negociatë dhe të zbatojnë rezultatin e negociatës, është dëshpëruese të dëshmosh dikë aq të aftë si Gabriel Escobarin duke e detyruar kryeministrin Kurti që ose t’i bëjë lëshime të mëtejshme Serbisë, ose më së paku, të pranojë Asociacionin e Komunave Serbe – të gjitha para se Kurti dhe Vuçiqi të shkojnë në tryezë për të diskutuar propozimin franko-gjerman për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Serbisë dhe Kosovës.

Çdo të mirë,

Shirley Cloyes DioGuardi

Këshilltare për Cështje të Ballkanit

Joe DioGuardi

President

© Albanian American Civic League

Dear Friends and Supporters,

On January 18, 2023, the European Parliament issued a breakthrough statement about the resolution of the Serbia-Kosova conflict.  It was adopted by their Committee for Foreign Affairs, and it appeared, as follows, in the 2022 annual report on the implementation of the Common Foreign and Security Policy (CFSP):

The resolution “emphasizes the urgent need for the EU-led Prishtina-Belgrade dialogue process to be intensified with the objective of normalizing bilateral relations on the basis of mutual recognition;  denounces the continuous pattern of escalatory actions by Serbia and Serbian-sponsored actors, including  through illegitimate blockades, violent attacks and the threat of military action, with the objective of forcing concessions and undermining the Republic of Kosovo; recalls its position that the independence of the Republic of Kosovo is irreversible and reiterates its call on the five Member States that have not yet done so to recognize Kosovo’s independence with immediate effect.”

This is comparable to what our US Senate Foreign Affairs Committee had the courage to say in 2022.  But to make the resolution of the Serbia-Kosova conflict a reality, wide-ranging endorsements of this statement now need to be made, and positions taken—by both the US government and the European Union.

The Committee for Foreign Affairs in the European Union has rightfully denounced some of the recent actions by the Serbian government, led by President Aleksandar Vucic, and proposed to the European Parliament a constructive path to the resolution of the Serbia-Kosova conflict. 

However, this is in stark contrast with statements made by Gabriel Escobar, the US Deputy Assistant Secretary of State for European Affairs, following the January 20th meeting with Kosova Prime Minister Albin Kurti led by Miroslav Lajcaj, the EU’s special envoy for the Kosova-Serbia dialogue, Escobar (his US counterpart), and foreign policy advisors from Germany, France, and Italy.

In an interview with Voice of America Serbian Service that followed the meeting with Prime Minister Albin Kurti, Gabriel Escobar said that, “There is no formal deadline for reaching an agreement between Belgrade and Pristina,” but that “one man, one party can’t evade internal legal obligations” (referring to Kosova Prime Minister Albin Kurti), and that if Kurti were not to cooperate on key agreements (referring to the creation of the Association of Serb Municipalities), internationals would implement them anyway.

Since it is not the job of negotiators to push only one party in a negotiation and enforce its outcome, it is disheartening to witness someone as capable as Gabriel Escobar strong-arming Prime Minister Kurti to either make further concessions to Serbia, or at the very least to accept the Association of Serb Municipalities—all in advance of Kurti and Vucic going to the table to discuss the Franco-German proposal for the normalization of relations between Serbia and Kosova.

All the best,          

Shirley Cloyes DioGuardi             Joe DioGuardi

Balkan Affairs Adviser                   President

_____________________

THEMELIMI I ASOCIACIONIT SI DETYRIM I IMPONUAR …, NUK DUHET PRANUAR!

Total
0
Shares
Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Për siguri, kërkohet përdorimi i shërbimit reCAPTCHA të Google, i cili i nënshtrohet Politikës së Privatësisë dhe Kushteve të Përdorimit të Google.

Unë pajtohem me këto kushte.

Postime të Lidhura