GJEKË GJONLEKAJ: DHUNA E TERRORI NË KUVENDIN E KOSOVËS NGA OPOZITA ËSHTË KUNDËR TRADITËS SONË DHE KUNDËR DEMOKRACISË

New York, 11. 11. 2015: Aktet e dhunshme të opozitës në Kuvendin e Kosovës janë tepër shqetësuese për shqiptarët e diasporës, e veçanarishtë për shqiptarët e Amerikës, të cilët kanë një përvojë të gjatë jetese në demokracinë e këtij vendi. Terrori i opozitës në Kuvendin e Kosovës dhe i demonstruesëve kundër forcave të rendit është njollë e zezë për këtë vend, që vuajti aq shumë nga pushtimet e huaja. Fotografi të mëdha të skenave të frikshme të rrëmujës e tymit në Kuvendin e Kosovës u botuan në gazetat më prestigjioze të Amerikës, bile edhe në gazetën “The New York Times”.
Skena të tilla kemi parë gjatë protestave të mëdha dhe gjatë Luftës në Kosovë. Pas çlirimit dhe shpalljes së pavarësisë, shqiptarët e diasporës ku bëjnë pjesë edhe shqiptarët e Amerikës filluan të qetësohen për atë popull të shumëvuajtur. Tani vajtjet dhe ardhjet e shqiptarëve të Amerikës në Kosovë u bënë të përditshme, pastaj filluan investime serioze në fusha të ndryshme. Të gjitha kanalet televizive të Kosovës shihen edhe në Amerikë. Këto transmetime janë të rëndësishme për shqiptarët e diasporës, por disa prej atyre skenave televizive mund të kenë pasoja tepër negative për interesimin dhe respektin e diasporës shqiptare, sidomos të brezërive të lindura në Amerikë dhe në Evropë. Kur djemtë dhe vajzat amerikano-shqiptare e shohin Kuvendin e Kosovës në tym e dhunë, të shkaktuar nga deputetët shqiptarë ata zmbrapsen nga frika se çka mund të ndodhë në këtë vend. Kërcënimet e opozitës janë të frikshme. Ata paralajmrojnë mundësinë e përplasjeve edhe më të mëdha, që mund të kenë pasoja katastrofike për Kosovën. Dhuna e demonstrueseve në rrugë, është rezultat i dhunës në Parlament. Ajo dhunë barbare kundër forcave të rendit, dirigjohet nga krerët e opozitës. Ata protestuesë huliganë janë vënë në shërbim të bandave të opozitës.
Fjalori i Gjuhës së Sotme Shqipe, botuar në Tiranë-1980 shkruan gjërsisht për Kuvendin dhe kuvendet. Edhe “Kanunin i Lekë Dukagjinit” i kushton një hapësirë të madhe kuvendit. “Fjalori i Gjuhës se Sotme Shqipe, shkruan: “Kuvendi është mbledhje e gjerë për një problem të rëndësishëm për një fushë të caktuar të veprimtarisë shoqëror e të tjera.” Ndërsa neni 1125 i Kanunit të Lekës thotë: “Po i a shkrepi kush kuej armen në kuvend, shpija i digjet e sjellsi i armës grihet kuvendisht e shkon gjak-hupës”. (If someone shoots at another person during an assembly, his house is burned and he is executed by assembly, and his blood remains unavenged).

Populli shqiptar në të kaluarën gëzonte respekt për Kuvende dhe kuvendime. Në kuvendet e krerëve të popullit e të vegjëlisë u morën vendime historike për liri, pavarësi e pajtime, bile edhe për shkencë e kulturë. Në të kaluarën këto mbledhje u nderuan si të shëjta. Në “Fjalorin Enciklopedik Shqiptar” Tiranë 2008, është botuar historia e shumë kuvendeve shqiptare në Kosovë, në Shqipëri dhe në trojet tjera arbërore. Disa prej tyre janë quajt edhe kongrese siç ishte rasti i Manastirit. Në Shtetet e Bashkuara Kuvendin Popullor e quajnë Kongres. Për kishën dhe kuvendin populli kishte një respekt të jashtzakonshëm. Gjatë pushtimeve të ndryshme Kosova mbijetoi në kushte të vështira duke respektuar vendimet e kuvendeve popullore, qofshin ato për luftë, për paqë ose për pajtim kombëtar. Kosova gëzon një traditë historike të dëgjueshmerisë dhe respektit të marrëveshjeve në kuvende. Dhomat e kuvendeve në kullat e Kosovës ishin parlamente klasike. Këto që po ngjajnë sot në Kuvendin e Kosovës janë plotësisht në kundërshtim me traditën shumë shekullore të atij vendi. Sjelljet e Ramush Haradinajt në Kuvendin e Kosovës janë kundër traditës së kuvendeve dhe pleqërive në kullat e Rrafshit të Dukagjinit për të cilat para disa vjetësh shkroi gjërsisht revista e famshme amerikane “Vanity Fair”. Në atë shkrim të mrekullueshëm zoti Haradinaj ishte personazhi kryesor. Aty flitej gjërsisht edhe për disa norma të Kanunit të Lekës dhe se ishin normat morale të atij Kodi që e futi Kosovën në luftë për liri. Të gjithë e pranojnë se zoti Haradinaj kishte qënë hero në luftën e Kosovës për liri, por George Washingtoni ka thënë se: “është më vështirë me qënë hero në paqë se në luftë”. Por një hero i vërtetë, nuk vepron ashtu siç po vepron këto ditë Ramush Haradinaj në Kuvendin e burrave dhe grave të Kosovës.
Zoti Haradinaj mbasi e ka të qartë se arti i politikës është kompromisi. Pataj nuk mund ta mohoni se pavarësia e Kosovës është bërë me kompromis dhe me ndërhyrjen e dashamirëve të mirë. Lufta për lirinë e Kosovës nuk është fituar vetëm, por me aleatët e Kosovës dhe tani kërkesat e tyre nuk mund të injorohen.
Juve zoti Haradinaj, Kosova nuk u ka mbet borxh, sepse u ka dhënë grada të larta, u ka dhënë pasuri dhe pushtet më shume së kujdo tjetër në Kosovë. Kujdes zoti Haradinaj se zingjiri i mëkatit këputet pasi trashet. Të jemi të qartë se një numër i madhë familjesh dhe personalitetesh të Kosovës kanë sakrifikuar shumë për atë vend, por nuk kanë marrë asnjë shpërbim. Të gjithë e pranojnë se Familja Jasharaj ka sakrifikuar shumë për lirinë dhe pavarësinë e Kosovës. Megjithatë Jasharajt nuk kanë kërkuar asnjë lloj shpërblimi. Ju zoti Haradinaj kohë më parë u pritët me nderime në Komunitetin Shqiptar të Amerikës, bile edhe në Kishën ”Zoja e Shkodrës”, por tani pas dhunës në Kuvendin e Kosovës nuk besoj se do t’i ishit i mirëpritur në shoqërinë amerikane dhe as në shoqërine shqiptare.
Mos harro zoti Haradinaj se dërgimin tuaj në Hagë shqiptarët e Amerikës e kanë përjetuar rëndë, bile kanë bërë demonstrata para OKB-ës për lirimin tuaj. Për lirimin tuaj dhe të Fatmir Limaj nga burgu i Hagës shqiptarët e Kosovës dhe të diasporës kanë dhënë kontribute të mëdha financiare.
Fatmirë Limaj dhe NISMA e tij mezi e kapërceu pragun e derës së atij Kuvendi dhe tani kërkon pushtet me çdo kusht. Zoti Limaj ju e dini që ne ishim mik i juaj. Iu kemi pritur me shumë nderime në New York. Të gjitha këto i kemi i bërë për respekt dhe jo për ndonjë përfitim material. Dërgimin tuaj në Gjykatën e Hagës e përjetuam rëndë. Duke u nisur nga parimi vëllazëror e ungjillor: “vizitoje të burgosurin dhe të smurin” ishim në Hagë në ato ditë të vështira. Lirimin tuaj pas disa vjetësh e pritëm me gëzim të madh. Në atë kohë për Ju zoti Limaj dhe për perspektivën tuaj politike gazeta “The New York Times” kishte thënë fjalë të mira. Dhunën që po ushtroni sot në Kuvendin e Kosvës nuk e kishit përjetuar në burgun e Hagës. Isha i pranishëm kur Gjykatësi i Tribunalit iu pyeti për kushtet dhe sjelljet e rojës në atë burg famëkeq. Ju zoti Limaj deklaruat se nuk kishit asnjë vërejtje. Kështu deklaruan edhe dy kolegët tuaj shqiptarë në atë Tribunal. Pavarësisht se ishte burg, ata nuk kishin ushtruar dhunë kundër jush. Ju zoti Limaj dhe shokët tuaj të opozitës po ushtroni dhunë e terrorizëm kundër shokëve dhe shoqeve në Kuvendin e atij populli, i cili u nderon dhe u mban lartë.
Ndërsa Albin Kurti dhe shokët e tij të organizatës “Vetëvendosja” na kujtojnë lëvizjet marksiste, leniniste, ndonjëherë edhe xhihadiste. Kjo organizatë e mbrapshtë duhet të ndalohet me ligj, para se të bëhet vonë për Kosovën. Albin Kurti dhe shokët e tij janë kundër Evropës Perëndimore dhe kundër Shteteve të Bashkuara, siç kishin qënë marksistët shqiptarë para Luftës së Dytë Botërore. Kjo lëvizje marksiste mbase edhe fundamentaliste ështe vënë në shpërbim të lëvizjes ruse për pushtimin e Ballkanit, përndryshe ata janë gati të bashkëpunojnë edhe me ato organizatat e rrezikshme të Lindjes së Mesme të cilat përgatiten çdo ditë për t’u futur në Kosovë. Deputetët dhe aktivistët e kësaj Organizate, në dukjen e parë të lënë përshtypjen se janë revolucionarë komunistë, në dukjen e dytë duken si xhihadistët arabë-iranianë.
Hiqen se janë të ditur, por janë të pa besë. Vetëvendosja në Kuvendin e Kosovës ka votuar kundër ligjit për ndalimin e pjesëmarrjes së shqiptarëve në luftërat e Lindjes së Mesme. Ata kanë votuar edhe për ligje tjera që janë në përputhshmëri me Sheriatin. Kurdoherë që kanë vizituar Shtetet e Bashkuara, ata janë shoqëruar me grupet komuniste enveriste të Amerikës.
***
Dhuna e terrori që shihet sot në Kuvendin e Kosvës nuk është parë kurrë në kuvendet e botës së qytetëruar. Ato veprime dënohen me ligj. Kuvendi është tempulli kryesor i ligjeve dhe politikës së një kombi. Është institucioni më i nderur i një vendi. Ata që bëjnë ligje në Kuvend duhet të jenë të qetë dhe të sigurt. Aty më mirë se kudo tjetër përfaqësohet populli. Dhuna, sharjet e fyerjet nuk kanë vend në Kuvend. Gjatë historisë kuvendet ndërkombëtare kanë përjetuar çaste të vështira, bile edhe pushtime me dhunë, por ato kanë qënë të përkohshme. Kështu kishte ndodhur në Parlamentin e Madridit pas rënjes së diktaturës së Frankos, kështu kishte ndodhur edhe në Dumën e Rusisë në kohën e Gorbaçovit. Megjithatë nuk patën sukses. Disa herë janë shënuar incidente në seancat e parlamenteve të ndryshme, por nuk ishin të organizuar siç po ndodhë në Kuvendin e Kosovës, ato ishin thjeshtë incidente që nuk u përsëritën më. Mospajtimet e partive politike në vendet demokratike janë të zakonshme, por më në fund respektohet vendimi i shumicës. Deputetët e opozitës në Kosovë mund të votojnë kundër shumicës, por në mënyrë absolute nuk kanë të drejtë të anulojnë vendimet e shumicës. Më në fund ligjet dhe vendimet e shumicës janë të natyrshme, janë njësoj si ligjet e fizikës.
Në Shtetet e Bashkuara janë të ndaluara me ligj thirrjet për ndryshmin e pushtetit me dhunë. Ata që bëjnë thirrje për ndryshimin e pushtetit futën në burg dhe dënohen. Edhe ata që ushtrojnë dhunë kundër forcave të rëndit dënohen me burgim. Opozita mund votojë kundër dhe mund të largohet nga Kuvendi për një kohë të caktuar, por në mënyrë absolute nuk ka të drejtë të ushtrojë dhunë në Kuvend. Ato veprime që po shohim këto ditë në Kuvendin e Kosovës janë sjellje rrugaçësh, bandash e banditësh. Ato janë veprime antinjerëzore dhe antishqiptare. Gazi lotësjellës i grave deputete dhe gjuajtja e tyre me shishe uji përulin nderin dhe dinjitetin e gruas shqiptare kudo në botë, sidomos këto ditë kur Kosova është në qëndër të vemendjes evropiane. Për Donika Kada Bujupin dhe shoqet e saj, mbase një ditë do të këndojnë rapsodët e Kosovës siç kënduan për heroinat e Partisë së Punës në Shqipëri. Donikës i doli zëri për aftësitë e shpërthimit të fitilave në Parlament. Siç duket ka marrë lejen shëndetësore për këtë veprimtari helmuese nga deputeti mjek Dr.Pal Lekaj.
Nga transmetimet televizive kemi parë se Dr. Lekaj qëndron pranë Donikës në momentet e shpëthimit. Çdo mjek serioz në botë do të kundërshtonte një veprimtari të tillë, ndërsa mjeku ynë shqiptar Pal Lekaj jo?! Besnikëria e Palë Lekës për Ramushin është njësoj si besnikëria e Pal Vatës për Shokun Enver. Vallë nuk mendojnë deputetët e opozitës se me këto veprime çvlerëojnë nderin dhe dinjitetin e atij Tempulli ku kanë folur shumë personalitete të botës demokratike midis tyre edhe Nënpresidenti në detyrë i Shteteve te Bashkuara Joe Biden. Sjelljet e opozitës kontribuan shumë edhe për mospranimin sot të Kosovës në UNESKO. Ato skena të Parlamentit i përdori Sërbia si propagandë kundër Kosovës, duke thënë se këta që bëjnë kështu kundër institucioneve të tyre nuk meritojnë hyrjen në UNESKO. Një fjalë e urtë popullore braziliane thotë: “Stuhia mund të krijohet në krahët e fluturës”. Kosova ka përjetuar shumë stuhi dhe në këtë kohë nuk i duhen stuhi të tjera.

– Autori është ish’gazetar i njohur i “Zërit të Amerikës”. Kontakti me autorin: [email protected]

Total
0
Shares
Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Për siguri, kërkohet përdorimi i shërbimit reCAPTCHA të Google, i cili i nënshtrohet Politikës së Privatësisë dhe Kushteve të Përdorimit të Google.

Unë pajtohem me këto kushte.

Postime të Lidhura